söndag 30 juni 2013

En doft av apelsin av Joanne Harris


Originaltitel: Five quarters of the orange 
Sidor: 407

"När mor dog lämnade hon gården till min bror, förmögenheten i vinkällaren till min syster, och till mig, den yngsta, lämnade hon sitt album...
Dunkla händelser, kärlek och svek finns nerskrivna i den hemliga receptsamling som är Framboise Simons enda arv från sin mor. Boken har hon med sig när hon under falskt namn återvänder till sitt barndomshem i den lilla byn vid Loireflodens strand där hon startar ett creperie. Ingen i byn vet vem den mystiska änkan egentligen är. Att hon köpt den fallfärdiga gården och rustat upp den betraktas med respekt. 
Men det förflutna hinner upp henne, med minnen från uppväxten i skuggan av den dominanta modern och upplevelserna under kriget och ockupationen. Ju mer hon fördjupar sig i moderns dagbok desto klarare träder bilderna fram från en tragisk barndom i krigets skugga och dramatiska händelser som ännu ger återklang i byns dagliga liv."

Jag har läst en bok av Joanne Harris tidigare, Karamellskorna, och självklart sett filmen Chocolat. Och det är något lite magiskt över båda två tycker jag.

Detsamma gäller för En doft av apelsin. Det ligger något magiskt över läsupplevelsen, trots att det handlar om ganska tunga ämnen som kriget, det jobbiga livet med den kalla modern och så vidare. Men det är något med Harris språk som gör det så speciellt att läsa. Jag njuter av varje sekund jag håller i boken.

Det gör det också lätt att leva sig in i berättelsen. Den är intressant hela tiden, både i det som är Framboise nutid och hennes återblickar till barndomen när hon sakta närmar sig avslöjandet av hemligheten hon hållit tyst om så länge. Det som gör att hon använder sig av falskt namn i sin barndoms by.

Fler böcker av Harris kommer det garanterat bli för min del!

lördag 29 juni 2013

Dagboken av Nicholas Sparks


Originaltitel: The Notebook
Sidor: 224

"En man och en kvinna sitter på en bänk. Han har en dagbok i sitt knä och han läser för henne, han läser en historia om en kärlek - den största...
 North Carolina, 1946.
Fjorton år tidigare träffade han flickan han aldrig kunnat glömma. Nu har Noah återvänt hem till North Carolina efter andra världskrigets terror, och han tänker på Allie som fick honom att inse att kärlek vid första ögonkastet faktiskt är möjligt. De var unga, passionerade - och kom från olika världar. Han fattig, hon rik. 
Kanske hade historien kunnat sluta där. Men så återvänder Allie. Förlovad med en framgångsrik man och med bröllopet runt hörnet är det något hon måste fråga Noah om..."

Jag har flera gånger tänkt att jag inte skulle bry mig om att läsa den här boken. För filmen är en favorit hos mig, och jag har hört att boken inte har samma känsla. Att filmen faktiskt är bättre för en gångs skull. Men så kom boken in till min förra praktik och jag hade presentkort och ja, då blev det så här.

Och filmen är bättre, faktiskt. Flera gånger om. Den gråter jag till varje gång jag ser den. Boken grät jag inte alls till. Men det är inte en dålig bok, den är bra. Bara inte på samma sätt, känslorna kommer inte fram lika tydligt och jag fastnar inte lika mycket för karaktärerna.

Det är dock fortfarande en fin berättelse även i bokform, om en väldigt vacker kärlek.

Avslutar med en favoritdel jag hittade, en liten del ur en dikt;

"Först då lärde jag livets under
Om kärleken så ljuv och het
Jag sökte dig och fann mitt hjärta
Nu är jag din i evighet."

fredag 28 juni 2013

Veckans bokbloggsjerka


Nu hoppar jag äntligen på bokbloggsjerkan igen inne hos Annika! Veckans fråga är;

Vilken bad guy/girl tycker du bäst om och varför? 

Det här var en klurig fråga och det stod helt still i mitt huvud när jag läste den. Så jag fick faktiskt kolla runt på andras svar först, det brukar jag undvika annars.
Men nu var jag tvungen och då har jag kommit på i alla fall två bad guys jag gillar lite extra.

Snape i Harry Potter-böckerna till exempel! Hur kunde jag glömma honom? Jag har sedan första boken varit lite extra fast för honom, och filmerna gjorde bara så jag fastnade ännu mer. Varför kan jag inte riktigt förklara, det bara är något med honom.

Och sedan får det bli Heathcliff från Svindlande höjder. En sådan otroligt intensiv, smått vansinnig och otrevlig människa! Som jag då gillar. Antagligen mest för att han passar så bra in i den precis lika intensiva och vansinniga historien. Han är väldigt intressant.

Jag inser att jag har svårt att förklara varför jag gillar de här två. Det kanske är lättare att beskriva varför man fastnar för goda karaktärer? De här två är bara..jag vet inte. Det är något!

Blind lydnad av Will Lavender


Originaltitel: Obedience
Sidor: 305

"När studenterna på Winchester Univeristy ska börja sin nya kurs får de inte en lista på vilka böcker de ska läsa eller något annat de är vana vid. De får ett uppdrag. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som professor Williams delar ut. Har inte studenterna lyckats hitta henne efter sex veckor kommer hon att bli mördad. 
Och snart börjar mysteriet Polly att ta över tre av studenternas liv. De tre kopplas samman med varandra och med Pollys försvinnande. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske inte påhittat? Kommer hon att bli mördad om sex veckor om ingen av dem hittar henne? Och vad är det som händer med studenternas egna liv när de släpper kontrollen och låter gåtan Polly styra deras tillvaro?
Will Lavenders debutbok är en hisnande läsupplevelse med vändningar och turer utöver det vanliga. Det är en psykologisk thriller där inget är vad det först verkar vara."
Det här är en liten klurig bok att skriva om. Det känns som att det är väldigt lätt att avslöja för mycket och det vill jag verkligen inte göra. Det är en sån bok som man sitter och väntar på att ens vänner ska läsa så man kan få prata med någon om den, eller bara få höra vad någon annan tyckte. Man nästan studsar av iver där man sitter (så bokbloggare, läs nu för sjutton!).

Jag kan i alla fall säga så mycket som att jag nästan sträckläste den, det tog mycket självkontroll för att lägga undan den och sova när klockan närmade sig tre på natten. Den var intressant och spännande från första till sista sidan. Och inget var som jag trodde. Vad jag trodde hann ändra sig ungefär 100 gånger genom boken, men till slut var det fortfarande inget som faktiskt stämde.

Studenterna börjar ifrågasätta vad som är verkligt och inte under berättelsens gång och det gjorde jag som läsare också till slut. Jag hade ingen koll på om de faktiskt skulle hitta en saknad flicka i slutet eller om det bara var ett mysterium de fått på en underlig kurs. Och det älskar jag med böcker! Att själv sitta där med boken i hand och inte veta vad sjutton det är som händer. Att försöka vrida och vända på de pusselbitar man får men inse att inget verkar passa!

Så helt enkelt, för att inte säga för mycket mer, bara; Wow, läs den!

torsdag 27 juni 2013

Dagarna i stugan...

...var precis vad jag behövde! Jag läste ut två böcker och kom en bra bit in i en tredje som snart är utläst. Det var fint väder nästan hela tiden så jag kunde njuta av värmen och variera tiden mellan att roa/mysa med hundarna och läsa.

Jag skrev ju att jag skulle ta med två böcker, men sen kom syrran och sa att vi kunde stanna till idag (torsdag då) och då fick jag ju plocka med lite fler för att ha något att välja mellan. Så här såg min hög ut till slut; • En dag till skänks av Anna Gavalda
 • Dagboken av Nicholas Sparks
 • Horn av Joe Hill
 • En doft av apelsin av Joanne Harriss
 • Det magiska huset av James Herbert

plus då Blind lydnad som jag hade påbörjat redan. Och den blev så klart utläst, tillsammans med Dagboken och så har jag snart tagit mig igenom Det magiska huset. Mer om vad jag tyckte om dem kommer under helgen tänkte jag! 

Åh men det var härligt, det kändes att det var för länge sedan jag bara försvann in i böckernas värld. Det var lite som att komma hem igen.

tisdag 25 juni 2013

Läsning i stuga

Min andra storasyster, inte den jag bor hos, har en stuga här i närheten. Dit ska jag och systern jag bor hos åka ikväll, hundarna blir så klart med. Och jag tänker ta med mig i alla fall två böcker. För nu vill jag läsa! Jag har inte orkat riktigt först pga flytten, sedan blev jag förkyld. Men nu känner jag mig bättre igen, i alla fall tillräckligt för att orka koncentrera mig på en bok.

Så den första jag tar med är så klart den jag börjat på, Blind lydnad av Will Lavender. Började på den igår kväll när jag började känna mig lite piggare och den verkar riktigt lovande! 
Andra vet jag inte riktigt än, jag har alla olästa böcker i två papperskassar i syrrans vardagsrum så jag får gå dit och rota lite och se vad jag kan hitta för roligt.

När syster åker till jobbet i morgon stannar jag och hundarna troligtvis kvar i stugan. Så vare sig det blir sol eller regn i morgon, ser jag fram emot en hel del lästid! Antingen ute i en solstol, eller inne med det mysiga ljudet av regn mot fönster och tak. 
Vad det än blir så blir det bra! måndag 24 juni 2013

Smaragdernas bok av John Stephens


Originaltitel: The Emerald Atlas 
Sidor: 352

"En snöig vinternatt jagas tre små barn bort från sitt hem och sina föräldrar av skoningslösa mörka krafter. Tio år senare vet syskonen Kate, Michael och Emma fortfarande inte var deras föräldrar är eller varför familjen splittrades. 
Kate, Michael och Emma skickas för att bo hos den mystiske doktor Pym i hans stora, förfallna hus. I ett gömt rum hittar de en egendomlig bok med blanka sidor. De kastas genom tid och rum in i ett hissnande äventyr. De möter den iskallt vackra, ondskefulla grevinnan och hennes armé av själlösa monster. Med list och hot har hon fångat byns alla barn. En vild flykt från blodtörstiga vargar för syskonen djupt ner i underjorden, till dvärgarnas rike. Ska syskonen lyckas rädda barnen? Kommer de någonsin hitta hem till sin egen tid igen?"
Den här boken köpte jag som julklapp till min systerson för något år sedan, och ända sedan dess har jag varit nyfiken på den själv. Så när jag såg att Nilmas bokhylla sålde den och andra boken i serien kunde jag inte hålla mig!

Det var underhållande läsning, trots att den riktas mot lite yngre publik än mig. Men jag uppskattade den ändå mycket! Vissa val och som syskonen gjorde störde mig ganska ordentligt men det var inget som förstörde läsningen.

Det var lättläst och spännande, precis det jag behövde just då. Och det ska bli spännande att fortsätta med andra boken lite längre fram!

Ni får ursäkta att det blir väldigt kort, jag blev attackerad av en förkylning natten till igår och har legat och sovit nästan hela dagen idag. Förhoppningsvis är den inte långvarig!

onsdag 19 juni 2013

Lite om Hungerspelen, lite om livet, lite om läsandet

Hej på er!

Det känns som det var för länge sedan jag skrev, även om det faktiskt bara gått ungefär en vecka, och det är ingen jätteovanlig tystnad för mig.
Men det har ju hänt en del, jag är nu mer i Luleå. Bor hos min syster med mina hundar och ökenråttor, kissekatten fick fortsätta till Kiruna med min mor.

Det är lite blandade känslor i kroppen kan man säga, och läsandet går lite segt just nu. Men jag läser i alla fall lite varje dag.
Hungerspelen fick bli kvar hos min före detta sambo eftersom det var hans bok, men jag hann läsa hela första boken och hela andra och lite ur tredje. Och som de flesta andra tycker jag de är jättebra. Första bättre än andra. Tredje kan jag inte säga något om än.
Har även hunnit se första filmen, men inte lika imponerad av den faktiskt. Jag tyckte den var så stressad jämfört med boken.

Nu hoppas jag att jag kommer igång med läsandet och skrivandet här igen! Jag tycker verkligen om min egen lilla värld här på bloggen och alla andra bokbloggare, ni är en så otroligt härlig grupp att få vara del av! Tack för de uppmuntrande kommentarerna till mitt förra inlägg!

Så här hoppas jag mycket av min sommar kommer se ut och jag hoppas ni också får mycket härlig läsning gjord;


måndag 10 juni 2013

En till bokhög och lite allmänt om livet just nu

Ja men vad förväntar folk sig? Presentkortet innebär ju att jag kan gå hem med gratis böcker. Så de blev en hög till.
 • En doft av apelsin av Joanne Harris 
 • Statsrådets klipp av Bo Balderson (present till mamma) 
 • Musselstranden av Marie Hermanson
 • Det magiska huset av James Herbert (på baksidan står det att han är Englands svar på Stephen King, det gick ju inte att lämna kvar den i bokhyllan då) 
 • Vintermåne av Dean Koontz

Med tanke på att jag ska ta mig igenom en jobbig flytt i slutet av veckan är det här egentligen dumt, att komma hem med nya böcker. Men det får vara så. Jag kommer behöva böcker att fly in ibland framöver, då jag ska vänja mig vid livet som singel för första gången på 9 år. 
Det är ungefär tusen olika känslor som rör sig i kroppen och knoppen på mig just nu, så OM det blir så att bloggen blir lite tyst, då vet ni varför! 

söndag 9 juni 2013

TAG: Sommarläsning

Jag har blivit taggad inne hos Fredrika att göra den här sommartaggen som innebär att man ska svara på några frågor :).

1. Vilka 5 böcker MÅSTE hinna läsas i sommar? 

Hm, jag har ju en hel del olästa här och ska jag välja fem av dem blir det nog

 • Emma av Jane Austen
 • Smaragdernas bok av John Stephens
 • Flickan från ingenstans av Justin Cronin
 • Halvblod av Sofie Trinh Johansson
 • Horn av Joe Hill

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?

Av de fem? Ingen, jag är sugen på alla fem! 
Av alla på min olästa hylla? Då kanske det är Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar? 

Ute i solen! 

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer läsa någonstans? 

Jag tror en del utomhus. Men säkert en del inne också i sängen. 

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?

Oj jag vet faktiskt inte. Jag tror alla är grymt bra!

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar? 

Också svår...jag vet faktiskt inte!

7. Strand eller hängmatta? 

Hm, strand. Om det är en ganska folktom strand.

8.  Deckare eller roman? 

Roman tror jag. 

9. Favoritgenre? 

Skräck, men inte splatter-skräck. 

10. Tagga 3 andra!

Jag gör så att alla som känner sig sugna på att göra den som inte gjort den än är taggade, jag tror de flesta i min blogglista har gjort den nämligen :). 

lördag 8 juni 2013

Ny bokhög

I, onsdags tror jag det var, fick jag ett presentkort på praktiken, som tack för hjälpen och hej då-present, nästa vecka är nämligen min sista där. Det ska bli riktigt trist att gå vidare därifrån, det har varit en perfekt praktikplats!
I alla fall, presentkort på 300, och då är det väl klart att mitt första köp blev en bokhög! • En dag till skänks av Anna Gavalda
 • Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda
 • Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon (som jag faktiskt läst en gång tidigare men inte ägde, och eftersom jag gillade den så mycket passade jag på nu.)
 • Dagboken av Nicholas Sparks
 • Under stjärnor av glas av Barbara Ewing
 • Värdshuset Jamaica av Daphne Du Maurier

En fin liten hög som jag ser fram emot att få läsa, och det finns fortfarande 250 kronor kvar!

fredag 7 juni 2013

Veckans bokbloggsjerkaFredag, glad helg på er! Jag vet att vissa fått långhelg redan, men jag var på praktiken idag så nu när jag kommit hem har jag fått min helg.
Då är det dags för Annikas fråga;

Hur "genrebunden" är du? Det vill säga vad förväntar du dig av en bok som är kategoliserad i en viss genre? 

Hm, den här frågan vet jag inte om jag kan ge nå bra svar på faktiskt. Jag tror inte jag funderat över det tidigare.
Visst har det så klart hänt att en bok sagts vara något som jag kanske inte riktigt tyckte stämde efter att ha läst den, men är det ändå en bra bok kan jag inte påstå att det gör mig något.
Ja..det är nog det mest vettiga svar jag kan få fram just nu och jag vet inte ens om det var ett ordentligt svar på själva frågan. Tror jag behöver lite mer kaffe..:)

måndag 3 juni 2013

Fick en bok!

I fredags så fick min praktikplats in lite böcker, vilket innebär att jag fick gå igenom dem för att se vilka som kunde säljas, en uppgift jag inte klagar på!
Då hittade jag en bok som jag sa åt en av de anställda att de garanterat skulle få sålt för den tänkte jag köpa innan jag gick hem.

Men, jag fick den istället! Då var det en glad tjej som skuttade hem när dagen var slut. 

Boken det handlar om är; 


Jag har varit nyfiken på den tidigare, så det var jättekul!

söndag 2 juni 2013

Den tomma stolen av J.K. Rowling


Originaltitel: The Casual Vacancy
Sidor: 525

"När Barry Fairbrother oväntat avlider försätter dödsfallet den sömniga småstaden Pagford i chock. Med sitt kullerstensbelagda torg och sin klosterruin från 1600-talet verkar staden vara en engelsk idyll - men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i krig med fattiga, tonåringar i krig med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever...
Och den tomma stol Barry efterlämnat i kommundelsnämnden utlöser snart den värsta maktkamp byn någonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som kantas av passioner, dubbelspel och pinsamma avslöjanden?"
Den här boken fick jag i julklapp av en vän, men jag har varit lite rädd för att läsa den. Dels för att jag läste lite blandat om den, dels för att...det är ju Rowling, jag älskar Harry Potter-böckerna men var rädd att inte kunna tänka bort dem nog mycket för att uppskatta den här boken för sig.

Jag har som sagt sett lite olika omdömen om den, många har varit ganska ljumma. Men jag tänker lämna ett positivt! Om man går in i läsandet och förväntar sig något i stil med Harry Potter så kommer man bli besviken. Det här är inte någon magisk värld, det här är en värld där man får läsa om droger, om fattigdom, om svartsjuka och allt sådant som vi människor kanske inte är så stolta över.

Men, det gör den inte dålig. Det tog ett tag att sortera alla personer, men när det väl var gjort så fastnade jag verkligen. Jag började bry mig och blev arg, lite glad, irriterad, frustrerad och grät faktiskt lite. I mina ögon är det en riktigt bra bok, en spännande och intressant berättelse om det här lilla samhället och alla dess olika personligheter.

Skulle Rowling skriva fler vuxenböcker, tror jag inte att jag skulle vara lika orolig över att plocka upp dem. Hon kan bevisligen göra det väldigt bra!