måndag 30 oktober 2023

Hämnaren av Rachel Caine

 

Originaltitel: Killman Creek
Längd: 13 h 33 min
Serie: Stillhouse Lake (del 2)
Uppläsare: Magnus Roosmann, Anna Maria Käll, Christopher Lehmann, Hanna Ardéhn
"Gwen Proctor lyckades rädda sina barn undan sin mordiske ex-man Melvin och hans medhjälpare. Men faran är inte över. Efter att Melvin rymt från fängelset får Gwen ett sms som får hennes blod att isa: "Du är inte säker någonstans nu." Hennes tillflyktsort vid Stillhouse Lake har förvandlats till en fälla och hon själv till ett jagat villebråd. Men Gwen beslutar sig för att ändra på spelreglerna. Hon gömmer sina barn hos en granne och tillsammans med Sam Cade, broder till Melvins sista offer, tar Gwen upp jakten. Men hon inser inte vilka krafter som är i rörelse och Melvin har bara ett mål: att förgöra och döda henne. Gwens enda motvapen är tanken på hämnd och steg för steg kommer hon närmare sitt byte."

Äntligen kom andra delen i Stillhouse Lake! Som jag väntat sedan jag lyssnade på ettan tidigare i år. Den slutade otroligt spännande och det var nära att jag köpte resten av serien på engelska bara för att få veta hur det skulle gå snabbt som möjligt. Men jag är ändå glad att jag väntade på översättningen och ljudboken.

Det är flera olika uppläsare i Hämnaren, det skiftar beroende vilken karaktär vi får följa. Även om det tar lite tid att vänja sig så gillar jag allas röster och till slut blir de verkligen en del av karaktärerna. Mest gillar jag att följa Gwen, hon är så jäkla tuff och stark och redo att göra vad som helst för att skydda sin familj.

Tvåan är precis lika spännande som ettan och det är svårt att sluta lyssna. Det finns knappt några lugna stunder och det gör att koncentrationen är på topp hela tiden, jag vill verkligen inte missa något. Nu är det bara att vänta några månader till innan trean släpps, något att se fram emot!

torsdag 26 oktober 2023

Skospännet av Agatha Christie

 

Originaltitel: One, Two, Buckle My Shoe
Sidor: 190 (Inbunden)

"En tandläkare i London hittas skjuten. Han har haft fem personer i sitt väntrum den eftermiddagen: en ung amerikan, en mystisk grek, en finansman med inflytande på det storpolitiska spelet, en skådespelerska med mycket eleganta skospännen - och Hercule Poirot."

Det är alltid mysigt att plocka upp en bok av Agatha Christie. Speciellt med den unika Hercule Poirot i huvudrollen. Här börjar han nysta i en tandläkares död, polisen tror självmord men Poirot är inte övertygad och håller i sin egen utredning.

Jag gillar berättelser när det redan från start bara finns ett visst antal karaktärer som kan ha gjort det och man ska försöka lista ut vem som är skyldig. Och som vanligt är det fascinerande att se hur Poirot kommer fram till sina slutsatser. Ibland var jag faktiskt inne på rätt spår och tänkte likadant som mästerdetektiven själv! Men jag hade så klart ingen aning om vem som faktiskt låg bakom allt och motiven. 

Precis som det ska vara alltså!

tisdag 24 oktober 2023

The Saturday Night Ghost Club av Craig Davidson


Originaltitel: The Saturday Night Ghost Club
Sidor: 211 (Häftad)
"Growing up in 1980s Niagara Falls - a seedy but magical, slightly haunted place - Jake Baker spends most of his time with his uncle Calvin, a kind but eccentric enthusiast of occult artifacts and conspiracy theories. The summer Jake turns twelve, he befriends a pair of siblings new to town, and so Calvin decides to initiate them all into the "Saturday Night Ghost Club." But as the summer goes on, what begins as a seemingly light-hearted project may ultimately uncover more than any of its members had imagined."

 The Saturday Night Ghost Club är en oväntat fin och känslig berättelse om hur Jake ser tillbaka på sommaren när han var 12 år. Han och två vänner spenderar mycket tid tillsammans med Jakes morbror. De åker runt och undersöker hemsökta platser och lokala legender. 

Men som läsare förstår man efter ett tag att det ligger något mer bakom allt. Sakta men säkert inser jag vilket håll det är på väg åt och när allt kommer fram i ljuset blir det riktigt sorgligt. Det är väldigt skickligt skrivet. Berättelsen ger en lite nostalgisk känsla under läsningen, det är svårt att inte tänka tillbaka på mina egna sommarlov i den lilla byn jag bodde i. 

Jag var säker på att jag skulle gilla den redan innan jag började läsa och de överraskande delarna gjorde bara så att jag tyckte om den ännu mer.

måndag 23 oktober 2023

Tyst vrede av Ida Axelsson & Åsa Bonelli

 

Originaltitel: Tyst vrede
Längd: 9 h 12 min
Serie: Billie Karlsson (del 1)
Uppläsare: Gunilla Leining
"Mitt namn är Billie Karlsson och du lyssnar på Sanning. Känsliga lyssnare varnas.

Billie Karlsson är en framgångsrik journalist och kvinnan bakom den prisvinnande truecrimepodden Sanning. Känd för att vara orädd och att aldrig ge sig, reser hon runt i Sverige med avsikten att lösa de brott som polisen ännu inte lyckats klara upp.

Mordet på en sextonåring som hittas skjuten strax utanför den lilla byn Svedby berör Billie starkt och hon släpper allt för att resa till Värmland och starta arbetet med en ny episod.

Väl på plats dyker hon direkt ner i arbetet med att bygga förtroende med invånarna och ju mer hon gräver desto fler hemligheter flyter upp till ytan. Vad är det för mörka krafter som rör sig i den sömniga lilla orten och vad var det egentligen som hände den där kvällen för sex år sedan?"

Så fort jag läste att huvudkaraktären i Tyst vrede har en truecrimepodd visste jag att jag var tvungen att lyssna på den! Det är ett inslag i böcker som jag oftast brukar tycka om. 

Det är en spännande berättelse och jag gillar Billies delar bäst. Även om polisen hon samarbetar med också är en bra karaktär. Men det finns också karaktärer att verkligen avskyr. Vissa gjorde nästan så jag fick ont i magen under lyssningen. Det var så obehagligt och väldigt trovärdigt uppmålat. 

Inget är som man tror och det finns mycket som döljer sig under ytan i den lilla byn. Jag gillade den och ser fram emot nästa del. 

onsdag 18 oktober 2023

Den sista djävulen att dö av Richard Osman

 

Originaltitel: The Last Devil to Die
Sidor: 399 (Inbunden)
Serie: Torsdagsmordklubben (del 4)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack! 
"Det är annandag jul och ett farligt paket smugglas utmed den brittiska kusten. När paketet råkar försvinna utbryter kaos. Antalet döda ökar oroväckande, bland annat en person som är nära knuten till våra kära pensionärer i Torsdagsmordklubben. Den till synes oknäckbara gåtan måste lösas innan någon i klubben riskerar sitt liv.

Torsdagsmordklubben tycks stå inför sin mest dödsföraktande motståndare hittills. Tiden rinner ut och en mördare är på väg mot Coopers Chase. Har turen slutligen vänt för vännerna i Torsdagsmordklubben? Och vem blir den sista djävulen att dö?"

Jag älskar verkligen att hänga med gänget i Torsdagsmordklubben. De är så härliga karaktärer och de känns lite som gamla vänner nu efter fyra böcker. 

Den här gången byts rollerna ut något, Joyce får ta en mer aktiv och ledande roll när Elizabeth får annat att tänka på. Det var väldigt spännande att följa med i hur Joyce snabbt axlade ansvaret! Samtidigt som de har mysterier att lösa, mördare att ta fast och försvunna droger att hitta är det en berättelse som handlar väldigt mycket om kärlek och sorg. Jag var inte beredd på att tårarna skulle rinna så pass mycket som de gjorde. Vissa delar var så otroligt fina, sorgliga och smärtsamma.

Det finns så klart en dos humor också och det är en sorts humor som funkar bra för mig. Ofta läser jag med ett leende på läpparna och ibland skrattar jag åt något de kokar ihop på sidorna. 

tisdag 17 oktober 2023

Murder in the Family av Cara Hunter

 

Originaltitel: Murder in the Family
Sidor: 464 (Häftad)
"In October 2003, Luke Ryder was found dead in the garden of the family home in London, leaving behind a wealthy older widow and three stepchildren. Nobody saw anything. Now, secrets will be revealed live on camera. Years later a group of experts re-examine the evidence on Infamous, a true-crime show with shocking results. Does the team know more than they've been letting on? Or does the truth lie closer to home? Can you solve the case before they do?"

Den här boken var riktigt rolig att läsa! Det kanske är konstigt att skriva rolig om en bok som handlar om ett mord. Men den är upplagd helt i intervjuer, tidiningsartiklar, sms-samtal och forumstrådar bland annat. Jag älskar ju när böcker är gjorda så. Det blir lite annorlunda än att läsa en bok skriven som vanlig text.

Grejen med Murder in the Family är att man själv kan försöka lösa fallet samtidigt som karaktärerna gör det. Jag lyckades inte kan jag säga, några gånger trodde jag att jag hade svaret men icke. Inget är som man tror, det blir väldigt dramatiskt ibland när det visar sig att teamet som är bakom programmet kanske inte är helt öppna och ärliga mot alla inblandade. 

Jag gillar den och rekommenderar den till alla som letar något lite annorlunda och klurigt att läsa.

måndag 16 oktober 2023

Dubbelmordet i Vallentuna av Thomas Bodström & Lars Olof Lampers

 

Originaltitel: Dubbelmordet i Vallentuna
Längd: 8 h 34 min
Serie: Svenska brott (del 4)
Uppläsare: Magnus Roosmann
"Den 11 januari 2020 börjar som en helt vanlig lördagsmorgon i huset utanför Vallentuna. De boende, ett par i övre medelåldern, har precis gått upp - helt ovetande om att två rånare väntar i skydd av skogen, redo att slå till. Så ringer det på dörren. Några timmar senare är mannen och kvinnan i paret döda.

Polisen lyckas snart säkra spår efter de misstänkta, som bland annat fört över pengar till ett eget konto och lämnat andra tydliga avtryck. Fram växer en bild av en märklig relation mellan de två misstänkta mördarna, där den ene har byggt upp en märklig fantasivärld för att manipulera sin kamrat till brott. Det är inte enda inslaget av osanning i detta mordfall som präglas av lögn, svek och vikten av att ta makten över berättelsen. Inte minst måste rättsväsendet hantera risken att två gärningspersoner skyller på varandra och på så sätt lyckas gå fria."

Det här är en bokserie jag verkligen uppskattar. Böckerna är väldigt lätta att hänga med i, de är intressanta och ger en bra inblick i polisens arbete och vägen till rättegång. 

Som läsare får man också återberättat för sig vad som sagts under förhör, både med vittnen och misstänkta. Allting ger en väldigt bra helhetsbild av hur polisen kommit fram till sina slutsatser och vilka spår mördarna lämnade efter sig, både fysiska och digitala. 

Jag har lyssnat på alla delar och tycker de passar bra som ljudböcker. 

torsdag 12 oktober 2023

You're Not Supposed to Die Tonight av Kalynn Bayron

 

Originaltitel: You're Not Supposed to Die Tonight
Sidor: 227 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Charity Curtis has the summer job of her dreams, playing the final girl at Camp Mirror Lake. Guests pay to be scared in this full-contact terror game, as Charity and her summer crew recreate scenes from a classic slasher film, Curse of Camp Mirror Lake. The more realistic the fear, the better for business. But in the last weekend of the season, Charitys co-workers begin disappearing. And when one ends up dead, Charitys role as the final girl suddenly becomes all too real. If Charity and her girlfriend Bezi hope to survive the night, theyll need to figure out what this killer is after. Is there more to the story of Mirror Lake and its dangerous past than Charity ever suspected?"

You're Not Supposed to Die Tonight är en hyllning till de klassiska slasher-filmerna, tänk Friday the 13th. Det är en slasher i bokformat och det funkar riktigt bra!

Redan från början vet man som läsare att något kommer hända, så alla små detaljer som verkar oskyldiga för huvudkaraktären gör att stämningen byggs upp för oss som tittar på utifrån. Folk dyker inte upp till sina skift, underliga ljud hörs mitt i natten och det blir bara värre och värre. 

Något som ger lite humor mitt i all skräck är att karaktärerna ofta pratar om reglerna för att överleva i en skräckfilm. Gå inte ut när det är mörkt, dela inte upp gruppen osv. Det gav utrymme för några mer lättsamma stunder innan skräcken tog över helt. 

Jag tyckte den var riktigt bra! Det var spännande och lättläst med ett slut som överraskade.

tisdag 10 oktober 2023

Febern av Caroline Grimwalker & Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Febern
Längd: 5 h 42 min
Serie: Döden i December (del 2)
Uppläsare: Jonas Malmsjö
"John Wagner dras in i ett våldsamt gisslandrama och det visar sig att Decembers mest prominenta familj, Ackermanns, har ett finger med i spelet. Kim Cordell är hetare än någonsin och John slits mellan attraktionen till henne och saknaden efter sin försvunna fru. Är Sara ens vid liv? Kanske har hennes våldsamme ex-pojkvän Kurt Strand svaret?"
Andra delen i Döden i December är nog faktiskt ännu mer spännande än första! Om det fortsätter så vet jag inte riktigt hur det här ska sluta. Med väldigt trasiga nerver för min del kanske? 

Här får vi följa ett gisslandrama som både John och Kim försöker lösa innan någon råkar illa ut. Det som är riktigt bra gjort är att man som läsare på ett sätt kan sympatisera med mannen som håller folk gisslan. Det kanske inte är rätt väg att gå men det går att förstå vad som pushat honom till att kliva över den gränsen.

Det blir inte tid för några tråkiga delar utan här är det full fart hela tiden. Det snabba tempot och längden gör att man verkligen bara kan plöja igenom boken. Del tre ligger och väntar i min ljudbokshylla och jag ser fram emot att lyssna vidare!

måndag 9 oktober 2023

Oändlig natt av Agatha Christie

 

Originaltitel: Endless Night
Sidor: 206 (Pocket)
"När utfattige Michael Rogers upptäcker det vackra huset vid Gypsy's Acre och sedan möter arvtagerskan Ellie verkar alla hans drömmar ha gått i uppfyllelse. Men Michael ignorerar en varning om en uråldrig förbannelse, och fatala "olyckor" börjar ske på Gypsy's Acre."

Det är alltid spännande att plocka upp en Agatha Christie bok. Jag blir alltid så fascinerad av hur hon knyter ihop alla detaljer i berättelsen och jag blir alltid lurad.

Så även i det här fallet. Jag var inte alls beredd på slutet i Oändlig natt. Det var överraskande och vändningen kom så fort att jag fick läsa om en sida för att vara säker på att jag verkligen förstod rätt. Det som är tråkigt är att en del saker verkligen inte åldrats väl, alla fördomar till exempel. Det är så klart ett tecken på hur det var i samhället när boken skrevs. Men även om man har det i åtanke blir det lite tröttsamt att läsa när det upprepas om och om igen.

Det är ingen ny Christie-favorit men jag uppskattade själva mysteriet och det oväntade slutet.

torsdag 5 oktober 2023

The Haunting of Ashburn House av Darcy Coates

 

Originaltitel: The Haunting of Ashburn House
Sidor: 329 (Häftad)
"There's something wrong with Ashburn House... 
Everyone knows about Ashburn House. They whisper its old owner went mad, and restless ghosts still walk the halls. They say it's the dwelling place of something cruel and sinister. But when Adrienne-desperate and in need of a place to stay-inherits the crumbling old mansion, she only sees it as a lifeline... until darkness falls. 
Strange messages are etched into the walls. Furniture moves when she leaves the room. There's something here, something powerful, angry, and hell-bent on shaking things up. Worse, a grave hidden in the depths of the forest hints at a terrible, unforgivable secret. Eventually Adrienne can't ignore that a twisted thing lives in the house, its hungry eyes ever-watchful. Chasing the threads of a decades-old mystery, it isn't long before she realizes she's become prey to something deeply unnatural and intensely resentful. She has no idea how to escape. She has no idea how to survive. Only one thing is certain: Ashburn's dead are not at rest."

Jag tror minsann att Darcy Coates kan komma att bli en favoritförfattare när det gäller skräck. Det här är den andra boken jag läser av henne och jag tycker verkligen om hennes sätt att skriva!

Berättelsen är alldeles underbart creepy och obehaglig. Vissa scener gör så att jag blir paranoid för varje liten knäpp som hörs i lägenheten. Andra är riktigt blodiga. Jag gillar huvudkaraktären, hon försöker tänka logiskt och samtidigt vara på sin vakt när det börjar hända saker. Hon tänker igenom hur hon ska hålla sig trygg och även om det inte alltid går som hon tänkt sig känns hennes reaktioner ändå ganska realistiska. 

Slutet är en stor överraskning och jag hade aldrig kunnat lista ut det i förväg! Jag är så glad att hon har skrivit ganska många böcker, jag har alltså väldigt mycket läsning att se fram emot.

tisdag 3 oktober 2023

Flocken av Caroline Grimwalker & Leffe Grimwalker

 

Originaltitel: Flocken
Längd: 6 h 47 min
Serie: Döden i December (del 1)
Uppläsare: Jonas Malmsjö
"VÄLKOMMEN TILL DECEMBER

Supersnuten John Wagners liv slås i spillror när hans fru Sara och sonen Mattias plötsligt försvinner. Spåren leder till Saras barndomstrakter, den gudsförgätna orten December långt uppe i Sveriges obygd. December visar sig vara en skitmagnet. Snart har John inte bara sin familj att leta reda på, utan även en riktig smältdegel av smutsig kriminalitet att skotta i.

Efter att mot sin vilja ha blivit en del av Decembers poliskår teamar John snabbt upp med psykologen Kim Cordell, som också har ett mörkt förflutet. Tillsammans tar de sig an December och krafterna som verkar på stadens skuggsida. Allt börjar med en brutal gängskjutning och ett lik som fiskas upp utanför hans hus."

Flocken är första delen i serien Döden i December och vilken rivstart det är!

Här dras allt igång direkt och jag är snabbt inne i berättelsen och vill knappt sluta lyssna. Jonas Malmsjö är en favorit när det kommer till uppläsare och han gör ett riktigt bra jobb även här. Karaktärerna, storyn, ja själva December kommer till liv med hjälp av hans röst. 

John och Kim är två starka karaktärer som jag gillar att lära känna och följa. Båda har trauman de kämpar med och de målas upp väldigt levande. 

Det är rappt, spännande och historien bara flyger fram. Ibland när jag lyssnar på ljudböcker är det lätt att tankarna svävar iväg och något missas, men här var det inte ett problem. Jag lyssnar och vill inte missa en enda detalj. Jag ser fram emot att återvända till December i del två, Febern.

måndag 2 oktober 2023

Pestblommor av Mats Strandberg

Originaltitel: Pestblommor
Sidor: 197 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Illustrationer: Elin Sandström

"Jag ska berätta hur det var den där hösten.

Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.
Jag ska erkänna det värsta av allt:
Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.
Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.

Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?"
Jag blir alltid superpepp på när jag vet att Mats Strandberg är på väg med en ny bok. Då vet jag att jag har något att se fram emot. 

Pestblommor är en kuslig, spännande och samtidigt väldigt berörande berättelse. Genom Magdalenas ögon får vi uppleva pesten och hur den slår till i Stockholm. Hennes mamma dör och tillsammans med sin lillasyster skickas hon ut på landet där det för tillfället är säkrare. Men deras vistelse hos mammans syster blir en mardröm. Hon behandlar dem illa, det finns en läskig präst och är mosterns styvson verkligen så krasslig som alla säger?

Jag läste den här boken under två kvällar. Stämningen är perfekt för mörka höstkvällar, karaktärerna känns levande och det finns så många frågor som driver läsningen framåt. Mot slutet blev det riktigt känslosamt på ett sätt jag inte hade väntat mig. Jag rekommenderar den starkt!