fredag 6 mars 2015

Tredje principen av Anna Jakobsson Lund


Originaltitel: Tredje Principen
Sidor: 324 (Danskt band)
Serie: Systemet (del 1)
Recensionsexemplar: Från Annorlunda Förlag, tack! 
"När systemet krossar allt du tror på - väljer du att gömma dig eller att slåss?
Ava är rebell. Hon kan styra andras tankar, en användbar förmåga i en motståndsrörelse som rustar för krig.
Levi slutade tro på kampen när den tog hans föräldrar. Nu försöker han bara överleva. Hålla sig undan och kontrollera vansinnet som känns som om det ska dränka honom.
En natt blir Levis syster gripen. För att rädda henne tvingas han bryta ett gammalt löfte, söka upp folk han inte vill ha med att göra. Ava får order att hjälpa honom och de ger sig av tillsammans. Hon säger att han måste lita på rebellerna. Men kan de verkligen det?"
Jag var lite tveksam när jag fick ett mail med förfrågan om jag ville läsa den här boken. Jag vet inte exakt varför, kanske var jag bara inte riktigt på humör just då för en bok som går in i unga vuxna-kategorin. Men vilken tur att jag ändrade mig!

Det här är en otroligt välskriven och spännande berättelse. Den dystopiska framtid som målas upp är faktiskt något som inte känns helt omöjlig. Visst skulle det antagligen ligga långt, långt in i framtiden men författaren får mig ändå att tro på att det faktiskt skulle kunna hända. Det är i Sverige det utspelar sig, men inga riktiga namn på städer nämns vilket gjorde att jag inte direkt tänkte på det. Så jag tappade nästan andan när Levi, Ava och Leymah reste norrut, träffade samer och åkte förbi en stad i ruiner som beskrevs så här:
"En bit längre fram ligger ruinerna efter en stad, i skuggan av ett berg. Husen saknar tak, och de flesta väggarna har stora partier bortslitna. "Den övergavs innan den mörka tiden", säger Levi. "Gruvgångarna går under, det blev för farligt att bo här." Ava är van vid spökstäder, men det är ändå något med ruinerna som får henne att rysa."
Helt plötsligt när jag läste såg min egen hemstad, Kiruna, ligga i ruiner i det här framtida samhället. Jag har ingen aning om det faktiskt är med tanke på Kiruna författaren skrev det, men det kändes väldigt träffande och sände kalla kårar längs min ryggrad.

De tre huvudkaraktärerna, Ava, Levi och Leymah fastnar hos mig direkt. Deras relationer, handlingar och reaktioner känns äkta, för här är det ingen dans på rosor från början. De är misstänksamma och skeptiska mot varandra, det tar lite tid innan en vänskap växer fram. Det är inte heller några supermänniskor, de har brister och de felar. Vilket gör att jag hejar på dem hela tiden.

Så jag kan bara säga; läs den! Det är första delen i en trilogi och jag väntar med spänning på nästa del, som jag tycker borde komma ut nu. Jag vill inte vänta!

(Liten rolig uppdatering är att författaren nu skrivit i ett mail att det faktiskt är Kiruna de åker igenom!) 

4 kommentarer:

 1. Jag har bara läst den här på PDF så jag längtar efter pappersboken. Så jag får göra en djupdykning, på riktigt så att säga, i boken. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du något att se fram emot! :) Den var riktigt behaglig att hålla i och läsa också, danskt band är verkligen bra :)

   Radera
 2. Jag gillade också boken väldigt mycket, blev ett aningens långt inlägg om den =) Det är härligt när det kommer så här bra dystopier ifrån Sverige, det gillar jag.

  SvaraRadera