torsdag 30 augusti 2018

What Is Not Yours Is Not Yours av Helen Oyeyemi


Originaltitel: What Is Not Yours Is Not Yours
Sidor: 262 (Pocket)
"The stories collected in What Is Not Yours Is Not Yours are linked by more than the exquisitely winding prose of their creator: Helen Oyeyemi's ensemble cast of characters slip from the pages of their own stories only to surface in another. The reader is invited into a world of lost libraries and locked gardens, of marshlands where the drowned dead live and a city where all the clocks have stopped; students hone their skills at puppet school, the Homely Wench Society commits a guerrilla book-swap, and lovers exchange books and roses on St Jordi's Day."
Det här är en bok det är väldigt svårt att skriva om, märker jag nu när jag ska försöka. Den består av flera olika berättelser och de är alla...undflyende om jag skulle ge mig på att gå igenom vad var och en handlar om. Så det tänker jag faktiskt inte göra.

Det jag däremot kan säga är att jag verkligen tyckte om att läsa den. Språket är bra, det underliga i berättelserna gör att jag fångas in och även om jag inte sträckläser så vill jag ha mer när jag lägger undan boken för pauser.

Egentligen är det bara en enda berättelse jag inte tyckte om. Presence var i och för sig också väldigt skum men jag fastnade inte riktigt för den av någon anledning. Det kändes som att den tog evigheter att läsa medan alla andra flöt på smidigt.

What Is Not Yours Is Not Yours är verkligen en speciell bok som gjort mig sugen på att läsa mer av författaren!

onsdag 29 augusti 2018

Fjärilshuset av Marcia Preston


Originaltitel: The Butterfly House
Sidor: 347 (Häftad)
"Som barn fann Bobbie sin tillflyktsort hos bästa kompisen Cincy. Hemmet var en magisk plats för magi, färgat av de fjärilar som Cincys mamma, Leonora, hade i sitt växthus. Snart blev vänskapen Bobbies fasta punkt i tillvaron. Men en ödesdiger natt fick deras relation ett förkrossande slut och deras liv förändrades för alltid. 
Tio år senare knackar en främling på Bobbies dörr och hela hennes förflutna kommer tillbaka i en serie minnen hon gjort sitt bästa för att glömma. Är hon beredd att ta reda på vad som egentligen hände den där natten för länge sedan?"
Den här boken har jag inte hört något om! Det är inte så ofta det händer. Men jag fick med mig den hem från ett bokcafé för några år sedan. Det fanns ett bord där med böcker man fick ta och behålla och Fjärilshuset fångade mitt intresse. Sen blev den stående, som så många böcker blir...

Men nu är den läst och vilken tur det är! Den var riktigt bra. Tragiska uppväxter, familjehemligheter och minnen man helst vill glömma. Det är riktigt spännande. Så pass fascinerande att jag satt uppe alldeles för länge en natt för att hinna läsa ut den. Jag kunde bara inte lägga ner den innan jag fick veta hur det slutade för alla inblandade.

Bobbie är lätt att tycka om. Hon har inte haft en lätt uppväxt och när hon äntligen trodde att hon hittat en fristad hos sin bästa vän blev allt bara mycket värre och slutade i katastrof. Som vuxen har hon svårt att ta sig ut ur hemmet och plågas av mardrömmar om hon inte tar sömnpiller.

Kan ni få tag på den här boken så rekommenderar jag den. Det var verkligen en positiv överraskning!

tisdag 28 augusti 2018

Veckans topplista - Sommarens bästa


Den här veckan är jag med på veckans topplista hos Johanna igen! Nu handlar det om de bästa böckerna man läst under sommaren. Så här kommer fem av de jag tyckt allra bäst om.

måndag 27 augusti 2018

Tio snabba augustifrågor


Hittade den här roliga enkäten inne hos Johanna och kände att jag också ville svara på frågorna :). Mina val är markerade på rött!

Nya höstböcker eller hyllvärmare?

Egentligen både och men jag hoppas på att hinna med fler hyllvärmare än vanligt!

Kräftor eller surströmming?

Inget av det, blä.

Läsplatta eller fysisk bok?

Fysiska böcker hela vägen. Eller ljudböcker.

Svenska författare eller utländska?

Jag läser nog mest utländska faktiskt.

Bullet journal eller vanlig kalender?

Jag tycker det ser så roligt ut med bullet journals men jag är inte alls kreativ nog för att fixa det så jag håller mig till min vanliga!

Crimetime Göteborg eller bara Bokmässan?

Jag kommer nog inte vara på någon i år men vill helst åka till Bokmässan.

I soffan: Netflix eller vanlig TV?

Jag har ingen vanlig TV. Men Netflix kan det bli en del på ibland! Det går lite i perioder.

Deckare eller feelgood?

Egentligen både och här också men måste jag välja så tar jag deckare som är närmare min favoritgenre skräck.

Äppelkaka eller blåbärspaj?

Äppelkaka lät bara godast just nu!

Nytt från bokaktuella Stephen King eller Bengt Ohlsson?

King så klart, det kan väl inte förvåna någon!

fredag 24 augusti 2018

Mina lästa böcker del 1


Efter att ha frågat på Instagram och fått många som ville se en serie med mina lästa böcker kommer nu första delen! Det blir inte varje vecka, det skulle bli lite tjatigt känner jag. Men lite då och då kommer det ut nya delar!

torsdag 23 augusti 2018

Generalens älskarinna del 1 av Lisa Hågensen


Originaltitel: Generalens älskarinna del 1
Sidor: 246 (Häftad)
Serie: Purebred (del 3)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Staden Pandor vilar mellan höga berg, och på ett av dem ruvar Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och regionens alla dödsläger. När Whanzi förs till Pandor Camp väntar henne inget annat än hårt arbete, svält och död. Men Whanzi är ingen vanlig femtonåring, och lyckas efter en osannolik flykt ta sig till motståndsrörelsen. De skickar ut henne på ett uppdrag som – om hon lyckas – kan ge dem verktygen att krossa die Herrenvolk.
Whanzi kan inte glömma vännerna från Olympo. Vart tog de vägen, Laban, Thorbi och Piero? Vad hände egentligen med Dora? Whanzi hamnar i en värld av spioneri och intriger och måste utstå många fasor innan de äntligen träffas igen."
Jag tycker verkligen om den här serien. Det är något med böckerna som drar in mig direkt och det slutar oftast med att jag sträckläser dem.

Samtidigt är det otäckt, den här boken ännu mer än de tidigare tycker jag. Det känns som att det ligger så nära inpå att något så hemskt som händer mellan pärmarna här kan hända igen i vårt samhälle där så mycket hat ligger och pyr. Den tanken får mig att må illa och vissa scener när Whanzi befinner sig i dödslägret är jobbiga att läsa om.

Det tar ett litet tag innan jag kopplar ihop alla namn med vilka roller de haft i de tidigare böckerna men när det väl klickar igen så flyter det på smidigt. Berättelsen är spännande och när Whanzi skickats ut på sitt uppdrag till Högborgen sitter jag ofta och håller andan medans jag hoppas att allt ska gå bra.

Nu har jag bara sista delen av berättelsen kvar att läsa i september och jag ser verkligen fram emot att plocka upp den!

onsdag 22 augusti 2018

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson


Originaltitel: Nu vill jag sjunga dig milda sånger
Sidor: 287 (Pocket)
"Veronika, en ung författare, tar sin tillflykt till en enslig stuga i Dalarna för att få skrivro, men också för att komma över en tung sorg. I ett hus i närheten bor Astrid, en gammal kvinna som på bygden anses vara en riktig enstöring.Också hon har dragit sig undan världen och bär på mörka hemligheter. Nyfiket men skyggt studerar Astrid sin nya granne. 
Allt eftersom månaderna går närmar sig de två kvinnorna varandra. Det uppstår en vänskap som ingen av dem räknat med och som kommer att förändra deras liv."
Det här är en bok jag har hört så mycket gott om. Till slut sa till och med min syster att jag borde läsa den så när Rebecka på Läsa är att leva inte ville ha kvar den passade jag på att norpa åt mig den! Tack Rebecka!

Nu vill jag sjunga dig milda sånger är verkligen en öm och varm bok om vänskap mellan två kvinnor som båda blivit svårt ärrade av olika händelser i livet. Båda har flytt från sina minnen men när de blir grannar så börjar de sakta närma sig varandra och öppna upp sig. Det är en fin berättelse att få följa med i.

Mest tycker jag nog om Astrids historia och jag hade gärna läst en hel bok om bara hennes liv. Och hennes mamma, jag vill veta mer om henne! Det hade varit ett intressant liv att ta ännu större del av.

Jag är glad att jag äntligen plockade upp den och kan absolut tänka mig att läsa något mer av Linda Olsson i framtiden.

tisdag 21 augusti 2018

Skuggspel av A.C. Efverman


Originaltitel: Skuggspel
Sidor: 356 (Häftad)
Serie: Kommissarie Morgan Callaghan (del 1)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Sydney ska vara värd för VM i fotboll om några veckor. Kommissarie Morgan Callaghan får i uppdrag att leda en utredning gällande tre döda kvinnor som har hittats i centrala delar av staden. 
Morgans mor är döende, och hans familj är oförstående inför pressen som Morgan utsätts för av polisledningen och FIFA:s kommitté. 
Jakten på en seriemördare leder Morgan in i ett mörker han aldrig upplevt - och i detta mörker kommer han förlora mer än han någonsin trott var möjligt..."
Det här är helt klart det recensionsexemplar som rest längst för att till slut landa i min brevlåda. Ända från Australien har det tagit sig. Väldigt roligt tycker jag med en svensk författare som skriver deckare på plats i Sydney!

Nu ska jag ju vara först med att erkänna att VM och fotboll är helt ointressant för mig, så jag blev ganska lättad när jag upptäckte att det bara är med i bakgrunden. Själva berättelsen handlar om Morgan, hans utredning och vardagen han försöker ha runt arbetet. Det med VM är mycket där för att sätta press på honom och göra jobbet mer stressigt än det redan är.

Det är en spännande berättelse med hemska mord och en utredning som sakta börjar peka mot väldigt obehagliga slutsatser. Morgan tycker jag nästan synd om till slut. Det blir bara mer och mer som slängs mot honom och han har inte direkt de bästa sätt för att hantera stressen heller. Speciellt inte den personliga som finns utanför arbetet.

Ibland kan jag känna att det blir lite för mycket som kastas in i mixen, men samtidigt finns det ett driv i den som hela tiden får mig att vilja fortsätta läsa. Det här är första boken i serien om kommissarie Callaghan. Den andra heter Borta och på beskrivningen låter den också riktigt spännande!

måndag 20 augusti 2018

Work Hard Read Hard Readathon resultat


I Regnets readathon är slut! Hur har det då gått med alla utmaningarna?

1. Läs en bok ur din augusti TBR: Generalens älskarinna del 1 av Lisa Hågensen

2. Läs en bok där skolor eller en karaktärs yrke spelar en märkbar roll: Den här hoppar jag faktiskt över, jag kommer inte på någon som passar!

3. Läs den senaste boken du köpte/fick/lånade: The Long Dark Tea-Time of the Soul av Douglas Adams för det är den senaste jag lånat av någon.

4. Läs en somrig bok: Fjärilshuset av Marcia Preston pga sitt somriga omslag. 

5. Läs en bok du skjutit upp allt för länge: Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson, har hört så mycket bra om den under en lång tid men aldrig läst den!

6. Läs en bok du upptäckt via bokbloggar/bookstagram/booktube: Fuskar lite och tar en jag blivit tipsad om från en bokpodd! What Is Not Yours Is Not Yours av Helen Oyeyemi

7. Läs en bok av en favoritförfattare: The City av Dean Koontz

8. Frikort - välj en egen utmaning: Här tar jag den som ingår i min egen utmaning för månaden, min klassiker! En världsomsegling under havet av Jules Verne.

Så ja, det gick ju inte med sju böcker! Men fyra i alla fall. Det är jag nöjd med! Hoppas det gått bra för er andra som varit med!

torsdag 16 augusti 2018

Kirunasemester

Avbryter det bokiga ett tag för att visa lite foton från en Kirunatripp jag och Nitro gjorde förra veckan! Jag hade en veckas semester och passade på att åka upp tillsammans med syrran. Det var riktigt härligt och jag njuter alltid lite extra av promenader där uppe eftersom naturen är så magisk! Så det är det jag tänkte bjuda er på idag helt enkelt. Första längre turen jag, syrran och Nitro tog var uppför Luossabacken, sen gick vi ner bilvägen.


Dagen efter hade vi egentligen planerat en liten vandring till Ladtjojaure men regnet ville annorlunda så vi fick ta en lugn dag istället. Men fredag var vi iväg igen! Då gick vi till Ädnamvaarestugan och tillbaka, en tur som slutade på nästan 1,6 mil. 

Älskar den här bilden på Nitro!


 Det har varit en riktigt härlig semester. Jag har dessutom hunnit köpa lite böcker, surprise! Men det får ni se i en bookhaul i morgon!

onsdag 15 augusti 2018

Efterlängtad bok: Czentes Omega

Ni som har hängt med här ett tag vet att jag blev helt golvad av Anna Jakobsson Lunds trilogi om Systemet. Har ni inte läst Tredje principen, Aldrig ensamma och Enda vägen än så gör det! Sedan kom hon med något helt annorlunda men lika fantastiskt när boken Equilibrium släpptes. Och nu är hon på väg med ännu en bok och jag är så förväntansfull!

Den 15:e september kommer Czentes Omega som är del ett i serien om Intergalaktiska akademin. För det första, så härligt omslag! För det andra låter den jättespännande! Det här är helt klart en av de böcker jag är mest peppad på att läsa framöver.

"Är du beredd att offra din sista chans för att rädda någon annan?
På Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare möjlighet att komma tillbaka till samhället. För att klara sig måste de visa att de har lämnat sitt gamla liv.
Men när fem elever upptäcker ett hot på akademin tvingas de in i en kamp där de inte kan lita på någon. Deras enda alternativ är att använda kunskaper som de har gjort allt för att glömma. 
Czentes Omega är första delen i serien om Intergalaktiska akademin."

tisdag 14 augusti 2018

Själv: kraften i egentid av Linus Jonkman


Originaltitel: Själv: kraften i egentid
Sidor: 263 (Inbunden)
"Linus Jonkman gräver sig nu ännu djupare ner i det mänskliga behovet av att få vara för sig själv: Självsamhet är konsten att njuta av sitt eget sällskap. Det är en plattform för dagdrömmar, grubblerier, kreativitet, och analys. Fast främst är självsamhet en känsla som gör att egna stunder blir en njutning och en källa ur vilken vi hämtar de bästa av våra tankar."
För några år sedan läste jag författarens tidigare bok Introvert: den tysta revolutionen och jag tyckte verkligen bra om den. Det fanns så otroligt mycket jag kände igen mig i och det var skönt att läsa om det och inse att man inte är knäpp eller ensam om att trivas bra i sitt eget sällskap och i tystnad.

I den här boken pratar han mer om självsamhet. En positiv ensamhet. Då man kan slappna av, låta tankarna löpa fritt och inte alltid vara uppkopplad eller social. Något som kan vara viktigt vare sig man är introvert eller extrovert.

Han tar upp hur det ser ut i olika kulturer. Där USA till exempel ligger högt i att man ska vara högljudd och ta plats, medan Finland är ett mer introvertvänligt land. Han skriver också om hur det verkar vara något hemskt att ha tråkigt ibland nu för tiden, att föräldrar kan bli oroliga om deras barn sitter och gör "ingenting", medan barnen själva kan ha det riktigt bra och låta fantasin leva ut i såna stunder.

Det är väl ganska självklart att jag kände igen mig mycket i den här boken också. Jag tycker om självsamhet (som författaren valt att kalla det). Då jag får slappna av efter den sociala dosen på jobbet och bara vara mig själv.

Jag visste faktiskt inte att Finland ses som ett introvert land, hade aldrig tänkt på det. Att vi här uppe i norr kanske ses som mer introverta än resten av landet kunde jag väl däremot lista ut.
"I norr finns det mer av det sinnelag som finländarna har, det sociala kontraktet kring att tystnad mellan två människor inte är obekväm och att tystnad inte behöver fyllas med ord."  - sid. 201
Jag kanske skulle passa in perfekt i Finland?

måndag 13 augusti 2018

Work Hard Read Hard Readathon TBR


I Regnet har anordnat en Readathon! Den går söndag till söndag. Alltså började den 12:e augusti klockan 00.00 och slutar 19:e augusti 23.59. Jag har nog aldrig varit med på en Readathon faktiskt men jag tänkte att jag testar den här gången!

Det finns några utmaningar man kan göra om man vill och jag har försökt passa ihop de olika punkterna med böcker från min redan planerade TBR för månaden.

1. Läs en bok ur din augusti TBR: Generalens älskarinna del 1 av Lisa Hågensen

2. Läs en bok där skolor eller en karaktärs yrke spelar en märkbar roll: Den här hoppar jag faktiskt över, jag kommer inte på någon som passar!

3. Läs den senaste boken du köpte/fick/lånade: The Long Dark Tea-Time of the Soul av Douglas Adams för det är den senaste jag lånat av någon.

4. Läs en somrig bok: Fjärilshuset av Marcia Preston pga sitt somriga omslag.

5. Läs en bok du skjutit upp allt för länge: Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson, har hört så mycket bra om den under en lång tid men aldrig läst den!

6. Läs en bok du upptäckt via bokbloggar/bookstagram/booktube: Fuskar lite och tar en jag blivit tipsad om från en bokpodd! What Is Not Yours Is Not Yours av Helen Oyeyemi

7. Läs en bok av en favoritförfattare: The City av Dean Koontz

8. Frikort - välj en egen utmaning: Här tar jag den som ingår i min egen utmaning för månaden, min klassiker! En världsomsegling under havet av Jules Verne.

7 böcker på en vecka skulle det alltså bli för mig om jag lyckas med det här. Kommer det gå samtidigt som jag jobbar? Njaaa det är tveksamt men jag har i alla fall möjlighet att lyckas läsa någon av punkterna.

torsdag 9 augusti 2018

Skinn Skerping av Astrid Lindgren


Originaltitel: Skinn Skerping
Längd: 0 t 16 min
Uppläsare: Astrid Lindgren
"Skinn Skerping – det gruvliga spöket från farmors farmors farmors tid, som får blodet att isa sig än idag. Astrid Lindgren öser ur sin fantasi och ur sina småländska minnen. Det har blivit en riktig skräckhistoria berättad med humor och finurlighet."
Den här mysrysliga lilla berättelsen blev jag tipsad om tack vare Lingonhjärta! Lyssnade på den en kväll med alla lampor släckta och lite åska mullrande utanför, inte så nära inpå men den fanns där i alla fall! Det var perfekt stämning.

Den är lite kuslig, lagom skrämmande och tack vare Astrid Lindgrens härliga röst blir den dessutom väldig mysig att lyssna på. Hade nog kunnat lyssna på henne hur länge som helst!

Perfekt ljudbok att plocka fram en kväll när man kanske inte orkar läsa. Den är bara 16 minuter lång så man behöver inte ens hålla koncentrationen uppe i flera timmar som med en vanlig ljudbok, det uppskattas ibland!

onsdag 8 augusti 2018

Matria Kvinnolandet av Harriet Haake


Originaltitel: Matria Kvinnolandet
Sidor: 137 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Denna kärlekshistoria utspelar sig i ett framtida matriarkat som uppstått efter den stora kraschen. Kvinnliga värderingar och kvinnans biologi är grunden. Livgivandet är heligt, menscykeln styr det mesta, sexuell frihet är en självklarhet. Jobb inom hälsovård och mode är höglöneyrken. Många drömmer om att få arbeta på de lyxiga seniorhotellen där de äldsta bor. Men männen då? Testosteron - och spermatester tillhör vardagen. De stackars männen utvecklar många tråkiga sidor. Blir mesiga, klängiga och deprimerade. ”Matria är som ett stort dagis”, säger en av de arga killarna i boken och drömmer om det häftiga patriarkatet. Missnöjet pyr under ytan. Men kvinnorna vill naturligtvis behålla makten. Till varje pris. Och så är det kärleken som förstås går sina helt egna vägar."
Det här var en väldigt annorlunda berättelse. Ett samhälle där kvinnor styr allt, där de har familjemän som inte får vistas hemma för många dagar i veckan så de inte börjar känna att de ska beskydda kvinnorna. Har männen för högt testosteron får de välja mellan att ta sprutor för att sänka de eller flytta ut till byar. Kvinnorna får så klart ha sex med männen i byarna när deras familjemän inte är hemmavid.

Det var lite underhållande att läsa en historia där man totalvänt och dessutom dragit allt ännu längre så här. Många gånger kom jag på mig själv med att tänka "men gud så knäppt kvinnorna beter sig" för att sen inse att men sådär beter sig faktiskt många män i verkligheten, men det är något man är van vid och inte reagerar på.

Kärlekshistorien mellan Jannike och Otto önskade jag faktiskt ett annat slut på, jag hade velat att de "dog". Det är inte så hemskt som det låter, har ni läst boken förstår ni bättre vad jag menar.

Det är en väldigt kort bok så tyvärr hinner jag aldrig komma nära karaktärerna. Allt händer så väldigt fort. Jag hade gärna sett mer om Jannike och Otto och deras historia, och som sagt, att de valde en annan väg. 

tisdag 7 augusti 2018

Veckans topplista - Årets bok 2018


Efter ett litet sommaruppehåll är Johannas topplista tillbaka! Den här veckan är det böckerna som är nominerade till Årets bok 2018 som gäller. Några av dem har jag läst!


1793 är en jättebra historisk deckare, mörk och välskriven!


Kvinnan i fönstret är en spännande thriller, ett extra kul inslag är alla referenser till gamla filmer som finns med. 


Annabelle är en bladvändare med ett slut jag verkligen inte väntade mig!


Mischling är en smärtsam och hemsk berättelse om hur tvillingar hade det i Mengele Zoo under andra världskriget. Vi får veta genom ögonen på tvillingarna Pearl och Sasha.


Skrik tyst så inte grannarna hör är en bok om våld i nära relationer och bara titeln är så fruktansvärt smärtsam.

måndag 6 augusti 2018

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan


Originaltitel: The Little Shop of Happy Ever After
Sidor: 343 (Inbunden)
"Nina Redmond älskar böcker. Att para ihop rätt bok med rätt läsare är hennes passion. Men när stadens bibliotek lägger ner står hon plötsligt utan jobb. Med bilen full av övergivna böcker vet hon inte vad hon ska ta sig för. Efter ett möte med en karriärcoach får hon en idé. Hon ska starta en egen bokhandel, på hjul! Hon hittar den perfekta lilla varubussen i en annons. Det är bara ett problem hon måste flytta till Skottland.
Fast besluten att leva ut sina drömmar, och med styrkan hos sina romanhjältinnor Katniss Everdeen och Elizabeth Bennet i ryggen, tar hon steget ut i det okända. Hon lyckas förvandla den gamla bussen till en rullande bokhandel och ger sig ut i grannskapet, men att locka till sig de svårflirtade skottarna blir inte lika lätt som hon först trott. Hon får möta en mängd människor som både förgyller och förpestar hennes tillvaro, exempelvis den barske bonden Lennox och den charmige tågkonduktören Marek."
Det här är ju ungefär så förutsägbart som det kan bli. Alltså verkligen. Varje liten ny "komplikation" som slängs in i berättelsen kan jag direkt förutspå hur den ska sluta och det är för fluffigt för mig. Jag gillar feelgood som har lite mer tyngd och allvar i sig ändå. Som Camilla Davidsson eller Lucy Dillon. Det är möjligt att de också har sina lyckliga slut som man kan ana när man börjar läsa men vägen dit är inte självklar och ofta tar de upp andra problem under tiden.

Egentligen låter det som en bok jag borde ha älskat, den handlar ju om böcker och en som älskar att läsa. Men det går inte hem faktiskt. Den är lättläst, det tog inte ens ett dygn men det fanns som inget att fästa sig vid för mig. Kärleksintresset är så plågsamt uppenbart, inte ens ett litet sidospår kan övertyga mig om att det kommer sluta på något annat sätt.

Jag har inte läst någon annan bok av Colgan och jag tror inte jag kommer göra det heller. Det är inte för mig helt enkelt. Eller där får jag rätta mig själv direkt, jag har en Doctor Who-bok som hon skrivit och den kommer jag så klart läsa någon gång. Men hennes andra feelgood-böcker får nog vara, jag vet att de är väldigt populära, jag är bara inte rätt publik.

torsdag 2 augusti 2018

Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner


Originaltitel: Helvetet jag kallade kärlek
Sidor: 271 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Ordberoende förlag, tusen tack!
"Lena Bivner beskriver sig själv som en stark person med en ordnad tillvaro och ett stort socialt umgänge. Ändå trillade hon dit. Det visar att i stort sätt vem som helst kan hamna i en förgörande relation.
Lena Bivners debutroman är en uppriktig berättelse som bygger på erfarenheter från en drygt fem år lång relation där hon själv bröts ner bit för bit. En tillvaro som pendlade mellan ömhet och aggression, mellan värme och kyla och där ljuva smekningar snabbt blev till hat, hot och kontroll. En tillvaro där varje timme blev oförutsägbar.
Psykisk misshandel lämnar inga blåmärken eller benbrott men den sargar själen och upplevs av många som värre än slagen. Fysisk misshandel har alltid inletts med en längre period av psykisk misshandel. Förhoppningsvis kan den här berättelsen kasta ljus på ett stort problem som det idag talas relativt lite om."
Det här är en biografi, om författarens tid i ett förhållande som innehöll väldigt mycket psykisk misshandel och även en del fysisk. Saker kastades mot henne, hon blev knuffad och fasthållen. Ni som läst mitt inlägg som kom upp för några veckor sedan om en annan bok som handlade om en destruktiv relation kanske lätt kan se varför jag valde att be om ett exemplar av den här boken.

Trots det var jag inte beredd på hur hårt den skulle träffa. Att det skulle bli ännu större igenkänning den här gången. Det Lena Bivner har varit med om var vissa gånger ordagrant sådant jag varit med om, precis samma ord som jag fått höra. "Du går inte att lita på, du kommer aldrig få ett seriöst förhållande, det är något konstigt med dig" och så vidare i all oändlighet. Att inte längre ha rätten att säga nej till sex, att konstant få höra hur fel man är och speciellt den där ändringen i luften. Den man går och är rädd för hela tiden. Ni anar inte hur bra man blir på att läsa av humör när man är i ett sånt här förhållande, minsta lilla skiftning och alla nerver spänns.

Det gör ont att läsa. Jag vet att det är en biografi och att författaren nu har tagit sig ur den relationen, jag vet att det tack och lov slutade lyckligt. Men under läsningen sitter jag ändå där, bönar och ber att hon ska lyssna på sina vänner tidigare, lyssna på magkänslan som säger att allt är fel. Men hon tänker som man gör i den situationen, "om jag bara försöker lite mer, om jag bara visar ännu mer kärlek så kommer han förstå att han inte har något att oroa sig för." Det händer aldrig.

Helvetet jag kallade kärlek är en otroligt viktig bok. Det är ett tungt ämne men den är ändå omöjlig att lägga ner. För mig tog det ungefär ett dygn, jag började en kväll, läste ungefär hälften och fortsatte direkt efter jobbet dagen efter och då tog den slut.

Jag hoppas den kommer nå ut till väldigt många. Vare sig man är i ett sånt här förhållande, har varit det tidigare, eller inte har någon erfarenhet alls av det så behöver den läsas. För det kan hända vem som helst och de som varit eller är utsatta behöver veta att de inte är ensamma.
"Peters manipulativa skicklighet hade fått mig att köpa i stort sett alla de riktlinjer och regelverk han satte upp för relationen. Men det som gällde mig, gällde inte Peter." - sid 169
"Det som tidigare varit onormalt, som våld, förnedring och känslomässig berg-och-dal-bana blir närmast en självklarhet. Du anpassar dig successivt till Peters krav på dig. Och det gör du i hopp om att han ska bli snäll igen, så där snäll och charmig som han var i början." - sid 255  

onsdag 1 augusti 2018

Hon går genom tavlan, ut ur bilden av Johanna Nilsson


Originaltitel: Hon går genom tavlan, ut ur bilden
Sidor: 295 (Pocket)
"Hanna är tio år och hennes bästa kompis heter Karin. Hela sommaren har de lekt med varandra och byggt kojor i skogen. Men när höstterminen börjar ändras allt. Karin vill hellre vara med de andra tjejerna och det blir med ens alldeles tomt runt Hanna. Ingen pratar med henne och hon tvingas gömma sig på rasterna för att inte bli slagen, mulad, retad eller dränkt i toalettstolen. 
Flera år senare står Hanna vid ett sjukhusfönster och ser ut. Där finns froståkrarna, längtansvattnet och mörkerskogen, där finns människor, närhet, hud. Hon undrar hur kyssar smakar och känner hur tungt det är att andas härinne. Själen får astma, dårskapen växer. 
Hon är fortfarande ung, här kan hon inte stanna."
Rebecka på Läsa är att leva skickade den här boken åt mig i sitt senaste paket. Jag har inte läst något av Johanna Nilsson tidigare, men just den här boken fanns  faktiskt på min önskelista för flera år sedan. Det blev bara aldrig av att jag skaffade den då.

Det är en tung bok att läsa tycker jag. Ämnet är jobbigt, Hanna har det inte alls lätt och jag lider med henne för varje sida jag vänder. Jag mår illa av hur vidriga hennes klasskompisar är, både mot henne och mot en annan tjej som också är utsedd på hackkyckling. Och hur alla vuxna bara blundar för det, det gör mig arg.

Hanna som vuxen får vi läsa om i kursiv stil i slutet av varje kapitel. Då hon är på sjukhuset, hon har skadat sig själv och mår inte alls bra. De stycken får jag läsa ganska snabbt och inte fastna vid så mycket för jag uppfattar någonstans att hon skurit sig och det är en sak jag vissa gånger har svårt att läsa om.

Men samtidigt, mitt i allt det svåra, är den väldigt vackert skriven. Författaren har ett speciellt språk, vissa formuleringar är otroligt fina och träffsäkra.
"Hon skulle vilja fråga om han vet hur farligt det är att röra vid en annan människa, att lita på någon. De försvinner ändå alltid bort. Bäst att sluta en mur kring ensamheten, då vet hon i alla fall vad hon har. Ensamheten kan hon inte förlora."
Så jag är glad att den äntligen blev läst!