torsdag 31 december 2020

Gott nytt år!


Ja ni, vilket år vi haft. Det blev nog inte som någon hade tänkt sig. Jag hoppas ändå ni har haft det bra och kunnat hitta ljusglimtar i den oroliga tid som varit. Och jag håller verkligen tummarna för att 2021 blir bättre, ljusare och med mer glädje i sig.

Det bästa som hände i år var att jag och sambon äntligen fick flytta till en större lägenhet. Det fungerade visserligen att bo två personer och en hund på 30 kvm men att komma till en tvåa har verkligen varit skönt. Jag sitter fortfarande ibland och bara tittar mig omkring och är så glad och lycklig över att vi fick den här. 

Ett plus att den inte har några dåliga minnen som sitter i väggarna. Det är en stor lättnad för mig. Vi har även märkt att vovven verkar ännu gladare sedan vi flyttade. Det var nog några kilon som ramlade av både hans och mina axlar när vi fick komma bort ifrån lägenheten där vi upplevt alldeles för många bråk, alldeles för mycket skit. 

Den nya är vårt hem och vi fyller den med kärlek, glädje och nya minnen varje dag som går. Jag är så tacksam över att ha min sambo vid min sida och få möta ännu ett år tillsammans med honom. 

Bloggmässigt så kommer jag fortsätta försöka ha inlägg mellan måndag och fredag varje vecka, där fredag förhoppningsvis fortsätter vara en videodag. Jag kommer inte ta emot så många recensionsexemplar utan vill fokusera på böckerna som finns i den egna hyllan. Många har väntat länge och förtjänar verkligen uppmärksamhet nu! Det finns ju dessutom ett bibliotek där jag kan låna böcker jag vill läsa. Eller så kan jag köpa dem och stötta författare och förlag på det sättet. Böcker kommer bli lästa i alla fall, det är jag övertygad om.

Tack för att ni hängt med mig här under 2020, jag hoppas att ni stannar kvar under 2021! Tänk, då fyller bloggen 10 år. Det är ganska fantastiskt. Jag hoppas ni får ett bra avslut på det här året och en bra start på det nya!

Gott nytt år!

onsdag 30 december 2020

Solsystern av Lucinda Riley

 

Originaltitel: The Sun Sister
Sidor: 850 (Inbunden)
Serie: De sju systrarna (del 6)
"På ytan verkar Electra D'Aplièse ha allt: hon är vacker, rik och berömd. Men adoptivfaderns plötsliga död har rubbat hennes redan sköra sinnestillstånd och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor. Sökandet efter hennes egen familjehistoria leder Electra till Afrika.

1939 anländer Cecily Huntley-Morgantill Kenya efter att ha fått sitt hjärta krossat i New York. Här möter hon Bill Forsythe, en ungkarl och boskapsfarmare med nära förbindelser med den stolta massajstammen. Men ödet gör att deras vägar skiljs åt."

Ni som följt med här ett tag vet att jag verkligen fastnat för bokserien De sju systrarna. Jag har i princip sträckläst varje bok och alltid sett fram emot nästa boksläpp. Det är bara inför Solsystern som jag varit lite osäker. 

Den här gången får vi följa Electra och baserat på det lilla jag sett av henne i tidigare böcker har jag varit orolig eftersom jag inte riktigt tyckt om henne. Så att plocka upp en bok på över 800 sidor med en huvudkaraktär jag inte var säker på skulle funka för mig var en aning nervöst. 

Att jag sedan slukade boken på ungefär två dagar säger väl rätt tydligt hur det gick. Jag tyckte den var jättebra. Visst, jag har jättesvårt för Electra när hon går på droger och dricker stora mängder alkohol. Hon beter sig hemskt vissa gånger och jag gnisslar tänder ibland då frustrationen i mig bara växer och växer. Men, hon går igenom en otrolig utveckling. Det går inte snabbt och under tiden blandas hennes nutid med dåtidshistorien som förklarar hennes bakgrund. 

I förra boken, Månsystern, tyckte jag att dåtidsberättelsen var den bättre delen. I Solsystern tycker jag att båda är lika bra. Electras historia berör och drar in mig trots min tvekan och berättelsen om Cecily som reser till Kenya 1939 fascinerar mig. Teman som genomsyrar båda delarna är drogberoende och rasism. Vissa karaktärer i Cecilys tidslinje uttrycker sig riktigt vidrigt och det gör ont i mig att läsa men jag uppskattar att författaren inte bara låter det hänga. Saker får konsekvenser. 

Jag är verkligen förvånad över hur mycket jag tyckte om den här delen i serien. Nu är det bara att vänta på att den sjunde och sista.  Solsystern slutade verkligen med en cliffhanger så det kommer bli en otålig väntan!

tisdag 29 december 2020

Book Love av Debbie Tung

 

Originaltitel: Book Love
Sidor: 144 (Inbunden)
"Bookworms rejoice! These charming comics capture exactly what it feels like to be head-over-heels for hardcovers. Book Love is a gift book of comics tailor-made for tea-sipping, spine-sniffing, book-hoarding bibliophiles. Debbie Tung's comics are humorous and instantly recognizable-making readers laugh while precisely conveying the thoughts and habits of book nerds. Book Love is the ideal gift to let a book lover know they're understood and appreciated."
Den här underbara lilla boken fick jag i julklapp! Juldagen satt jag och läste ut den i ett svep. Det är helt enkelt träffsäkra serierutor om bokälskare. Det är lätt att känna igen sig och jag har suttit och småfnissat en hel del över vissa delar.

Jag har tidigare läst hennes bok Quiet Girl in a Noisy World och även där var igenkänningen hög. Jag tycker om hennes tecknarstil och baserat på hennes serier verkar vi vara ganska lika i våra personligheter. 

Det är helt enkelt en perfekt present till alla bokälskare där ute! 


måndag 28 december 2020

Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria av Mian Lodalen

 

Originaltitel: Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria
Sidor: 351 (Inbunden)
"Lisa och Lilly smiter hemifrån och möts första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Drygt ett år senare, i september 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Mot en fond av den dynamiska tiden kring förra sekelskiftet, i ett Stockholm som då mer än något annat var kvinnornas, ungdomarnas och arbetarnas stad, följer vi Lisa och Lilly under deras omtumlande sista år i livet."

Lisa och Lilly är en otroligt berörande berättelse om två unga kvinnors kärlek till varandra och hur omöjlig den var. Den är baserad på verkliga personer och händelser och det gör läsningen ännu mer hjärtskärande. 

Mitt hjärta värker för Lisa och Lilly medan jag läser. Båda var hårt hållna av sina föräldrar och dessutom var deras kärlek något som på den tiden sågs som olagligt. Ändå kunde de inte hålla sig borta från varandra. 

Jag tycker att författaren har gjort ett väldigt bra jobb med att göra dem båda levande i romanformatet. Som läsare känner jag med dem och önskar hela tiden att det oundvikliga slutet ska bli ett annat än det jag vet är på väg. 

Boken lämnar ett starkt avtryck i mig och jag kommer att komma ihåg Lisas och Lillys historia länge.

onsdag 23 december 2020

How the Grinch Stole Christmas av Dr Seuss

 

Originaltitel: How the Grinch Stole Christmas
Sidor: 64 (Häftad)
"The Grinch, whose heart is two sizes too small, hates Who-ville's holiday celebrations, and plans to steal all the presents to prevent Christmas from coming. To his amazement, Christmas comes anyway, and the Grinch discovers the true meaning of the holiday."

Det här är den första boken av Dr Seuss jag har läst. Tidigare har jag bara sett filmatiseringar av hans böcker. Bland annat den med Jim Carrey som Grinchen. 

Jag hade egentligen inga planer på att läsa How the Grinch Stole Christmas den här månaden, för jag hade helt ärligt glömt bort att den fanns i bokhyllan. Men när jag kom på att jag fått den från en väns bokrensning för ett tag sedan var det ju självklart att plocka upp den!

Nitro och till viss del min sambo har fått stå ut med min högläsning av berättelsen. Den passade så bra att läsa på det sättet eftersom allt är på rim. Det är inte överdrivet mycket text heller så det gick bra utan att rösten blev trött.

Det var trevligt att se den välkända historien i sitt rätta format och högläsningen gjorde det till en mysig och rolig upplevelse. Själva grunden är att julen kommer även utan alla ytliga och fysiska saker. Det spelar ingen roll om någon stjäl allt pynt, all mat och alla julklappar. Julkänslan finns där ändå i Who-ville eftersom de har varandra. 

"But I think that the most likely reason of all
May have been that his heart was two sizes too small."

tisdag 22 december 2020

Nattavaara av Engström & Richert

 

Originaltitel: Nattavaara
Sidor: 341 (Inbunden)
Serie: Nordmark (del 1)
"Erik hittar föräldrarna döda i bastun. Eftersom grannarna i byn fruktar en ny epidemi blir Erik bannlyst, och med sin lillasyster Sofia tvingas han till en farofylld vandring mot Kiruna. Där finns jarlen - och Eriks enda chans att vinna tillbaka gården.

Torparen Marja, tidigare mellanchef i hemtjänsten, blir tillfångatagen av ett kriminellt gäng som hemsöker den norrbottniska skogsbygderna. Samtidigt har hennes man Mårten spårlöst försvunnit. Nu måste hon ställa sig in hos sina fångvaktare och försöka bli en av dem för att överleva.

Nattavaara är den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark, en storslagen vision om en nära framtid där klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser slitit sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden råder hungersnöd och invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död."

Wow alltså, vilken bok! Det tog mig nästan precis ett dygn att sluka den. Så fort jag började läsa drogs jag in och sedan ville jag knappt komma tillbaka till verkligheten. Trots att världen i Nattavaara är mycket mörkare än vår egen värld, till och med under den pågående pandemin. 

Det är ganska många karaktärer som läsaren får lära känna. Jag tyckte de var så pass olika att det inte var några problem med att skilja dem åt. I vissa fall kan det ju bli så att läsningen blir ryckig av att man måste stanna upp och fundera vem man egentligen följer när perspektivet byts. Det upplevde jag inte här.

Att vara uppvuxen i Kiruna ger läsningen en speciell känsla då min gamla hemstad helt plötsligt har blivit en huvudstad dit alla vill ta sig. Till och med en liten by som jag tillbringade några år i nämns. Kanske bidrog det till hur lätt det var för mig att sjunka in i boken.

Det är inte en bok för den som vill ha något upplyftande och hoppfullt. Här är alla ljusa och lätta känslor långt borta. Den blir ganska rå ibland och det känns som att författarna verkligen har grävt i det mänskliga psyket för att ta reda på vad man skulle göra för att överleva, för att skydda de sina och ta sig framåt och uppåt i samhället. 

Nattavaara är en bladvändare av rang och jag ser med stor spänning fram emot fortsättningen. Om hela serien redan hade varit utgiven skulle jag ha slängt mig över del två direkt.

måndag 21 december 2020

Unboxing av en tidig julklapp!

 

The Joy of Christmas Tag

 

Jag blev taggad av Mitt bokintresse att göra den här taggen och lite mer julkänsla här på bloggen kan väl aldrig skada! Känner du dig manad att göra den så är du taggad!

1) Anticipation: The Christmas excitement is real, what book release(s) are you most anticipating?
Jag är väldigt nyfiken på Ann-Helén Laestadius nya, Stöld, bok som släpps i januari!


2) Christmas Songs & Carols: What book or author can you not help but sing it's praises?
Jag pratar ju gott om serien De sju systrarna så fort jag får en chans. Även Anna Jakobsson Lunds böcker.

3) Gingerbread Houses: What book or series has wonderful world building?
Jag har hittills bara läst en bok av Brandon Sanderson men jag gillade verkligen världen i den första boken i Mistborn-serien.

4) A Christmas Carol: Favorite classic or one that you want to read?
Två favoritklassiker är Jane Eyre och Svindlande höjder.

5) Christmas Sweets: What book would you love to receive for Christmas?
Åh det finns så många! Önskelistan tar ju aldrig slut, det kommer hela tiden nya böcker. Men jag vill alltid fylla på min samling med King och Koontz böcker.

6) Candles in the Window: What book gives you that warm fuzzy feeling?
Törnrosens nyckel av Tone Almhjell. Den var lite som en ny Narnia.

7) Christmas Trees & Decorations: What are some of your favorite book covers?

8) Christmas Joy: What are some of your favorite things about Christmas And/Or some of your favorite Christmas memories?
Jag älskar alla småljus som kommer fram i samband med julen. Utomhus är det annars så mörkt så alla julljus lyser upp och gör mörkret lite lättare att stå ut med. Jag älskar att pynta hemmet och få den där speciella julkänslan. Jag tycker det är riktigt mysigt att leta julklappar åt familj och vänner och sedan sitta och slå in dem. Att få lite tid att vila och umgås med de som står en nära. 

torsdag 17 december 2020

Tatra av Lisa Hågensen

 

Originaltitel: Tatra
Sidor: 252 (Häftad)
Serie: Jakten (del 2)
Recensionsexemplar: Från Hoi förlag, tusen tack! 
"Det är vår och spåren efter den kidnappade Siri för de sju vännerna till norra Porsaw. Under fritagningen sker en fasansfull olycka och gruppen splittras. En av dem tvingas ut på en lång resa, och finner i dess slut svar på frågor som legat dolda fram till nu. De andra fortsätter jakten på den grymma General Tarz och de två barn som tillverkades och föddes på The Pure Breed Plant. Ligger barnen till grund för ännu en elitistisk ras, eller har Tarz en ny plan på gång? Jakten för dem västerut, utan en aning om den fasa som väntar. Kommer vännernas vägar åter korsas? Överlever kärleken, och kommer uppoffringen en av dem gör rädda dem alla? Eller är allt förgäves?"

Tatra är den avslutande delen i duologin Jakten. Böckerna är fristående fortsättningar på den tidigare serien Purebred.

Jag tyckte verkligen om Purebred-böckerna. Första delen i den här andra serien, Siri, var spännande men det fanns saker jag inte riktigt fastnade för. Det fortsätter även i Tatra och jag klickar nog minst med den här berättelsen. Jag tycker att den är lite långsammare i början än de andra och de fortsatta kärleksbekymren blir för mycket för mig. Jag har sett att de här två böckerna är beskrivna som intensiv dark romance och jag tror det är där jag helt enkelt faller ur målgruppen. 

Trots det är den fortfarande snabbläst och det tog bara en dag att avsluta den. Det känns lite sorgligt att inte kunna älska den här lika mycket som Purebred-serien men jag är säker på att läsare som letar den här sortens böcker kommer tycka om den. 

onsdag 16 december 2020

Elatsoe av Darcie Little Badger

 

Originaltitel: Elatsoe
Sidor: 368 (Inbunden)
Illustratör: Rovina Cai
"Imagine an America very similar to our own. It's got homework, best friends, and pistachio ice cream. There are some differences. This America been shaped dramatically by the magic, monsters, knowledge, and legends of its peoples, those Indigenous and those not. 
Some of these forces are charmingly everyday, like the ability to make an orb of light appear or travel across the world through rings of fungi. But other forces are less charming and should never see the light of day. 
Elatsoe lives in this slightly stranger America. She can raise the ghosts of dead animals, a skill passed down through generations of her Lipan Apache family. Her beloved cousin has just been murdered, in a town that wants no prying eyes. But she is going to do more than pry. The picture-perfect facade of Willowbee masks gruesome secrets, and she will rely on her wits, skills, and friends to tear off the mask and protect her family."

Det här är en otroligt bra och unik bok! Författaren hör till Amerikas ursprungsbefolkning. Hon är en del av Lipan Alpache Tribe och dit hör även hennes huvudkaraktär. Jag kan inte komma på att jag har läst någon bok från det perspektivet tidigare och det är verkligen intressant.

Jag dras snabbt in i den här spännande berättelsen. Delvis är det ett mordmysterium, delvis en berättelse om ett Amerika där magi och monster existerar, delvis lite av en spökhistoria. Elatsoe, huvudkaraktären, kan kalla tillbaka döda djurs spöken till den här världen. Hennes bästa vän är spöket efter hennes hund, Kirby. Det här värmer ju mitt hjärta så otroligt mycket. Jag kunde inte låta bli att sakna Aramis extra mycket. Människors spöken däremot, de ska man inte kalla tillbaka. Oavsett hur snälla de var i livet så kommer de tillbaka på ett helt annat sätt. 

Jag blir fascinerad av världen som författaren bygger upp. Det flyter på så bra att den känns verklig under läsningen. Ett extra stort plus som jag verkligen uppskattar är att det inte finns några kärleksbekymmer i huvudkaraktärens liv. Hon är inte intresserad av förhållanden och är asexuell. Istället är det familj och vänskap som får stå i centrum. Det känns uppfriskande. 

Det här är ett sådant tillfället då jag är extra glad över att en bok dök upp i mitt liv. Den passade mig perfekt och jag kommer att hålla tummarna för att Darcie Little Badger skriver fler böcker.

tisdag 15 december 2020

Tisdagstrion - Jul, jul, strålande jul

 

Sista tisdagstrion för året och den här veckan är temat jul inne hos Ugglan & Boken. Så här kommer tre tips på julböcker!


En oväntad jul av Natalie Cox läste jag förra året och den var lättläst, charmig och innehöll en hel del hundar!


Tomtemaskinen av Sven Nordqvist. Pettson och Findus är bland det mysigaste jag vet. Den här brukar jag lyssna på.


Dash & Lily´s Book of Dares av Rachel Cohn & David Levithan. Den här läste jag för ganska många år sedan. Nu håller jag på att se Netflix-serien och den är riktigt mysig! Jag blir sugen på att läsa om boken.

måndag 14 december 2020

Tilly och bokvandrarna av Anna James

 

Originaltitel: Tilly and the Bookwanderers
Sidor: 387 (Kartonnage)
Serie: Den magiska bokhandeln (del 1)
Ålder: 9-12
"Följ med på ett magiskt äventyr i böckernas värld. 
Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer - Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet - dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. 
Hon är en bokvandrare - och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida..."

Den här boken är supermysig! Det är lagom spännande och väldigt fascinerande att få följa med Tilly när hon helt plötsligt börjar se Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet i sina morföräldrars bokhandel. Hon upptäcker dessutom att hon kan följa med dem in i deras egna berättelser! 

Det här leder till många äventyr som hon delar med sin vän Oskar. De får lära sig om bokvandrare som finns över hela världen. Det är i princip läsare som verkligen, verkligen lever sig in i böckerna. Men alla böcker är inte trygga. Samtidigt finns mysteriet med Tillys mamma, vad hände egentligen med henne?

Tilly och bokvandrarna passar alla som älskar böckernas magiska värld. Jag skulle att åldern är 9 till 99 istället för 9 till 12. Den är charmig, spännande utan att bli riktigt läskig, fylld med värme och vänskap och kärleken till läsandet så klart. 

Jag satt med ett leende på läpparna från början till slut och längtar efter att del två blir översatt så jag kan köpa den! Det här känns som en serie jag verkligen vill följa.

Vilken bokkaraktär skulle ni vilja träffa på riktigt? 

torsdag 10 december 2020

I mörka vatten av Anna Roos

 

Originaltitel: I mörka vatten
Sidor: 235 (Inbunden)
Serie: Morden vid världens ände (del 3)
"Hösten är i antågande och träden längs Trosaån har färgats vackert gula. Äntligen har Vera Jansson hittat en köpare till sitt barndomshem, och köpeskillingen är tillräcklig för att hon ska kunna bli delägare i revisionsbolaget hon arbetar för. Allt hon behöver göra är att signera kontraktet för att kunna lämna sitt förflutna bakom sig.

Men så försvinner sonen till en av hennes vänner spårlöst, och Vera släpper allt för att hjälpa stadens invånare att leta. Omgående dras paralleller till Veras brors försvinnande för."

Jag har verkligen tyckt om den här serien av Anna Roos. Det är tre spänningsromaner om revisorn Vera Jansson. Hon har försökt lämna sitt förflutna bakom sig, dränka sig i jobb och vill verkligen få sälja sitt gamla barndomshem. 

Vera är en ganska taggig karaktär som försöker göra allt hon kan för att inte bry sig om andra människor. Ändå har jag tyckt om henne från början och det har bara ökat bok för bok. Samtidigt som man får följa letandet efter pojken som försvunnit fortsätter tillbakablickarna till barndomen och mer och mer saker avslöjas. 

Det har varit intressant att följa henne och de händelser som hon varit med om under seriens gång. Den är lite annorlunda i det att den inte följer en polis eller polisarbetet, något jag har uppskattat. Det är Vera och människorna som hon mer eller mindre motvilligt har omkring sig. Sakta börjar man också förstå att något ligger och gnager från hennes tidigare år. Inte ens Vera är medveten om allt som utspelat sig. 

Att äntligen få veta allt i den här avslutande delen var riktigt spännande. Jag kommer så klart inte säga något om detaljerna men det var både överraskande och solklart hopknutet. Letar du en serie spänningsromaner som fokuserar på annat än poliser rekommenderar jag verkligen den här. Både jag och min mamma har tyckt om böckerna så den kan passa många!

onsdag 9 december 2020

12 Days of Christmas Book Tag

 

ON THE FIRST DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: A PARTRIDGE IN A PEAR TREE.
The partridge stood alone in the pear tree. What is your favourite stand alone?
Åh så svårt. En enda går ju inte att välja egentligen. Men en favoritbok av en favoritförfattare som jag läst om några gånger är Sömnlös är Stephen King.

ON THE SECOND DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: TWO TURTLE DOVES.
Love is in the air! Who is your one true pairing?
Jag tyckte verkligen om Alex och Henry i Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston.

ON THE THIRD DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: THREE FRENCH HENS.
In the spirit of threes, what is the best trilogy you have read?
Systemet av Anna Jakobsson Lund som innehåller Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen.

ON THE FOURTH DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: FOUR CALLING BIRDS.
Since series usually consist of four or more books, what is your favourite series?
Det får väl fortfarande bli Sagan om Isfolket av Margit Sandemo.

ON THE FIFTH DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: FIVE GOLDEN RINGS.
One ring to rule them all! Who is your Favourite Villain/Antagonist?
Alltså favorit. En onding jag gillar? Eller bara en onding som är riktigt djäkla bra på att vara ond? Jag kör på det senaste. Psykopaten i Dean Koontz bok som heter just, Psykopaten. Han är riktigt vidrig.

ON THE SIXTH DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: SIX GEESE A LAYING.
Creation is a beautiful thing. What is your favourite world/world-building?
Jag har hittills tyckt om varenda värld som Anna Jakobsson Lund skapat. Hon skriver helt otroliga böcker och hennes världar drar alltid in mig. 

ON THE SEVENTH DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: SEVEN SWANS A SWIMMING.
Who needs seven swans when all it takes is one good animal sidekick? Who’s your favourite animal sidekick?
Hunden Eintstein i Dean Koontz bok Väktare. 

ON THE EIGHTH DAY OF CHRISTMAS, MY TRUE LOVE SENT TO ME: EIGHT MAIDS A MILKING.
Milk is so 18th century. Which book or series takes beverages/food to a whole new level?
Det här har jag faktiskt inget svar på. Jag tror inte jag märker av speciellt när mat eller dryck är med i böcker? Jag kommer inte på någon bok just nu i alla fall. 

ON THE NINTH DAY OF CHRISTMAS MY TRUE LOVE SENT TO ME: NINE LADIES DANCING.
Dancing is just one skill of a Lady! Who is your favourite kickass female lead?
Jane Hawk från Dean Koontz serie som börjar med Tystnaden. Hon är riktigt tuff.

ON THE TENTH DAY OF CHRISTMAS MY TRUE LOVE SENT TO ME: TEN LORDS A LEAPING.
How about your favourite leading lad?
Det här är väl ingen överraskning för någon som hängt här ett tag. Odd Thomas är min favorit. Han är också från en serie av Dean Koontz. Han hade ju även den bästa onda karaktären...Hm. Man kan ana ett mönster.

ON THE ELEVENTH DAY OF CHRISTMAS MY TRUE LOVE SENT TO ME: ELEVEN PIPES PIPING.
What is your favourite book or bookish thing with musical influence? (It can be about music, reference music a lot etc.)
Den här var klurig men jag kör på Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman. Huvudkaraktärens mamma är en känd operasångerska. Det är det bästa jag komma på.

ON THE TWELFTH DAY OF CHRISTMAS MY TRUE LOVE SENT TO ME: 12 DRUMMERS DRUMMING.
Drum roll please…what is your favourite read of this year?
Det går ju faktiskt inte att välja bara en här heller. Två stycken som jag läste nyligt som verkligen berörde mig är Monika Magnus 1966 av Ulrika Ewerman och Berätta aldrig det här av Frida Boisen.

tisdag 8 december 2020

Tisdagstrion - Vintervitt

 

Idag är det färginriktat hos Ugglan & Boken. Vintervitt är temat för veckans tisdagstrio och jag väljer att tolka det med väldigt vita omslag.


Jag tar faktiskt och slänger in gårdagens bok här också. Slade House av David Mitchell har ett väldigt vitt omslag med bara små inslag av rött.


'The witch doesn't burn in this one av Amanda Lovelace är en diktsamling. Även här, väldigt vitt med lite rött.


En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron. Också väldigt vitt. Dessutom blir vintern mycket roligare om man har en hund som följer med på vinterpromenader!

måndag 7 december 2020

Slade House av David Mitchell

 

Originaltitel: Slade House
Sidor: 233 (Inbunden)
"Turn down Slade Alley - narrow, dank and easy to miss, even when you're looking for it. Find the small black iron door set into the right-hand wall. No handle, no keyhole, but at your touch it swings open. Enter the sunlit garden of an old house that doesn't quite make sense; too grand for the shabby neighbourhood, too large for the space it occupies.

A stranger greets you by name and invites you inside. At first, you won't want to leave. Later, you'll find that you can't.

This unnerving, taut and intricately woven tale by one of our most original and bewitching writers begins in 1979 and reaches its turbulent conclusion around Hallowe'en, 2015. Because every nine years, on the last Saturday of October, a 'guest' is summoned to Slade House. But why has that person been chosen, by whom and for what purpose? The answers lie waiting in the long attic, at the top of the stairs..."

Det här var en riktigt intressant bok! Jag har aldrig läst något av Mitchell tidigare, bara hört lite om några av hans andra böcker. Slade House hade jag däremot aldrig hört talas om när jag såg den på en secondhandbutik i Umeå för något år sedan. Omslaget tilltalade mig och när jag läste handlingen kunde jag inte låta bli att köpa den.

Vi får följa med olika karaktärer under olika årtal. Det börjar 1979 med en pojke och hans mamma. De har blivit inbjudna till Slade House av en rik och fin dam. Men allt är inte som det verkar. Sedan hoppar vi nio år framåt i tiden, 1988, en polis träffar en kvinna som bor i Slade House. Han börjar få känslor för henne. Hopp framåt igen till 1997, ett gäng ungdomar undersöker övernaturliga händelser och har fått tips om att något underligt händer på Slade House. 2006, en journalist letar efter sin försvunna syster som sist sågs i gränden vid Slade House. 2015, allt ställs på sin spets. 

Så klart händer det mycket mer vid alla de här tillfällena, men jag kan inte berätta för mycket för då blir det spoilers. Och om ni tycker att den låter lockande tycker jag verkligen att ni ska plocka upp den och ta reda på vad Slade House döljer för hemligheter. Den var både spännande och lite creepy. Nu är jag väldigt sugen på att läsa mer från författaren!

torsdag 3 december 2020

Berätta aldrig det här av Frida Boisen

 

Originaltitel: Berätta aldrig det här
Längd: 10 h 5 min
Uppläsare: Frida Boisen
"Mors dag 2007. Frida glömmer att ringa och att skicka blommor till sin mamma Rosita. När hon även missar moderns telefonsamtal har hon ingen aning om att katastrofen är ett faktum. Dagen efter kommer beskedet att Rosita har hittats död. Men det är när Frida upptäcker hennes sista hälsning som världen fullkomligt rämnar."

Det här har verkligen varit en känslosam bok att lyssna på. Själva berättelsen är nog bara den för att tårarna ska rinna lite då och då. Att Frida Boisen själv läser in den gör att den kommer ännu närmare. Man hör ibland hur hon är nära till gråten och då är det helt omöjligt att själv sitta med torra ögon. 

Det är en sorglig berättelse, om hur en fin mor- och dotterrelation faller sönder med åren. Hur modern blir mer och mer distanserad och arg. Hon verkar vara ute efter att såra Frida; klagar på hur hennes hem är städat, hur hon tar hand om sina barn, mannen hon gifter sig med. Allt verkar vara fel i mamma Rositas ögon och det är en så stark kontrast till den relation de hade när Frida var ung. Det gör verkligen ont att lyssna på. Jag försöker föreställa mig hur det skulle vara att höra sådana saker från min egen mamma men jag kan inte. 

Jag tycker det är starkt av Frida att berätta. Om uppväxten med en pappa som inte riktigt gick att lita på, relationen till Rosita som förändrades så mycket och hur hon till slut valde att avsluta sitt liv med en hälsning till Frida som var hemskt orättvis. Det är modigt och jag är imponerad av att hon dessutom orkade läsa in boken själv. 

Det här är en av årets mest berörande böcker.

onsdag 2 december 2020

Vicious av V. E. Schwab

 

Originaltitel: Vicious
Sidor: 384 (Häftad)
Serie: Villians (del 1)
"Victor and Eli started out as college roommates--brilliant, arrogant, lonely boys who recognized the same sharpness and ambition in each other. In their senior year, a shared research interest in adrenaline, near-death experiences, and seemingly supernatural events reveals an intriguing possibility: that under the right conditions, someone could develop extraordinary abilities. But when their thesis moves from the academic to the experimental, things go horribly wrong.

Ten years later, Victor breaks out of prison, determined to catch up to his old friend (now foe), aided by a young girl whose reserved nature obscures a stunning ability. Meanwhile, Eli is on a mission to eradicate every other super-powered person that he can find--aside from his sidekick, an enigmatic woman with an unbreakable will. Armed with terrible power on both sides, driven by the memory of betrayal and loss, the archnemeses have set a course for revenge--but who will be left alive at the end?"

Den här boken var ett rent nöje att läsa! Jag har hört så mycket bra om V. E. Schwabs böcker och har länge velat plocka upp någon. Men det har varit svårt att veta var jag ska börja, så när jag fick erbjudande från en kollega att låna den här var jag glad över att hon löste det problemet åt mig!

Det känns som en ganska unik berättelse, jag har i alla fall inte läst något liknande tidigare. Och det är uppfriskande och spännande. Jag tycker dessutom om humorn som Schwab slänger in här och där. Den passar mig perfekt.  

Karaktärerna är intressanta och det är ibland svårt att veta om det egentligen finns någon bra snubbe i den här boken. En av sidokaraktärerna säger till och med att det inte finns det. Ändå gillar jag Victor på något sätt, han är kanske inte vad man skulle räkna som en god karaktär. Han är...ja jag vet inte riktigt vad han är. 

Jag har fått låna andra delen i serien och ser fram emot att slänga mig över den så fort jag får tillfälle!

tisdag 1 december 2020

Tisdagstrion - Väderfenomen i titeln

 

Den här veckans tisdagstrio hos Ugglan & Boken var allt lite klurig! Men här kommer tre titlar med väderfenomen som jag lyckades komma på efter en del funderande. Det blev lite av ett tema i temat! 


Stormsystern av Lucinda Riley var den lättaste att komma på. Andra delen i en av mina favoritserier.


Storm-Stina av Lena Anderson kom jag på efter ett litet tag. Jag minns att jag tyckte om den när jag var liten. 


Nattfåk av Johan Theorin. Fåk är tydligen ett lokalt namn för en storm som far över Öland på vintern.