söndag 26 juni 2011

Fredrik Härén - De ickesynliga

Nu har jag läst ut boken som jag vann för ett tag sedan, De Ickesynliga. Jag började på den när jag läst ut Dimmornas lek, så det tog mig inte lång tid alls att komma igenom den.

De ickesynliga handlar om tanken att det finns ett osynligt människoliknande folk som går omkring mitt i bland oss, de upprätthåller en harmoni mellan oss och dem utan att vi ens vet om det. Men vad hände för de som inser den här hemligheten?
Alex som studerar till journalist gör som ett projketarbete till skolan intervjuver med barn som har låtsaskompisar, men hon börjar ana vissa likheter mellan barnens fantasivänner. När en vuxen man till slut besöker henne och berättar om de ickesynliga dras hon in i en helt ny värld.

Som sagt var boken väldigt lätt att ta sig igenom. En del sidor är vita och andra svarta för att visa vilka av människorna och de ickesynliga som det handlar om just då.
Det var ingen jättespännande bok som gjorde att pulsen slog fortare, men ändå en väldigt intressant berättelse med bra idéer.

Och jag måste säga att omslaget är ett av de vackraste jag sett;lördag 25 juni 2011

Kate Morton - Dimmornas lek

Nu har jag precis läst ut min andra bok av Kate Morton.

Dimmornas lek handlar om en gammal kvinna, Grace, som i tillbakablickar berättar om livet som tjänsteflicka på Riverton Manor. Hon har hela sitt liv gått runt och burit på en hemlighet om vad som hände den natten när poeten Robbie Hunter tog sitt liv på en fest vid Riverton.

Grace berättar sakta, men aldrig tråkigt, om de två systrarna som har stor betydelse för händelserna och om sin egen roll i allting. Det är en spännande berättelse som höll fast mitt intresse hela tiden. Jag ville hela tiden fortsätta läsa för att ta mig fram och få svar på alla de frågor som bildas under tiden man läser.

Efter att nu ha läst två böcker av Morton så måste jag säga att jag verkligen gillar henne. Hon har ett fängslande sätt att skriva på och böckerna berör verkligen. Jag tycker man lär känna personerna riktigt bra och man glädjs och sörjer med dem beroende på vad som händer i berättelsen.

onsdag 22 juni 2011

Glädje är att...

...gå runt i en andrahandsaffär och titta bland alla böcker som finns där, i alla fall för mig :). Det är något extra mysigt med det tycker jag, kanske är det att böckerna har historia bakom sig även om man aldrig får veta dem, kanske är det att det inte ser så nytt och modernt ut överallt. En liten bidragande faktor är väl att man kan komma ut därifrån med 6 böcker och endast ha blivit 35 kronor fattigare!

Jag och pojkvännen tog en tur till "min" andrahandsaffär idag, där jag oftast köper böcker faktiskt. Det är så mysigt att gå runt och dra med fingrarna över bokryggarna, hitta böcker som jag länge velat ha eller helt nya som fångar min uppmärksamhet med ett intressant omslag eller en spännande baksidetext.

Det blev som sagt 6 nya böcker, eller ja, nya för mig i alla fall :). Fotade dem lite snabbt här vid skrivbordet, tråkiga bilder jag vet men jag orkade inte leka kreativ idag.


                                                   Edgar Allan Poe - Sällsamma historier


Carl- Johan Vallgrej - Den vidunderliga kärlekens historia

Dean Koontz - Skymningsögon


Maria Lang - Staden sover


Elfriede Jelinek - Pianolärarinnan


Mary Ann Shaffer - Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap


Ninni Schulman - Flickan med snö i håret

Flickan med snö i håret låter oss följa Magdalena Hansson, journalist, som flyttar tillbaka till Hagfors efter en jobbig skilsmässa. Den vanligtvis så lugna orten ruskas dock om av ett försvinnande, tonårsflickan Hedda Losjö är spårlöst borta sedan nyårsafton. Ett tag efter hittas kroppen av en flicka i en jordkällare. Är det Hedda eller pågår det ännu mer underliga saker i Hagfors?
Magdalena både skriver om och undersöker Heddas försvinnande och upptäcker snart hemligheter som en del inte vill ska komma fram i ljuset.

Att jag plockade med mig Flickan med snö i håret från biblioteket var faktiskt mest en slump. Jag hade lite bråttom och ville ha en ljudbok med hem. Det här var den jag fick tag på först och när jag läste att den utspelar sig i Värmland där jag bor så fick den bli med hem.

Det var en helt okej bok att lyssna på under kvällarna. Vissa gånger blev den riktigt spännande så hjärtat började slå fortare och jag låg på nålar och undrade hur det skulle gå. Men det var ingen bok som höll fast en i ett stenhårt grepp hela vägen igenom.

lördag 11 juni 2011

Titta in och ge mig tips!

Jag har helt plötsligt fått ett stort sug efter att läsa biografier. Något jag hittills läst väldigt lite av. Så ni som råkar ramla in hit på bloggen, kan väl slänga in en kommentar om ni vet någon biografi som ni tycker är värd att läsas, det skulle verkligen uppskattas :)

torsdag 9 juni 2011

Magnus Nordin - Tystnadens hus

Det är ganska sällan jag läser böcker från ungdomshyllorna på biblioteket, men nu har jag gjort det. Det blev Tystnadens hus av Magnus Nordin.
Det var riktigt skönt att läsa en så lätt bok som omväxling mot de lite tyngre och längre böcker jag oftast läser annars :). Och den var både spännande, lite läskig och överraskande!

Tystnadens hus handlar om Stella som rymmer från en sekt tillsammans med Gabriel. För att inte upptäckas efter flykten bor de i ett övergivet hus som snart ska rivas. Men är de verkligen ensamma i huset? Stella börjar se en liten flicka i röd klänning som envist hävdar att hon också bor där. Hon säger att hon väntar på sin mamma som gått ner i källaren för att hämta en klänning till flickans docka, men hon har varit där nere ganska länge nu.
Vem är den mystiska lilla flickan? Och vad är det för underligt kraffsande ljud som stör Stella på nätterna?

lördag 4 juni 2011

Kate Morton - I det förflutna

Nu har jag läst ut I det förflutna av Kate Morton. Den blev så intressant och spännande att jag inte kunde sluta innan den var färdigläst och nu sitter jag alltså här, tjugo över ett på natten och borde väl egentligen försöka sova.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om boken utan att avslöja för mycket. Det är så mycket som händer, så många vändningar, så många levnadshistorier man sakta men säkert får veta mer om. Och den är så spännande hela tiden, man måste få veta mer!

Den handlar om Edie, som ser sin mammas underliga reaktion på ett väldigt försenat brev. Det handlar om ett stort slott, de tre systrarna som bor där och deras underliga far som skrev en väldigt populär bok, men till vilket pris? Och finns det en verklighet bakom historien?

Åh det är så mycket, den här boken var verkligen en berättelse som jag inte ville skulle ta slut. Jag ville, eller vill fortfarande, ha mer. Och kommer garanterat läsa mer av Kate Morton efter den här upplevelsen :).

torsdag 2 juni 2011

Kvinna i grönt av Arnaldur Indridason

I natt lyssnade jag färdigt på Kvinna i grönt. En isländsk deckare som jag verkligen tyckt om att lyssna på. Jag har läst några isländska deckare tidigare och alltid gillat dem faktiskt, tycker de är riktigt spännande och mysiga att sjunka ner i. Det kanske är för att jag alltid haft ett litet extra varmt ställe för Island i mitt hjärta, har så länge jag kan komma ihåg velat åka dit och någon gång hoppas jag det blir verklighet :).

Kvinna i grönt utspelar sig både i nutid och under andra världskriget. Det är när man hittar ett gammalt skelett i jorden där nya hus ska byggas som båda berättelserna sätts igång och man får följa polisens arbete med fallet nu och samtidigt följa den viktiga berättelsen under andra världskriget.

En riktigt bra bok enligt mig som inte gjort så att lusten att läsa/lyssna på isländska deckare har blivit mindre :).