onsdag 26 april 2023

Razorblade Tears av S. A. Cosby

 

Originaltitel: Razorblade Tears
Sidor: 336 (Häftad)
"Ike Randolph left jail fifteen years ago, with not so much as a speeding ticket since. But a Black man with cops at the door knows to be afraid. Ike is devastated to learn his son Isiah has been murdered, along with Isiah's white husband, Derek. Though he never fully accepted his son, Ike is broken by his death. Derek's father Buddy Lee was as ashamed of Derek being gay as Derek was of his father's criminal past. But Buddy Lee - with seedy contacts deep in the underworld - needs to know who killed his only child. Desperate to do better by them in death than they did in life, two hardened ex-cons must confront their own prejudices about their sons - and each other - as they rain down vengeance upon those who hurt their boys."

Den här boken alltså, den tog med mig på en otrolig resa. En otroligt rå, brutal och mörk resa. Och lyckades samtidigt bli en ny favorit hos mig. 

Det är väldigt känslosamt att läsa om Ike och Buddy Lee som inte kunnat acceptera sina söner medan de var i livet, och all ånger och skuld de känner när sönerna blivit mördade. Vägen till hämnd är lång och farlig. De får små pusselbitar om vad som kan lett fram till morden och när folk upptäcker att de rotar i det ökar riskerna. 

Trots sin råhet sitter jag faktiskt med tårar i ögonen mot slutet. Våra två huvudkaraktärer utvecklas mycket under berättelsens gång, de blir mer öppna och accepterande mot andra och mot varandra. Buddy Lee får upp ögonen för hur annorlunda livet kan vara för Ike som är svart till exempel, de lär sig väldigt mycket.

Jag tyckte den var fantastisk.

tisdag 25 april 2023

De ofrälsta av Robert Harris

 

Originaltitel: Act of Oblivion
Sidor: 456 (Inbunden)
Recensionsexempar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"England 1660. Överste Edward Whalley och hans svärson William Goffe har drivits på flykt, efterlysta för avrättningen av kung Karl I tio år tidigare.

I London har Richard Nayler, tjänsteman vid det brittiska kronrådet, fått uppdraget att hitta alla de 59 män som skrev på kungens dödsdom. Några av de inblandade har redan hängts eller skjutits. Ett fåtal sitter fängslade på livstid. Driven av att hitta de resterande förrädarna ger sig Nayler ut på en oförsonlig jakt.

För att undvika kungamaktens hänsynslösa vedergällning dras Whalley och Goffe in i en klaustrofobisk katt-och-råtta-lek tvärs över kontinenter där de inte kan lita på någon."

Vill man ha riktigt välskrivna och detaljrika historiska romaner är Robert Harris ett säkert kort. Jag har läst några av hans tidigare böcker och de är alltid väldigt intressanta.

De ofrälsta är inget undantag. Samtidigt som det är en fascinerande berättelse så är den dessutom baserad på verkliga händelser. Vilket gör att jag lär mig en del om Englands historia. Det är mycket som är nytt för mig, jag har till exempel aldrig tidigare hört talas om Whalley, Goffe och deras flykt. 

Under läsningen kommer jag nära karaktärerna och det är inte alltid helt lätt att veta vems sida jag ska stå på. Det känns som att alla har gjort hemska saker för vad de tror på. Boken är lite av en tegelsten men det gör inget, det blir aldrig tråkigt. 

Jag rekommenderar den starkt om man är sugen på en trovärdig historisk roman.

måndag 24 april 2023

De sista flickorna av Riley Sager

 

Originaltitel: Final Girls
Längd: 10 h 27 min
Uppläsare: Bianca Cruzeiro
"Först var de tre.

Media kallar dem De sista flickorna - Quincy, Sam, Lisa - den ökända gruppering som ingen vill ingå i. De är de ensamma överlevarna från tre skilda, skräckfilmsliknande massmord, förenade av det trauma de gått igenom. 
Sen var de två. 
Men när Lisa dör under mystiska omständigheter och Sam dyker upp oannonserad vid hennes dörr måste Quincy erkänna för sig själv att hon egentligen inte vet någonting alls om de två andra Sista flickorna. Kan hon lita på dem? Ska det sluta med att bara en av dem är kvar? En sak vet Quincy: Det är hon som står på tur att bli nästa offer."

Egentligen hade jag inga planer på att lyssna på De sista flickorna, trots att jag läst andra böcker av författaren som jag tyckt väldigt bra om. Men så lyssnade min chef på den och pratade om hur bra och spännande den var och jag blev nyfiken.

Det är jag glad för! Det här var, precis som hon sa, riktigt spännande. Jag litar inte på någon av karaktärerna. Alla kan vara skyldiga till precis vad som helst. Det gör att jag aldrig vet var berättelsen kommer att ta vägen och det går inte att förutse något. 

Jag längtade tillbaka till lyssningen under stunderna då jag var tvungen att pausa. Jag ville få svar! Vem var skyldig till vad? Var någon ens helt oskyldig? Sträckläsnings/lyssningsvarning på den här!

onsdag 19 april 2023

Sekten av Dean Koontz

 

Originaltitel: The Servents of Twilight
Sidor: 448 (Inbunden)
"Han är på väg. Skymningskyrkans anhängare väntar på jordens undergång på att den Ondes son skall födas. I trans har kyrkans ledare, Moder Grace, kontakt med andevärlden. Hon vet vad som skall hända i framtiden och hon har svurit på att rädda världen.

Han måste dö. Sättet att rädda världen är att döda Antikrist innan han hunnit lära sig begagna sin makt. Moder Grace vet att tiden är knapp, och att domedagen väntar. Men först måste hennes trogna hitta barnet som skall dö...

Han är sex år gammal. Joey är den som Moder Grace utpekar som Antikrist. Han är blåögd och mörkhårig och sex år gammal, och han förstår inte varför den elaka häxan säger att han skall dö. Allt han vet är att det är början till en ofattbar mardröm."

Sekten är en riktigt spännande bok. Den ger en känsla av att vara jagad av folk som aldrig kommer ge upp och som alltid lyckas hitta en hur bra man än gömmer sig. Nerverna slits och det är lätt att tänka "bara ett kapitel till". 

Koontz sår dessutom tvivel i läsarens tankar. Är Joey bara en vanlig sexåring eller är han något annat? 

Sen finns det ju saker som är mindre bra också. En sexscen får mig att skratta och läsa högt för sambon. Alla goda huvudkaraktärer ser så klart perfekta ut osv. Men om man kan ha överseende med det är det som sagt en spännande resa och jag tyckte det var bra underhållning.

måndag 17 april 2023

Döden på Nilen av Agatha Christie

 

Originaltitel: Death on the Nile
Sidor: 359 (Pocket)
"Linnet Ridgeway är kvinnan som har allt: skönhet, pengar, intellekt och charm. Hon kunde ha fått vem som helst men väljer fästmannen till sin bästa väninna Jackie. För att bli kvitt den förkrossade Jackie flyr Linnet utomlands med sin nyblivne make. Ombord på en lyxångare längs Nilen förväntar de sig lata, soldränkta dagar. Men Jackie har förföljt dem och seglatsen förvandlas till en klaustrofobisk mardröm. Detektiven Hercule Poirot semestrar på samma fartyg. När en av de två kvinnorna hittas mördad i sin hytt blir Poirot tvungen att agera."

 Det är alltid tryggt att plocka upp en av Christies böcker, jag vet att jag kommer uppskatta mysteriet och ha roligt med att försöka lista ut vem mördaren är även om jag alltid misslyckas!

Döden på Nilen är inget undantag. Det är väldigt klurigt, jag tror mig veta något bara för att minuten efter ändra mig och tro mig veta något helt annat. Hercule Poirot är lika charmig och smart som alltid och det är fascinerande att se hur han lägger pusslet och får fram en tydlig bild av vad som har hänt. 

Det negativa med de här böckerna är att kvinnosynen inte är den bästa. Det är kanske inte konstigt med tanke på när de är skrivna men det tar alltid ett litet tag innan jag kan släppa det för läsupplevelsens skull. I just den här boken var det speciellt en karaktär som höll på att göra mig galen, men en detalj i slutet gjorde så jag fick känna lite skadeglädje mot just honom. 

fredag 14 april 2023

The Music Tag

Amandas video!

1)Name a song that always makes you happy
2) Name a song that's a great fit for when you're in a pensive mood
3) Name a song that changed your taste in music
4) Name a recent song that you've just discovered and loved
5) Name 3 bands or artists that you love
6) What instrument would you like to be able to play?
7) Name a fiction book with music at the centre of the narrative
8) Tag some people

torsdag 13 april 2023

Han älskade dem alla av Andreas Ek

 

Originaltitel: Han älskade dem alla
Sidor: 393 (Inbunden)
Serie: Jannica Brandt (del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Göran är en medelålders låssmed som drömmer om den stora kärleken. Hans eget familjeliv går på tomgång - tonårssonen spelar mest hockey och gnistan i äktenskapet har falnat. Tillgång till mjukvaran i larm- och övervakningsutrustning samt en extranyckel till de lås han installerar ger honom en genväg in i människors liv, men nyckeln till unga kvinnors hjärtan är svårare att komma åt.

När en person hittas mördad i en gångtunnel kallas Jannica Brandt, utredare på enheten för grova brott, till platsen. Det uppdagas snart att brottet har betydande likheter med tidigare ouppklarade mordfall och misstanken att man jagar en seriemördare växer sig allt starkare.
En intensiv katt- och råttalek - där polisen emellanåt kommer brännande nära gärningsmannen - tar sin början. Men det mördaren inte vet är att ödet riskerar att slå tillbaka, och att hans egen son svävar i livsfara."

Jag har läst och gillat de två tidigare delarna om Jannica Brandt. Han älskade dem alla är den tredje delen och wow, det här är i en helt ny klass! 

Det är obehagligt och spännande från första sidan. Jag hade blivit otroligt paranoid om jag hade bott i en villa samtidigt som jag läste den här boken. Lite samma känsla som Keplers Stalker gav mig! Jag vill bara läsa, läsa, läsa och nerverna är på helspänn. 

Att vi dessutom får följa förövarens tankar och perspektiv gör allt värre. Det är läskigt att följa hans resonemang och handlingar. Och slutet sen, hade del fyra funnits ute hade jag slängt mig över den direkt!

onsdag 12 april 2023

Jag är glad att mamma dog av Jeannette McCurdy

 

Originaltitel: I'm Glad My Mom Died
Sidor: 338 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Jennette McCurdy var bara sex år när hon gick på sin första filmaudition. Hennes mammas dröm var att dottern skulle få det liv hon själv drömt om - ett liv som filmstjärna. I ett Hollywoodklimat med hård konkurrens, drillas Jennette av mamman inför otaliga auditions och möten med agenter.

När Jennette får sin stora roll i Nickelodeons iCarly eskalerar mammans kontrollerande beteende. Hon inför strikta matscheman och nitisk kontroll av Jennettes kropp. Fram till 16 års ålder duschades Jennette av sin mamma och hon vägdes fem gånger om dagen. Medan mamman njuter av stjärnglansen, hanterar Jennette kraftig ätproblematik, självhat, ångest och tvångssyndrom.

Men samtidigt som Jennette får huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon får hjälp att hantera sitt förflutna och sitt självskadebeteende."

 Jag är glad att mamma dog är berättelsen om författarens egna uppväxt och den komplicerade relationen hon hade till sin mamma. Det är en bok som griper tag, som får mig att vilja krama om den unga Jeannette och ta bort henne från den destruktiva situation hon hamnar i. 

Författaren skriver på ett otroligt öppet och ärligt sätt om hur hon började som barnskådespelare för att göra sin mamma glad. Mamman var perfekt i Jeannettes ögon. Som läsare gör det ont i hjärtat för man ser så tydligt att mamman verkligen inte mår bra och hon låter det gå ut över sin familj på olika sätt. 

Jag har aldrig kollat på iCarly eller de andra serierna Jeannette McCurdy varit med i och det behöver man absolut inte ha gjort för att kunna läsa hennes historia. Den här boken är för alla som vill ha en gripande självbiografi. 

tisdag 11 april 2023

What Moves the Dead av T. Kingfisher

 

Originaltitel: What Moves the Dead
Sidor: 175 (Häftad)
"When Alex Easton, a retired soldier, receives word that their childhood friend Madeline Usher is dying, they race to the ancestral home of the Ushers in the remote countryside of Ruritania. What they find there is a nightmare of fungal growths and possessed wildlife, surrounding a dark, pulsing lake. Madeline sleepwalks and speaks in strange voices at night, and her brother Roderick is consumed with a mysterious malady of the nerves. Aided by a redoubtable British mycologist and a baffled American doctor, Alex must unravel the secret of the House of Usher before it consumes them all."

What Moves the Dead är andra boken jag läser av T. Kingfisher, men det är absolut inte den sista. Jag älskar hennes skrivsätt! 

Hon lyckas göra det spännande och obehagligt samtidigt som det finns humor. Ena stunden sitter jag och är nästan äcklad över saker som beskrivs och i nästa stund sitter jag och skrattar. Det är fantastiskt att hon kan få känslorna att växa så snabbt.

Det här är en tolkning av Edgar Allan Poes berättelse Huset Ushers undergång. Jag har inte läst originalet men blev lite sugen på det nu. Jag anar dock att den inte kommer ha lika mycket humor i sig. 

måndag 10 april 2023

En gnista i mörkret av Stacy Willingham

 

Originaltitel: A Flicker in the Dark
Sidor: 336 (Inbunden)
"Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömdes och fängslades när hon var tolv. Offrens kroppar påträffades aldrig och de döda flickorna antas vara gömda någonstans i Louisianas våtmarker. Fallet blev ökänt och familjen slogs i spillror.

Pappans brott hemsöker henne fortfarande, men Chloe har lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon är numera en respekterad psykolog verksam i Baton Rouge, och hon har en kärleksfull pojkvän. Men hon har inte lyckats slå sig fri - ibland blir hon paranoid och tror att det förflutna ska komma ikapp henne. 
När en ung flicka - som också är en av hennes egna patienter - försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker. Efter så många år trodde hon inte att fler mord skulle begås, men hon hade fel."

 En gnista i mörkret är en spännande debut! Jag läste den under ett dygn, det var en bok jag såg fram emot att plocka upp igen så fort jag var tvungen att pausa läsningen. 

Trots att jag har lite svårt att förstå alla val huvudkaraktären, Chloe, gör så köper jag det ändå. Hon har gått igenom mycket som gör att hon har svårt att lita på människor och skapa ärliga relationer med andra än sin bror, som har precis samma problem.

Jag tror ganska länge att jag har listat ut hur det hänger ihop, men jag har så klart helt fel. Jag skulle bli en värdelös detektiv! Stacy Willingham är ett namn jag kommer hålla utkik efter i framtiden, det ska bli väldigt intressant att se vad hon skriver härnäst.

torsdag 6 april 2023

Joyland av Stephen King

 

Originaltitel: Joyland
Sidor: 300 (Inbunden)
"College student Devin Jones took the summer job at Joyland hoping to forget the girl who broke his heart. But he wound up facing something far more terrible: the legacy of a vicious murder, the fate of a dying child, and dark truths about life-and what comes after-that would change his world forever. A riveting story about love and loss, about growing up and growing old - and about those who don't get to do either because death comes for them before their time."

Joyland är en berättelse som går i ett lite mer långsamt tempo. Devin Jones är 21 och tar ett sommarjobb på ett nöjesfält. Han får höra talas om att en av attraktionerna sägs vara hemsökt av en tjej som mördades där. Men ganska långt in i boken får det stå lite i bakgrunden. Det är först mot slutet det får mer plats. Innan dess får vi lära känna Devin, se hur han får vänner och kommer över hjärtesorgen efter att hans flickvän gjort slut.  

Jag gillar den verkligen. Det gör inget att mysteriet inte står för så stor del. King skriver så bra och levande om Devin och hans sommar, det känns som att jag är där. När det börjar hända grejer så blir det däremot spännande och intensivt. Men utan att bli för mycket, som Kings slut ibland har förmågan att bli. 

Den slutar istället väldigt känslosamt och jag tyckte det var ett riktigt bra avslut på en bra berättelse.

onsdag 5 april 2023

Grown av Tiffany D. Jackson

 

Originaltitel: Grown
Sidor: 370 (Inbunden)
"When legendary R&B artist Korey Fields spots Enchanted Jones at an audition, her dreams of being a famous singer take flight. Until Enchanted wakes up with blood on her hands and zero memory of the previous night. Who killed Korey Fields? Before there was a dead body, Enchanted's dreams had turned into a nightmare. Because behind Korey's charm and star power was a controlling dark side. Now he's dead, the police are at the door, and all signs point to Enchanted."

Tiffany D. Jackson vet verkligen hur man skriver berättelser som känns. Som träffar en hårt i hjärtat och stannar kvar efter att sista sidan är läst. 

Grown är en riktigt tung bok att läsa. Det handlar om en vuxen man som utnyttjar en sjuttonåring, lovar henne guld och gröna skogar bara för att sedan skapa hennes eget personliga helvete. Det gör ont att läsa, hjärtat går sönder för Enchanteds skull och jag vill bara krama henne och ta henne bort ifrån monstret som fångat henne. 

Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga än att den är en fullträff. En känslomässig bergochdalbana. En ny favorit. Har ni fortfarande inte läst något av Tiffany D. Jackson så gör det!

tisdag 4 april 2023

Ice Planet Barbarians av Ruby Dixon

 

Originaltitel: Ice Planet Barbarians
Sidor: 322 (Häftad)
Serie: Ice Planet Barbarians (del 1)
"You'd think being abducted by aliens would be the worst thing that could happen to me. And you'd be wrong. Because now the aliens are having ship trouble, and they've left their cargo of human women-including me-on an ice planet. We're not equipped for life in this desolate winter wasteland. Since I'm the unofficial leader, I head out into the snow to look for help.

I find help all right. A big blue horned alien introduces himself in a rather...startling way. Vektal says that I'm his mate, his chosen female and that the reason his chest is purring is because of my presence. He'll help me and my people survive, but this poses a new problem.

If Vektal helps us survive, I'm not sure he's going to want to let me go."

Det här var ett litet experiment från min sida kan man säga. En bok helt utanför min comfort zone. En steamy berättelse om en tjej som träffar en blå utomjording med både horn och svans. 

Jag läste den här boken med väldigt öppet sinne. På instagram hade jag fått bra tips om att inte ta den på för stort allvar och jag hade fått veta lite som gjorde att jag var beredd på hur relationen mellan Georgie och Vektal skulle vara. Det är väldigt mycket stor stark utomjording som ska ta hand om och skydda liten mänsklig tjej. 

I början var den lite mörkare än jag var beredd på, det finns andra utomjordingar som inte alls är trevliga mot tjejerna som kidnappats. Efter att de dumpats på isplaneten är det däremot väldigt underhållande läsning. Jag skrattar och fnissar mig igenom stora delar just för att den inte går att ta på så stort allvar. 

Den är väldigt detaljerad när det gäller sexscenerna, inget hålls tillbaka där inte! Det finns fler böcker i serien, jag vet inte om det är fyra eller fem vid det här laget. Kommer jag läsa vidare? Nja, det är kanske inte så troligt. Men det var väldigt roligt att läsa den här i alla fall!

måndag 3 april 2023

Monster i terapi av Jenny Jägerfeld & Mats Strandberg

 

Originaltitel: Monster i terapi
Sidor: 289 (Inbunden)
"En psykolog är försvunnen. På hennes mottagning hittas en samling dokument: en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Där får vi följa samtalen med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De visar sig vara några av den gotiska skräcklitteraturens mest ikoniska monster - Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray - och de brottas med tidlösa dilemman som vi alla kan känna igen oss i. Hur lär man sig acceptera sina oönskade sidor? Hur bejakar man sin sexualitet i en värld med alltför snäva ramar? Om alla bemöter dig med rädsla, kan du annat än hata dig själv? Och hur åldras man med värdighet i ett samhälle besatt av skönhet?"

Jag gillar verkligen den här idén. Den är så speciell och annorlunda. Boken består av intervjuer som psykologen gjort med sina patienter, ibland finns det dessutom illustrationer. Den är snyggt utformad helt enkelt och väldigt inbjudande. 

Själva berättelsen är också bra. Det är intressant och fascinerande att läsa om hur de här karaktärerna, som jag känner igen från gamla klassiker, skulle bete sig hos en modern, kvinnlig psykolog. Jag tycker författarna har gjort det väldigt trovärdigt. Jag har inte läst alla böcker som karaktärerna kommer ifrån, däremot har jag lite koll på vad originalberättelserna handlar om och det kanske hjälpte till för att hänga med i den här boken.

Psykologen själv brottas med en del i sitt privatliv och hon läser in mycket av sina egna erfarenheter i patienternas problem. Kanske det påverkar henne lite för mycket... 

Det här är en sån bok som jag velat läsa hur länge som helst men bara inte tagit tag i. Jag är glad att den äntligen fick uppmärksamhet och jag gillade läsupplevelsen!