onsdag 8 augusti 2018

Matria Kvinnolandet av Harriet Haake


Originaltitel: Matria Kvinnolandet
Sidor: 137 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Denna kärlekshistoria utspelar sig i ett framtida matriarkat som uppstått efter den stora kraschen. Kvinnliga värderingar och kvinnans biologi är grunden. Livgivandet är heligt, menscykeln styr det mesta, sexuell frihet är en självklarhet. Jobb inom hälsovård och mode är höglöneyrken. Många drömmer om att få arbeta på de lyxiga seniorhotellen där de äldsta bor. Men männen då? Testosteron - och spermatester tillhör vardagen. De stackars männen utvecklar många tråkiga sidor. Blir mesiga, klängiga och deprimerade. ”Matria är som ett stort dagis”, säger en av de arga killarna i boken och drömmer om det häftiga patriarkatet. Missnöjet pyr under ytan. Men kvinnorna vill naturligtvis behålla makten. Till varje pris. Och så är det kärleken som förstås går sina helt egna vägar."
Det här var en väldigt annorlunda berättelse. Ett samhälle där kvinnor styr allt, där de har familjemän som inte får vistas hemma för många dagar i veckan så de inte börjar känna att de ska beskydda kvinnorna. Har männen för högt testosteron får de välja mellan att ta sprutor för att sänka de eller flytta ut till byar. Kvinnorna får så klart ha sex med männen i byarna när deras familjemän inte är hemmavid.

Det var lite underhållande att läsa en historia där man totalvänt och dessutom dragit allt ännu längre så här. Många gånger kom jag på mig själv med att tänka "men gud så knäppt kvinnorna beter sig" för att sen inse att men sådär beter sig faktiskt många män i verkligheten, men det är något man är van vid och inte reagerar på.

Kärlekshistorien mellan Jannike och Otto önskade jag faktiskt ett annat slut på, jag hade velat att de "dog". Det är inte så hemskt som det låter, har ni läst boken förstår ni bättre vad jag menar.

Det är en väldigt kort bok så tyvärr hinner jag aldrig komma nära karaktärerna. Allt händer så väldigt fort. Jag hade gärna sett mer om Jannike och Otto och deras historia, och som sagt, att de valde en annan väg. 

8 kommentarer:

 1. Låter lite som en bok jag läste tidigare i år, Why God Is a Woman. Det var samma känsla där, att man tänkte att det var knäppt och sedan insåg hur verkligen ser ut. Den var väldigt intressant. :)

  SvaraRadera
 2. Det låter ändå som intressant läsning!

  SvaraRadera
 3. Lite 'Egalias döttrar' alltså. Har du läst den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte! Borde jag göra det?

   Radera
  2. Det var VÄLDIGT länge sedan jag läste den, men jag minns att jag gillade den då. Den räknas till feministklassikerna och brukar finnas med på listor över böcker man MÅSTE läsa. Jo, det tycker jag nog att du ska göra.

   Radera