fredag 13 mars 2015

Dränkt av Frida Andersson Johansson


Originaltitel: Dränkt
Sidor: 315 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Stimpla Publishing, tusen tack! 
"Drunkningstillbud. Gamla benrester i Gömmarreservatet. En gåtfull granne. Länkar till det förflutna. Händelseförloppet blir alltmer oförklarligt - och skrämmande.
Unn blickar framåt. Hon lever singelliv med sina vänner, fokuserar på karriär och hälsa och har vittring på drömjobbet. Men under en joggingtur i Gömmarskogen drabbas hon av hallucinationer. Hennes mystiske granne hittar henne vid en tjärn, medvetslös.
Mot sin vilja dras Unn in i en ström av märkliga och otäcka händelser som tycks ha samband med hennes förflutna. Vem är grannen och vad vill han? Vad är inbillning och vad är verklighet?
Runt om i Stockholm börjar samtidigt oförklarliga drunkningstillbud inträffa. På land."
Blanda lite skräck och nordisk folktro och du har en lockande idé. I Dränkt omvandlas det sedan till en spännande berättelse! En historia där huvudpersonen, Unn, med fasa börjar tro att galenskapen hon fick se hos sin mamma under uppväxten faktiskt har letat sig in i hennes egna tankar. Men är det verkligen galenskap?

Jag gillar verkligen när en bok gör mig lite osäker, på vad som verkligen händer i berättelsen och vad som kanske bara är framkallat av någon karaktärs egna tankar. Det gör så att jag sitter på nålar ända tills saker avslöjas.
Berättelsen följer Unn och allt det underliga som börjar hända i hennes närhet, den plötsliga törsten, tröttheten, migränattackerna som verkar framkallas av den mystiska grannen. Vad ska allt betyda?
Samtidigt får man lite då och då ta del av de underliga dödsfallen som sker runt om i Stockholm, där folk verkar drunkna på land.

Det blir både intressant och spännande när hon börjar pussla ihop delarna av allt, både från sin egen barndom och det som händer henne nu. Berättelsen flyger fram och det har varit svårt att stänga boken och sluta tänka på den de gånger jag haft annat att göra.

Dränkt är Frida Andersson Johanssons debutroman och jag ser verkligen fram emot att läsa mer från henne i framtiden!

4 kommentarer:

 1. Låter ju spännande! Jag har inte börjat på mitt ex än :)

  SvaraRadera
 2. Jag har också läst denna och gillade den riktigt mycket. Just de nordiska folktros inslagen var det som väckte mitt intresse för boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja samma här, det var det som lockade :)

   Radera