måndag 30 september 2013

Percy Jackson - Född till hjälte av Rick Riordan


Originaltitel: Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief
Sidor: 428

"Percy Jackson har ADHD och dyslexi, och han vet mycket väl att hans verklighetsuppfattning inte är som alla andras. Men det som händer honom när skolan är på studiebesök i New York...det är bara för mycket! Plötsligt förvandlas hans elaka mattelärare till ett monster, ett riktigt monster som inte vill annat än att ta livet av honom. Bokstavligen!
Snart börjar andra oförklarliga saker att hända honom, och till sist måste hans mamma berätta sanningen. Sanningen om vem hans far egentligen är. Och Percy upptäcker att han inte är ensam om att se världen på ett annorlunda sätt. Han är född till hjälte - och den ende som kan rädda Jorden undan ett krig värre än alla tidigare."
Så, antagligen sist ut av alla med att läsa den här boken! Jag såg dock filmen för några år sedan och tyckte då att den var helt okej. Sedan har jag sett så många prata om böckerna, både i bloggar och på youtube, så när jag hittade den här att låna på bokcaféet här i närheten var jag tvungen att ta med den hem!

Och jag förstår vad alla pratar om faktiskt. Boken var otroligt bra. Mycket, mycket bättre än filmen. Det var något helt annat att läsa om Percy och hans vänner och deras äventyr. Jag drogs in i berättelsen mycket bättre och hade svårt att lägga undan boken. Det är ganska stor text i den jag lånade också så det gick snabbt att läsa.

Nu tror jag inte att jag har sådan tur att andra boken finns att låna där också. Men då får jag väl ta en tripp till biblioteket någon dag istället. För det här är faktiskt en serie jag vill fortsätta läsa.

lördag 28 september 2013

17 nya böcker. Ack andrahandsaffärer, min svaghet i livet.

Jag och syrran var ute på en sväng bland lite andrahandsbutiker igår. Först hittade vi en här på Örnäset som vi inte sett tidigare, där hittade vi tre böcker för 25 kronor.


 • Benrangel av Stephen King. Har redan läst den för något år sedan men då lånade jag den från bibblo. Så nu äger jag den äntligen, jag tyckte väldigt bra om den!
 • Labyrinten av Kate Mosse, syrrans fynd.
 • Kärlekens musik av Vikram Seth. Jag fastnade bara för den, har inte hört något alls om den tidigare men den lät intressant.
Sedan fortsatte vi vår tur till Kronan, det farliga stället för bokälskare! Kom in i affären och ser en skylt vid pocketböckerna.."Fyll en påse för 20 kr"...Ja men okej då, om ni tjatar så! Först kommer de böcker jag norpade åt mig och satte ner i vår påse.


 • Glasbruket av Arnaldr Indridason
 • Toffs bok av Kalle Dixelius
 • Barnen ifrån Frostmofjället av Laura Fitinghoff
 • Fyrväktaren av Jeanette Winterson
 • Änglarösten av Arnaldur Indridason
 • Tänk på 3tt tal av John Verdon
Syrran hittade så klart också böcker som hjälpte till att fylla upp påsen!


 • Adam och Eva av Arto Paasilinna
 • Den ljuva giftkokerskan av Arto Paasilinna
 • Herr Arnes penningar - Liljecronas hem - Körkarlen av Selma Lagerlöf
 • Mannen som dog som en lax av Mikael Niemi
Påsen fylld! Då gick vi vidare till att kolla bland de inbundna böckerna...Och ja, vi hittade ju några där också. Tre till syrran, en till mig!

 • Stäppens krigare av Conn Iggulden
 • Bergens väktare av Conn Iggulden
 • Silvrets rike av Conn Iggulden
 • Den lille vännen av Donna Tartt
Så, nu har vårt bokförråd fyllts på igen. De där affärerna är verkligen bra! För alla böckerna vi hittade på Kronan betalade vi 70 kronor. Det kan jag verkligen inte klaga på. 

måndag 23 september 2013

Horn av Joe Hill


Originaltitel: Horns
Sidor: 431

"Ig har levt i en mardröm alltsedan den dag då hans flickvän Merrin hittades skändad och mördad. Ig figurerade som huvudmisstänkt i brottsutredningen men släpptes i brist på bevis. I omgivningens ögon har han dock varit dömd sedan dess. Och fördömd.
När han en morgon, efter en kväll han helst vill glömma, ser sig i spegeln tror han sig hallucinera: i pannan har två horn börjat ta form! Det märkliga är att ingen i hans omgivning tycks ta någon notis om dem. Med hornen följer också den övernaturliga gåvan att få folk att förvandlas till sanningssägare: att säga vad de innerst inne tänker och att handla därefter.
Sanningen blir Igs obarmhärtiga följeslagare. Steg för steg pekar den också i den riktning han fruktar mest: svaret på vem som mördade Merrin. "

Horn är verkligen en annorlunda bok, och det kanske inte låter så läskigt att veta vad alla tänker och tycker egentligen. Men det är det helt klart i den här boken! Joe Hill låter verkligen människors sämsta sidor komma fram och det kryper in under huden på mig när jag läser.

Det är en spännande och annorlunda historia som innehåller Igs nutid och tillbakablickar till när han var yngre och delarna vävs samman väldigt skickligt för att föra hela boken framåt. Samtidigt som den är lite skrämmande är den också så sorglig och i vissa delar vacker. Kärleken mellan Ig och hans flickvän som mördades beskrivs vackert. Så det blir lätt att känna den sorg han känner när hon rycks ifrån honom. Och det är nästan så jag själv mår dåligt, för jag börjar tänka på hur hemskt det vore att förlora någon på det sättet och sen bli beskylld för att ha gjort det.

Jag har läst en bok av Joe Hill tidigare, En hjärtformad ask, och den skrämde mig mer än vad Horn gör. Men jag tror faktiskt Horn berör mig mer på ett helt annat sätt. Det är verkligen olika sorters berättelser och jag ser fram emot att fortsätta följa Hills författarkarriär.

Om jag inte är helt ute och cyklar ska den här boken väl bli film. Självklart vill jag se den, det ska bli väldigt intressant att se hur de lyckats med den.

lördag 21 september 2013

Jag är skillnad av Bobbi A Sand


Sidor: 301

"Maxi Delica, eller Jonathan Lindgren som han egentligen heter, är en 22-årig kille - fotomodellsnygg, med hög intelligent och ett brinnande hat. Han är sångare i Permafrost, ett band på uppgång och börjar få status som rockikon - om än bara i industriscenens något begränsade tillvaro. Alla älskar Maxi Delica, och lika många hatar honom. Livet är en scen och världens samlade ögon betraktar Jonathan. Eller Maxi.
Men i ensamheten skallar det tomt, och pendeln svänger allt snabbare mellan depression och skapande. Det utsvävande livet på turnéerna, och den provocerande attityden som får människor att antingen avsky eller beundra honom, börjar ta ut sin rätt. För att inte tala om drogerna.
En kollaps är oundviklig. Men vem är Jonathan egentligen, när det blir tyst omkring honom - när strålkastarljusen slocknar och han inte längre står på en scen?"
Det här är då andra boken jag läser av Bobbi A Sand, och jag tror jag gillar den här ännu bättre faktiskt. Kanske för att jag upplever den som mörkare än förra. Vilket på något vis träffar mig mer i hjärtat. Och precis som i förra boken så är det vissa rader och situationer som gör att det känns lite extra för att de träffar helt rätt.

Jag läser mycket om påhittade monster och ondskefulla människor annars, men de här böckerna handlar också om monster, bara på ett annat sätt. De där som bor inom en och äter upp en från insidan, det som nödvändigtvis inte syns utåt hela tiden. Undantryckta minnen, ångest och självdestruktivitet till exempel. Saker som i Jonathans fall går bra att gömma som något påhittat i den han blir på scen. Och det är riktigt intressant att läsa om.

Det märks att författaren gillar att fundera över hur vi människor fungerar i det vi tänker och känner. Man får som läsare ta del av det när man följer huvudpersonerna i deras eget mörker.

Mina favoritdelar är nog när han pratar med en psykolog, när han börjar nysta upp allt. Att få ta del av det och lägga ihop pusselbitarna, det var en läsning som verkligen kändes.
Så när bokens sidor var slut kände jag lite "Men, nej, du kan ju inte sluta här bok! Jag vill få fortsätta och se hur det går!" För jag gillar Jonathan.

Tack för boken Bobbi!

fredag 20 september 2013

Veckans bokbloggsjerka


Fredag igen! Jag hinner inte med i dagarna känns det som ibland, det går så fort. Snart är det oktober! I morgon ska jag på loppis hos en av syrrans vänner..jag har hört rykten om att det ska finnas böcker..Vi får se hur helgen slutar!
Men nu, dags för Annikas jerka:

Läser du helst standalones eller bokserier? 

Hm. Jag läser nog mest standalones faktiskt. Men jag har inget emot serier, så helst vet jag väl inte. Några av mina favoriter böcker är ju serier: Sagan om Isfolket, Narnia, Harry Potter.
Men jag vet inte, ibland tar tanken på att börja på någon ny serie emot. Det känns lite jobbigt av någon anledning, jag kan inte riktigt förklara varför. Fast nu hade jag faktiskt gärna haft The mortal instruments-serien hemma att läsa.

Haha jag tror jag säger emot mig själv ganska mycket i det där svaret..Jag läser MEST standalones, men har inget emot serier så vad jag läser helst kan jag kanske inte riktigt svara på.  Det bara blir så helt enkelt.

onsdag 18 september 2013

Odödlig av S.J. Bolton


Originaltitel: Like this, for ever
Sidor: 438

"Barney har sett saker. Sådant som inget barn borde se. Och han vet att mördaren snart kommer att slå till igen. Offret kommer att vara ännu en pojke, precis som han. Mördaren kommer tömma kroppen på blod och lämna den någonstans vid Themsens strand. 
Det kommer inte finnas några spår för poliserna Dana Tulloch och Mark Joesbury att upptäcka. Och ingen varning om vem som står på tur. Det kommer inte heller att finnas någon bra anledning för den unga polisen Lacey Flint att bli involverad. Och inte en chans att hon ska kunna hålla sig borta..."

Jag gillar verkligen S.J. Boltons böcker, de två jag nu har läst.

Det trots att det här är en ganska jobbig bok att läsa, eftersom det handlar om barn. Det blir alltid lite tuffare att ta sig igenom då tycker jag, när det är barn eller djur, i alla fall för mig.
Så den är väldigt hemsk, men samtidigt otroligt bra och spännande. En sådan bok jag hade svårt att lägga ner och bara ville fortsätta vända blad på. Det är en fördel att kapitlen är så korta, då känns det som att man tar sig framåt snabbt.

Jag skulle nog säga att man behöver ha läst den förra boken för att förstå en del som nämns i den här, nu har jag ju gjort det så det var lugnt. Det är dock möjligt att jag ändå missar en del saker eftersom jag inte läst den första om Lacey Flint, men det var inget som störde min läsning mycket.

Precis som förra gången satt jag och försökte lista ut slutet under tiden jag läste, och jag blev lurad igen. Bolton slänger verkligen runt mig med de olika ledtrådar och hintar som man får under berättelsens gång och jag tycker det är gjort på ett väldigt skickligt sätt. Jag uppskattar verkligen att hon kan lura mig så! Det gör boken mycket mer intressant än om jag hade varit säker på vilken lösning som var rätt från början.

Jag kommer absolut att vilja fortsätta min läsning av Boltons böcker, om det här håller i sig är det en författare jag kan känna mig säker på kommer ge mig spännande läsning.
Tusen tack till Modernista för boken!

Vargnatts bokiga bekännelser

Jag blev taggad av Bella att göra den här. Har sett att flera gjort den men inte riktigt kollat upp vad det var för något innan. Men nu ska den väl bli gjord! :)

Regler:
Själva meningen med ”bokiga bekännelser” är att varje person som gör den ska tänka efter vad som har hänt i sitt liv och sedan berättade om de största sakerna som är relaterade till böcker och läsning. Det kan vara allt mellan himmel och jord, man sätter gränserna själv för vad man vill dela med sig av – glöm bara inte att namnge inlägget som ”‘ditt namn’ bokiga bekännelser”. När man väl har ”bekänt” så ska man tagga vidare 5 stycken andra bloggare, och sedan meddela dessa personer att de har blivit utvalda! Svårare än så är det inte.

Jag hade en period då jag läste väldigt mycket Harlequin.
I tonåren, de här riktigt sliskiga kärleksböckerna de har som man kan köpa. De som man "ska" skämmas lite för att man läser/läst. Men jag skäms faktiskt inte för det, de var något jag gillade då helt enkelt. De tog mig framåt i läslivet! 

De första böckerna jag minns att jag verkligen föll för var böckerna om Windy.
Jag vet inte om ni vet vilka det är? Det handlar om vildhästen Windy och hans flock. Jag har ingen aning om hur många gånger jag lånade dem från biblioteket, men många var det. Jag blev väldigt insnöad på vildhästar där ett tag, men inga andra böcker kom upp i samma klass som de om Windy.

Jag har faktiskt skrivit ett försök till en barnbok.
Haha ja. För något år sedan när jag mådde riktigt dåligt och varken pluggade eller jobbade så försökte jag mig på att skriva en barnbok. Det är bara mitt ex och en eller två vänner som fått läsa det. 

Mitt bokliv har blivit ännu större och bättre sen jag skaffade den här bloggen.
Ja alltså, den här bloggen har gjort så mycket för mig. Jag har haft bloggar innan men den här är den enda jag har lyckats hålla liv i ganska länge, och som jag verkligen känner en sorts kärlek för. Och jag har fått upp ögonen för så mycket nya böcker som jag aldrig annars skulle ha tänkt på, jag har börjat uppskatta böckerna och läsandet ännu mer. 
Och självklart, den har gett mig nyckeln till den här otroliga världen av bokbloggare. Ni är faktiskt helt otroliga! Det är en väldigt varm och trevlig gemenskap och jag är så glad och tacksam över att jag hittade hit och passade in! 

Mitt absoluta drömjobb är att få jobba i en bokaffär.
Tidigare, i tonåren var det att bli författare. Men nu på senaste tiden har jag känt att en bokaffär vore den bästa platsen för mig. Jag får väl se om jag lyckas uppfylla den drömmen någon gång!

Hm, jag kommer nog inte på mer än så här. Och har ganska dålig koll på vilka som gjort den, men jag testar att tagga:

tisdag 17 september 2013

Lite nytt i brevlådan, lite nya böcker, och lite Doctor Who

Så, jag var ju i Kiruna i över helgen. Åkte dit i fredags och kom hem igår kväll. Innan vi åkte hem igår träffade jag en tjejkompis på stan, vi åt lunch och hade trevligt. Båda två gillar böcker, så vi bestämde oss för att gå till Röda Korset och sedan vidare till en annan andrahandsbutik. Det slutade ju..med en ganska tung kasse! 

Men, innan jag åkte till Kiruna, så fick jag den här fina överraskningen från förlaget Kalla Kulor efter att jag varit med i deras street team för boken Den nya människan: 


En superfin och läskig tygpåse, plus lite annat smått och gott som syns på bilden :). Tusen tack! 

Så, till böckerna då..Det blev ju några. Först på röda korset så blev det en pocketbok. Den visas på bild tillsammans med en lite sen julklapp jag fick av Therese (vännen jag åt lunch och shoppade med). 


 • En smak av Vin av Joanne Harris. Jag har gillat allt jag läst av Harris hittills så blev väldigt glad när jag såg den här, i riktigt fint skick också!
 • Mörkret faller av Dean Koontz. Den lite sena julklappen, men den som väntar på Koontz väntar aldrig för länge! 
Sedan gick vi vidare till nästa andrahandsaffär, och där höll jag på tappa hakan över de böcker jag hittade. Jag köpte tre stycken, men en köpte jag åt mamma så den blev kvar i Kiruna och finns inte med på bild. Det var Med lätta bevis av Jacqueline Winspear. Eftersom mamma tyckte bra om första boken om privatspanaren Maisie Dobbs så köpte jag självklart fortsättningen åt henne. 

Själv hittade jag två böcker som jag var snabb med att lägga vantarna på!


 • Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett. Utan att egentligen veta något om den, men jag har bara läst lite snabbt om den på någon blogg, men den var i så fint skick så jag kunde inte lämna den där när den kostade 10 kronor! 
 • Ängelns lek av Carlos Ruiz Zafon. Här tjöt jag nästan av glädje, efter att ha blivit förälskad i Vindens skugga så kunde jag knappt tro mina ögon när jag hittade den andra boken i fint inbundet skick för 10 kronor!
Sen, nöjd och glad efter bokköpen, fick jag också äntligen en till sak. Jag och Therese hade beställt tillsammans tidigare i sommar, men eftersom vi inte lyckats ses tidigare så har jag fått vänta på att få min del av beställningen. Men nu är den här..och jag är så glad..
Jag gillar ju Doctor Who. Och jag gillar Ugglor...titta på det här...


Det är Doctor Hoo...Alla 11 versioner av doktorn, som ugglor! Det ger en löjligt glad Victoria kan jag lova! 

fredag 13 september 2013

Veckans bokbloggsjerka!



Fredag igen! Tiden går ju löjligt fort. Den här veckan har varit ganska dålig för min del, tyvärr med ett veterinärbesök då en av mina ökenråttor fick somna in. Det var det bästa jag kunde göra för honom, men det svider ändå.
Så nu är helgen här, den ska spenderas i Kiruna med familj, men först så klart, veckans bokbloggsjerka inne hos Annika!

Veckans fråga är:

Om du skulle skriva en bok skulle den i så fall utspela sig: 


 • i en stad?
 • på landet?
 • på en fiktiv plats?
 • på havet? 
 • i framtiden?
 • i det förflutna? 
 • i nuet? 
 • i Sverige eller utomlands? 
 • annat? 
Hmm, intressant fråga tycker jag! Jag vet faktiskt inte, jag kan inte svara på vart jag skulle sätta en bok att utspela sig just nu. Men jag kan svara på vart mina tidigare noveller utspelat sig, så kanske man kan läsa något ur det svaret.

En hade två platser, dels i en by (inspirerad av byn jag bodde alldeles för många år i), dels i en annan värld (som var hemskt dåligt ihopfantiserad av mig kan jag säga nu, men jag var ung!) 

En annan som jag faktiskt gillar, utspelade sig under några timmar en natt i bostadsområdet i Kiruna där jag bodde innan jag flyttade till Umeå. Helt utan övernaturliga inslag.

En annan utspelade sig i Umeå, där det fanns lite vampyrer och så med. 

Jag kanske ska nämna att jag aldrig skrev ut att det var i den eller den staden eller byn. Men i mina tankar var det där. I alla fall så blir svaren, by/fiktiv värld, stad och stad. 
Så jag verkar väl hålla mig mest till att skriva om platser som blir i alla fall inspirerade av miljöer jag faktiskt känner till.

Men det var länge sedan jag skrev en längre berättelse överhuvudtaget, nu för tiden blir det mest dikter, därför kan jag inte svara på den egentligen frågan. 

torsdag 12 september 2013

Annika fyller år och firar med en utlottning!

Idag fyller Annika, som håller i bokbloggsjerkorna, år! Ett stort grattis till henne! Det firar hon med en utlottning där man kan vinna en av tre böcker.
Böckerna som finns att välja mellan är


 • Vinterkriget av Philip Teir
 • När jag blir stor Jeanette Eriksson
 • Egenmäktigt förfarande - en roman om kärlek av Lena Andersson
Allt man behöver göra är att skriva om utlottningen på sin blogg och sen lämna en kommentar till Annikas inlägg om vilken bok man är intresserad av. Sedan är det bara hålla tummarna!

Själv är jag intresserad av När jag blir stor. 
Utlottningen pågår till den 19 september klockan 20.00.

HÄR kan ni komma till inlägget.

onsdag 11 september 2013

Bokcafé!

Jag har sedan ett tag tillbaka vetat om att det finns ett bokcafé här i bostadsområdet i Luleå, men med min ångest har jag inte riktigt vågat mig dit. Förrän idag! Då var det dags. Så med tre böcker att skänka i väskan gick jag iväg (lång vandring, säkert hela 3 minuter!).

Kom in, och blev direkt välkomnad av flera olika personer. Jättetrevligt! En visade mig runt och förklarade hur deras böcker var sorterade och visade mig ett bord med pocketböcker..som man får plocka från..gratis! De inbundna böckerna får man låna.
Jag tänkte ta med kameran dit någon gång och fota lite och göra ett bättre inlägg om stället.

Så..jag skulle lämna dit böcker, och det gjorde jag ju. Men jag kom så klart hem med några också.  3 pocket fick flytta hem till mig och 1 inbunden blev hemlånad.



 • Taxar, kärlek och sorg av Yrsa Stenius
 • Fjärilshuset av Marcia Preston
 • Kärlek, vänskap och choklad av Alexander McCall Smith
 • Percy Jackson - Född till hjälte av Rick Riordan
Det finns ju en risk att jag kommer bli stammis där..en ganska stor risk!

tisdag 10 september 2013

Talismanen av Stephen King & Peter Straub


Originaltitel: The Talisman
Sidor: 798
"På ett ödsligt badhotell vid Atlantkusten befinner sig den tolvårige Jack Sawyer tillsammans med sin döende mor Lily.  De belägras av den avlidne faderns kompanjon, den girige och ondskefulle Morgan Sloat, som vill att Lily ska skriva över det gemensamma företagets alla tillgångar på honom. Situationen är förtvivlad.
Men på ett övergivet nöjesfält träffar Jack den gamle negern "Speedy" Parker som ger honom Uppdraget. Genom att ta sig till det Svarta Hotellet på Kaliforniakusten och där hämta den magiska Talismanen kan han rädda modern. Samtidigt kan han också rädda moderns dubbelgångare i Territorierna, den gåtfulla parallellvärld med medeltida förtecken där hon är den sjuka drottningen Laura de Loessian. Speedy lär Jack hur han ska kunna ta sig över till Territorierna med hjälp av en magisk dryck.
Jack ger sig ut på vägarna och färdas ömsevis i denna värld, ömsevis i Territorierna, för att kunna slingra sig förbi alla fällor som Morgan Sloat gillrar för honom. Det är en veritabel odyssé genom det moderna Amerikas alla fasor han företar, samtidigt som han uppträder som en vandrande riddare i sin kamp mot alla de varulvar och andra monster som Sloats dubbelgångare i parallellvärlden, Lord Morgan av Orris, och dennes vapendragare, den ohygglige Osmond, släpper lös över honom. Slutligen ställs han inför de skräckinjagande Väktarriddarna som vaktar Talismanen på det Svarta Hotellet..."
Jag började läsa den här boken en gång förut, men jag kom aldrig riktigt in i den ordentligt och den blev liggande. Antagligen var det bara fel tidpunkt för den, för nu gick det mycket bättre! Eftersom jag spenderade större delen av lästiden i stugan så blev den utläst på bara några få dagar. Underbart!

För det här är en sån där bok som jag bara sjunker in i och vill stanna där. Den tvingar mig att vända sida hela tiden för att få veta vad som händer. Och det är väl i och för sig ganska förutsägbart hur det ska gå, men det gör ingenting, vägen dit är ändå spännande!

Mest gillade jag nog de delar som Jack spenderade i Territorierna, för att man kunde ana hur vackert och rofyllt det egentligen var där, om inte vår moderna värld hade börjat sippra in i den på grund av Sloat. Det är ganska tydliga pikar genom boken om hur vår egen värld kanske inte är i det bästa skick.

Och jag kan bara säga..Varg, åh fina Varg..

lördag 7 september 2013

Tatuerade tårar av Bobbi A Sand


Sidor: 221

"Familjen Modigs julafton avslutas abrupt med att Micki hamnar på sjukhus efter att närapå ha svultit sig till döds. Kvar i sitt rum i familjens villa blir lillasyster Maja som också håller på att tyna bort - bara på ett annat sätt. Hon tar sin tillflykt till den mest extrema form av musik hon kan komma på, men trots allt ljud är det ingen som hör. Till slut ger hon upp och sticker hemifrån.
Mickis ex Danny går mellan sin nya pojkväns lägenhet och tatueringsstudion där han jobbar och gör allt för att slippa skuldkänslorna över det han gjort och inte gjort. Först går flykten från Micki, sedan från tillflyktsorten, tills det inte längre finns någonstans att ta vägen. Men ett kort möte mellan Maja och Danny får dem båda att våga prova en gång till - att göra något, vad som helst, för att nå fram.
Tatuerade tårar är en berättelse om att fly för att rädda sig själv, eller någon annan. Om vad det är att hjälpa någon. Om brister inombords som skapar hål som ingen kan fylla. Om modet att trots allt söka efter ett bättre liv. Och om kärlek. För någonstans finns möjligheten ändå, att mötas."

Det här är en lite annorlunda bok mot vad jag oftast läser. Men det gjorde absolut ingenting. Läsupplevelsen blev väldigt bra ändå. Det känns lite underligt att säga att den blev positiv för det är mycket sorg och smärta i boken. Men ja, ni förstår hur jag menar, jag gillade den.

Varje gång man byter person som man får följa står det, så det är lätt att hänga med i svängarna. Mest gillar jag nog Danny, det är svårt att förklara exakt varför men en del av hans känslor kunde jag känna igen mig väldigt mycket. Inte hur jag mår nu, men hur det varit tidigare. Vissa beskrivningar och situationer var verkligen en fullträff i hjärtat och det gjorde mig lite lättad att se det i skrift från någon annan. Det känns som att han är en person jag hade velat träffa.

Även om den tar upp tunga ämnen så går den lätt att läsa. Sidorna flyger fram. Och jag tycker det är bra med sådana här böcker. Som tar upp saker som kanske inte alltid är så lätt att prata om. Jag tror det behövs! Jag gillar verkligen att den visar på att hoppet trots allt alltid finns kvar någonstans i bakgrunden, och att det kan bli ljusare även när man verkligen inte tror det.

Nu är jag glad att jag har en till bok av Bobbi som ligger och väntar, jag ser fram emot att få fortsätta läsa mer av hennes värld.

Tusen tack Bobbi för recensionsexemplaret!

fredag 6 september 2013

Den nya människan: Surrandet

Iik, den här delen av boken var en som gjorde mig riktigt obehaglig till mods under min läsning. Och det blev nästan ännu värre nu när jag lyssnade på Boels uppläsning! Jag tycker hon har en väldigt bra röst och läser så man verkligen lever sig in i det.




Också är det ju de här vykorten också, de är så läckra och obehagliga på en och samma gång!



Det här är nog min favorit av alla de jag sett, helt enkelt för att jag tycker den där ungen har så läskig och tom blick, och passar perfekt till boken;


Veckans bokbloggsjerka



God morgon på er! Hoppas alla får en bra fredag och helg. Det är ju dags för en jerka inne hos Annika igen, veckans fråga är:

Vad skulle du göra om du plötsligt blev fem miljoner kronor rikare? 

Ja ni, det här blir nog inte så bokigt. Jag skulle för det första skaffa mig ett eget ställe, lägenhet eller till och med ett litet hus, något stort behövs inte, bara så jag och djuren ryms. Men något eget. Det är min största dröm just nu.
Sedan skulle jag använda pengar till att ta körkort!

Min familj skulle få en del och jag skulle ge något till någon välgörenhet som gör något bra för djur.

Kanske resa lite, jag vill ju till Italien till exempel, eller Skottand, Island eller Irland.

Men främst; eget boende, körkort, familj och välgörenhet.

onsdag 4 september 2013

Samlade svenska kulter av Anders Fager


Sidor: 546

"Obeskrivliga saker utspelar sig på en mosse i skogen bakom en gammal dansbana i det djupaste av Småland. Men redan många år dessförinnan kom en högt uppsatt och ganska tvivelaktig figur till Stockholm för att lägga beslag på en sällsam antikvitet. Två åldrade herrar möts vid ett kafébord i Gamla stan. De talar viskande om vad som händer. Gör upp planer. Och en konstnärinna passerar en gräns från vilken det inte går att återvända.
I Svenska samlade kulter är varje berättelse en pusselbit i en större helhet. En helthet som är på en gång skrämmande, bisarr och obehagligt bekant. Eftersom den liknar vår egen verklighet. Eftersom det handlar om vad som döljer sig under vardagens trygga yta. Om uråldriga varelser som alltid levt mitt ibland oss - och samtidigt i det fördolda. Om hemliga sällskap som varit verksamma sedan urminnes tider och som kanske har större makt än vad som egentligen är riktigt hälsosamt. Allt har ett samband.  
Det är bara vi vanliga människor som inte ser det."
Hm. Nja. Jag vet inte riktigt vad det är med den här boken men jag fastnade tyvärr inte. Och jag ville det, jag ville tycka om det för det lät så lovande. Men jag kan väl inte klicka med alla böcker jag läser.

Kanske är det att det blir som flera noveller och jag alltid har haft lite svårt för att läsa noveller. Trots att de på något vis hänger ihop med varandra. Det är nog ingen dålig bok egentligen, vi passade bara inte ihop.

Men en sak får jag lov att ge den, framsidan är grymt läskig! Jag vet inte om det syns på bilden men de där blå ögat ser verkligen levande ut. Så jag fick faktiskt lägga den med framsidan neråt när jag skulle lägga bort den för natten, det var för obehagligt annars!

måndag 2 september 2013

Vinden skugga av Carlos Ruiz Zafón


Originaltitel: La Sombra del Viento
Sidor: 479

"Daniel är 10 år när han finner romanen Vindens skugga i De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Han blir fullkomligt besatt av boken och dess mystiske författare, den bortglömde Julián Carax. Sökandet efter svaren på gåtorna som omger boken kommer prägla Daniels liv för all framtid. Varför han någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels liv alltmer påminna om Julián Carax? Läsaren får ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunät i Barcelonas gamla stad."
Jag är förälskad i den här boken. Helt ärligt.

Den gav mig lite samma känsla som när jag läste Rebecca av Daphne du Maurier. Inte för att de är lika, men jag fick ändå samma myskänsla av dem. Som att jag hittade en riktigt bra vän, någon som jag kommer återkomma till flera gånger om under livet.

Jag älskar Zafons språk, det är riktigt vackert att läsa. Och historien är spännande och jag vill hela tiden få veta vad som händer, hur allt ligger till. Den är sorglig också, jag fällde några tårar och svor nästan åt hur grymt det var ibland.
Och jag vill också få promenera runt i De bortglömda böckernas gravkammare!

Eftersom det var några dagar sedan jag läste ut den så blir det inte ett riktigt rättvist inlägg om den, det är så svårt att beskriva den och känslan den gav bra så här i efterhand. Men jag blev helt fast!
Carlos Ruiz Zafón är en föfattare jag vill läsa mer av, jag hoppas jag kan få tag i hans andra böcker snart också!