fredag 3 november 2017

Equilibrium av Anna Jakobsson Lund


Originaltitel: Equilibrium
Sidor: 459 (Danskt band)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Midnattsklockan slår medan jag springer genom Kintoros sluttande gränder. Jag skulle ha varit på scenen nu, tagit emot de andra kemisternas applåder. Ingen hade vågat neka mig ett forskningsprojekt efter det här. Jag borde ha stannat i bankettsalen, kontrollerat den skärande smärtan. Bröt den sig ut ur mig? Hur kunde den göra det? Klackarna slinter mot gatstenarna och jag drar av skorna. Fötterna domnar bort, men jag stannar inte. Jag måste härifrån, måste byta om innan någon ser mig. Klänningen är kladdig av blod."
Anna Jakobsson Lund har snabbt klättrat upp i toppen av mina favoritförfattare. Hennes trilogi Systemet är enligt mig bättre än många utländska dystopier som till exempel Divergent. Nu tar hon sig an något helt nytt med Equilibrium.

Och det är så jag nästan blir lite avundsjuk för hon gör allting så djäkla bra! Det finns ett intressant och fascinerande världsbygge, fart och spänning, kärlek utan att det blir smörigt eller för mycket drama på grund av det, vänskapsband som skildras otroligt fint och magiska krafter. Allting skriver hon på ett så smidigt sätt att jag inte vill lägga ner boken. Det är en plåga att behöva skiljas från Ari och alla andra, jag vill bara tillbaka in i deras värld och nu när boken är slut saknar jag dem!

Förutom allt det här tar hon också upp kön och identitet, fördomar och människans försök att dela in allting i enkla och klara grupperingar. Alla i Aris värld är tatuerade på bröstkorgen, färgen på tatueringen visar vilket kön man tillhör, män har gula och kvinnor har blå. Har man gjort en könskorrigering har man andra, speciella färger beroende på vilken sort man gjort. Allt för att omvärlden ska veta vad man är. Men Ari passar inte in i någon av de mer välkända färgerna, hens tatuering är grön, en blandning av gult och blått, varken man eller kvinna. Ari själv tänker vid något tillfälle att färgen på hens tatuering är det som känts mest rätt under hela hens liv, men väljer ofta att dölja den för att inte behöva möta andras oförstående. Jag tycker det här är ett väldigt bra och välgjort sätt av författaren att ta upp frågor och tankar som är otroligt aktuella och viktiga i dagens samhälle.

Har ni inte upptäckt hennes böcker ännu så se till att göra något åt det så snart som möjligt! Och här är det inte bara nästan, jag ÄR avundsjuk på er som har de här berättelserna framför er.

12 kommentarer:

 1. Vad nyfiken jag blir, både på den här boken och hennes trilogi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är så bra! Kan verkligen rekommendera att du läser dem :)

   Radera
 2. Jag har precis läst klart den och jag älskar. ÄLSKAR!

  SvaraRadera
 3. Åh, vad sugen jag är på att läsa denna!

  SvaraRadera
 4. Det låter ju väldigt lockande :) Jag skall skriva upp den här boken och även trilogin. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så mycket bra läsning framför dig!

   Radera
 5. Älskar denna så mycket! Håller på att försöka skriva ihop en recension, tar lite tid numera bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan bara älska den! Så otroligt bra :)

   Radera
 6. Den här är jag otroligt sugen på att läsa! Väntar på att den ska komma in på biblioteket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då har du något bra framför dig!

   Radera