tisdag 31 december 2013

Gott nytt år!Hoppas ni får en bra nyårsafton allihopa! Och tack för ett fint 2013, nu ser vi fram emot ett riktigt bra 2014.

måndag 30 december 2013

The tiny book of tiny stories av Joseph Gordon-Levitt


Sidor: 64

"The universe is not made of atoms; it's made of tiny stories"
Den här söta boken fick jag i julklapp av min syster. Det blev jag väldigt glad för, den har funnits på min önskelista ett tag nu. Jag skulle tro att det är som ett tips från någon bokblogg som jag hittade den, men jag kan inte komma på vilken.

 Det är alltså en bok som innehåller precis det titeln säger, jättesmå berättelser. Bara några rader på varje sida med lite illustrationer till. Så den går riktigt snabbt att läsa ut. Det är mer en sådan bok man plockar upp ibland och bara njuter av det fina i de enkla små texterna.

Jag gillar alla små berättelser som finns i den, antingen för att de är träffande eller fina eller lustiga, men min favorit är den här:


"The motes of dust in the
window's light danced
with such delish delight
that she joined them"

En riktigt fin liten bok att ha! Jag kommer nog försöka skaffa de två andra som finns också. 

lördag 28 december 2013

Dash & Lily's book of dares av Rachel Cohn och David Levithan


Sidor: 260

"I've left some clues for you.
If you want them, turn the page.
If you don't, put the book back on the shelf, please. 
At the urge of her lucky-in-love brother, sixteen-year-old Lily has left a red notebook full of dares on her favourite bookshop shelf, waiting for just the right guy to come along and accept.
Curious, snarky Dash isn't one to back down from a challange - and the Book of Dares is the perfect thing to keep him occupied this Christmas.
As they send each other on a snowbound scavenger hunt across Manhattan, they're falling for each other on paper. But finding out if their real selves share their on-page chemistry could be their biggest dare yet." 

Det här är en bok som bokbloggare fått mig att vilja läsa sedan förra julen. Så nu tog jag äntligen tag i det och köpte hem den lagom till julfirandet!

Jag gillar den verkligen, det var alldeles lagom mysig läsning dagarna innan julafton. Att jag är i Kiruna där julstämningen med snö och kyla verkligen är på topp bidrog nog till mysighetsnivån. Hela idén med att hitta en sådan bok i en bokaffär är helt underbar tycker jag, det hade varit riktigt häftigt att själv få göra.

Det kanske inte är världens djupaste bok med de mest intressanta karaktärerna, men den är väldigt charmig och ett nöje att sätta sig med.  Troligtvis kommer den att läsas om, kanske inte nästa jul men när det har gått några jular, då kan jag tänka mig att jag vill återuppta bekantskapen med den!

torsdag 26 december 2013

Jag hade tydligen varit snäll i år igen!

Ja nu är julafton över igen, men jag och syrran blir fast i Kiruna lite längre än planerat. Vi hade tänkt åka idag men syrran har ingen lust att ge sig ut på vägarna för tillfället så vi får lite extra tid med familj och vänner, tills på söndag!

Och jag hade tydligen varit snäll i år igen, för tomten kom med några fina klappar! :)En underbar Doctor Who-mugg som har en TARDIS som förflyttar sig ut i rymden när jag häller i varmt kaffe, ni skulle hört mitt barnsligt förtjusta utrop första gången jag testade den!
En klocka med en liten uggla som hänge, den är jag lite extra kär i. Jag har behövt en ny klocka länge så det här passade perfekt :).
Också blev det en bokig klapp också: The tiny book of tiny stories, jättesöt bok med riktigt små och fina berättelser i.

Tack tomten! Får se om jag kanske hittar någon julklapp åt mig själv på mellandagsrean här uppe också, man vet ju aldrig :).

måndag 23 december 2013

God jul!


Med julkortet från förra året säger jag och djuren God jul till er alla där ute! 
Hoppas julafton blir fin och mysig för er :).

lördag 21 december 2013

Veckans bokbloggsjerka


Helg och dags för jerka igen! Den här gången svarar jag från Kiruna där jag är och spenderar julen med en del av familjen :). Det kanske inte blir så mycket skrivet här nu tills efter julafton, jag säger kanske för man vet ju aldrig. Och är det så säger jag redan nu till er alla fina bokbloggare där ute: GOD JUL! 

Veckans fråga hos Annika är:

Den självklara frågan torde nog vara vad ni önskar er i julklapp, men det förutsägbara är en aning tråkigt tycker jag. Därför tänkte jag grilla er i ämnet om vad som kommer att bli ert bokliga löfte 2014.

Jag vet att det kan tyckas vara en knivig fråga så här mitt i all julstress så därför geer jag oss extra lång betänketid. Jerkan utgår nästa vecka och återkommer inte förrän den 10 januari. Innan dess borde vi väl ha satt våra mål inför nästa år, eller vad tror ni?

Hm. Jag gör ju inga bokliga löften sådär så jag får nog ge ett tråkigt svar och säga inget. Skulle det vara något så kanske det är att läsa mer och köpa mindre. Men det är inget jag tänker lova så, det blir som inget löfte!

torsdag 19 december 2013

Hjälp behövs! Julklappstips!

Hej på er folket!
Jag behöver lite hjälp. Det är en julklapp jag har kvar att fixa i år, den ska skickas till min lillebror på 11 år. Och jag har fått höra av pappa att han läser ganska mycket. Han har läst hela serien Diary of a wimpy kid och gillat den.

Så med den informationen, finns det någon bok ni kan tänka på som skulle funka att köpa åt honom? Alla tips är verkligen väldigt välkomna! :)

onsdag 18 december 2013

Världens sista kväll och andra texter av C.S Lewis


Sidor: 293

"CS Lewis skrev en lång rad böcker i olika genrer - och dessutom ett stort antal essäer och andra kortare texter. Till Världens sista kväll har Peter Eriksson valt femton av dessa texter, många av dem har aldrig tidigare översatts till svenska. Här finns bland annat Härlighetens tyngd, Tankar från en redskapsbod, Människa eller hare? och När Gud inte svarar. 
Inga teman är för stora eller för små - Lewis skriver om förlåtelse, om att finna Gud i rymden, om obesvarad bön och om hur en stund i redskapsboden kan få evighetsproportioner. Lewis essäer innehåller mycket av det som hans läsare har lärt sig uppskatta: logiken i argumentationen, dråpligheten i den komiska satiren, den passionerade glöden, uppfinningsrikedomen i bildspråket - och hans hängivna vilja att nå fram till mottagaren."
Nu är den utläst! Det tog mig ett tag, för det är ingen bok man bara sveper i en enda sittning. Tusen tack till Libris förlag för recensionsexemplaret!

Så, det här var faktiskt en intressant bok att läsa. Även om jag inte delar Lewis kristna tro, vilket är det absolut största ämnet som han skriver om genom hela boken. Ur olika perspektiv i varje text men det är den röda tråden. Trots det var det intressant att läsa om det, det kan ju aldrig skada att försöka se saker från en annan vinkel än den man själv har eller hur?

Och ibland håller jag helt och hållet med honom. Som i min favorit av texterna, Det seende ögat, där Lewis skriver lite om hur man inte hittat Gud i rymden. I ett stycke kommer han in på funderingarna om hur det vore om vi hittade en annan livsform ute i rymden, på någon avlägsen planet. Han har inte direkt positiva förhoppningar om hur det skulle sluta:
"Vi är inte redo att besöka andra världar. Vår egen har vi fyllt med massmord, tortyr, syfilis, svält, miljökatastrofer och allt möjligt som är vedervärdigt för syn och hörsel. Är vi tvungna att smitta ner nya världar?" 
Det är nog mitt favoritstycke i hela boken för jag håller verkligen med honom i den tanken. Sorgligt men jag tror verkligen vi hade förstört den världen och dess invånare ganska snabbt.

En riktigt intressant bok att läsa! Det var spännande att få komma lite närmare inpå livet till den författare som gett mig en av mina absoluta favoritläsupplevelser någonsin med böckerna om Narnia.

måndag 16 december 2013

Problems of a book nerd

Jag brukar då och då sitta och leta runt efter lite olika boksidor. En jag ramlade över för ett litet tag sedan är Problems of a Book Nerd, där man ibland kan hitta lite roliga och träffande påstående.
Som till exempel:


Är inte det ganska irriterande? Speciellt om de börjar samtalet med "Vad gör du?".

söndag 15 december 2013

55 frågor

Det är en lite lagom tråkig söndag, så jag passar på att låna de här frågorna jag hittade inne hos Monika för att liva upp eftermiddagen lite!

1. Favoritbok i barndomen?
Absoluta favoriterna var nog Pettsson och Findus, som pappa brukade läsa åt mig.

2. Vad läser du just nu?
Jag håller fortfarande på med Under stjärnor av glas, det tar lite tid. Men det är inte för att den är dålig, utan bara för att jag har en seg läsperiod för tillfället.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga alls.

4. Dålig bokvana?
Det ska väl vara att köpa lite för mycket böcker det :).

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Inget!

6. Har du en läsplatta?
Nepp, jag har inte heller något sug efter att ha en.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
Det varierar. Ibland läser jag flera samtidigt, ibland läser jag en i taget.

8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Jag tror jag läser mer blandat nu, jag testar gärna nya böcker som bokbloggare skriver om, som jag annars kanske inte hade läst.

9. Sämsta boken du läst i år?
Den jag kan komma på nu är Mina fräknar av Sofia Hallberg. Den passade mig verkligen inte.

10. Bästa boken du läst i år?
Oj. Hm. Det får nog bli En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt, båda av Fredrik Backman.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Mer ofta nu tack vare bokbloggar.

12. Vilken är din bekvämlighetszon?
Det är nog mest skräck det.

13. Kan du läsa på bussen?
Ja, men jag gör det sällan. Åker inte buss så länge.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Sängen just nu. Annars utomhus på sommaren.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Jag är ganska kinkig när det gäller att låna ut böcker helt ärligt. Jag gör det mest till familjemedlemmar.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Nej!

17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Nej!

18. I studierelaterade böcker då?
Inte ens då.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Jag läser mest svenska, men engelska funkar också.

20. Vad får dig att älska en bok?
När den är bra...? Nej men det är väldigt olika. Är det skräck ska den ju skrämma mig, är det humor ska jag ju skratta osv.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Om jag tycker om den, och tror att den kan passa den som vill ha en rekommendation.

22. Favoritgenre?
Det är nog skräck.

23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Hm. Kanske fantasy.

24. Favoritbiografi?
Det vet jag faktiskt inte.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Ja det har jag också hunnit med att läsa.

26. Favoritkokbok?
Jag förstår inte frågan.

27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Det har jag inget bra svar på.

28. Favoritlässnacks?
Hm. Nötter.

29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Jag vet inte om det har hänt. Jag kanske inte håller med hypen efter att ha läst boken, men den har nog aldrig förstört själva läsningen.

30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Jag läser inte vad kritiker i tidningar och så tycker om böcker, vilket jag antar är vad som menas här. Så det kan jag inte svara på.

31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Det är väl det man gör när man skriver om böcker? Eller? Och så länge man är ärlig utan att vara rent ut elak så tycker jag det är bra.

32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Hm..Isländska!

33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Psykopaten av Dean Koontz åt verkligen på mina nerver. Om det är den absolut mest skrämmande/hotfulla vet jag inte, men det var den jag kom att tänka på nu.

34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Jurtjyrkogården av Stephen King. Jag vägrar!

35. Favoritpoet?
Jag har nog ingen favorit.

36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Oftast inga.

37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Sällan.

38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Ugh, hur ska jag kunna välja det?

39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Ingen aning!

40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
Den som verkar mest intressant just då.

41. Det längsta du har varit utan att läsa?
Jag har verkligen ingen aning.

42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Jag ville slänga Ett öga rött i väggen, men jag var tvungen att läsa ut den till skolan.

43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Andra människor.

44. Bästa filmatisering av bok?
Harry Potter filmerna och Sagan om ringen trilogin.

45. Sämsta filmatisering av bok?
Behåller Monikas svar: Liftarens guide till galaxen.

46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
Hm, jag har ingen aning. Det är nog bara några hundra.

47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Skumma igenom en hel bok innan jag läser den? Men...varför?

48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Det ska mycket till!

49. Har du dina böcker organiserade?
Snyft. Inte alls just nu.

50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Behålla. Men jag har börjat försöka lämna vidare de jag inte alls tycker om.

51. Finns det böcker du undviker?
Inte som jag kan komma på just nu.

52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Bergdorfblondiner av Plum Sykes. Också en bok jag ville slänga i väggen för *peeeeeeep* vad jag störde mig på karaktärerna och jag ville bara skaka om dom och gaaaaah!

53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Hm...jag kommer inte på någon just nu.

54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Nej jag vet inte här heller.

55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Varför skulle min läsning innebära skuld från första början?

lördag 14 december 2013

Lite nytt

Jag...nä jag har inte några bra ursäkter för fler nya böcker. Det bara blev så! En kommer från Myrorna och de andra köpte jag av LexieLäser som har lite utrensning bland sina böcker. Tack så mycket för dem! :) • Vindens namn del 2 av Patrick Rothfuss
 • Fågelbarn av Christin Ljungqvist
 • Jag, En av David Levithan
 • Hjälten av Dean Koontz (köpet från Myrorna, hade jag redan läst men ägde den inte) 

fredag 13 december 2013

Veckans bokbloggsjerka


Så nu ska vi se hur min hjärna fungerar efter en natt med tre timmars sömn! Så går det när man lyckas halka och vrida till ryggen. Direkt jag låg still ett tag så blev ryggen som en tegelsten med en hemskt djupt molande värk som gjorde det omöjligt att sova. Men det är fredag, och dags för en jerka hos Annika:

Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alterntivt: finns det någon författare vars böcker du gillat både under författarens riktiga namn såväl som dennes pseudonym)?

Hm...Först kan jag ju nämna Lars Kepler, som väl är en blandning, både en pseudonym och en författarduo! Det är spännande och lättlästa böcker som jag gillar.

Sedan får jag ju inte glömma författarna bakom Engelforstrilogin - Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Jag har inte läst sista delen än men jag ser verkligen fram emot det!

Det är nog faktiskt det svaret jag kan komma på just nu, tankeverksamheten är inte direkt på topp som sagt. Så nu ska jag hoppa runt hos er andra och se hur många jag har glömt!

tisdag 10 december 2013

5 frågor om boken du läser just nuJag blev utmanad inne hos blandbockerlivetmagin att svara på fem frågor om boken jag läser just nu. Och eftersom mitt huvud är mos efter att spendera dagarna i bokaffären med julhandeln så passar det här perfekt! Missförstå mig inte dock, jag har jättekul i affären med att springa fram och tillbaka och hjälpa kunder, tiden bara flyger iväg!

1. Hur många kapitel har du läst ur boken? 
Jag ska börja på kapitel 14!

2. Vad var den första meningen i boken? 
Det hördes en åskskräll.

3. Vad var den sista meningen du läste i boken?
Cordelia försvann in i mörkret med snabba steg.

4. Hur tycker du boken verkar? 
Riktigt bra faktiskt! Jag hade lite svårt att komma in i den men nu har den verkligen börjat växa och jag tycker den är riktigt intressant.

5. Vilken händelse är din favorit än så länge? 
Hm. Det är nog en av återblickarna i Cordelias förflutna, som förklarade en hel del om henne. Men jag kan inte skriva ut vad det är, det känns som att det förstör lite om man har tänkt läsa boken.

Jag är för trött för att utmana några speciella personer så jag gör så här nu, om du vill svara på frågorna så är du utmanad!

lördag 7 december 2013

Veckans bokbloggsjerkaDet är helg och det är dags för en jerka hos Annika igen! Jag är lite sen den här veckan, brukar hinna med den direkt på fredagarna men igår var jag alldeles för trött.
Veckans fråga är:

Vilken karaktär skulle du helst vilja möta IRL och varför? 

Annika säger att det är helt okej att välja flera och det är ju tur, annars hade det här blivit svårt. Men just nu kan jag säga att det är många från Sagan om Isfolket jag skulle vilja träffa. Tengel den gode, Heike, Vinga, Sol för att nämna några. Så många otroliga personligheter som jag gärna hade träffat!

Dessutom måste jag ta med Odd Thomas från Dean Koontz böcker. Han verkar vara en riktigt fin människa så honom hade jag gärna fått en pratstund med.

lördag 30 november 2013

Törnrosens nyckel av Tone AlmhjellOriginaltitel: The Twistrose Key
Sidor: 349

"En saga att älska. 
Ett äventyr att sluka.

En vintervärld att upptäcka.

Någonting är fel i huset, det är Lin säker på. Klockorna tickar för långsamt och frost täcker blomsterrabatten, även när det regnar. Och när en hemlig nyckel, märkt Törnrosen anländer till henne, hittar Lin en öppning i källaren, en port till världen Sylver.
Här träffar hon Rufus igen, sorken som hon begravde under rosenbusken. Tillsammans måste de finna den saknade Vinterprinsen redan samma natt för att rädda Sylver från förödelse. Men det är inte alla i vinterriket som vill att den försvunne prinsen ska hittas..."
Åh jag är barnsligt förtjust i den här boken! Den var perfekt att läsa på kvällarna i vintermörkret. Och den gjorde mig ännu mer glad för att Sylver gav mig den riktiga vinterkänslan med all sin snö, för här uppe i Luleå har inte snön riktigt hittat hit ännu, inte ordentligt!

Och som jag skrev i jerkan, jag måste få tacka Almhjell för att hon skapade Sylver, stället dit älskade husdjur försvinner när de måste lämna det här livet. Jag älskar tanken på att det skulle finnas ett sådant ställe och även om det är i en bok så blev jag lite tröstad av det.

Så själva berättelsen, jag gillar den verkligen. Det är spännande och sorgligt samtidigt som det finns glädje och värme. Det är lite magi och runor och känslan av att inte veta vem man kan lita på. Och för att göra själva upplevelsen ännu bättre så finns det kartor, en över landet Sylver och en över staden Sylveros, så det går lätt att följa karaktärerna i fotspåren när de ger sig ut på sitt äventyr.

Jag blev faktiskt ärligt ledsen när boken tog slut, för det här var ett land jag verkligen ville få stanna kvar i ännu längre. Det är lite samma känsla som när jag läste ut Harry Potter eller Narnia, och det är ett riktigt bra betyg för en bok i min värld.

fredag 29 november 2013

Veckans bokbloggsjerka


Annika är tillbaka med bokbloggsjerkan! Perfekt för att pigga upp en trist fredag som spenderats hemma från praktiken. Då vet man i alla fall att det är ett bra ställe man är på, när det verkligen suger att behöva stanna hemma. Men nya tag på måndag!
Tills dess är dagens fråga:

Vilken karaktär och/eller författare skulle du vilja slå på käften alternativt ge en kram? '

Intressant fråga! Och just nu skulle jag faktiskt vilja ge författaren till Törnrosens nyckel, Tone Almhjell, en stor kram. För att hon skrev boken och gav mig chansen att besöka världen Sylver, en plats där de älskade husdjur som man förlorat lever vidare. Jag läste ut boken igår så tankar om den kommer i morgon skulle jag gissa på!

Det finns en författare som ofta får mig att vilja kasta hans egna böcker på honom. Stephen King, och det är inte för att böckerna är dåliga! Utan bara för att han krossar mitt hjärta flera gånger om, speciellt under läsningen av Under kupolen dök det upp tillfällen då jag ville kasta boken på honom.

Men jag kan inte komma på någon karaktär eller författare som jag vill ge en käftsmäll pga att jag ogillar dem eller något de skrivit. Det finns säkert någon, speciellt karaktär, men jag kommer inte på dem just nu!

lördag 23 november 2013

Namnet på boken är hemligt av Pseudonymous Bosch


Originaltitel: The name of This Book is Secret
Sidor: 360

"Här borde det kanske stå något om bokens hjältar, Cassandra och Max-Ernest, och om en låda med dofter och en trollkarl som försvunnit under mystiska (och illaluktande) omständigheter. Kanske borde det till och med stå något om hur spännande och hårresande den här boken är! Men det gör det inte. Glöm det! 
För då kan du få för dig att läsa boken och avslöja hemligheten, den som har plågat mänskligheten i över...
Åh nej! Råkade jag just nämna hemligheten? 
Då är det för sent. Hur ska jag hålla dig borta nu? Öppna boken om du verkligen måste, men kom ihåg att jag varnade dig."

Det här är ju en lite annorlunda bok än vad som vanligtvis brukar synas här på bloggen. Men jag blev så nyfiken på den när jag letade julklappar åt systersonen för några år sedan, så nu när jag faktiskt hittade den på Myrorna fick den följa med hem. Och nu är den läst, trots varningen på baksidan, och inne i boken:


Jag har för mig att den stod i kategorin 9-12 år, men det gjorde faktiskt inte ett dugg. Jag hade en jättetrevlig lässtund med den trots att jag snart är 26!
Den är rolig och lite lagom spännande och jag vet att jag hade älskat den ännu mer om jag hade fått den i mina händer när jag var i den åldersgruppen. Genom hela boken är det en allvetande berättarröst som dessutom pratar med dig som läsare, och just den delen är också något jag vet att mitt yngre jag hade varit överförtjust i. Att på så vis få bli en del av berättelsen.

Äh vem försöker jag lura, jag var överförtjust i det nu också!

Det är inte bara text i boken, det bryts av med svartvita illustrationer också. Varje nytt kapitel börjar till exempel med en större bild. Och längst bak i boken finns en del med lite tips och trix, som hur man gör ett kompass som beskrevs i berättelsen, eller hur man utför ett korttrick.

En bra och annorlunda bok som var väl värd att läsas! Trots åldersskillnaden mellan mig och den tänkta målgruppen.
Det verkar som det finns fem böcker i den här serien, jag hittade precis en box med alla fem fast på engelska...

Ja jag vill ha dem!

fredag 22 november 2013

En tävlingsvinst och ett lån

Jag hade tur nog att vinna en Stephen King-tävling inne hos Books on my mind, vilket så klart gjorde mig väldigt glad!
Vinsten var Stephen Kings Carrie, som jag faktiskt aldrig kommit mig för att läsa ännu. Men nu kan jag ju ändra på det :).


Sedan har jag lånat en bok från praktiken. Det kom ett stooort lass med Törnrosens nyckel av Tone Almhjell som jag tittat lite på redan tidigare. Och min nyfikenhet steg ännu mer efter att en som jobbar där sa att den ska vara något för de som gillar böcker i stil med Harry Potter, samtidigt har jag läst att den ska vara lite i stil med Narnia. Två av mina absoluta favorit-serier, så det var klart att jag var tvungen att låna den när jag hittade den i hyllan med läsex i fikarummet.

Ska läsa den i helgen hade jag tänkt, samtidigt som jag då och då läser lite ur boken med texter av C.S Lewis. Det är inte riktigt en bok jag kan sträckläsa så det är därför det har tagit lite tid!

Men nu ska jag snart skutta iväg till tvättis sista turen. Sen blir det långpromenad med hundarna och ikväll blir det bio! Catching fire, det ska väldigt spännande att se hur den är som film! :)

onsdag 20 november 2013

Tävling hos Annas bokhörna!

Om man hoppar in till Annas bokhörna kan man vara med i en utlottning av en bok som många väntat på och som kom ut alldeles nyss! Det är den avslutande delen i Engelsforstrilogin: Nyckeln!
Jag har läst de två första böckerna och gillar verkligen den här serien så det är klart jag är med och tävlar om den sista. HÄR hittar ni tävlingsinlägget där det står vad man ska göra för att vara med i tävlingen! Den pågår fram till lördagen den 30:e november kl. 23.59!

söndag 17 november 2013

Fyll en påse för 20 kronor..

stod det både vid pocketböckerna och vid de inbundna uppe vid Kronan igår när jag och syrran åkte förbi. Så två påsar plus en bok utanför påsarna senare åkte vi hem igen. 45 kronor fattigare när det gällde böcker.

Jag blir hela tiden förvånad över de böcker man hittar där, och i hur bra skick många av dem är! Speciellt med pocketböckerna blir jag det, för många ser som nya ut!


 • Sophies val av William Styron, är en av de böcker syrran plockade med.
 • Skuggan från norr av Philip Pullman, blev jag jättenyfiken på efter att ha läst Guldkompassen och de andra två böckerna i den trilogin. 
 • Jurtjyrkogården av Stephen King, ja jag vet, jag har sagt att jag aldrig tänker läsa den här King-boken, men jag köpte den i alla fall.
 • Isfällan av Dean Koontz, ännu en Koontz bok jag inte har läst till samlingen!
 • Varför deppar Gilbert Grape? av Peter Hedges, visste inte att det fanns en bok, har bara sett filmen och den gillar jag verkligen.
 • Människors barn av P.D James, också syrrans val.


 • Överenskommelser av Simona Ahrnstedt, har läst så mycket bra om den här på olika bokbloggar så den fick följa med i påsen. 
 • Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi, har läst om den här också, och seriöst, bara titeln gör att den förtjänar en plats i mitt hem.
 • Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist, kom jag på att jag faktiskt har lyssnat på för något år sedan!
 • En lycklig man av Arto Paaslinna, syrrans val, hon samlar på sig böcker av honom :).
 • Hotell New Hampshire av John Irving, har jag hört en del bra om!
 • Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter av Jonas Gardell, jag har aldrig läst något av Gardell så den fick följa med när jag såg den.
 • De ondas kloster av PC Jersild, syrrans val! 
 • Facklan - en roman om Leon Larsson av Elin Lindquist, bådas val faktiskt. Vi stod och tittade på den båda två.
 • Mitt liv med George av Judith Summers, en bok om en tokig hund, det låter väl perfekt? 
 • Boktjuven av Markus Zusak, äntligen har jag den! Också en bok jag hört så otroligt mycket bra om.

Boken som jag köpte utanför påsarna tänker jag inte visa, för den är en del av en julklapp och man vet aldrig vem som tittar in här! 

lördag 16 november 2013

Himmelsdalen av Marie Hermanson


Sidor: 387

"Himmelsdalen är en idyll. Vattendragen är rena och luften är klar. Restaurangen servar nyfångad fisk och personalen tar väl hand om dig. Här kan man vila ut sig och bli sig själv igen. Hit kommer Daniel för att hälsa på sin tvillingbror Max, och när Max ber Daniel att byta plats med honom några dagar ger han till slut med sig. En kort tid på ett naturskönt hälsohem är väl ingen fara?
Men dagarna går och Max kommer inte tillbaka. Och Himmelsdalen är inte alls så trygg som den verkar. Daniel börjar frukta att dalen blir det sista han ser i livet."
Jag köpte den här boken på bokrean i år har jag för mig, så den har fått stå några månader och vänta på att rätt tillfälle skulle komma. Jag minns att jag pratade om den med en kund på förra praktiken, de hade ju ett bokrum och där fastnade vi och pratade om Hermansons böcker, det var efter det samtalet jag äntligen köpte den.
Den var värd väntan kan jag säga.

Det här är en riktigt spännande berättelse, psykiskt spännande. Och frustrerande! Jag tänker mig in i Daniels situation och får nästan klaustrofobiska känslor själv av tanken på att vara fast på ett ställe och inte bli trodd. Det måste vara riktigt hemskt att gå igenom. Så jag sitter på nålar vissa stunder i berättelsen, ibland får jag lite hopp men det krossas snabbt igen och kastar mig tillbaka till nervositeten.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva mer utan att råka avslöja för mycket, så jag tror jag lämnar det så här: En läsvärd och spännande bok!

fredag 15 november 2013

Ingen jerka denna vecka!

Det blir ingen bokbloggsjerka den här veckan, det känns lite tomt! Men som tur är har Ewa K hittat på ett litet kedjebrev som man kan svara på i sin blogg istället. Det går helt enkelt ut på att berätta hur vår fredag har varit.

Ja, dagen började klockan 6:45 då jag piggt hoppade upp ur sängen (haha, jag kan ju låtsas att det gick till så i alla fall) och åt frukost. Sedan var det dags med en morgonpromenad på en timme med mina hundar. Kan berätta att ena (stora) är jätteglad för att gå hur långt som helst hur tidigt som helst, medan den lilla helst hade sovit till lunch om han bara fick!

Därefter skuttade jag på bussen in till centrum då var det dags för praktiken på Akademibokhandeln! Där har jag roat mig med att packa upp böcker (som julafton igen!), prismärkt, letat upp rätt hyllor och pusslat så det blivit plats för de nya böckerna där. Och det är ett pussel kan jag säga, har aldrig tänkt på det förut när jag bara gått runt där som kund!
Dessutom har jag hjälpt några kunder, och det är fortfarande lika roligt som jag tyckte det var på förra praktiken.

Klockan två var det dags att skutta på bussen hem, rasta hundarna en sväng och sen hälla i mig lite kaffe för att inte somna! Jag är för det första ingen morgonmänniska egentligen, och att ha varit ute runt folk så mycket den här veckan tar verkligen energi! Men det har bara varit roligt hittills.

Sedan har jag diskat och roat hundarna lite. Åt lite middag nyss, funderar på att fixa mer kaffe och kanske roa hundarna lite mer medan det blir klart.
Oh och sen ska jag välja ut en ny bok att läsa, alltid lika roligt att se vad som känns rätt just nu!

Så ja, där har ni min fredag :).

tisdag 12 november 2013

Drömpraktiken?

Ja, jag är ju arbetslös, och det innebär att jag fått komma ut på praktik igen nu medan jag letar jobb. Men..iiih..det är nästan så jag fortfarande har svårt att tro det fast jag gjorde första dagen i går. Jag har fått praktik (eller arbetsträning heter den här versionen av det tror jag men praktik är smidigare att säga) på Akademibokhandeln!

När jag och min kontaktperson som skulle hjälpa mig att hitta en bra plats satt och pratade om mitt intresse för böcker och nämnde Akademibokhandeln som en drömplats så trodde jag ju aldrig att det faktiskt skulle gå.
Men det gjorde det! Och jag är så glad!

Första dagen var alltså igår. Idag är jag ledig, haha tuff start! Jag ska gå fyra timmar om dagen, fyra dagar i veckan till att börja med. Och idag är min handledare där ledig, så då fick jag också ta det som min lediga dag, i alla fall nu första veckan.

Gårdagen fick jag spendera med att packa upp böcker. Kan ni tänka er ett bättre sätt att spendera morgonen på? Efter det fick jag kolla priser i datorn och prismärka och sätta upp böckerna på hyllorna. Det sista gick kanske inte jättesnabbt eftersom det tar lite tid att lära sig vart sjutton allt ska, speciellt faktaböckerna!

Men det känns bra. Personalen verkar vara jättetrevlig och jag hoppas att jag kommer trivas. Och att jag kommer klara av det bra, speciellt under julhandeln när jag antar att folkmängden kommer öka en hel del, det blir en utmaning för min ångest, men jag vill verkligen fixa det!

måndag 11 november 2013

Det kommer aldrig mer vara du av Anne-Lie Högberg


Sidor: 220

"Agnes och Oscar åker till de goda vännerna Lisa och Tom med sina tre barn för att fira midsommar. Mitt i natten berättar Oscar att han älskar Lisa. På mindre än två veckor har Agnes flyttat, bytt jobb och påbörjat ett nytt liv. Hon tvingas inse att väninnan inte bara fått Oscar utan även blivit styvmamma till hennes barn.
Och vad känner hon egentligen för Martin, Oscars kompis, som allt oftare finns till hands med starka armar och tröst. Som om inte livet är nog komplicerat träffar hon även Tobias på en resa till Kanarieöarna. Agnes märker snart att det inte är så lätt att gå vidare när det som inte fick hända just gjort det.
Det kommer aldrig mer vara du är en relationsroman om att gå stark ur motgångar. Och att skillnaden mellan motvind och medvind kan bero på åt vilket håll man står."
Nu har jag läst ut boken som Anne-Lie själv var snäll och skickade åt mig! Tusen tack igen!

Det här är en väldigt bra roman, den berör på alla sätt. Ibland sitter jag och ler, speciellt åt Agnes barns påhitt och även hennes vänner som verkar vara underbara. Andra stunder sitter jag med tårar i ögonen för att Agnes smärta verkligen känns genom sidorna. Agnes själv är en person jag fastnar för, hon verkar äkta och otroligt stark även om hon själv kanske tvivlar på det ibland.

Jag har ju inte gått igenom precis det Agnes gjort. Men efter att ha gått ur ett nioårigt förhållande i somras kan jag ändå känna igen en del av känslorna. De där funderingarna hur man ska överleva utan den man nästan vuxit fast i, den som alltid varit där och som man planerade ett liv med. Och i den här boken träffas jag verkligen rätt i hjärtat flera gånger, även om situationerna som sagt var väldigt olika varandra. Men den var väldigt rätt för mig att läsa ändå. Den gav mycket när jag fick ta del av och dela lite känslor med den.

Samtidigt som det är en del smärta, är det även en bok som sprider ett härligt hopp. Och jag tycker det är så skönt att läsa de stunder som dyker upp då och då när Agnes känner sig glad igen. Då vill jag bara krama om henne och säga att ja, det blir faktiskt bättre! Det kanske är ett annat liv än det man tänkte sig men det går!

Det är en otroligt stark och fin berättelse som inte lämnade mig oberörd.


Anne-Lie Högberg kan man hitta på hennes facebook-sida: här!

lördag 9 november 2013

Secondhand, min svaghet (med andra ord: nya böcker)

Jag och syrran var till Myrorna igår, och ja, det gick ju som det gick. Så klart blev det en liten hög med böcker som fick följa med mig hem. Fem böcker för 95 kronor! Det är ändå helt okej tycker jag, de var dessutom i riktigt bra skick. • Falskt minne av Dean Koontz. Woho, ännu en till Koontz-samlingen! Jag tror inte att jag har läst den här förut. 
 • The museum of Dr Moses av Joyce Carol Oates. Jag gillar verkligen Oates så att hitta böcker av henne gör mig alltid glad. 
 • Den andre Will Grayson av John Green & David Levithan. Jag har hört så mycket om den här och om båda författarna så jag kunde inte låta ligga den kvar i hyllan när jag väl hade sett den.
 • Namnet på boken är hemligt av Pseudonymous Bosch. Är en bok för yngre läsare egentligen, men jag blev nyfiken på den när jag letade julklapp åt systersonen ett år. Så den fick också självklart följa med hem för 25 kronor.
 • Flugornas herre av William Golding. En klassiker i riktigt fint skick Jag har inte läst den tidigare så det är väl kanske dags att ändra på snart?


fredag 8 november 2013

Veckans bokbloggsjerka


Ännu en fredag! Just nu sitter jag på sängen och dricker kaffe för att hålla mig vaken. Och för att pigga upp ännu mer passar jag på att göra jerkan som man kan hitta inne hos Annika. Veckans fråga är:

Vad önskar du dig mest just nu som är relaterat till böckernas värld?

Åh vart ska jag börja? Ska jag tänka riiiktigt stort, så är det en egen lägenhet så jag kan börja skaffa bokhyllor och få upp mina stackars böcker igen!

Och på tal om bokhyllor, när jag väl får en egen lägenhet så vill jag verkligen ha den här från IKEA:

Ska jag nämna några böcker jag vill ha just nu så kan det till exempel vara

 • The fault in our stars av John Green. Ja fortfarande, jag har inte lyckats köpa den ännu. Fy på mig!
 • Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan. Eftersom det närmar sig jul och den här verkar vara en mysig julig bok!
 • 22/11 1963 av Stephen King. Det är King, behöver jag säga mer? 
 • Doktor Sömn av Stephen King. Samma som ovan! 

Jag tror jag nöjer mig med det, en liten blandning av stort och smått. Nu ska jag kolla runt bland alla andra svar och se vad mer jag kan lägga till på mina önskelistor! 

tisdag 5 november 2013

En ny bok

Jag var modig igen! Det dök upp ett mail från förlaget Libris som handlade om en bok med olika texter av C.S. Lewis, och eftersom Narnia är en favoritserie hos mig tänkte jag att det kunde vara intressant att läsa något helt annat av honom. Så jag skrev och frågade om det gick att få ett recensionsex, och idag dök det upp i brevlådan!


Det ska bli väldigt intressant att läsa, tusen tack!

söndag 3 november 2013

Stephen King-tävling hos Books on my mind

Om ni kollar in till Books on my mind så hittar ni en Stephen King-tävling som pågår fram till den 9:e november! Vinsten är boken Carrie och man får välja mellan svenska eller engelska! Jag har faktiskt inte läst Carrie så den tävlingen hoppar jag så klart på. King är ju en av de stora favoriterna här hemma.

Det man behöver göra är att länka till tävlingen på sin blogg och svara på tre frågor!
Klicka HÄR för att komma till inlägget! :)


Värdshuset Jamaica av Daphne Du Maurier


Originaltitel: Jamaica Inn
Sidor: 232

"Värdshuset Jamaica var ensligt beläget vid Cornwalls ödsliga kust, långt ute på den vindpinade heden. Det dystra, grå huset bar på mörka hemligheter. Men för den unga föräldralösa Mary Yellan är huset den enda tillflyktsorten, och lyckligtvis anar hon inte vad hon kommer att få uppleva där. 
Trots varningar bestämmer hon sig för att ta reda på vad som försiggår. Till hjälp har hon en ung man som både fängslar och skrämmer henne, en man med ett rykte lika skamfilat som värdshusets."
Jag har ju läst Rebecca av samma författare och den boken älskade jag verkligen, det är en sådan som kommer läsas om flera gånger.
Värdshuset Jamaica når inte upp till samma känsla, men det är fortfarande en bra bok!

Mary är dock en lite förvirrande figur, vissa stunder så stark och envis, andra så verkar hon krympa ihop och förlora allt det. Så vissa stunder gillar jag henne verkligen, andra vill jag sucka och gömma ansiktet i händerna ungefär.

Berättelsen är spännande och det där ödsliga stället kryper in under skinnet på mig när jag läser. Det känns som att man sitter i ett av rummen på värdshuset och hör blåst och klappret från hovar utanför fönstret. Stämningen är det verkligen inget fel på!

Om jag ramlar över fler böcker av Daphne Du Maurier kommer de helt klart att skaffas och läsas!

lördag 2 november 2013

Två nya böcker!

Så...är det smart att samla på sig massa nya böcker när man inte ens äger en enda bokhylla att sätta dem i? Njae, kanske inte. Tur det finns många påsar att använda som förvaringsplats under tiden!

Det är två nya böcker som hittat hit den här veckan. En bokvinst och ett recensionsex som jag faktiskt var modig nog att fråga författaren om själv! Jag har aldrig vågat fråga om en speciell bok tidigare, woho för framsteg! • Det kommer aldrig mer vara du av Anne-Lie Högberg. Det här är boken jag frågade om, och Anne-Lie var snäll och skickade ett ex riktigt snabbt! Jag hittade boken på instagram, läste en hel del fina ord om den och jag blev direkt helsåld på titeln så jag var tvungen att våga fråga! Dessutom..och håll i er nu för det här är sällan det tas upp på min bokblogg...men jag tycker omslaget är galet snyggt!
 • Förlora för att vinna av Eva Holmquist hade jag turen att vinna inne hos The Ponkissons! Det låter som en väldigt intressant och spännande bok: "ett rymdäventyr med fantasykänsla". 

fredag 1 november 2013

Veckans bokbloggsjerka


Fredag igen! Dags för veckans jerka inne hos Annika, veckans fråga är:

Boktrailers blir allt vanligare men det är ingenting jag själv brukar titta på, men frågan är hur du ställer dig till dessa och om det finns någon trailer/några trailers som du tycker att vi bör se? 

Det är inte så att jag brukar leta upp boktrailers och titta på. Men lite då och då råkar jag ramla över någon och är det en bok jag läst eller vill läsa brukar nyfikenheten ta över och då kan jag kolla igenom den. Inte egentligen för att det hänger ihop med boken, men för att de kan vara riktigt snyggt gjorda ibland!

Som till exempel:


måndag 28 oktober 2013

Hundpojken av Eva Hornung


Originaltitel: Dog Boy
Sidor: 267

"Fyraåriga Romotjka har tagit sin tillflykt till gatorna i Moskva. Hemma är maten slut och hans mamma försvunnen. Pojken blir snart vän med en herrelös hund, en alfatik som lever med sin flock i en källare i utkanten av stan. Där delar han mat med hundarna, leker med dem och tack vare värmen från sina nya familjemedlemmar klarar han den kalla ryska vintern.
Romotjka uppfostras av hundarna, han härmar deras beteende och blir så småningom något av en ledare för hundflocken. Samtidigt fylls han av en gnagande känsla av utanförskap, fången mellan två världar är han varken människa eller hund.
En dag upptas en ny pojke i hundgemenskapen och därmed förändras livet för Romotjka."
Har ni någon gång läst en bok, som nog är en bra bok, men som ni inte gillar? Så är det för mig och den här boken. Det är nog en bra bok egentligen, men jag gillar den inte.

Den trycker på för många knappar hos mig, och nej, vi kommer bara inte överens. Men tro inte att det är en dålig bok, för jag har en känsla av många säkert kan tycka om den.
Det här är nog första gången jag känner så här för en bok, i alla fall som jag kan komma på, så det här blir ett väldigt kort inlägg för jag vet inte riktigt vad jag ska skriva utan att avslöja alldeles för mycket.

Kan säga att det tog tid att läsa den i alla fall, det var ingen bok jag kunde sträckläsa utan det fick bli korta delar i taget. Nu hoppas jag på en bättre bekantskap med nästa bok.

lördag 26 oktober 2013

Gatukatten Bob av James Bowen


Originaltitel: A Street Cat Named Bob
Sidor: 252

"När James Bowen hittade en skadad, röd gatukatt hopkrupen i huset där han nyss fått en träningslägenhet hade han ingen aning om hur stor betydelse katten skulle få i hans liv. James levde ur hand i mun på Londons gator och det sista han behövde var ett husdjur. 
Ändå kunde James inte låta bli att hjälpa den slående intelligenta hankatten, som han snart döpte till Bob. Inom kort var de två oskiljaktiga och deras skiftande, lustiga och emellanåt farliga äventyr skulle komma att förändra deras liv och långsamt läka såren från det förflutna."
Jag älskar djur, speciellt hundar och katter som är de djur jag vuxit upp med. Så att läsa den här boken om hur en människa med nästan ingenting ändå ger till en katt som behöver det, det är så fint och det träffar mig rätt i hjärtat.

Det är verkligen en gripande bok och jag önskar nästan jag kunde ge både Bob och James en kram, speciellt de regniga dagar när de fortfarande kämpade ute på gatorna för att få ihop nog med pengar. Det kommer stycken när man förlorar hoppet om mänskligheten men det kommer som tur är också delar när man får tillbaka hoppet, för det finns fina människor där ute.

Och djur, det här är bara ännu ett bevis för mig om hur läkande djur kan vara. Hur de kan få en att kämpa igenom riktiga jobbiga perioder, även om jag aldrig haft det på samma sätt som James Bowen. Men mina egna djur räddar mig hela tiden.

En riktigt fin bok, och tack vare folk på Instagram har jag fått reda på att det finns en till bok om Bob, som jag självklart tänker försöka få tag på när jag har möjlighet!

fredag 25 oktober 2013

Veckans bokbloggsjerka!Ännu en fredag! Hoppas alla har haft en bra vecka och får en bra helg :). Det är ju så klart dags att hoppa in till Annika igen och svara på veckans jerka:

Ska du läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad? 

Njae. Alltså, jag är en sån där tråkig typ som inte planerar läsningen alls för något, förutom om jag har fått ett recensionsexemplar då, som jag försöker få läst till recensionsdatumet.

Just nu läser jag Hundpojken och den tar sin lilla tid även om det inte är en så tjock bok. Den är bra men ingen bok jag sträckläser. Efter min titt bland mina olästa böcker har jag blivit lite sugen på att läsa Värdshuset Jamaica av Daphne Du Maurier, den kanske är lite mer Halloween-passande? Men jag kan hinna ändra mig helt och hållet till dess, så jag har inget bra svar på den här frågan, det blev bara massa babbel! :)

onsdag 23 oktober 2013

Olästa böcker

När de olästa böckerna jag äger för tillfället vistas i papperskassar, ni vet de man får när man handlar på Ica eller Coop, så blir det ganska svårt att veta vad jag egentligen har som ligger och väntar på mig. Så för någon dag sedan plockade jag helt enkelt upp alla för att se vad som finns att välja mellan!

Kan ju erkänna att jag helt hade glömt bort vissa, de som jag skaffade precis innan flytten från min förra praktikplats till exempel. Men det blev ju en glad överraskning att hitta dem igen!

Olästa inbundna böckerOlästa pocketböcker 
måndag 21 oktober 2013

Kyss mig först av Lottie Moggach


Originaltitel: Kiss Me First
Sidor: 281

"Den tjugotreåriga datanörden Leila har haft en ensam och skyddad uppväxt i sydöstra London utan riktiga vänner, men på chatforumet Red Pill hittar hon äntligen människor som verkar förstå henne. Hon lyckas också imponera på sajtens grundare, den karismatiske amerikanen Adrian. Leila blir glad när Adrian ber att få träffa henne och erbjuder henne att delta i något han kallar Projekt Tess. Tess visar sig vara en glamourös, trettioåttaårig kvinna som Leila antagligen aldrig skulle ha umgåtts med i verkliga livet: urban och impulsiv med arbete på ett galleri, men också manodepressiv och med långt framskridna självmordsplaner. 
Medan de mailar, chattar och pratar över Skype blir Leila alltmer indragen i Tess värld, och steg för steg lär hon sig allt, in i minsta detalj, om sin nya vän. För Tess har bestämt sig: Hon tänker faktiskt ta livet av sig. Men för att bespara sina vänner och sin familj onödigt lidande vill hon att någon ska ta över hennes nätidentitet, under förespegling att hon har påbörjat en ny tillvaro utomlands.
Leila ska få alla att tro att Tess fortfarande är i livet - hon ska bli Tess."
När jag fick den här boken i brevlådan hade jag verkligen aldrig hört talas om den tidigare. Så det var med väldigt fördomsfria ögon jag gick in i läsandet och jag fick bilda mig en helt egen uppfattning.
Det var en trevlig omväxling för oftast vet man ju vad många tycker om en bok, man har kanske förväntningar på den och så vidare.

Kyss mig först är en ganska skrämmande bok. Inte skrämmande som att den är läskig med spöken, utan skrämmande för att den påpekar hur svårt det är att veta vem som egentligen sitter bakom skärmen när man träffar någon på internet. Hur svårt det är att veta om personen talar sanning eller hittar på saker.
Den känns väldigt aktuell eftersom vi faktiskt använder oss väldigt mycket av nätet för att prata med folk och hålla koll på saker på Facebook, ja för allt möjligt.

Berättelsen är spännande, intressant och annorlunda. Jag har i alla fall inte läst någon bok med den här handlingen förut. Och funderingarna över hur det skulle gå gjorde så att sidorna flög förbi ganska snabbt, det var en bok jag hade svårt att lägga undan. Inte för att den var full av action eller något sådant, utan för att jag ville ha svar på frågan hur sjutton de tänkte att de skulle lyckas med det här..bedrägeriet? Kan man kalla det för det?

Däremot har jag lite för svårt huvudpersonen Leila, jag blir otroligt irriterad på henne ibland och vill nästan skrika lite åt boken. Samtidigt får jag för mig att det är meningen. Att hon ska vara en person som är lite svår att känna med. Det är först på slutet som jag mjuknar lite för henne. Men det är inget som stör berättelsen eller gör den sämre egentligen, att hon är så svår (Tess är en helt annan femma, jag tycker det hade varit otroligt intressant att få läsa berättelsen även ur hennes perspektiv!).

Allt som allt är Kyss mig först en riktigt bra och intressant bok som på sitt eget sätt tar upp något som jag tycker är ett ganska viktigt ämne.
Om Lottie Moggach skriver fler böcker så ska det bli väldigt spännande att se vad hon hittar på nästa gång!

Tusen tack till Modernista för recensionsexemplaret!

lördag 19 oktober 2013

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman


Sidor: 447

"Elsa är sju år och annorlunda. Mormor är sjuttiosju år och galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda, vän. Det är in i mormors sagor Elsa flyr på nätterna, till Landet-Nästan-Vaken och kungariket Miamas. För där är alla annorlunda och då behöver ingen vara normal. 
Så när mormor dör och efterlämnar en serie brev, med ursäkter till människor hon gjort illa, blir det början på det största äventyret. Det leder Elsa till en trappuppgång fylld av fyllon, monster, kamphundar och hela vanliga kärringar. Men också till sanningen om sagor och kungariken, och en mormor olik alla andra."
Ja ni...Vad ska man säga? Jag älskade verkligen En man som heter Ove. Den var på alla sätt underbar tycker jag. Så det är ju svårt att toppa det, det får man ju erkänna...

Men grattis Fredrik Backman, du lyckades.

Om jag älskade En man som heter Ove, så älsk-älskar jag den här (vilket alltså är ännu bättre än att älska något, kanske att jag kom på uttrycket precis nu men det får ni leva med!).
Jag vet inte vad jag ska säga, för det är så svårt att beskriva känslan jag satt med under hela den här boken. Det var som att bli barn igen på något vis, som att barnet i mig vaknade till liv på ett helt nytt sätt. Och hur ska jag kunna annat än gilla det?

Jag skrattade och satt tårögd och höll andan och blev irriterad och allt möjligt. Fast jag trodde faktiskt ganska länge att jag skulle kunna hålla mig ifrån att gråta i alla fall, men jag hade fel. Backman hittade den där punkten där det inte gick att hålla tårarna inne längre så de började rinna till slut.
Åh det är så frustrerande för jag vill verkligen skriva så ni förstår den där speciella känslan jag fick när jag läste, och fortfarande får när jag tänker på den. Men det är så svårt att hitta orden som beskriver det...

Bokmagi. Det är vad den här boken är för mig. Och jag kommer läsa om den, flera gånger.

Kan man tacka en författare för det han skriver? I så fall Backman, tack för boken, för Elsa, för Varghjärta, för Landet-Nästan-Vaken och ett alldeles speciellt tack för worsen som har bosatt sig i mitt hjärta.

"För alla monster ser inte ut som monster. Det finns såna som bär sina monster inom sig."
- sid 159.  

En till tävling

Jisses vad det är tävlingar och utlottningar lite här och där nu. Men det är klart jag hoppar på en till!
Nu är det bloggen Cum libris non solus som fyller 5 år! Det firas inne på bloggen med en utlottning som pågår fram till den 25:e oktober!

Böckerna det gäller är Året med Ernst eller Vanmakt. Man kan välja om man vill vara med i utlottningen om en av böckerna eller i båda utlottningarna. Själv är jag med i båda! :)

Klicka HÄR för att komma till inlägget.

Grattis till 5 år!

fredag 18 oktober 2013

Veckans bokbloggsjerkaOkej, innan jag gömmer mig under min filt och intar slappläge kände jag för att svara på veckans jerka inne hos Annika! Veckans fråga är:

Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?

Hm. Ja det gör det! Det finns nog en hel del men jag väljer ut tre.

Först har vi ju Stephen King som kan skrämma slag på mig genom sina böcker, och det älskar jag! När en författare kan få mig att tveka inför att svara i min mobil när jag läser en av hans böcker (Signal), då är det bra!

Sedan har vi Fredrik Backman, som kan få mig att både skratta högt och gråta som en tok med sitt skrivande. Det jag tycker så mycket om är att han kan få så enkla saker till något man verkligen berörs av, även utan att använda stora, svåra ord. Det känns väldigt äkta.

Och så tar jag med Joanne Harris, för som jag skrev i recensionen för någon dag sedan så drar hennes berättelser alltid in mig och ger mig en väldigt speciell känsla. Det är magiskt och släpper inte taget om mig.

En tävling att vara med i!

Hej på er! Hoppas ni har en fin fredagskväll. Jag är helt slut i huvudet men vill skriva om en tävling jag hoppar med i.

Det är inne hos The Ponkissons man kan tävla om boken Förlora för att vinna av Eva Holmquist. Jag tycker det låter som en jätteintressant bok så det är klart jag är med!
Tävlingen pågår till måndagen 28/10 kl 23.59 och vinnaren får man veta dagen efter!

Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget!

Nu ska jag försvinna ner under min filt, slötitta lite på youtube och läsa!

torsdag 17 oktober 2013

Snö och bokmys

God morgon på er!
Jag sitter här halvt sovande i sängen med en snarkande hund bredvid mig och en på golvet. Vi har varit ute på en morgonpromenad redan och hälsades minsann av lite snö på backen!

Igår läste jag ut Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman, och medan jag smälter den boken så tänkte jag bara dela med mig av två bilder och ett citat som jag hittat på morgonens slösurfande på boksidor.


Det här ser ut som en bokaffär jag hade kunnat fastna i ett ganska bra tag...bara gå runt och dra med fingrarna längs alla bokryggar, stanna till vid de som verkar extra intressanta och hälsa lite närmare på dem. "That is part of the beauty of literature. You discover that your longings are universa longings, that you're not lonely and isoltade from anyone. You belong." 
- F. Scott FitzgeraldJag hade älskat att ha ett sånt här krypin när jag var yngre. Det hade varit perfekt att rymma in till när verkligheten blev för jobbig. 
Nu för tiden kanske min drömplats för läsande ser lite annorlunda ut, men då hade något sådant här varit underbart att ha. 

måndag 14 oktober 2013

Utlottning hos Med näsan i en bok

Inne hos ...med näsan i en bok... pågår nu en utlottning av spelet Boknörd! Det är jag gärna med och tävlar om :)


Tävlingen pågår till midnatt den 19:e oktober och vinnaren dras söndag den 20:e! 
Klicka HÄR för att komma till tävlingsinlägget!

söndag 13 oktober 2013

En smak av vin av Joanne Harris


Originaltitel: Blackberry wine 
Sidor: 380

"Med debutromanen Jackapple Joe blev författaren Jay Mackintosh ett lovande författarlöfte som höjdes till skyarna. Nu, tio år senare, har han inte lyckats skriva ett enda ord och hans lovande karriär är endast ett minne blott. En dag bestämmer han sig för att lämna England och sitt liv där bakom sig och impulsköper ett hus i Frankrike. 
Där börjar Jay återigen känna att allt är möjligt och han hittar sakta tillbaka till sin väg i livet. Snart lär Jay också känna den vackra och gåtfulla Marise. Han känner instinktivt att hon döljer något - men vad? Inspirerad av Marise och hennes hemlighet börjar Jay åter att skriva..."
Med den här boken har jag läst tre böcker av Joanne Harris, och jag har älskat varenda en! Det är svårt att beskriva exakt vad det är som gör det. Men hon lyckas alltid få till en speciell stämning i dem, det är lite magiskt att sätta sig och sjunka ner bland sidorna.

Det är vackert och finstämt. Samtidigt får man uppleva lite av det negativa med småstadslivet i den by som Jay bosätter sig vid i Frankrike, det är rykten och skitsnack och alla vet allt om alla ungefär. Men det är en viktig del i berättelsen och det är något som gör att nyfikenheten finns kvar för att få reda på sanningen.

Man får också tillbakablickar till Jays barndom, och även om jag gillar nutidens berättelse mest är de delarna också riktigt bra.  Allt blir skrivet så levande och för mig blir det nästan som en film som spelas upp i huvudet samtidigt som jag läser.

Joanne Harris kan mycket väl, tillsammans med King, Koontz och Sandemo, vara en författare som jag faktiskt vill läsa så mycket som jag bara kan av.

fredag 11 oktober 2013

Veckans bokbloggsjerka


Fredag igen! Dags för en ny jerka inne hos Annika. Veckans fråga är:

Finns det någon karaktär/några karaktärer som du kan känna igen dig i? Vem/vilka i så fall och på vilket sätt? 

Det här var en riktigt klurig en. Speciellt när de flesta av mina böcker är nerpackade och jag inte kan titta på dem och påminnas om vilka karaktärer som finns överallt. Men efter lite snokande på andras svar så har jag i alla fall hittat två. Sedan har jag kommit på en egen själv men det är inte riktigt  från någon bok.

Hermione från Harry Potter, plugghäst och boknörd. Japp. Det är jag det. Var speciellt plugghäst i grundskolan, ni vet en sådan som gjorde läxorna på en gång man fick hem dem och som satt tyst på lektionerna och arbetade på i sin egen lilla värld. Skillnaden mellan oss är att jag inte hade lika bråttom att räcka upp handen som Hermione. Och boknörd, ja det behöver väl inte förklaras?

Sedan blev jag påmind om tvillingarna i Kaninhjärta av Christin Ljungqvist, Mary och Anne. Och här är det Anne som jag mest kan känna igen mig i, den tyst och den som alltid ska visa sig duktig, som inte vill ta konflikter. Jag var hemskt mycket så när jag var yngre, nu har jag blivit bättre. Även om det fortfarande finns kvar drag av det i mig, ibland mer och ibland mindre.

Och sist, den jag kom på själv som jag ofta tänkt att jag känner igen mig i men som inte är från en bok, det är Belle från Skönheten och odjuret. Speciellt när man hör låten Belle från disneyfilmen;

"Hon verkar konstig inget tal om saken.
En distraherad Mademoiselle..
Inga fester går hon på..
Hon har huvet i det blå..
Hon är faktiskt ganska konstig den där Belle!" 

 "Den flickan hon är inte alls som andra, försöker nog va originell!
Kanske något är på tok?
Hon går jämt gömd i en bok!
Ja hon är en riktig gåta den där Belle."

Jag behöver kanske inte nämna att Belle är min favorit bland disney-prinsessorna. Så, det var nog det svaret jag kunde komma på den här veckan! :)

torsdag 10 oktober 2013

En ny bok

Igår hämtade jag ut ett paket! Jag skrattade till lite när jag såg att det på kuvertet stod att det innehöll "Bra bok! =)". Och det visade sig ju stämma alldeles utmärkt (nej jag har inte läst den redan men jag har svårt att tro att jag inte kommer gilla den!) då det var Fredrik Backmans nya bok Min mormor hälsar och säger förlåt.

Jag vann den inne hos Bokboxen för ett tag sedan! :) Det jag hade glömt bort var att den skulle vara signerad. Glädjen över boken blev till dubbel glädje när jag såg det!

Det är ganska självklart vilken bok jag kommer läsa härnäst alltså, efter att En smak av vin är utläst.


onsdag 9 oktober 2013

En liten enkät passar väl på en onsdag

Jag har sett flera som har gjort den här, men jag lånade den nu från Fiktiviteter. Jag sitter och gör ingenting innan det är dags för en promenad i det riktigt höstiga vädret, så då passar det med en liten enkät som tidsfördriv!

Vem inspirerade/uppmuntrade dig att börja blogga?
Bloggat har jag gjort på olika ställen under åren, men om vi ska koncentrera oss på bokbloggen så var det Amanda på BokNiklasBotten som fick mig att börja bokblogga. Vi känner varandra sedan ganska många år tillbaka över internet så hon övertalade mig efter att hon startat sin blogg. Väldigt bra grej att övertala mig om kan jag konstatera så här i efterhand!

Hur väljer du ämne att blogga om?
Det är ju en bokblogg så ämnet är ganska självklart böcker. Det blir böcker jag läst, böcker jag köper eller får, och ibland dyker det upp någon fin bokig bild jag hittar när jag sitter och kikar runt på olika boksidor, och så vidare om olika bokiga saker.
Sedan kan det hända att mina djur råkar dyka upp någon gång och min kärlek till Doctor Who har också smugit sig in då och då. Men främst är det böcker!

Vad vet de flesta inte om dig?
De flesta som läser bloggen antar jag man menar? Ja..Jag är ganska pysslig av mig i perioder! Jag håller på att sticka en halsduk nu till exempel, ska även försöka mig på en matchande mössa efter det. Jag fotar löjligt mycket, speciellt djur och natur. Jag skriver dikter.
Jag har svårt för folksamlingar, det ger mig ångest och panikkänslor men jobbar på att det ska bli bättre. Där var det lite blandat som besökare här kanske inte vet!

Vilka tre ord beskriver din stil bäst? 
Min stil på bloggen? Ehm..jag har faktiskt inte aning hur jag ska beskriva den.

Vad tycker du om att göra när du inte bloggar? 
Promenera med/träna med mina hundar, läsa så klart, pyssla med olika saker. En ny besatthet jag har är att kolla på folk som spelar tv-spel på youtube, helst läskiga spel, sådana jag inte vågar spela själv, haha.

Så, det var den enkäten. Snart börjar det bli dags att göra mig klar för promenaden och sen ska lite ärenden göras under kvällen. Hoppas ni har en fin onsdag!

söndag 6 oktober 2013

Kärlek, vänskap och choklad av Alexander McCall Smith


Originaltitel: Friends, Lovers, Chocolate
Sidor: 255

"Isabel Dalhousie blev inte avskräckt av äventyren i Filosofiska Söndagsklubben. Nu är hon tillbaka, lika charmerande nyfiken, ivrig och hjälpsam. Till vardags arbetar hon med sin filosofiska tidskrift där moraliska ämnen avhandlas. Men i Isabels huvud snurrar också mera jordnära frågor - om kärlek, vänskap och choklad.
En dag möter hon en man som nyligen genomgått en hjärttransplantation. Han plågas av dramatiska, skrämmande visioner som inte har något rationell förklaring och som han känner inte har med honom att göra. Isabel ger sig in i sökandet efter donatorn, vilket leder henne på farliga vägar..."
Hm. Nja. Nej, det har var inte en bok för mig tyvärr. Jag har tidigare läst några av böckerna om Damernas detektivbyrå och de gillade jag. Det var därför jag plockade upp den här på bokcaféet, men nej, den här fastnar inte alls.

Jag stör mig mest på Isabel faktiskt. I mina ögon blir hon mer irriterande än charmerande. Och det blev aldrig sådär spännande som jag trodde det skulle bli med tanke på den sista meningen som står på baksidan.

Så nej, det här var inget för mig. Jag tror jag lämnar tillbaka den till bokcaféet så någon annan som kan uppskatta den mer får chansen att ta hem den.

fredag 4 oktober 2013

Veckans bokbloggsjerka


Woho fredag igen! Dags för veckans bokbloggsjerka inne hos Annika! Den här veckan är uppgiften:

Berätta om en "bokmiljö" som du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det!

Hm. Ja jag har ju vuxit upp i Kiruna och byn Kurravaara som är miljöerna i Åsa Larssons böcker om Rebecka Martinsson. Så det är bokmiljöer jag faktiskt vistats en hel del i :). Även i boken Stallo av Stefan Spjut utspelar sig i Kiruna en del.

Men platser jag skulle vilja besöka. Ja, Annika gissar på sin sida att Hogwarts kommer nämnas några gånger i den här veckans jerka och jag ska inte göra henne besviken där! Jag hade verkligen velat besöka Hogwarts! Jag vill hälsa på Hagrid och se vad han har för underliga husdjur.

Narnia, som det är efter att den eviga vintern tagit slut, hade jag också velat besöka. Det är en liten dröm att öppna en garderob och hitta den hemliga vägen dit. Ja jag är 25 men jag hoppas ändå fortfarande på det!

Hm, vad mer. Oh, alla platser som är viktiga för Isfolket i Sagan om Isfolket. Isfolkets dal, Lindallén och Gråstensholm till exempel.

Och så måste jag nämna Rom. Får jag chansen någon gång tänker jag åka dit och försöka se allt som nämns i Dan Browns Änglar och demoner.

Jag tror jag slutar nu innan den här listan blir alldeles för lång!


torsdag 3 oktober 2013

Lite mer böcker igen

Jag känner mig lite som en bokmagnet just nu, böckerna bara samlas runt mig. Men jag klagar absolut inte! Det är en bokvinst, ett recensionsexemplar, ett boklån och två gratis pocket från bokcafét som hittat hem till mig de senaste dagarna.


 • Gatukatten Bob av James Bowen. Den här hade jag turen att vinna inne hos Jenniesboklista. Det blev jag jätteglad för, hade nämligen tittat lite längtansfullt på den!
 • Kyss mig först av Lottie Moggach. Ett recensionsexemplar som dök ner som en överraskning i min brevlåda. Tusen tack till Modernista för att ni satte ett leende på mina läppar ännu en gång! 


 • Hundpojken av Eva Hornung. Lånet från bokcafét, har länge velat läsa den här boken så när jag hittade den där blev jag glad!


 • Norwegian wood av Haruki Murakami. Jag tyckte jättemycket om Kafka på stranden och har sedan dess velat läsa mer av Murakami. Så när jag hittade en gratis pocket av honom kunde jag ju inte säga nej.
 • Blodläge av Johan Theorin. Detsamma gäller här, jag har gillat de två böcker jag läst av Theorin hittills och vill läsa mer!