torsdag 29 december 2011

Mia, kära underbara Mia

I natt läste jag ut en bok jag sett fram emot otroligt mycket; Mia Skäringers Avig Maria. Jag älskade hennes förra bok Dyngkåt och hur helig som helst. Och jag älskar Avig Maria.


Skäringer känns så äkta och öppen, jordbunden och härlig. Hon skriver som det är, det fula och det fina. Det glada och det sorgliga.
En del av baksidetexten är;

" Jag älskar det som är roligt och sorgligt. Fult och fint. Jag tänker aldrig välja. Ofta har jag blivit kallad överkänslig. Men tänk om det är den som kallat mig så som faktiskt är underkänslig?".

Hon skriver så det träffar rätt i mitt hjärta. En del stycken i boken är pang på, nästan så jag börjar gråta av att läsa dem. Hennes ord berör så mycket och det är så skönt att läsa att någon annan tänker som man själv går runt och tänker just nu. Det är naket och ärligt.

Tack Mia för ännu en underbar bok där du delar dina tankar och känslor!

tisdag 27 december 2011

En gammal man på vift

"Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt.

 Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa.

 Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya?

 Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen."För några månader sedan fick jag låna Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av min bror som hade den. Först någon dag innan jul började jag den dock och nu är den utläst. Jag hade väl lite för höga förväntningar för alla säger ju att den är så rolig osv.

Visst var den lite smålustig då och då, men så väldigt rolig som jag hade trott att den skulle vara, så rolig var den inte.

söndag 25 december 2011

Tomten kom med bokklappar!

Och det tackar jag för! :) Jag fick en hel del böcker i år, 6 stycken :). Och alla verkar intressanta och bra! Jag är väldigt nöjd med min jul, härlig tid med familjen och en rolig tomte som kom förbi, det var väldigt trevligt :)

Nu tänkte jag visa upp mina fina bokklappar!


Först ut är boken Julia av Anne Fortier. Tillsammans med den fick jag även te :).


Sedan fick jag [geim] av Anders De La Motte tillsammans med världens sötaste vetekudde!


Avig Maria av Mia Skäringer och En dag av David Nicholls


Valkyriorna av Paulo Coelho och I själ och hjärta av Maeve Binchy. Dessutom en avslappningscd av Sanna Ehdin :).


Sedan vet jag att min mor har beställt något som inte hann komma fram innan julafton, får se vad det är för något! :)
Men som sagt, trevligt sällskap, mycket skratt och värme var det finaste :). De fina klapparna, böckerna och lite annat,  var bara ett plus :).

fredag 23 december 2011

God jul!

Nu blir det inget mer skriver här idag eller i morgon skulle jag gissa på, så nu säger jag och hundarna
God Jul!


torsdag 22 december 2011

Stephen King - Signal

Nu sitter jag med Kings Signal i famnen, utläst. Och tittar lite misstänksamt på min mobiltelefon. Den här boken tillsammans med min mobils förmåga att ringa precis när jag sitter och läser den, har gjort mig lite småparanoid under tiden! Vilket får vara ett bra betyg till Kings bok, skriven så det verkligen känns.

"Som en blixt från klar himmel drabbas mänskligheten av en epidemi som sprider sig med en hastighet utan motstycke. Orsaken är ett fenomen som snart blir känt som Signalen, och attackredskapet är mobiltelefoner. Allas mobiltelefoner. Inom några timmar är de flesta antingen döda eller galna och världen går in i sin mörkaste tid.

Konstnären Clayton Ridell befinner sig i Boston när förödelsen börjar och snart står han och ett fåtal överlevande omringande av kaos och en människastam som blivit reducerad till sitt mest basala tillstånd. Tillsammans med Tom McCourt och tonåringen Alice flyr Clay från ett brinnande Boston för att ta sig hem till sin familj i Maine.

Under sin mödosamma resa norrut finner de primitivt klotter: KASHWAK = INGEN-FON. Ett löfte, möjligen. Eller ett hot..."

lördag 17 december 2011

Dags för bokbloggsjerka :)

Hoppar med även den här veckan då frågan inne hos Annika lyder;

Vilken är den bästa bok som din/dina favoritförfattare har skrivit? Observera att du bara får välja en bok per författare!

Oj det här är svårt men jag ska göra ett försök!

Stephen King är ju en favoritförfattare. Favoritboken hos honom får nog bli Sömnlös.

Dean Koontz är en annan och där är favoriten helt klart Väktare.

Margit Sandemo har jag också bland favoriterna och här är det svårt. Men det får nog bli Trollmåne ur Sagan om Isfolket.

Där får jag nog stoppa, det är de tre författarna som jag kommer på så här på rak arm när jag tänker favoriter.

torsdag 15 december 2011

Luftslottet som sprängdes

"Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar."


Så, då var min resa i den här serien över. Snyft måste jag säga. Böckerna var så bra! Den här sista var ännu mer omöjlig att lägga ifrån sig eftersom det var upplösningen på allt, svaren på alla frågor osv. Jisses så spännande! Jag får bara falla in i raden av folk som tycker om de här böckerna. De var en väldigt positiv läsupplevelse.

Nu väntar jag bara på att kunna se filmerna när syster kommer hem! Det ser jag väldigt mycket fram emot :).
Ni som kikar in här, har ni läst böckerna och sett filmerna? Vad tyckte ni om filmerna i förhållande till böckerna?

måndag 12 december 2011

Flickan som lekte med elden

"I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige."


Nu har jag blivit klar med andra boken i Millennium-serien och jag är fortfarande fast. Det var spännande nästan hela tiden! Igen otroligt många gåtor som man bara var tvungen att fortsätta läsa för. Svaren lockade väldigt mycket så det var svårt att lägga ner boken. Väldigt fängslande och bra!

Jag blir under läsandet så nyfiken på hur de gjort filmerna, om de kan vara lika, eller i alla fall nästan lika, bra som böcker. Jag vill veta! Så nu är det bara en bok kvar och sedan hoppas att syster kommer ihåg filmerna när hon kommer hem till jul :).

söndag 11 december 2011

Bokberoende

Kikade in hos Monika och fick lust att göra det här lilla testat som hon hade hittat :).
1. Om du är på middag eller fest slutar det alltid med att du diskuterat minst en bok under kvällen.Väldigt sällan jag är på middag eller fest men om jag vore det skulle det antagligen sluta precis så ja.

2. Om du har en timme ledigt, ensam hemma, slutar det ofelbart med att du läser.
Varje minut är viktig när det gäller att läsa!

3. Du säger om bio: "Ja, filmen var okej, men jag har läst boken också, och den var bättre".
Japp, det stämmer väldigt bra. Kan inte komma på någon gång jag sagt att filmen var bättre.

4. Du vill inte erkänna det, men dömer ibland ut människor som säger att de aldrig läser.
Kanske, lite, ibland. Böckerna är så viktiga för mig så jag har svårt att förstå hur man kan vara utan dem.

5. Du får panik när någon bok blir riktigt omtalad, och du har missat den.
Njae, då hade jag väl dött av panik av att vara så sen med Millenium-trilogin?

6. Om du har barn försöker du indoktrinera dem till att bli små bokmalar.
Jag har inga barn, men hade jag haft så hade de fötts med en bok i handen!

7. Du kan inte tänka dig att slänga böcker, ens om de är usla.
Slänga...vadå slänga...? Nu förstår jag inte riktigt...

6 av 7 även för mig, jag klarade mig alltså *puh*..Eller? Ehm..Lite bokberoende då kanske. Lite. *harkel*

fredag 9 december 2011

Veckan bokbloggsjerka

Veckans fråga inne hos Annika är

Berätta om boken/böckerna du läser just nu! 

Just nu håller jag alltså på ta mig igenom Millenium-trilogin av Stieg Larsson. Jag är för tillfället på andra boken; Flickan som lekte med elden. Den här boken handlar om sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander får återigen många spännande och farliga händelser att ta itu med.

Det känns som jag är lite efter med att läsa de här böckerna och enda anledningen att det blev av just nu egentligen var för att min äldsta syster sa åt mig att låna dem av henne. När hon kommer upp till jul ska jag få låna filmerna också, om jag läst ut böckerna! Böcker först, filmer sen, det var hon noga med :).

Jag har hunnit ungefär halvvägs i boken och tycker det är svårt att lägga den ifrån sig på kvällarna när man till slut måste sova. Så hittills, en trevlig upplevelse precis som första boken :). Ser fram emot fortsättningen, sista boken och till slut filmerna!

tisdag 6 december 2011

Tävling hos Sagan om sagorna

Såg att Sagan om sagorna har en väldigt intressant tävling som jag hoppar med i :). En ny bok och lite te vore ju inte helt fel så här i jultider!

Här hittar ni tävlingen;

Sagan om sagorna

Bättre sent än aldrig?

Nu har jag läst ut Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Lite efter alla andra kanske man kan säga :). Jag har inte sett filmerna heller än, fått stränga order från äldsta syrran att läsa böckerna först. Sedan kunde jag få låna filmerna också av henne :).

Så, vad tyckte jag då, var den första boken så bra som alla säger att den är? Håller jag med? Spänningen är olidlig, eller hur...?
Bättre sent än aldrig stämmer bra på den boken! Jag blev snabbt indragen i handlingen och sedan flöt läsningen på snabbt och bra. Det var spännande och många gåtor att fundera på under tiden; vem hade gjort vad, hur många hemligheter ryms det egentligen i en familj? Vem öppnade fönstret? Så många frågor gjorde att det hela tiden var intressant att fortsätta framåt för att få reda på alla svaren!

Nu har jag tagit mig an andra boken i serien, Flickan som lekte med elden. Och den verkar också bra hittills :).

lördag 3 december 2011

Veckans bokbloggsjerka

Veckans bokbloggsjerka hos Annika består av den här frågan;

Hur får du tag på dina böcker? Köper du eller lånar du dem? Finns det någon internetbokhandel som du anlitar oftare än andra? Kort sagt: beskriv hur du får tag på dina böcker som trängs i bokhyllan och som gör allt för att fånga ditt intresse. 

Jag köper och lånar på bibliotek. Det var några år då jag slutade helt att låna böcker men jag har återupptäckt det under det senaste året. Nu tycker jag bibliotek är riktigt magiska platser med så många berättelser som bara väntar på att få läsas!

Här i Kiruna där jag befinner mig just nu har det ju öppet en ny bokhandel och där har jag varit och handlat lite. Det verkar vara riktigt trevliga personer som driver den och jag hoppas att folket här i stan går dit och handlar så den får stanna kvar!

Annars lånar jag böcker av min lika läsglada storasyster, billigt och bra det också :). Och hon har bokhyllan full med böcker jag inte läst än. Det är till exempel av henne jag fått låna Millenium-trilogin som jag är lite sen med att läsa.

Köper jag böcker på internet så är det till 99% från adlibris, de gånger jag handlar någon annanstans på internet så är det oftat pga att jag inte hittat boken där först.

Det där med recensionsex har jag inte försökt mig på ännu, vet inte om det är så att man måste ha en blogg med visst antal besökare eller så för att få sådana?

fredag 2 december 2011

En favorit

Jag är väldigt svag för bilder som har med böcker att göra. Tittar ofta igenom några olika sidor som lägger upp vackra bilder på böcker, bokhyllor, eller citat om böcker. Det finns otroligt mycket vackert att hitta :).

Men en bild som fastnat som favorit hos mig sedan jag hittade den och som ingen annan riktigt slagit ännu är den här;