onsdag 21 februari 2018

The hate u give av Angie Thomas


Originaltitel: The Hate U Give
Sidor: 446 (Flexband)
"Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.
Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort."
Det här är ju en bok som hyllats överallt. Jag tror inte jag har sett ett negativt ord om den hittills. Så det blev en bok jag läste samtidigt som Rebecka på Läsa är att leva nu under februari!

En av de första sakerna jag tänker på, är att jag nog egentligen borde ha läst den på engelska. Det känns som att en del av känslan i språket faller bort när Starr och hennes familj och vänner pratar en del slang och det blir lite platt när det ska vara på svenska. Men jag vänjer mig efter ett tag i alla fall och det slutar vara något som gör läsningen hackig.

Annars är det en jättebra bok, jag förstår absolut alla hyllningar den fått. Den tar upp viktiga ämnen och lyckas till 99% göra det på ett sätt som känns naturligt insatt i berättelsen. Endast vid ett tillfälle kommer det ett samtal där jag verkligen hajar till och tänker att det blir lite för onaturligt, det flyter inte på lika smidigt som resten av boken.

Men den är som sagt jättebra. Jag sitter med tårar i ögonen flera gånger och andra gånger slår hjärtat hårt av hur orättvist och fel det som händer är. Starr och de runt henne målas upp otroligt bra, de blir levande och jag sträckläser i stort sett boken för att få veta hur det ska gå.

Jag är glad att den äntligen blev läst och rekommenderar den verkligen.

20 kommentarer:

 1. Leste den boka i fjor selv og det var en av de sterkeste bøkene jeg leste i fjor, det er en veldig viktig historie og den er svært godt fortalt. Selv fikk jeg ellers lest den på engelsk og jeg tror denne boka nok funker best på originalspråket ja, men fint at det fortsatt var en god bok også i svensk versjon :) Fin omtale og =D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vore spännande att läsa om den på engelska någon gång och se hur stor skillnaden blir :) Tack! :)

   Radera
 2. Så pepp på att läsa den här boken, tack för en fin recension och inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att höra! Hoppas du kommer tycka om den :)

   Radera
 3. Jag önskade den i födelsepresent, men jag fick inte en enda bok tyvärr.
  Kanske kommer den som ljudbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för det eller att du får den på annat sätt!

   Radera
 4. Den ligger på läslistan men jag har inte kommit över mitt akuta behov av fantasy än, så den får vänta. Känner att det är en så viktig bok så jag måste vara mottaglig när jag väl läser den.

  SvaraRadera
 5. Har bokköps stopp just nu men rackarns vad jag vill läsa denna!

  SvaraRadera
 6. Håller med om i princip allt. Är lite "besviken" eller vad jag ska säga att jag läste den på svenska, för tror läsupplevelsen hade blivit bättre i sin helhet annars. Men ändå himla bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror som dig, det är nog en bok som gör sig allra bäst på engelska! Men skönt att du också upplevde den som väldigt bra trots det! :)

   Radera
 7. Jag tyckte så mycket om den här :)

  SvaraRadera