måndag 28 februari 2022

Devolution av Max Brooks

 

Originaltitel: Devolution
Sidor: 282 (Häftad)
"As the ash and chaos from Mount Rainier's eruption swirled and finally settled, the story of the Greenloop massacre has passed unnoticed, unexamined...until now. But the journals of resident Kate Holland, recovered from the town's bloody wreckage, capture a tale too harrowing - and too earth-shattering in its implications - to be forgotten. 
In these pages, Max Brooks brings Kate's extraordinary account to light for the first time, faithfully reproducing her words alongside his own extensive investigations into the massacre and the beasts behind it, once thought legendary but now known to be terrifyingly real. Kate's is a tale of unexpected strength and resilience, of humanity's defiance in the face of a terrible predator's gaze, and inevitably, of savagery and death. 
Yet it is also far more than that. Because if what Kate Holland saw in those days is real, then we must accept the impossible. We must accept that the creature known as Bigfoot walks among us - and that it is a beast of terrible strength and ferocity."

Devolution har varit en kompisläsning med Josefin under februari och det har varit riktigt kul att läsa den tillsammans! Extra roligt är det att vi haft väldigt liknande tankar och åsikter om den hela vägen.

Berättelsen består av intervjuer och dagboksinlägg och tillsammans ger de läsaren fler och fler pusselbitar till att förstå vad som hände med ett litet samhälle som blev avskärmat från omvärlden i och med ett vulkanutbrott. Snart upptäckte människorna där att något lurade i skogarna, något hungrigt och intelligent. 

Boken är skriven som en dokumentär, som om allt hänt på riktigt och många gånger kändes det faktiskt så. Det var som att läsa en verklig persons dagboksanteckningar om kampen för överlevnad. Jag tyckte den var riktigt spännande och just dagboksformatet är något som oftast funkar bra för mig. 

Jag hade önskat ett lite mindre öppet slut, men det är inget som förstörde hela boken. Det var verkligen annorlunda att läsa om Bigfoots (hur säger man egentligen Bigfoot i plural?) och jag var inte beredd på hur läskigt det faktiskt blev ibland!

torsdag 24 februari 2022

Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl

 

Originaltitel: Till Vial: 8400 dagar kvar
Sidor: 175 (Kartonnage)
Ålder: 9-12
"Ombord på Otosan finns en tjej som heter Gladys. Kriget kom till hennes stad och hennes mamma gjorde det enda hon kunde: hon räddade sin familj. Men sen gick allt fel. Jättefel. Och räddningen på planeten Vial är långt, långt borta."

Jag blev positivt överraskad av Till Vial: 8400 dagar kvar. Den innehöll mycket mer än jag trodde att den skulle göra. 

Vi får följa två syskon ombord på ett rymdskepp som ska ta dem till Vial, den nya planeten där mänskligheten ska bo. Egentligen skulle skeppet ha haft flera tusen människor ombord, men där finns bara de två syskonen. 

I tillbakablickar får vi sakta men säkert reda på hur de kom dit, vad som hände med jorden och var deras mamma tagit vägen. Det är en berättelse fylld av smärta och sorg. Samtidigt fanns det delar där min puls slog riktigt hårt för att det var så läskigt! Det hade jag inte förväntat mig. Men en bok som skrämmer mig är ju något jag gillar så det höjde upplevelsen ännu mer.

Kapitlen som utspelar sig i nutid visar syskonen när de börjar misstänka att något inte är som det ska på skeppet och med deras resa. Det är hjärtskärande vissa gånger.

Jag tyckte jättemycket om den. Det enda lilla klagomål jag har är slutet. Jag hade velat ha boken något längre så slutet hade fått lite mer utrymme och lite mer till att förklara vissa saker. Men överlag en otroligt bra läsupplevelse!

onsdag 23 februari 2022

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandeln av Shaun Bythell

 

Originaltitel: Seven Kinds of People You Find in Bookshops
Sidor: 125 (Inbunden)
"Shaun Bythell är bokhandlaren som helst inte skulle vilja ha några kunder. Lyckligtvis är det ganska få som kommer till hans butik i den lilla staden Wigtown i sydvästra Skottland, men de som kommer är fullt tillräckliga, och lätta att kategorisera.

I boken möter vi bland annat kunden som inte vet vad hon vill ha (men att det ska ha ett blått omslag) och de stressade föräldrarna på jakt efter gratis barnomsorg.

Och bland de sju kategorier återfinns Experten (uppdelad i en rad underkategorier, däribland Tråkmånsen och Den Hjälpsamme), Den unga familjen (Den utmattade och Den ambitiösa), Dagdrivaren och Den inte så tysta genomresanden (Visslaren, Sniffaren, Hummaren, Fjärtaren). 

Tillsammans utgör de sju typerna delar av en av de roligaste och elakaste böcker om böcker och bokköpare du någonsin kommer att läsa. Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel är en oumbärlig guide till din lokala bokhandels flora och fauna."

Det här är en rolig, lite bitsk, bok om författarens egen syn på de olika sorters kunder han har träffat på under sina år som ägare av ett antikvariat. Det är inte alltid smickrande porträtt han målar av människorna han stött på men han skriver med en torr humor som jag uppskattar.

Flera gånger har jag suttit och fnissat, några gånger till och med skrattat högt. Författaren har det väl lite som sin grej att vara en butter butiksägare som nästan inte vill ha kunder. Men alla sorter som beskrivs är inte jobbiga! Det finns de han uppskattar också. Han beskriver dessutom olika typer av personal som man kan hitta jobbandes i en bokhandeln.

Det är en kortis som passade perfekt för en trött hjärna att plocka upp.

tisdag 22 februari 2022

Tisdagstrion - Skuggor och speglingar

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är skuggor och speglingar. Jag blandar lite mellan omslag och titel när jag gör mina kopplingar den här veckan och håller mig till skuggor.


Devolution av Max Brooks som jag kompisläser med Josefin har ett väldigt skuggigt omslag.


Skuggsystern av Lucinda Riley är min favoritdel i serien De sju systrarna.


Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafon är en favoritbok!

måndag 21 februari 2022

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

 

Originaltitel: Jag ser allt du gör
Sidor: 218 (Inbunden)
"På vägen mellan Jokkmokk och Kåbdalis, i skuggan av den största sorgen man kan bära, börjar en sång växa fram. Inget märkvärdigt, fem strofer bara, men kvinnan som sjunger dem känner hur stegen går lättare för varje rad. Hon går söderut.

I sin skönlitterära debut skriver Annika Norlin om en samling människor i rörelse, på skav mot tillvaron.

Det är noveller om begär och bekräftelse, om kultfilmen Aliens vid Piteälven, om att spela i det ganska hopplösa bandet Personligt Varumärke och om att gå rakt in i natten med sikte mot Glommersträsk."

Nej, det här var ingen novellsamling för mig. Jag borde egentligen ha lagt undan den när jag märkte att jag inte fastnade, men jag ville så gärna tycka om den och tänkte hela tiden att det säkert skulle komma någon novell jag gillade.

Tyvärr gjorde det aldrig det. Den jag tyckte var okej var novellen om en kvinna som bara gick och gick för att hantera sin sorg. Men resten fick mig att känna att jag var alldeles för dum för den här boken. Som att det finns något djup jag inte förstår.

Men, man kan inte gilla allt. Nu är den i alla fall läst och kan få flytta vidare till någon som kan uppskatta den mer.

fredag 18 februari 2022

Winter Essentials Tag

Veronicas video!

1) Crackling fire- who is your favorite cold character who warmed up towards the end?
2) Snowflakes- what is a book that was full of unique characters?
3) Gingerbread family- which fictional family would you want to be apart of? 
4) Blizzard- what is a book that had you confused the whole time?
5) Gift-giving- what is the last book that was gifted to you? 
6) Snowball- what is the biggest book you’ve ever read?
7) Wrapping paper- what is your most beat up book?
8) Christmas lights- what is a book you own that has many colors on the cover?
9) Ice skating- what is a book that had a plot that was all over the place?
10) Christmas tree- who is your favorite character of all time? Yes you can only choose one!
11) The star- what’s a book you look forward to rereading each year?
12) Snowball fight- tag 5 people.

torsdag 17 februari 2022

The Sun Down Motel av Simone St. James

 

Originaltitel: The Sun Down Motel
Sidor: 336 (Häftad)
"Upstate New York, 1982. Viv Delaney wants to move to New York City, and to help pay for it she takes a job as the night clerk at the Sun Down Motel in Fell, New York. But something isn't right at the motel, something haunting and scary.

Upstate New York, 2017. Carly Kirk has never been able to let go of the story of her aunt Viv, who mysteriously disappeared from the Sun Down before she was born. She decides to move to Fell and visit the motel, where she quickly learns that nothing has changed since 1982. And she soon finds herself ensnared in the same mysteries that claimed her aunt."

Jag är så glad att jag läst två riktigt härliga skräckberättelser efter varandra! Först Home Before Dark och nu The Sun Down Motel

I den här berättelsen är spökerierna lite mer hands on. De är mer påtagliga och det är inte så mycket tvekan om vad som händer, mysteriet är varför och hur det hänger ihop med Carlys moster som försvann från The Sun Down Motel 1982. 

Vi får följa både mosterns och Carlys tidslinjer. Båda är otroligt spännande och det blir verkligen aldrig tråkigt. Jag älskar dessutom att Carly är en riktig true crime-nörd. Jag kan lätt känna igen mig i henne. Stora delar av boken sträckläste jag och det känns lite tråkigt att den är slut. Om det får gå några år så jag glömmer bort detaljerna kan jag se mig själv plocka upp den igen.

Samtidigt som det är en nervslitande och stämningsfull spökhistoria finns det också mycket att tänka på. Speciellt kvinnors utsatthet och hur vi lär oss från en tidig ålder att vara uppmärksamma på vår omgivning och vara redo för faror. I slutet av boken finns det några diskussionsfrågor som jag tyckte var riktigt intressanta och det kan nog bli bra samtal kring dem om man läser boken i en bokcirkel. 

Det här var riktigt bra och jag måste kolla upp fler böcker från Simone St. James. Jag har läst en tidigare, De trasiga flickorna, men The Sun Down Motel är en klar favorit av de två. 

onsdag 16 februari 2022

Home Before Dark av Riley Sager

 

Originaltitel: Home Before Dark
Sidor: 413 (Häftad)
"Twenty-five years ago, Maggie Holt and her parents, Ewan and Jess, moved into Baneberry Hall, a rambling Victorian estate in the Vermont woods. Three weeks later they fled in the dead of night, an ordeal Ewan later recounted in a nonfiction book called House of Horrors. His horror memoir of ghostly happenings and encounters with malevolent spirits became a worldwide phenomenon, rivaling The Amityville Horror in popularity-and skepticism.

Today, Maggie is a restorer of old homes and too young to remember any of the events mentioned in her father's book. But she also doesn't believe a word of it. Ghosts, after all, don't exist. When Maggie inherits Baneberry Hall after her father's death, she returns to renovate the place to prepare it for sale. But her homecoming is anything but warm. People from the past, chronicled in House of Horrors, lurk in the shadows. And locals aren't thrilled that their small town has been made infamous thanks to Maggie's father. Even more unnerving is Baneberry Hall itself-a place filled with relics from another era that hint at a history of dark deeds. As Maggie experiences strange occurrences straight out of her father's book, she starts to believe that what he wrote was more fact than fiction."

Jag tyckte verkligen, verkligen om den här boken! Den var alldeles lagom creepy på det bästa sättet. Det är inte direkt jumpscares utan mer småsaker som stör, lampor som tänds när ingen är i närheten, musik som börjar spela, saker som försvinner. Det gjorde så stämningen blev perfekt och jag satt med spända nerver nästan hela tiden.

Man får dessutom läsa delar ur House of Horrors-boken som Maggies pappa skrev, så det är en bok i en bok. Jag tycker det funkar riktigt bra och ger mer tyngd åt allt som utspelar sig i nutid när Maggie återvänder till huset för att ta reda på vad som egentligen hände när hon var liten. 

Kvällen jag läste ut den hade sambon precis gått och lagt sig och jag var också på väg till sängen för vi båda skulle upp tidigt men jag hade bara några sidor kvar och kunde inte sluta för det var så spännande. Jag gick förbi sovrumsdörren, viftade med boken och hojtade något i stil med "Jag kommer snart måste bara läsa ut den här först!". 

Lässtunderna har varit sådana jag längtat till. Den har dessutom korta kapitel som gjort att läsningen flutit på smidigt hela tiden. Det inbjuder till långa stunder med näsan i boken.

Nu är jag jätteglad att jag har Lock Every Door av Sager väntades här hemma. Om jag kan ska jag försöka få in den i nästa månads hög. Jag hoppas den är lika bra som Home Before Dark.

tisdag 15 februari 2022

Tisdagstrion - Framtidsskildringar


Veckan tema hos Ugglan & Boken är framtidsskildringar! Här kommer tips från mig. Jag har läst och gillat alla tre.


Glorian av Hanna Blixt är första delen i När djuren vaknar. Det är en dystopisk thriller i en nära framtid när övervakningen stegras och vilda djur börjar attackera människor utan anledning. 


Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij utspelar sig 2033 i Moskva. Människorna bor i de gamla metrostationerna då det inte längre går att bo på ytan. 


Flickan med gåvorna av M. R. Carey utspelar sig i ett England efter en zombieapokalyps. 

måndag 14 februari 2022

Lesbiska ligan av Mian Lodalen

 

Originaltitel: Lesbiska ligan
Sidor: 364 (Inbunden)
Serie: Lodalens historiska svit (del 2)
"Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för "otukt som mot naturen är" och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.

Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med "Lisa och Lilly" återkommer hon med "Lesbiska ligan - en sann kriminalhistoria". En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet."

Jag har tidigare läst författarens bok Lisa och Lilly, första delen i hennes serie om samkönad kärlek i Sverige under 1900-talet. Den utspelade sig 1910. I Lesbiska ligan har vi flyttat oss till 1943, andra världskriget är i full gång och vi får följa några kvinnor i Stockholm.

Det är en levande berättelse som jag snabbt fastnade för. Lodalen målar upp kvinnorna och deras liv på ett väldigt trovärdigt sätt och jag kan nästan känna omgivningarna runt mig när jag läser. Det är en turbulent tid i världen och i Sverige pågår ransonering. Kvinnorna som vi lär känna får smyga med sina känslor och när allt kommer ut är det frustrerande att som läsare se hur de blir behandlade. 

Det är inte alltid så lätt att tycka om flera av karaktärerna, deras sätt att bete sig mot varandra är verkligen inte okej alla gånger, men det påverkar inte berättelsen negativt. Jag är fast från första till sista sidan och dras med i dramatiken som utspelar sig både i omvärlden och i den lilla krets av människor som står i centrum för berättelsen.

Jag kan varmt rekommendera båda böckerna och hoppas att Lodalen snart kommer ut med en ny del i serien.

fredag 11 februari 2022

torsdag 10 februari 2022

Planerade inköp på bokrean!

I gårdagens inlägg tipsade jag om lite böcker från rean som jag redan läst och gillat. Idag tänkte jag visa några av böckerna jag själv är sugen på att införskaffa. Klickar ni på bilderna ska ni komma direkt till bokens sida. 


Midnattsrosen av Lucinda Riley. Det är klart jag vill ha en Lucinda Riley-bok som jag inte redan äger!


Herrarna satte oss hit av Elin Anna Labba. Den här har jag velat ha sedan den kom ut men det har inte blivit av att jag skaffat den. Nu känns det som ett perfekt läge.


Monster i terapi av Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg. Samma sak gäller den här; har velat ha den sen den kom ut men det har inte blivit av tidigare.


Den fantastiska Ivan av Katherine Applegate är en middlegrade som jag hört otroligt mycket gott om! Jag tror jag kommer gråta.


Bekännelsen av Jessie Burton. Jag har varit lite svalt nyfiken på den här tidigare. Sedan såg jag ett inlägg om den hos Tofflan som övertygade mig om att jag vill läsa den!

onsdag 9 februari 2022

Boktips från rean!

Jag tänkte tipsa om några böcker från bokrean idag! Det är väl något de flesta boknördar ser fram emot :). Det är lite blandat från Bokus och Akademibokhandeln, klickar man på bilden kommer man direkt till boken!


Hundkul! av Jeanne Bergenstav är en bok med trickträning för lite yngre hundägare, den står på åldersgruppen 9-12 på Bokus. Jag har den själv och tyckte den är riktigt bra och lätt att förstå.


Konferensen av Mats Strandberg. En riktigt spännande slasherskräckis i bokformat! Den höll på att knäcka mina nerver och gav mig mardrömmar, det är ett bra betyg!


Vuxenpoäng är en myt av Sarah Andersen är en rolig och charmig bok med Andersens seriestrippar som tar upp allt möjligt från livet!


Amari och nattbröderna av B. B. Alston är ett spännande äventyr fyllt av magi och en huvudkaraktär som verkligen är lätt att tycka om! Den räknas in till läsåldern 9-12 men jag är säker på att även mycket äldre läsare kan uppskatta den.


Svindlande höjder av Emily Bronte. En av mina favoritklassiker i en riktigt snygg utgåva! Och jag säger det igen, den är INTE romantisk!

tisdag 8 februari 2022

Tisdagstrion - A, B, C (en boktitel eller författare på varje bokstav)

 

Veckans trio från Ugglan & Boken ska innehålla en författare eller titel för varje bokstav, a, b och c. Det löste sig lätt när jag slängde en blick på bokhyllan! Jag kör på författarnas efternamn.


Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen släpps i mars och är den nionde delen i serien om Avdelning Q. Jag måste läsa ikapp så jag kan skaffa den här!


Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Nej jag tänker inte överraska någon och välja en annan författare än Backman. Läser just nu om Min mormor hälsar och säger förlåt och älskar det.


Och så var de bara en av Agatha Christie. Min favorit av alla Christie-böcker jag läst!

måndag 7 februari 2022

Vargen - den jagade jägaren av Henrik Ekman

 

Originaltitel: Vargen den jagade jägaren
Sidor: 315 (Inbunden)
"I över hundra år var vargen utrotad. Men på åttiotalet upptäcktes plötsligt spåret efter en ensam varg. Sedan blev de två. Och när den första kullen valpar föddes i Nyskoga i norra Värmland for Henrik Ekman dit som reporter för Svenska Dagbladet - och blev då hopplöst fascinerad av detta djur.

I Vargen lyfter Henrik Ekman fram forskningens senaste resultat och ersätter myter med fakta. Vi får veta hur vargen lever sitt liv, hur lik den är oss människor och hur en bruten näringskedja återupprättas i skogarna när vargen åter finns där. I text och fantastiska bilder av vilda vargar beskriver han vargen ur en mängd olika perspektiv. Vi får lära känna två alfahanars, Ulriks och Hasselforsvargens, dramatiska och fängslande livsöden. Vi möter den effektiva jägaren, som nio timmar per dygn rastlös travar runt och även i en gles älgstam hittar sitt byte. Men också "den politiska vargen", "den mediala vargen" och den varg som så färgstarkt skildrats i myter och litteratur.

Alltsedan biblisk tid har människor fått lära sig att varg är synonymt med ondska. Lammet står för det goda, vargen är djävulens djur. Boken beskriver varghatets djupa rötter, hur vargstammen såg ut före artonhundratalets utrotning och de fruktansvärda jaktmetoder som praktiserats i kampen mot Gråben. I ett kapitel om den globala vargen får vi läsa om vargens frammarsch i Europa, en lyckad återinplantering av varg i Yellowstone nationalpark men också vargförföljelser i Sibirien. Allt varvas med starka naturskildringar av Henrik Ekmans egna möten med varg. Dramatiken är ständigt närvarande men också ödmjukheten inför det vilda i vår natur."

Vargen - den jagade jägaren är en väldigt intressanta faktabok om vargen och dess historia, både i Sverige och resten av världen. Den tar också upp vilken roll vargen tilldelats i sagor och sägner, alltid som det onda monstret, och hur den synen hängt kvar under lång tid.

Jag trodde det skulle vara en riktigt tung bok att läsa, en del faktaböcker är jobbiga att ta sig igenom. Men den var mycket mer lättläst än vad jag hade förväntat mig. Det som gjorde att det tog tid var att jag fick pausa ibland efter att ha läst om hur vargar jagats, plågats och dödats. Vissa beskrivningar gjorde mig verkligen upprörd. Den tar upp en hel del om varghat, det är tyvärr en stor del av vargens historia. Men det känns att författaren är på vargens sida och fascineras av de vackra djuren. 

Boken har många vackra foton på både vargar och andra vilda djur, det är fantastiska att få komma nära den vilda naturen genom bilderna. Jag är glad att den äntligen blev läst och har lärt mig mycket under tiden.

torsdag 3 februari 2022

The Books and Life Tag



1. On a scale of 1 to 10, 1 being a normal person and 10 being the late Harold Bloom, how much are books and reading a part of your life?
Jag blev tvungen att googla Harold Bloom lite och han verkar alltså ha varit en populär amerikansk litteraturvetare. Någon litteraturvetare är jag ju inte men jag skulle kanske säga att böckerna och läsandet är en väldigt stor del av mitt liv, kanske en 8?

2. Where does your personal library stand right now in relation to the rest of your life? Do you have more books now than you ever have? Fewer? How has your library changed?
Jag har haft mer böcker än vad jag har nu. Innan vi flyttade hit hade jag nog över 800, nu är jag strax under 700. Det är lite lustigt med tanke på att vi bodde i en liiiten etta tidigare. Nu har vi mycket mer utrymme men antalet böcker är ändå mindre.

3. Take a mental step back and ask yourself: what is the most likely first bookish impression a newcomer would have in your home?
Det första folk brukar säga är något i stil med ""Wow...du har verkligen många böcker!".

4. How often (if ever, gulp) do you clean or re-organize your books?
Städar gör jag lite då och då. Omorganiserar helt gör jag sällan eftersom jag vill ha det i alfabetisk ordning på författarens efternamn. Men jag rensar ibland och så får jag pyssla lite när böcker blir lästa och ska in i hyllorna för lästa böcker.

5. On average, how many books do you acquire in a given week?
Jag skaffar inte böcker varje vecka. Nu har det blivit många nya vid jul och födelsedag och snart kommer bokrean. Men resten av året är det oftast lugnare.

6. What song is your current ear-worm?
Just nu går jag ofta runt och nynnar på låtar från filmen Encanto. We dont´t talk about Bruno eller Surface pressure.

7. What percentage of your self-control do you retain in a well-stocked bookshop?
Jag vill nog påstå att jag är ganska självbehärskad ändå! 

8. Do you ever feel the need to take a break from books? If so, what form does it take?
Vissa dagar läser jag inte för att jag är för stressad eller trött. Då kollar jag på youtube eller Netflix istället. Men på youtube kan det ändå bli bokrelaterat så det är ju inte så att jag blir helt utan bokinnehåll. 

9. When you meet a new person, how long does it take you to bring up books?
Jag vet inte? Det beror nog lite på i vilken situation jag träffar personen. 

10. Have you given any thought/made any provisions for your personal library after you croak?
Jag antar att det betyder efter man dör. Nej jag har inte tänkt på det direkt.

11. Are you known among your friends & loved ones for your weird and probably unhealthy relationship with books?
Haha ja det skulle jag nog tro. Det är svårt att inte märka att jag älskar böcker och läser mycket. Som tur är har jag väldigt många i min omgivning som förstår och delar det intresset.

onsdag 2 februari 2022

Vidundret vid Dundret av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Vidundret vid Dundret
Längd: 6 h 45 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 7)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Ingen tackar väl nej till chansen att tjäna 850 miljoner, så varför skulle inte Luleås mest eminenta detektivbyrå kunna bli en realityserie av rang? Kan Kardashians, så kan väl Katarina. 
Hon och Greta filmar därför sig själva när de hals över huvud kastar sig iväg till Gällivare för att hitta en excentrisk predikant som försvunnit. Som om inte det vore nog måste de mäkla fred mellan Jamaica och Pakistan samtidigt som de friar Greta från monstruösa mordanklagelser. 
Trots att ingen av dem hade väntat sig att möta vidundret vid Dundret, visar det sig att sammandrabbningen i de iskalla och mörka skogarna är oundviklig och kommer förändra deras liv för evigt. Eller åtminstone fram till typ torsdag-fredag."

Katarina och Greta är äntligen tillbaka! Den här gången letar de sig upp till Gällivare för att leta efter en försvunnen predikant. Det blir ett äventyr med läskiga renar, poliser som inte verkar göra sitt jobb och en underlig sekt. Kanske till och med ett möte med det mytomspunna vidundret vid Dundret. Jag måste säga att jag älskar titeln.

Det här är lika helgalet och underhållande som alltid. Nu för tiden är det som att återse gamla vänner så fort jag får börja lyssna på en ny berättelse om Katarina och gänget. Det blir lite spännande också när Katarinas självförtroende och envishet gör så att hon hamnar i en farlig situation.

Det är ett fortsatt nöje att lyssna på den här serien och jag hoppas att Katarina har många äventyr kvar framför sig! 

tisdag 1 februari 2022

Tisdagstrion - Afrika

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är Afrika! Det blev visst ett tema i temat för mig.


Fiskarmännen av Chigozie Obioma handlar om fyra bröder och utspelar sig i Nigeria. Jag tyckte den var riktigt bra!


Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite utspelar sig också i Nigeria. Den handlar om två systrar, en som har ovanan att mörda sina pojkvänner och en som alltid hjälper till att städa upp. Lyssnade på den under januari och gillade den!


Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò står oläst i hyllan. Jag har hört mycket bra om den och ser fram emot att läsa den. Även den utspelar sig i Nigeria.