onsdag 28 februari 2018

Sometimes I Lie av Alice Feeney


Originaltitel: Sometimes I Lie
Sidor: 384 (Häftad)
"My name is Amber Reynolds. There are three things you should know about me.
1. I'm in a coma

2. My husband doesn't love me any more

3. Sometimes I lie"
Den här boken önskade jag mig i födelsedagspresent tack vare att jag hade läst ett inlägg hos Grönkulla som gjorde mig nyfiken på den! Så jag blev jätteglad när jag hittade den i ett paket och den behövde inte ligga oläst länge.

Eftersom baksidestexten inte säger så mycket så ger jag en liten förklaring här. Boken handlar om Amber och utspelar sig i en nutid och två sorters dåtid. I nutiden ligger hon i koma, hon kan höra allt som händer men hon kan inte röra sig och inte visa sin omgivning att hennes tankar faktiskt är vakna. Och hon minns inte hur hon hamnade där. En dåtid utspelar sig under de dagar som är innan hon hamnar i koman, i små bitar får man ett pussel att lägga ihop för att försöka förstå vad hon varit med om. Den sista dåtiden utspelar sig flera år tillbaka i tiden, när hon bara är ett barn och det har också väldigt stor betydelse för hur hennes liv är nu. Jag tänker inte berätta mer än så för jag tror det är en fördel om man går in i den här utan att veta så mycket.

Det här är en väldigt spännande bok. Där man aldrig riktigt vet vad sjutton man ska tro. Det finns så många underliga karaktärer. Egentligen är det väldigt få som går att tycka om, men det funkar i den här boken, jag vill ändå läsa vidare. Jag måste få veta hur allt ligger till och vad som egentligen är sant, för som Amber berättar på baksidan av boken, ibland ljuger hon.

Och nu när jag har läst ut den sitter jag här och är förvirrad. Jag var tvungen att direkt skriva till Grönkulla på Instagram och höra om hon hade tolkat slutet likadant som jag hade gjort och om hon också var som ett frågetecken efteråt!

Det är däremot inte menat som något dåligt. Jag tyckte verkligen om den. Det fanns ett driv i den från sida ett och just att den är så svår att få grepp om är vad som gör den bra. Feeney får det att funka! Om ni är sugen på att läsa den men inte läser engelska böcker så verkar det som att den kommer ut på svenska till hösten.

tisdag 27 februari 2018

Veckans topplista - Bokrea 2018


Den här veckan är det så klart dags för bokrea i veckans topplista inne hos Johanna! Woho!! Här kommer fem böcker jag funderar på att köpa under rean:

måndag 26 februari 2018

Kåtornas folk av Ester Blenda Nordström


Originaltitel: Kåtornas folk
Sidor: 174 (Danskt band)
"Ester Blenda Nordström var Sveriges första wallraff-journalist. År 1914 utgav hon sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Resultatet blev hennes fängslande reportagebok En piga bland pigor som avslöjade hur pigorna på landet hade det. Boken blev en stor framgång för författaren och en bestseller på sin tid. 
Men Ester Blenda Nordström vilade inte på lagrarna. Året därpå tog hon anställning som nomadlärarinna för samebarnen i Saarivuoma i Lappland. Det blev boken Kåtornas folk - här för första gången i nyutgåva. En helt fantastisk bok!" 
Jag fortsätter att läsa mig igenom Ester Blendas böcker, Kåtornas folk blev nummer två! Och det är verkligen en helt fantastisk bok, precis som baksidestexten säger.

Hon beskriver återigen allt med så mycket värme. De personer hon träffar, reser och bor med, blir otroligt levande tack vare hennes ord. Boken börjar med att beskriva deras förflyttning till sommarlägret, genom hårda snöstormar och långa vandringsnätter. När jag läser känns det som jag är där, med dem, och fryser och bara önskar att stormen ska ge med sig. Hon skriver så bra!

När de väl kommit fram till lägret, där de ska bo över sommaren och där Ester Blenda ska börja undervisa barnen får man ta del av de dagliga sysslorna, hur kristendomen påverkar dem och ibland lite glimtar in i deras gamla tro som fortfarande till viss del lever kvar hos dem i prat om bland annat troll och spöken. Det är väldigt fascinerande att få läsa om och Ester Blenda hyser själv stor respekt för människorna där och deras sätt att leva.

En annan sak jag lägger märke till är hur lycklig hon verkar vara uppe i fjällen. Hon är långt bort från den moderna livsstilen i Stockholm och det är inte alltid ett lätt liv men hon framstår som lycklig och tillfreds. Efter att ha läst biografin Ett jävla solsken så värker det nästan i hjärtat på mig när jag vet att den här lyckokänslan kommer försvinna när hon återvänder till sitt vanliga liv. Jag önskar verkligen att hon hade kunnat få behålla den i större utsträckning än vad hon gjorde.

Jag kan verkligen inte rekommendera hennes böcker nog mycket. Läs dem!
"Man ser solen gå upp och ner, ser månen hänga blek och bortglömd i den vita natten, hör riporna kuttra och locka på fjällbranterna, hör en rens klocka tona länge och milt i tystnaden, och man tycker att annorlunda får livet inte vara om det ska kunna levas." - sid. 38

torsdag 22 februari 2018

Hon släpper dig aldrig av Kate Cann


Originaltitel: Leaving Poppy
Sidor: 347 (Kartonnage)
Ålder: 12-15
"Ambers familj tror att hon är på semester i Cornwall, men i själva verket har hon lämnat hemmet för gott. Hon delar hus med några studenter, har ett nytt jobb och nya vänner. Amber har dåligt samvete för att hon övergett sin mamma och sin krävande syster Poppy, de behöver ju henne. Men hon var tvungen att lämna dem för att inte själv brytas ned.
Men när Amber blir sjuk kommer hennes familj och allt ställs på sin spets. Något i huset känner av Poppys närvaro, något ondskefullt och hotande. När Poppy bestämmer sig för att stanna och flyttar upp på vinden växer det sig allt starkare och Amber befinner sig plötsligt mitt i en mardröm."
Jag och Rebecka på Läsa är att leva har kommit på att vi ska låna böcker till varandra. Vi väljer helt enkelt ut en bok ur våg egen hylla som vi tycker att den andra ska läsa av någon anledning. Rebecka hann välja och posta först så det här är en bok jag fått låna av henne. Nu är det min tur att låna henne en när jag skickar tillbaka den här!

Man kan verkligen säga att hon har träffat rätt i sitt bokval. Jag slukade den här boken! Det är en bok som absolut hade dragit min uppmärksamhet till sig när jag var i tonåren och letade efter spökhistorier. Och nu, när jag hunnit bli 30, funkar den fortfarande.

Väldigt stor del av boken sitter jag på nålar, för det är riktigt spännande. På ett sådär krypande, härligt sätt. Andra delar sitter jag med en näve runt hjärtat för att Ambers familjeförhållanden är riktigt obehagliga. Hennes mamma är så frustrerande och hennes yngre syster Poppy är hemsk. De har båda två stora problem som de vägrar erkänna.

Som huvudkaraktär är Amber väldigt lätt att tycka om. Hon gör allt hon kan för att bli fri från sin familj och under bokens gång är det intressant att följa hennes utveckling. Man märker verkligen hur hon ändras och jag gläds med henne när hon börjar hitta sin egen väg i livet.

Den är från 2006 så den har några år på nacken men får ni tag på den så tycker jag absolut att den är läsvärd! Nu ska Rebecka få läsa Vindens skugga, vilket är lite nervöst eftersom det är en favorit hos mig!

onsdag 21 februari 2018

The hate u give av Angie Thomas


Originaltitel: The Hate U Give
Sidor: 446 (Flexband)
"Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.
Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort."
Det här är ju en bok som hyllats överallt. Jag tror inte jag har sett ett negativt ord om den hittills. Så det blev en bok jag läste samtidigt som Rebecka på Läsa är att leva nu under februari!

En av de första sakerna jag tänker på, är att jag nog egentligen borde ha läst den på engelska. Det känns som att en del av känslan i språket faller bort när Starr och hennes familj och vänner pratar en del slang och det blir lite platt när det ska vara på svenska. Men jag vänjer mig efter ett tag i alla fall och det slutar vara något som gör läsningen hackig.

Annars är det en jättebra bok, jag förstår absolut alla hyllningar den fått. Den tar upp viktiga ämnen och lyckas till 99% göra det på ett sätt som känns naturligt insatt i berättelsen. Endast vid ett tillfälle kommer det ett samtal där jag verkligen hajar till och tänker att det blir lite för onaturligt, det flyter inte på lika smidigt som resten av boken.

Men den är som sagt jättebra. Jag sitter med tårar i ögonen flera gånger och andra gånger slår hjärtat hårt av hur orättvist och fel det som händer är. Starr och de runt henne målas upp otroligt bra, de blir levande och jag sträckläser i stort sett boken för att få veta hur det ska gå.

Jag är glad att den äntligen blev läst och rekommenderar den verkligen.

tisdag 20 februari 2018

Peter Pan av J.M. Barrie (Månadens klassiker)


Originaltitel: Peter Pan
Sidor: 185 (Pocket)
"From the moment when Peter Pan and his irritable fairy friend Tinker Bell fly in through the nursery window, the story casts a magic spell. The Darling children are carried away to the Neverland where they meet the Lost Boys, watch shy mermaids playing in the blue lagoon and encounter Captain Hook and his wicked pirate band..."
Årets andra klassiker läst! Den här var...annorlunda och lite oväntad skulle jag nog säga.

För mig har Peter Pan alltid varit den historia jag lärt mig från den tecknade Disney-filmen. Nu är det väldigt länge sedan jag har sett den, men jag blev lite chockad över den mörka känslan som gömmer sig i boken, det är i alla fall så jag uppfattar det. Jag har en tung känsla i mig när jag läser, inte hela tiden men den finns där då och då.

Peter Pan är egentligen ingen sympatisk karaktär. Han är självisk och mallig och bryr sig inte mycket om andras åsikter eller känslor. Får någon en bra idé snor han den direkt och hävdar att det är han som kom på den. Det känns lite olustigt när Wendy börjar agera mamma åt alla pojkar på ön och hon pratar med Peter som om barnen vore deras. Medan Peter ofta är ute på egna äventyr är hon hemma och tar hand om pojkarna. Boken har ju så klart några år på nacken så det kanske inte är konstigt att det är så den skrivits men det är ju något jag reagerar på i alla fall.

Samtidigt är det en berättelse fylld av magi, äventyrsglädje och önskan om att aldrig behöva växa upp och ta ansvar. På mina klagomål här uppe kanske det verkar som att jag inte tycker om den, och det har tagit mig ett ganska bra tag att lista ut vad jag faktiskt tycker. Men jag har till slut kommit fram till att jag tycker om den, för vad den är. Jag är väldigt glad över att den är läst!

Jag tar det här inlägget varje månad och passar på att kolla läget med er andra som hänger på, hur går det för er? Vilken bok blev det i februari? :)

måndag 19 februari 2018

Naomi´s Room av Jonathan Aycliffe


Originaltitel: Naomi´s Room
Sidor: 216 (Pocket)
"Charles and Laura are a young, happily married couple inhabiting the privileged world of Cambridge academia. Brimming with excitement, Charles sets off with his daughter Naomi on a Christmas Eve shopping trip to London. But, by the end of the day, all Charles and his wife have left are cups of tea and police sympathy. For Naomi, their beautiful, angelic only child, has disappeared. Days later her murdered body is discovered.
But is she dead?"
Det här var boken jag fick hem när jag testade Blind Date with a Book för ett tag sedan! Hade aldrig hört talas om den tidigare så det var spännande att ge sig in i något helt nytt.

Och jag måste säga att jag är imponerad av boken! Det är en riktig spökhistoria. Stämningen i största delen av boken är otroligt obehaglig. Så pass att jag faktiskt var tvungen att lägga undan den till slut när det började närma sig mitt i natten, det blev lite för krypande för att fortsätta läsa.

Det är en bok där det övernaturliga smyger sig på. Sakta men säkert börjar allt rasa samman. Och det gör så ont att läsa för det börjar så lyckligt! Charles, Laura och Naomi är lyckliga i sin lilla familj och det är jul och allt är perfekt. Sen försvinner Naomi och hittas mördad, det är där allt börjar, men först är det bara sorgen som äter upp föräldrarna. Det tar ett tag innan de inser att något annat också är väldigt, väldigt fel.

Tummen upp för den här! Det var en riktigt positiv överraskning!

torsdag 15 februari 2018

Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried


Originaltitel: Frågor jag fått om Förintelsen
Sidor: 146 (Inbunden)
"I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen. I Frågor jag fått om Förintelsen besvarar hon ett urval av de frågor hon fått genom åren, frågor som nu för första gången samlas i en bok. Bara genom att fortsätta ställa de svåra frågorna kan vi undvika att upprepa historiens övergrepp."
Det blev en till bok om Förintelsen på väldigt kort tid. Jag har tyvärr aldrig sett Hédi föreläsa, det önskar jag verkligen att jag hade haft chansen att göra. Men nu har jag i alla fall läst hennes bok med svar på några av de frågor hon brukar få.

Det är en kort bok men med tungt innehåll. Igen, det är så obeskrivligt svårt att föreställa sig alla fasor som de fick utstå. Hon berättar också om livet efteråt, mardrömmarna och hur hon fick lära sig att släppa både rädsla och hat. Hon och hennes syster kom båda till Sverige och båda har ägnat sig åt att föreläsa om det som hänt, så det inte ska glömmas bort, så det inte ska hända igen.

Även den här tycker jag skulle fungera bra att läsa tillsammans och prata om, i familjen eller i en klass. Det är en viktig bok! Jag kommer garanterat plocka upp hennes andra böcker och läsa även dem.

onsdag 14 februari 2018

Passagen av Simon Stålenhag


Originaltitel: Passagen
Sidor: 143 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Fria Ligan, tusen tack! 
"Året är 1997. En tonåring är på rymmen genom ett dystopiskt USA tillsammans med en liten gul robot. Längs vägarna reser sig vraken efter enorma krigsdrönare tillsammans med skräpet från ett högteknologiskt konsumtionssamhälle i förfall. Medan de närmar sig kusten faller världen samman i allt snabbare takt, som om civilisationens ihåliga kärna till slut kollapsat bortom horisonten."
Wow, vilken upplevelse det här var. Jag har aldrig läst något av Simon Stålenhag tidigare men jag vill absolut ha mer nu!

Passagen är en bok som består till stor del av det visuella. Det är helt otroliga bilder av underliga maskiner och vrak som reser sig upp i vad som annars skulle vara vanliga omgivningar. Men inget i Passagens värld är vanligt. Människorna har fått hjälmar som de kan fly vardagen med, men det blir svårare och svårare att ta sig tillbaka till verkligheten. Allting rasar och det är i den världen som Michelle och roboten Skip tar sig fram. Det är inte mycket text på varje sida men ändå får man veta så mycket mellan raderna och det tycker jag är riktigt bra gjort. Sakta målas allting upp och det är väldigt svårt att lägga undan boken innan sista sidan är läst.

Det är en lågmäld, obehaglig känsla i berättelsen och den lyckas krypa in under huden på mig. Där stannar den kvar även efter att boken tagit slut och det var nästan så jag förväntade mig att världen skulle ha kraschat under tiden som jag satt och läste.

Jag känner mig golvad och önskar att jag hade författarens andra böcker hemma så jag kunde läsa vidare direkt.

tisdag 13 februari 2018

Veckans topplista - Alla hjärtans dag


Ny vecka och ny topplista! Den här veckan är det självklart Alla hjärtans dag som är i fokus, så här kommer böcker som innehåller kärlek på lite olika sätt!


Kärleken till en hund är det många som kan känna igen sig i.


Kärleken som Ove känner för sin fru, så fint!


Det här var en bok som Carrie i Sex and the City låg och läste i...första långfilmen tror jag det var. Den fanns inte i verkligheten då men efter filmen fixade man det. Finns även en som heter Love Letters of Great Women men den har jag inte hunnit läsa än.


Förra årets bästa kärleksroman. Kräver näsdukar!


Claire och Jamie! <3

måndag 12 februari 2018

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde & Peter Bergting


Originaltitel: Vi kommer snart hem igen
Sidor: 99 (Inbunden)
Ålder: 9-12
"I serieform gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt. Jessica Bab Bonde och Peter Bergting har med de överlevandes berättelser som grund skapat en angelägen och viktig bok."
Mitt hjärta är i bitar efter att ha läst de olika serierna som berättar om sex människors tid under Förintelsen. Det är så omöjligt för mig att ens föreställa mig, att förlora hela sin släkt, alla vänner, hela sitt liv, på grund av andra människors hat och fördomar.

Jag kommer aldrig förstå hur något så här hemskt har kunnat få hända. Eller hur vi fortfarande, idag, har människor runt omkring oss som tycker att vissa är så lite värda på grund av sin tro, läggning eller hudfärg att de förtjänar att dö.

Det här är en viktig bok. Det är viktigt att vi inte glömmer. Vi kommer snart hem igen riktar sig mot åldersgruppen 9-12 men det finns absolut inget som hindrar även äldre från att läsa den. Den kan nog vara perfekt för skolklasser också, det finns mycket att prata om efteråt.

torsdag 8 februari 2018

Karthistorier : eller atlas över expeditioner till världens vita fläckar av Francisca Mattéoli


Originaltitel: Map Stories: The Art of Discovery
Sidor: 176 (Inbunden)
"Följ med på en odyssé till världens vita fläckar – till jordens okända, bortglömda, försvunna och mytomspunna platser.
I Karthistorier berättar Francisca Mattéoli inlevelsefullt om stora expeditioner och osannolika bedrifter som genomförts för att rita kartor över okända platser, eller för att söka efter det bortglömda och försvunna.
Hon skriver om hemliga platser att återupptäcka och om extrema förhållanden som människan har besegrat – eller besegrats av. De innehållsrika texterna illustreras med vackra historiska kartor.
I Karthistorier – en odyssé till världens vita fläckar kan du läsa om Orientexpressen och Sidenvägen, om postflygaren Mermoz, Amundsen och Scott, om Anne och Charles Lindbergh, och om Lawrence av Arabien. Du kan också läsa om de okända kartograferna, prästerna och missionärerna som gjorde det omöjliga för kyrkans, statens eller den egna ärans skull."
Det här är en otroligt vacker bok att nörda ner sig i. Man behöver inte ens vara direkt intresserad av kartor; tycker man bara om att läsa lite om historia så funkar den lika bra!

Boken är indelad i olika delar; Försvunna städer, Två floder och ett hav, Längs vägen, I vildmarken, Världar av is, På spåret och Bergens besegrare. Varje del berättar om hur ett antal olika kartor blev till. Vilka som gav sig ut på expeditioner, vad de hittade, vad som hände längs vägen. Det enda jag hade hört talas om tidigare, som jag kommer ihåg i alla fall, är i Världar av is när författaren skriver om hur Roald Amundsen och Robert Falcon Scott tävlade mot varandra om att komma först fram till Sydpolen.

Alla andra berättelser var nya för mig och jag har tyckt att det varit riktigt intressant att läsa! Förutom den fascinerande texten finns det väldigt vackra kartor över varje plats. Ofta visas flera kartor från olika årtal.

Det är ingen bok jag har läst pärm till pärm utan det har blivit ett stycke lite då och då. En väldigt bra bok att ge bort i present till en historie- eller kartintresserad person!

onsdag 7 februari 2018

Landsförrädaren av David Baldacci


Originaltitel: The Escape
Sidor: 508 (Inbunden)
Serie: John Puller (del 3)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack! 
"Det är ett fängelse olikt alla andra, med ett säkerhetssystem utöver det vanliga och militärens hårda disciplinregler.
Ingen av fångarna har ens tänkt tanken på att rymma. Alla trodde att det var omöjligt. Fram tills nu. John Pullers äldre bror Robert är dömd för landsförräderi. Hans oförklarliga rymning från fängelset har gjort honom till landets mest eftersökta brottsling. Vita huset ser John Puller som länken till att finna Robert. Men Puller upptäcker snart att hans bror är jagad av någon som inte vill fånga honom levande. Puller tvingas dessutom att samarbeta med en annan agent som verkar ha en helt egen agenda.
De blir allt mer involverade i fallet, och Puller hittar märkliga detaljer om sin brors dom. Och det verkar som att någon är villig att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram. Pullers förmåga som utredare sätts verkligen på prov, och han kanske inte är tillräckligt skicklig för att rädda sin bror eller ens sig själv."
Jag har läst en bok av Baldacci tidigare, De bortglömda, som är bok nummer två om John Puller. Den tyckte jag om, det var en positiv överraskning för mig.

Landsförrädaren däremot, vi klickade inte alls tyvärr. Den fångar mig inte på samma sätt, kanske är det för att den handlar väldigt mycket om militärgrejer och det gör mig något uttråkad. I slutet blir det lite bättre då den får upp mer fart och allt börjar klarna.

Om man är intresserad så tror jag säkert att man kommer tycka om den här boken, det var bara fel ämne för mig.

tisdag 6 februari 2018

Veckans topplista - Berättelser om kvinnliga levnadsöden

Den här veckan hoppar jag på topplistan igen efter att ha haft en paus förra gången! Nu vill Johanna att vi ska berätta om böcker som tar upp kvinnliga levnadsöden. Det blir bara fackböcker den här gången!


Jag fortsätter tjata om Ett jävla solsken. Läs den!!


Den här boken kommer jag köpa. Här får man inte läsa om bara ett kvinnligt liv, utan 100! 


Det här är också en bok jag vill skaffa och läsa. 


Detsamma gäller den här. 


Och den här!

måndag 5 februari 2018

Anna är online av Stefan Nyman


Originaltitel: Anna är online
Sidor: 213 (Inbunden)
"Samuel blir kär i en fantastisk flicka. Men Anna är inte vilken tjej som helst, hon är härlig, men hon bär också på skrämmande hemligheter. Samuel och Anna chattar då de inte har tid att träffas, det är gullande som bara nyförälskade behärskar, men ibland är Annas meddelanden förvridna till en rotvälska som oroar Samuel. Hon är online, men ändå offline, och inte enbart språkligt. 
Samuels studiekompis Pentti tycker om att tyda drömmar, både sina egna och andras. Och någonting står inte rätt till, säger (mar)drömmarna. Den sömniga studiestaden Åbo med sina kajor börjar kännas allt mer kuslig. Kajor är himlens pirayor, konstaterar Anna, och hon om någon vet vad det innebär."
Den här boken såg jag på Snowglitters instagram och jag blev nyfiken eftersom hon skrev att den till viss del utspelade sig via chattprogrammet msn som fanns förut. Det var ett program jag använde flitigt och det gick inte att motstå nostalgikänslorna så jag hoppade iväg till biblioteket och lånade den!

Jag hade fått för mig att det var en ungdomsbok, men det är det inte. Även om det till viss del fortsattes känna så när jag började läsa. Den är bitvis spännande och jag tycker själva idén med det mystiska som händer på msn är toppen! Anledningen till varför allt händer är också bra men jag hade nog önskat att den var lite bättre skriven. Det är något med språket jag inte riktigt kommer överens med, det känns inte riktigt trovärdigt när karaktärerna pratar med varandra. Den hade även kunnat vara längre så man kunde gå in på djupet mer i allt.

Hur som helst var det roligt att läsa den just på grund av msn-delen! Brukade ni också använda det när det fanns?

torsdag 1 februari 2018

Artemis av Andy Weir


Originaltitel: Artemis
Sidor: 343 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Månstaden Artemis är paradiset i rymden för rika turister och excentriska miljardärer, alltså.
För Jazz är det alger till frukost, ölsubstitut på kvällen och en brits under marken. Till den dag hon erbjuds en oemotståndlig summa för att begå det perfekta brottet.
Men givetvis är inget så enkelt som det framstår. Jazz upptäcker snart att hon hamnat mitt i en konspiration för kontrollen av hela Artemis och att hennes enda chans att överleva hänger på en plan som är betydligt mer riskfylld än det brott hon lovat att utföra."
Jag har tidigare lyssnat på Ensam på Mars av samma författare, en bok jag verkligen tyckte om. Den innehöll både spänning och en stor dos humor. Så när jag blev tillfrågade om jag ville ha ett exemplar av Artemis var det självklart att tacka ja!

Själva historien är spännande, även om den inte flyter på riktigt lika lätt som i hans förra bok. Det är mycket vetenskapligt snack i den här också och eftersom det inte riktigt handlar om överlevnad i stil med att odla potatis på Mars så tappar det mig ibland.

Något som däremot fascinerar mig så är att läsa om hur hela staden på månen är uppbyggd, vilka regler som finns för att allt ska flyta på smidigt, hur det dagliga livet där ser ut. Och hur det ens började, vem som kom på tanken att bygga en stad på månen och hur det gick till. Självklart är det nu ett populärt turistmål och jag tycker det är lite roligt att de har guidade turer ut för att se vart den första månlandningen ägde rum.

Det är en aning segstartat men när Jazz väl kommer igång och börjar planera sitt brott stiger tempot och jag sitter som klistrad vid sidorna. När allt till slut börjar gå utför är det smått omöjligt att lägga bort den och jag sträckläste i stort sett den sista delen.

Jag har aldrig riktigt sett mig själv som en scifi-läsare men Weir har lyckats göra mig till en. Nu är det bara att vänta på nästa bok!