onsdag 29 maj 2024

The Complete Maus av Art Spiegelman

 

Originaltitel: The Complete Maus
Sidor: 296 (Häftad)
"Maus tells the story of Vladek Spiegelman, a Jewish survivor of Hitler's Europe, and his son, a cartoonist coming to terms with his father's story. Approaching the unspeakable through the diminutive (the Nazis are cats, the Jews mice), Vladek's harrowing story of survival is woven into the author's account of his tortured relationship with his aging father. Against the backdrop of guilt brought by survival, they stage a normal life of small arguments and unhappy visits, studying the bloody pawprints of history and tracking its meaning for those who come next."

Jag har hört otroligt mycket om det här seriealbumet och har velat läsa det hur länge som helst. När jag hittade det på Vinted var jag snabb med att köpa det. Och det är jag väldigt glad att jag gjorde.

The Complete Maus handlar inte enbart om andra världskriget och de hemska saker människor kan göra mot andra människor. Det handlar också om en sons komplicerade förhållande till sin far. Hur faderns historia blir en bro där de kan mötas även om andra delar av livet och vardagen skaver. Det handlar mycket om sorg, överlevnad, skuld och vad såna här trauman lämnar vidare till kommande generationer.

Jag blev verkligen berörd av Arts och hans pappas berättelse. De svartvita illustrationerna är talande och vissa har nog bränt sig fast i mitt minne för alltid. Det är en bok jag kommer återkomma till och jag rekommenderar den absolut. 

måndag 27 maj 2024

Ristmärken av Johan Theorin

 

Originaltitel: Ristmärken
Sidor: 394 (Inbunden)
Serie: Ölandssviten (del 6)
"Polisinspektör Tilda Davidsson är höggravid när hon går in för att hjälpa en knivhuggen kollega i den mörka kustgården på norra Öland. På övervåningen hittar hon ett äldre par, döda i en dubbelsäng.

Tildas gamle släkting Gerlof minns att den isolerade gården ligger intill ett av andra världskrigets mest hemliga försvarsprojekt. Gradvis förstår Gerlof att de gåtfulla dödsfall som drabbade soldaterna inte är glömda och att en mördare från det förgångna fortfarande går lös."

Ölandssviten är en av mina favoritserier. Jag tycker verkligen om karaktärerna Gerlof och Tilda och brukar sluka böckerna. Tyvärr blev inte Ristmärken någon ny favorit i serien, jag fastnade inte alls lika mycket som jag brukar. 

Jag vet inte riktigt varför, berättelsen fångade mig bara inte. Varken det privata i Gerlofs och Tildas liv eller mysteriedelen. Jag upplever att det inte blev spännande på samma sätt som det brukar. Sen slutade den med en cliffhanger som jag inte riktigt bryr mig om.  

Kanske hade jag för höga förväntningar eftersom jag gillat de tidigare delarna så mycket. Jag kommer absolut läsa vidare och hoppas på att känslan jag saknade kommer tillbaka i nästa bok.

torsdag 23 maj 2024

The Reappearance of Rachel Price av Holly Jackson

 

Originaltitel: The Reappearance of Rachel Price
Sidor: 429 (Häftad)
"18-year-old Bel has lived her whole life in the shadow of her mom's mysterious disappearance. Sixteen years ago, Rachel Price vanished and young Bel was the only witness. Rachel is gone, presumed dead.

The case is dragged up from the past when the Price family agree to a true crime documentary. Bel can't wait for filming to end, for life to go back to normal. But then Rachel Price reappears, and life will never be normal again..."
Som jag längtat efter den här boken! Efter att ha slukat Jacksons A Good Girl's Guide to Murder-serie och Five Survive har hon blivit en författare jag bara vill ha mer av. 

The Reappearance of Rachel Price håller måttet även om den inte tar förstaplatsen från A Good Girl's Guide to Murder. Det är en spännande blandvändare som jag hade svårt att släppa. Mysteriet är intressant och twisterna är många. Jag tror att jag hänger med men blir lurad och förvirrad gång på gång. 

Bel, huvudkaraktären, är inte lätt att komma nära men det är så hon vill ha det. Hon är less på att hela tiden jämföras med sin mamma och att höra om försvinnandet som hon själv inte minns något av. Jag gillar att följa hennes utveckling under berättelsen gång. 

Det var perfekt läsgodis och jag ser fram emot att upptäcka vad Jackson hittar på härnäst!

måndag 20 maj 2024

Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross

 

Originaltitel: Pope Joan
Sidor: 435 (Inbunden)
"Hon var en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hon skaffade sig kunskap inom medeltida filosofi, religion och läkekonst. Hennes lysande begåvning förde henne på äventyrliga vägar till påvepalatset i Rom. Där drogs hon in i en virvel av politik, religion, kärlek och makt. En riskfylld tillvaro där livet ofta stod på spel.

När ödet såg till att Johanna blev vald till påve hade det förgångna hunnit ifatt henne - och det mest förbjudna var ett faktum..."

Jag har hört otroligt mycket gott om den här boken genom åren, ändå har den fått vänta väldigt länge i hyllan. Det är säkert någonstans runt 8-9 år. Men nu är den äntligen läst och då är frågan, kan jag sälla mig till hyllningskören? 

Jo men det kan jag. Jag kanske inte är helt knockad av den men jag tyckte den var riktigt bra och det var ganska skönt att läsa den långsamt, ta in detaljerna ordentligt och verkligen komma in i känslan för tiden och hur världen var då. Johanna är en väldigt intressant karaktär och följa och det är otroligt hur hon lyckas ta sig fram i livet och undvika att få sin hemlighet avslöjad. 

Den känns välskriven och det märks att författaren verkligen brytt sig om berättelsen och velat få den levande. 

Jag är glad att äntligen veta vad alla pratat om och att den nu får flytta från de olästa böckerna!

torsdag 16 maj 2024

Igelkottens elegans av Muriel Barbery

 

Originaltitel: L'élégance du hérisson
Sidor: 345 (Pocket)
"Renée Michel är portvakt i en ståtlig fastighet i Paris finare kvarter. Hon är en självlärd älskare av konst, musik, filosofi och litteratur. Renée lever ett diskret liv dolt bakom en övertygande schablonbild av den vresiga och obildade portvakten med få intressen utöver katten och skräniga teveprogram.

Tolvåriga Paloma Josse bor med sin familj i en paradvåning i samma hus. Hon är brådmogen, överbegåvad och försöker förgäves bete sig som sina jämnåriga. Hon tycker livet är absurt, känner sig oälskad och har bestämt sig för att begå självmord på sin trettonårsdag. Renées och Palomas vägar korsas när den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in i fastigheten."

Det här är en ganska stillsam berättelse om människorna i en lyxig fastighet i Paris. Vi får följa portvakten Renée och den tolvåriga Paloma. Paloma bor i huset med en familj som inte förstår sig på henne. Hon är väldigt intelligent, känner inte att hon passar in bland jämnåriga och tycker inte att livet har någon direkt mening. 

Kapitlen hoppar så att vi ibland läser från Renées perspektiv och ibland Paloma. Jag gillar Renées mer faktiskt. Jag vet inte varför men jag fastnar mer för hennes tankar och det som händer i hennes liv. Paloma kan jag inte riktigt greppa och det gör att hennes kapitel inte fångar mig lika mycket.

Men jag gillar det stillsamma. Det är en bok att läsa i lugn och ro. Slutet måste jag säga kom väldigt oväntat och jag vet inte riktigt vad jag tycker om det, jag har inte bestämt mig än.

onsdag 15 maj 2024

Kvinna saknad av Mary Kubica

 

Originaltitel: Local Woman Missing
Sidor: 419 (Inbunden) 

"Shelby Tebow är den första som försvinner. Inte långt senare försvinner Meredith Dickey och hennes sexåriga dotter Delilah, bara några kvarter från där Shelby sist sågs. Hänger försvinnandena samman? Efter en omfattande polisutredning, som väcker fler frågor än ger svar, förblir fallen olösta.

Nu, elva år senare, kommer Delilah plötsligt tillbaka. Alla vill desperat veta vad hon har råkat ut för, inte minst hennes pappa och bror, men när sanningen väl uppdagas vänds allt uppochner..."

Kvinna saknad är för det första en otroligt snyggt utformad bok. Får ni chansen så kolla in den fysiska utgåvan, förlaget har verkligen gjort ett grymt bra jobb med den!

Men, den är inte bara snygg, den är riktigt spännande också. Det är en bok där sidorna bara flyger fram och jag tänker hela tiden "bara ett kapitel till". Redan från första sidan blir jag fast och sen är det bara att följa med på resan. Det svänger fram och tillbaka och slutet hade jag inte kunnat gissa mig till hur många jag än hade försökt.

Jag har inte läst något annat av författaren men blir helt klart sugen på att testa någon av hennes andra böcker!

måndag 13 maj 2024

The Door to December av Dean Koontz

 

Originaltitel: The Door to December
Sidor: 433 (Häftad)
"Six years ago, Laura McCaffrey's three-year-old daughter Melanie was kidnapped by Laura's estranged husband, Dylan, and seemingly vanished from the face of the earth. Now, Melanie has been found, a nine-year-old wandering the Los Angeles streets with blank eyes and a secret in her soul she will not or can not reveal. Dylan has been found too - or at least his mangled remains. Melanie is home again, but will she ever truly be safe?"

The Door to December var perfekt som lunchbok. Väldigt spännande, snabbläst och med oväntade twister! Jag kom snabbt in i berättelsen och var spänd på att se hur det skulle gå för Laura och hennes dotter Melanie. 

Det är alltid lite extra läskigt när karaktärer blir jagade av något som alltid verkar hitta dem och knappt går att stoppa. Det höjer pulsen när jag läser och nerverna är utanpå huden.

Det är en mörk och obehaglig berättelse där de onda verkligen är obehagliga typer som jag aldrig hade velat råka möta. Speciellt sakerna en av dem gör mot andra ger mig rysningar för att det är så ondskefullt. 

Det kändes som en klassisk Koontz och var underhållande läsning under några dagar!

torsdag 9 maj 2024

The Sad Ghost Club av Lize Meddings

 

Originaltitel: The Sad Ghost Club
Sidor: 247 (Häftad)
Serie: The Sad Ghost Cub (del 1)
"'I know exactly what you mean.' Six simple words, and suddenly Sam doesn't feel so alone. A heart-warming series about friendship, compassion and finding your kindred spirits. This is the story of one of those days - a day so bad you can barely get out of bed, when it's a struggle to leave the house, and when you do, you wish you hadn't. But even the worst of days can surprise you. When one sad ghost, alone at a crowded party, spies another sad ghost across the room, they decide to leave together. What happens next changes everything. Because that night they start the The Sad Ghost Club - a secret society for the anxious and alone, a club for people who think they don't belong."

The Sad Ghost Club är ett gulligt seriealbum om att känna sig ensam och som att ingen förstår en. Hur svårt det kan vara att hitta sin plats när man känner sig annorlunda och hur saker som andra tycker är enkla kan kännas jättesvåra.

Men också glädje man känner när man till slut hittar någon som förstår, någon som delar de där känslorna och som det är lätt att prata med. Jag läste ut den under en sittning och det var en hel del igenkännande genom sidorna. Illustrationerna är väldigt charmiga och passar perfekt ihop till själva berättelsen och känslorna den förmedlar.

Gillar man den här kan man fortsätta att läsa de andra två delarna som finns ute och det verkar som att en fjärde del ska släppas i augusti.

onsdag 8 maj 2024

Galatea av Madeline Miller

 

Originaltitel: Galatea
Sidor: 35 (Inbunden)
"I Antikens Grekland har en skicklig marmorskulptör skapat den vackraste kvinna som staden någonsin skådat, och gett henne liv, och tagit henne till sin fru. Nu förväntar han sig att hans fru, Galatea ska behaga honom och vara lydnad och ödmjukhet personifierad. Men hon vill annat och med en dotter att rädda är hon fast besluten att bryta sig loss vad det än kostar."

Galatea är en liten novell som går snabbt att läsa. Med sina få sidor lyckas den ändå dra in mig i berättelsen och jag hinner bli nyfiken på huvudkaraktären och känna avsmak för skulptören. Det är så mycket som skaver med hela situationen.

Jag hade gärna sett den som en längre bok som går in mer i detalj på allt från att hon blir skapad till slutet på berättelsen. Men jag gillar den som den är också! Ibland är det perfekt med något kort som går att läsa i en sittning. 

måndag 6 maj 2024

Glöm aldrig Tintin av Sanam Gharaee & Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Glöm aldrig Tintin
Längd: 11 h 11 min
Uppläsare: Philomène Grandin
"Det var det bästa som hänt mig när graviditetsstickan visade det lilla plusset. Tänk att jag skulle bli mamma. Jag hade längtat så länge. När Tintin föddes blev mitt liv komplett. Min man, A, var forskare och hade avgudat mig från start. Höjt mig till skyarna. Alla omkring oss sa att vi var det perfekta paret. Men något hände när vi fick barn, från att jag hade lagt all min tid på A låg nu mitt fokus på Tintin. När allt inte längre var på min mans villkor var jag inte längre den fru han önskade. Och han lämnade oss. Därefter följde år av psykiskt våld mot både mig och Tintin. Jag fick ensam vårdnad men A hade fortfarande rätt till umgänge. Tintin blev alltmer rädd för att träffa sin egen pappa och när det framkom att A planerade att föra Tintin utomlands stoppade jag umgänget. Domstolen tyckte dock att A behövde få träffa sin son. Att en man har rätt till sitt barn. Det beslutet ledde till att A mördade Tintin. Han mördade mitt barn.

"Glöm aldrig Tintin" är berättelsen om en mamma som försöker bli fri från en våldsam man - och förlorar mot det svenska rättssamhället. Det är en sann skildring om att få sitt barn mördat av den som man en gång älskade allra mest."

Vad ska man egentligen skriva till den här boken? Jag vill skriva allt jag bara kan samtidigt som inga ord räcker till. Det är en bok som krossar mitt hjärta. Jag har gråtit och varit förbannad, känt frustration och sorg. 

Jag hoppas att så många som möjligt läser den. Så att fler kan få förståelse hur det psykiska våldet fungerar. Att det inte alltid är det bästa för alla barn att ha kontakt med sina föräldrar, hur viktigt det är att faktiskt lyssna på barnen. De ska inte behöva umgås med vuxna som utsätter dem för våld, oavsett om det är fysiskt eller psykiskt. 

Mest av allt önskar jag av hela mitt hjärta att den aldrig hade behövt skrivas. Jag önskar att Tintins alla drömmar och förhoppningar om framtiden hade fått slå in. 

Och mitt i allt det mörka och hemska har jag känt den otroligt starka kärleken mellan Sanam och Tintin. Jag har blivit varm i hjärtat av deras fina relation och stödet de hade från familj och vänner. Glöm aldrig Tintin känns som en av årets absolut viktigaste böcker. Läs den, lyssna på den.

onsdag 1 maj 2024

Käraste Lena av Ninni Schulman

 

Originaltitel: Käraste Lena
Längd: 10 h 16 min
Serie: Siljanserien (del 2)
Uppläsare: Mirja Turestedt
"Hösten 1983 hittas 31-åriga Lena död i sitt hem på släktgården på Sollerön utanför Mora, hängd i en lampkrok. Av allt att döma rör det sig om ett självmord. Lenas föräldrar vägrar tro att deras dotter valt att ta sitt eget liv, och för att få reda på sanningen kopplas den före detta polisen Ingrid Wolt in.

Ingrid har egentligen lagt ner sin nystartade spaningsbyrå och lever isolerad i skogen av rädsla för sin före detta man. Men Lenas föräldrar är så enträgna att hon slutligen övertalas att ta sig an fallet. Det visar sig snart att Lena bar på djupa hemligheter och att det var många i hennes närhet som ville se henne död."

När jag för lite mer än ett år sedan lyssnade på första delen i Schulmans Siljanserie blev jag genast fast. Så när tvåan dök upp började jag på den så fort jag bara kunde. 

Vi fortsätter att följa Ingrid som lever i skräck för sin exman och samtidigt försöker hjälpa till att lösa olika fall i Dalarna. I Käraste Lena är det en kvinna som dött i vad som verkar vara ett självmord, men kvinnans föräldrar är inte övertygade och ju mer Ingrid gräver i fallet desto mer underliga saker hittar hon. 

Samtidigt som läsaren får vara med i Ingrids liv och utredning får man även följa kvinnan, Lena, fram till sin död. Ledtrådarna som Ingrid hittar flätas ihop med det vi får veta genom Lenas berättelse. Slutet är överraskande och absolut inget jag förväntade mig. Letar man en deckarserie som inte är så blodig kan jag verkligen rekommendera den här. 

Den har bra karaktärer, intressanta fall och det är lite extra roligt att den utspelar sig på 80-talet. Jag gillar den och längtar efter nästa del!