torsdag 30 juni 2022

Som i ett vykort av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Som i ett vykort
Sidor: 394 (Pocket)
"Efter en lång tids frånvaro återvänder Ida till sin vykortsliknande hemby, men där är inget som det brukade vara. Hennes förr så ordningsamma pappa, Sten, är som förbytt och den lokala besöksnäringen har blivit utkonkurrerad av ett osmakligt tomteland i tornedalska Santajärvi. En lösning på problemet är att bygga ett hotell i byn, men den charmiga entreprenören Emil håller både byn och Idas känslor på halster.

Allteftersom tiden går dras Ida längre in i kampen för att rädda det lilla samhället, samtidigt som hon till varje pris måste hjälpa sin pappa. Men hur stöttar man någon som inte ser sitt eget behov av hjälp?"

Junis kompisläsning med Therese blev Som i ett vykort, en lite mer lättsam berättelse än vad vi vanligtvis läser tillsammans. Men eftersom jag har läst väldigt många böcker av Sofia Rutbäck Eriksson var jag ändå trygg i att jag skulle tycka om berättelsen och det hade jag helt rätt i.

Samtidigt som boken är lättläst och handlar en del om kärlek och missförstånd finns där också något allvarligare när det handlar om Ida och hennes pappa Sten. Sten har börjat bli förvirrad men inser inte själv hur illa det är och Ida försöker verkligen finnas där och ta hand om honom på bästa sätt. 

Jag tycker att författaren har beskrivit hela den situationen med otroligt mycket värme och förståelse för hur det kan vara som anhörig när en närstående sakta börjar försvinna och ibland känns som en helt annan person. Det är lätt att känna igen sig i Idas känslor och hennes försök att hålla ihop allt samtidigt hon dessutom försöker hjälpa byn att överleva. 

Det är en riktigt bra bok och extra roligt när den utspelar sig i en miljö jag känner till ganska bra!

onsdag 29 juni 2022

Böcker att se fram emot!

Idag tänkte jag att vi kunde titta lite på böcker som inte släppts ännu men som jag verkligen ser fram emot! 


Bokälskare av Emily Henry har utgivningsdatum den 21:a juli och jag har redan beställt ett bokpaket med den från förlaget!


Den sista marionetten av Andreas Ek har utgivningsdatum 13:e september. Jag har läst flera andra böcker av Andreas Ek och gillat alla så det är självklart att den här också ska läsas!


Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng kommer ut den 4:e oktober. Jag har läst och gillat Små eldar överallt så vill verkligen plocka upp den här också. 


Spindeln av Lars Kepler kommer ut den 19:e oktober. Det är den nionde delen om Joona Linna och jag ser verkligen fram emot en ny bladvändare!

tisdag 28 juni 2022

Tisdagstrion - Tid i titeln (ordet tid i olika varianter, klockor, tidsangivelser osv.)

 

Veckans trio hos Ugglan & Boken handlar om tid! Det här var jag tvungen att klura på ett tag men här är mina val.


4.50 från Paddington av Agatha Christie. En pusseldeckare av Christie med underbara Miss Marple som huvudkaraktär!


Midnatt av Dean Koontz. Det är ett tag sedan jag läste den här men jag har för mig att den var riktigt spännande! Jag tror till och med att jag har läst den två gånger.


Momo eller kampen om tiden av Michael Ende får bli mitt sista val. Det är några år sedan jag läste den här också men jag minns att jag tyckte mycket om den. Den borde få en omläsning.

måndag 27 juni 2022

Liket i biblioteket av Agatha Christie

 Originaltitel: The Body in the Library
Sidor: 156 (Pocket)

"Vem var den mystiska flicken som man fann strypt i överstens bibliotek? Byns tungor klapprade av nyheter, särskilt sedan det blivit bekant att hon var utomordentligt vacker. Och översten av alla! Hade den stadgade, buttre officeren ett okänt förflutet?  
Men en av skvallertanterna vägrade att tro på det flitiga pratandet. Miss Marple hade sina egna idéer. Det var något som inte stämde. Långsamt kommer fakta fram i ljuset. Miss Marple sätter i gång en privat utredning på sitt eget speciella sätt. Och då vet man hur det går..."

Det blev en till bok av Agatha Christie den här månaden! En liten kortis. Inte ens 200 sidor landar den på. Men lika klurig som alltid.

I förra inlägget nämnde jag ju att det var väldigt mycket misstro mot alla som inte är engelsmän. I den här är det väldigt tydligt att kvinnosynen inte var den bästa under tiden den skrevs. Man får läsa och ta det för vad det är, en produkt av sin tid. 

Miss Marple är med här också och jag tycker verkligen om henne som karaktär. Hon smälter så lätt in i bakgrunden, iakttar och ser detaljerna som alla andra missar. Mysteriet är inte det bästa jag läst av Christie men fortfarande underhållande och jag kan som vanligt inte lista ut något i förväg. 

Jag har många olästa Christie-böcker som väntar i hyllan och jag ser fram emot att läsa dem.

torsdag 23 juni 2022

När vargarna kom av Charlotte McConaghy

 

Originaltitel: Once There Were Wolves
Sidor: 362 (Inbunden)
"Inti Flynn reser till Skottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. Hennes förhoppning är inte bara att rädda det döende landskapet utan också Aggie, som lider svårt efter den fruktansvärda incident som drev systrarna att lämna sitt hem i Alaska.

När försöket med vargarna visar sig lyckat kan Inti äntligen slappna av. Men det dröjer inte länge förrän allting vänds upp och ner. En av lokalborna hittas död och Inti vet att alla kommer att skylla på vargarna. Själv vägrar hon tro att vargarna ligger bakom attacken och för att skydda dem tar hon ett ödesdigert beslut. Men om det inte var vargarna som dödade mannen, vem var det då?"

Det var så klart omöjligt för mig att stå emot en bok med titeln När vargarna kom. Jag hade blivit ganska besviken om det hade visat sig att det inte var en bok för mig. Som tur är behövde jag inte oroa mig.

När vargarna kom är en tung och allvarlig berättelse. Den handlar om tvillingsystrarna Inti och Aggie, men mest om Inti. Hon jobbar med att återinföra vargar i Skottlands högländer. Något som möts av en del hat från lokalbefolkningen. Systrarna har dessutom varit med om en hel del jobbiga händelser tidigare i livet som fortsätter att påverka dem. 

Det finns så många lager i den här boken. Vargarna och hatet mot dem, oron över vad vi människor gör mot naturen, våld mot kvinnor, vad trauma kan göra med en person. Ibland är den riktigt, riktigt mörk att läsa. 

För lite mer än ett år sedan läste jag författarens förra bok, Den sista migrationen, och tyckte väldigt bra om den. Men När vargarna kom hoppar upp och tar platsen som min favorit. Den tog sig in under huden på mig och det ska bli spännande att se vad författaren hittar på härnäst.

onsdag 22 juni 2022

Dit du går, följer jag av Lina Nordquist

 

Originaltitel: Dit du går, följer jag
Sidor: 368 (Inbunden)
"Vid sekelskiftet 1900 flyr Unni, Armod och lille Roar från Norge för att finna ett nytt hem. I Hälsingland slår de sig ner i ett ödetorp i skogen mellan människoland och vildmark. Den lilla flocken tvingas huka under naturens och skogsbondens brutala nycker i det nya landet med blå berg och svartmörka skogar.

Mer än sjuttio år senare sitter Kåra vid köksbordet som Armod byggde. Hon planerar begravningen för sin svärfar Roar. Det gror mörkt i hörnen. Vad var det egentligen som hände för länge sedan, när Roars föräldrar kom till huset? Unnis och Armods kärlek var större än allt. Kåras oro är lika stor. Nu vill hon bryta tystnaden och avslöja hemligheterna."

Den här boken har krossat mitt hjärta gång på gång. Den är hjärtskärande sorglig och tung, samtidigt otroligt vacker och berörande. 

Jag läste den till viss del som fysisk bok men för det mesta lyssnade jag på ljudboken. Det är en berättelse som passar utmärkt att lyssna på. Den läses upp av Ellen Jelinek och Ella Schartner och båda gör ett fantastiskt jobb. Jag fastnar lite extra mycket för Ellas uppläsning av Unnis del. Hennes röst gör Unni levande för mig och jag kan bara tänka mig att karaktären faktiskt har Ellas röst, något annan möjlighet finns inte.

Dit du går, följer jag är som sagt ingen feelgood. Det är tungt, hemskt och utsatt. Den väjer inte för våld och övergrepp. Jag mår illa ibland av allt karaktärerna går igenom. Speciellt Unni. Hon är min favorit och jag krymper och växer i takt med henne. Kåra är en svårare karaktär att komma nära inpå, hon är svårare att tolka men jag känner att mycket i hennes del förklaras längre in i berättelsen. 

Mitt i allt mörker finns det också kärlek som håller allting samman. Relationen mellan Unni och Armod beskrivs så fint och Unnis kärlek till sina barn gör henne stark.

För mig är det en ny favorit. När jag skriver det här har det gått några dagar sedan den tog slut och jag tänker fortfarande mycket på den. Någon gång vill jag gå tillbaka och läsa om den helt i fysiskt format för att kunna märka ut speciella stycken. Det finns så många vackra meningar som jag vill spara.

tisdag 21 juni 2022

Tisdagstrion - Tro, hopp och kärlek (en av varje)

 

Tisdagstrion hos Ugglan & Boken den här veckan har temat tro, hopp och kärlek. Man ska hitta en bok till varje ord. Tro var ganska lätt att hitta en tolkning på, kärlek finns det hur mycket som helst att välja på, men hopp var lite klurigare.


The Vicar Woman av Emma Rendell har jag nog haft med tidigare men den får representera tro eftersom huvudkaraktären är kyrkoherde. 


Skäl att fortsätta leva av Matt Haig får stå för hoppet. Boken handlar om författarens egna erfarenheter av depression och ångest och hans väg till att må bättre. Den tar upp tunga ämnen men har samtidigt hopp i sig.


Om du bara kunde se mig av Cecelia Ahern är min favorit av de böcker jag läst av författaren. Det är en väldigt annorlunda kärlekshistoria och jag minns att jag grät floder. Om det är någon som har den här och vill bli av med den så säg till! Jag äger den inte och skulle gärna ha den i hyllan.

måndag 20 juni 2022

Ett mord annonseras av Agatha Christie

Originaltitel: A Murder is Announced
Sidor: 254 (Inbunden)

""Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Little Paddocks fredagen den 29 oktober klockan 6.30 e.m."

Annonsen i den lilla lokaltidningen väcker förvåning och förfäran hos många i staden. Det måste väl ändå vara ett skämt? I tron om att någon slags lek ska äga rum beger sig många av stadens invånare till Little Paddocks på fredagskvällen. Precis klockan halv sju slocknar ljuset, allt blir svart och tre skott går av. Miss Marple råkar av en händelse befinna sig i närheten och bestämmer sig för att lösa det bisarra fallet."

Det blir alltid väldigt lätt och mysig läsning när jag plockar upp en Christie-bok. Spänningen är där, mysteriet är riktigt klurigt och jag förstår aldrig hur det hänger ihop innan allt avslöjas i slutet. Jag vet precis vad jag kan förvänta mig och det är tryggt. 

Själva grunden i den här berättelsen tycker jag är riktigt spännande! Tanken på att annonsera ett mord och få folk att samlas på ett ställe i tron att det är någon sorts lek där de ska lösa en mordgåta tillsammans. 

Jag har haft väldigt trevliga lässtunder med boken även om det märks att den är skriven i en annan tid. Det är otroligt mycket misstro mot alla som inte är engelsmän. Just de delarna är inte jätteroliga att läsa och blir en aning tjatiga när det upprepas om och om igen. 

Annars är boken snabbläst och jag hålls intresserad genom hela storyn. Dessutom är Miss Marple en av mina favoritkaraktärer från Christies böcker så det är alltid lite extra roligt att läsa om henne. Jag blev sugen på att se om någon av filmatiseringarna med Geraldine McEwan i huvudrollen. Det är alltid henne jag ser framför mig när jag läser om Miss Marple!

fredag 17 juni 2022

Bokberoende?


Är du ständigt försjunken i tankar om litteraturen?
Tycker du att en tillvaro utan böcker vore begränsad, tråkig och intetsägande?
Blir du rastlös och irriterad när du inte får läsa?
Läser du för att få lindring när du mår dåligt?
Känner du att tiden aldrig räcker till för allt du skulle vilja läsa?
Kan du ha svårt att sluta läsa när du väl börjat?
Händer det att du låter bli att göra något du borde ha gjort för att läsa i stället?
Har anhöriga eller vänner tyckt att du läser för mycket?

torsdag 16 juni 2022

Sommarläsning

 Sommaren är här, äntligen! Jag älskar solen och värmen, njuter av varje sekund. Snart är det dessutom dags för att få ihop julis tbrhög med hjälp av tbrspelet. Jag tänkte att vi idag kan kika lite på några böcker jag hoppas på att kunna pricka in!


Malibu Rising av Taylor Jenkins Reid. Jag älskar färgerna på omslaget och det känns som perfekt sommarläsning! Den handlar om tre syskon som har en sommarfest och det slutar med att deras hus brinner upp. Det är ungefär så mycket jag vet. Jag antar det finns hemligheter och sånt med också!


The Troop av Nick Cutter har jag fått ta över från snälla Josefin när hon rensade sina hyllor! Det är en skräckis som handlar om en gäng scouter ute i skogen. En främling dyker upp och en kamp för överlevnad startar.


Winterdance: The Fine Madness of Running the Iditarod av Gary Paulsen som jag fått från Scylla! Jag vill verkligen plocka upp den här så snart som möjligt. Det kanske är bra med en bok om ett slädhundsrace för att kyla ner sig lite i sommarvärmen?


One Last Stop av Casey McQuiston. Jag älskade författarens bok Rött, vitt & kungligt blått så förväntningarna på den här är höga!


Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter av Elizabeth Gilbert är med på min lista över böcker att läsa 2022 och den känns som en bra sommarbok.

Det finns så klart många fler böcker jag verkligen vill läsa nu, nu, nu men det här var några! Har ni läst någon av dem eller är det någon ni vill läsa?

onsdag 15 juni 2022

Sommarmöten av Emily Henry

 

Originaltitel: People We Meet on Vacation
Sidor: 429 (Inbunden)
"Poppy och Alex. Alex och Poppy. De har egentligen ingenting gemensamt. Hon är impulsiv, han är jordnära. Hon har en omättlig reslust, han föredrar att stanna hemma med en bok. Och ändå, av en lycklig slump, har de varit bästa vänner ända sedan de gick på college. Och varje år, i tio års tid, har de gjort en resa tillsammans, bara Poppy och Alex.

Tills för två år sedan, när de förstörde allt. Och de har inte pratat sedan dess.

Poppy borde ha allt hon önskar, men hon har fastnat i gamla hjulspår. Hon inser att senast hon var riktigt lycklig var under den där sista resan med Alex. Så hon bestämmer sig för att försöka övertala honom att följa med på ännu en sommarresa. Mirakulöst nog tackar han ja. Nu har hon en vecka på sig att lappa ihop deras vänskap. Om hon bara kan undvika elefanten i rummet som hela tiden har hotat deras utåt sett perfekta relation Vad kan gå fel?"

Sommarmöten av Emily Henry är perfekt sommarläsning. Lättsmält, somrig och full av kärlek. Någon gång per år är det tydligen precis vad jag behöver och det här var ett perfekt tillfälle för mig att plocka upp boken.

När jag väl hade en ledig kväll så läste jag en stor del av den och önskade att jag kunde stanna upp sent för att hinna läsa ut den. Jag ville verkligen inte sluta men klockan skulle ringa tidigt, det gjorde så att jag längtade hem till den hela nästa dag.

Det här är egentligen inte en bok jag vanligtvis skulle fastna för. Det finns inte några mörkare undertoner eller djupare problem. Det handlar om två bästa vänner som under väldigt lång tid har försökt ignorera att de gillar varandra mer än så. Och efter en händelse två år tidigare har de inte pratat alls. Nu vill Poppy försöka reparera deras vänskap och många känslor kommer upp till ytan. 

Man får precis det man förväntar sig att få, en berättelse med lyckligt slut. Jag gillar verkligen vänskapen mellan Poppy och Alex. Den är riktigt fin och får mig att le många gånger. Andra gånger har jag suttit med tårar i ögonen, det hade jag faktiskt inte trott när jag började läsa.

I juli kommer nästa bok av Henry på svenska, Bokälskare, jag kommer att skaffa den också och ha den på vänt i hyllan till nästa gång jag behöver något i den här stilen.

tisdag 14 juni 2022

Tisdagstrion - Husdjur

 


Tisdag och dags för en ny trio inne hos Ugglan & Boken! Veckans tema är husdjur, så jag tänker leta upp några omslag med husdjur på. Den här veckan plockar jag från min olästa hylla.Lily och bläckfisken av Steven Rowleyt. Jag är ganska rädd för att plocka upp den här boken då det handlar om en man och hans hund. Han har precis fått veta att hunden har en hjärntumör. Jag kan tänka mig hur mycket jag kommer gråta.


How Animals Saved My Life: Being the Supervet av Noel Fitzpatrick. Den här fick jag av min pappa och styvmamma, de brukar alltid träffa rätt så jag är säker på att jag kommer tycka väldigt mycket om den.


Winterdance: The Fine Madness of Running the Iditarod av Gary Paulsen fick jag av fina Scylla. Den här ska bli läst i juli! Har varit så nyfiken på den ända sedan den dök upp i posten så nu måste jag ta tag i det!

måndag 13 juni 2022

Glennkill av Leonie Swann

 

Originaltitel: Glennkill - Ein Schafskrimi
Sidor: 315 (Pocket)
"En morgon ligger fåraherden George Glenn livlös i det irländska gräset, med en spade som sticker upp ur bröstet. Georges får är förfärade: vem kan ha dödat den gamle herden? Och varför? Miss Maple, det klokaste fåret i hjorden, börjar intressera sig för fallet. 
Lyckligtvis har George läst högt för fåren, så hon är inte helt oförberedd på kriminologiska problem. Trots flera missförstånd så kommer hon med sin fårlogik människovärlden alltmer på spåren och förföljer outtröttligt mördaren. Mellan äng och bykyrka, branta klippor och fårvagnar väntar oanade äventyr på miss Maple och hennes hjord - tills de slutligen lyckas bringa ljus i mörkret och klara upp det gåtfulla mordet på sin fåraherde..."

Glennkill är en väldigt annorlunda deckare. Här är det en fårflock som ska lösa mordet på deras fåraherde. Det är tur att de har Miss Maple i gruppen, hon är det klokaste fåret som finns. Tillsammans börjar de undersöka brottet och spana på människorna i byn, alla beter sig väldigt skumt och det är inte alltid lätt för fåren att förstå vad de menar med allt de säger.

Jag tycker den här berättelsen var charmig! Annorlunda som sagt och lagom underhållande. Det är bra gjort av författaren att ge alla får egna personligheter, det går verkligen att skilja dem åt och blir aldrig problem med att komma ihåg vem som är vem. Det är också intressant att se hur hon väljer att låta dem tolka världen runtomkring och hur deras tankebanor går.

Det är ingen ny favoritbok men den är absolut läsvärd och en frisk fläkt i deckargenren. Letar man en oblodig deckare är den också ett bra tips.

torsdag 9 juni 2022

Cold the Night, Fast the Wolves av Meg Long

 

Originaltitel: Cold the Night, Fast the Wolves
Sidor: 362 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
"Seventeen-year-old Sena Korhosen hates the sled race, especially after it claimed both her mothers lives five years ago. Alone on her frozen planet, she makes money any other way she can - until she double-crosses a local gangster.

Desperate to escape, Sena flees with his prized fighting wolf, Iska, and takes an offer from a team of scientists. They'll pay her way off-world, on one condition - that she uses the survival skills her mothers taught her to get them to the end of the race. But the tundra is a treacherous place. When the race threatens their lives at every turn, Sena must discover whether her abilities are enough to help them survive the wild, and whether she and Iska together are strong enough to get them all out alive.

As the girl and the wolf forge a tenuous bond and fight to escape ice goblins, giant bears and the ruthless gang leader intent on trapping them both, one question drives them relentlessly forward: Where do you turn when there is nowhere to hide?"

Den här boken tyckte jag verkligen om! Det är en spännande berättelse där det händer saker nästan hela tiden. Jag hade aldrig tråkigt och vid flera tillfällen satt jag och höll andan för att jag var så nervös över hur det skulle gå för huvudkaraktären Sena.

Sena bor på en väldigt kall planet där det varje år hålls en slädhundstävling. Tävlingen tog livet av hennes mammor och sedan dess vägrar hon ha något med den att göra. Men när hon "råkar" fly med en gangsters varg har hon inget val utan följer med ett lag i tävlingen. Miljön är hård och det finns saker i skogarna som verkligen vill äta upp dig. För att inte tala om de andra tävlande lagen...

Jag njöt av varje sekund som jag fick spendera med Cold the night, Fast the Wolves och hade gärna hängt med Sena och hennes vargkompis ännu längre. Det är klart jag blev lite extra charmad av vargen, konstigt hade det väl varit annars. De får ett så fint band och går igenom mycket tillsammans. 

Något annat jag uppskattade var att det faktiskt inte finns någon kärlekshistoria här. Det nämns någon gång att en annan karaktär har varit ett kärleksintresse tidigare men det blir inget problem eller drama av det. Istället fokuseras det på de vänskapsrelationer som Sena utvecklar.

Nu hoppas jag att Meg Long skriver fler böcker, jag kommer hålla utkik!

onsdag 8 juni 2022

Gröna villan av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Gröna villan
Längd: 8 h 22 min
Uppläsare: Fredde Granberg
"När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned vänds hyresgästernas vardag upp och ner. De kan inte acceptera att deras gemenskap ska gå förlorad. Alla har kommit till boendet ensamma, men har tillsammans blivit till en grupp som inte längre kan tänka sig ett liv utan varandra.

När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar? Eller är det så att målen ibland helgar medlen?"

Sofia Rutbäck Eriksson är tillbaka med en charmig, rolig och lite lagom galen berättelse om ett gäng pensionärer som gör allt för att få behålla sitt trygghetsboende och gemenskapen de byggt upp där.

Det fina med Sofias böcker är att det finns något allvarligt under alla tokigheter. Här handlar det mycket om hur de gamla i vårt samhälle bara sopas undan och inte tas på allvar. Ingen frågar dem om vad de tycker, hur de mår och vad som är viktigt i deras liv. Det som räknas är pengar. 

Jag tycker verkligen om gänget vi får lära känna. De är härliga personligheter som kommer till liv tack vare Fredde Granbergs underbara inläsning. Han ger dem egna röster och lever sig in i uppläsningen utan att det känns överdrivet. 

Gröna villan känns som en roman som kan uppskattas av de allra flesta och jag rekommenderar den varmt.

tisdag 7 juni 2022

Tisdagstrion - Gult & blått på bokomslagen

 

Tisdagstrion hos Ugglan & Boken den här veckan handlar om färgerna blått och gult! De ska finnas med på omslaget på böckerna så här kommer mina tre tips.


Sommaren med Ava av Anna Lönnqvist är en härlig feelgood och här har vi blå himmel och gul klänning.


Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata är en liten pärla om att gå sin egen väg och inte leva livet efter andras förväntningar.


Mörkret inom honom av Andreas Ek, gul text och blått på polisbandet! Det är första delen i en riktigt spännande deckarserie.

måndag 6 juni 2022

Konungarnas dal av Christian Jacq

 

Originaltitel: La Pierre de Lumière Néfer le Silencieux
Sidor: 359 (Kartonnage)
Serie: Vishetens sten (del 1)
"I byn Sanningens plats bor ett brödraskap av hantverkare och artister vars uppgift det är att skapa faraonernas evighetsbyggnader i Konungarnas dal. Här finns också den märkliga Vishetens sten som kan förvandla "korn till guld och materia till ljus".

En natt råkar löjtnant Mehy få se en transport av stenen från byn till Faraos evighetsbyggnad. Han blir helt förtrollad och bestämmer sig för att till varje pris erövra skatten och bli herre över hela Egypten. Och han skyr inga medel!"

För herrans många år sedan fick jag del 2 och 3 i den här serien och det dröjde innan jag fick tag på del 1 och 4. Sedan har det dröjt ännu några år innan jag faktiskt plockade upp första boken men nu är det äntligen gjort!

Jag tycker Egypten och dess historia är väldigt intressant. Konungarnas dal där faraonerna begravdes är fascinerande och har en ganska stor betydelse i den här berättelsen. Vi får följa några olika karaktärer, en som föddes i Sanningen plats men har vandrat runt för att försöka lista ut vad han vill göra med sitt liv, en annan som gör allt i sin makt för att komma in i Sanningens plats för att kunna teckna, och löjtnant Mehy som vill åt hemligheterna som finns där. 

Stora delar av boken är väldigt lättlästa och jag kan dras in i händelserna och alla karaktärers liv. Speciellt mannen som föddes i Sanningens plats, det är en karaktär jag tycker om. Ivrig, som tecknaren heter, är ganska irriterande men växer ändå lite under bokens gång. 

Men, det finns sexscener här som fått mig att gråta av skratt. Jag har läst högt för sambon. Jag har delat med mig till vänner på Instagram. Det har varit hysteriskt underhållande men jag tror inte det var det som var meningen. 

Jag kommer fortsätta med serien någon gång men sexscenerna kanske kan skippas helt och hållet.

torsdag 2 juni 2022

Drakens ögon av Stephen King

 

Originaltitel: The Eyes of the Dragon
Sidor: 352 (Inbunden)

"Delain är ett rike bortom tid och rum. Tronarvingen Peter sitter fängslad på livstid, anklagad för att ha givit den gamle kungen det förgiftade vin som brände upp honom inifrån. Med hjälpa av Peters svage bror Thomas regerar den ondskefulle trollkarlen Flagg över ett olyckligt folk. 

Men Thomas har sett någonting fruktansvärt genom det gamla drakhuvudets ögon. Och Flagg ser inte allt i sin kristallkula, trots att han varit bödel i Delain redan för tvåhundrafemtio år sedan. Röster ur det förflutna avgör den maktkamp som följer."

Drakens ögon har varit en kompisläsning under maj och det är alltid lika roligt att läsa en bok som man kan prata om tillsammans med någon annan!

Stephen King är, som ni antagligen redan vet, en favorit här hemma. Men det här är ändå lite annorlunda för att vara från honom. Det är inte skräck utan mer fantasy. Delain är ett kungarike där det funnits drakar och där det finns i alla fall en trollkarl. Jag läser inte så mycket fantasy och brukar vara lite rädd för alla detaljer och hur komplicerade de kan kännas. Men Drakens ögon gick väldigt lätt att ta sig igenom.

Det är inte så många karaktärer att hålla reda på och för det mesta får man följa bröderna Peter och Thomas och deras liv. Men efter att Peter fängslats så läggs störst fokus på honom.

Något jag tycker är ganska charmigt är att det finns en allvetande berättare i boken som pratar med läsaren ibland. Det blir lite som att någon läser en saga för en. Jag tyckte om den även om det inte blir någon ny favorit.

onsdag 1 juni 2022

With the Fire on High av Elizabeth Acevedo

 

Originaltitel: With the Fire on High
Sidor: 391 (Häftad)
"Ever since she got pregnant freshman year, Emoni Santiago's life has been about making the tough decisions?doing what has to be done for her daughter and her abuela.

The one place she can let all that go is in the kitchen, where she adds a little something magical to everything she cooks, turning her food into straight-up goodness.

Even though she dreams of working as a chef after she graduates, Emoni knows that it's not worth her time to pursue the impossible. Yet despite the rules she thinks she has to play by, once Emoni starts cooking, her only choice is to let her talent break free."

With the Fire on High är andra boken jag läser av Elizabeth Acevedo. Tidigare har jag läst Clap When You Land som jag verkligen tyckte om.

Den här berättelsen når inte riktigt upp till samma nivå. Kanske är det för att mycket är så koncentrerat på matlagning och hur huvudkaraktärens rätter nästan är magiska och väcker minnen och känslor till liv hos de som äter maten. Det är inte ett ämne som intresserar mig. 

Däremot gillar jag delarna som handlar om hur hon kämpar med att vara en ensamstående ung mamma. Jag hade nog önskat att det fick ta över ännu mer, att de riktigt allvarliga delarna fick gå djupare än vad jag upplevde att de gjorde nu.

Den är absolut inte dålig, det var nog mest bara fel fokus för mig.