fredag 28 juni 2013

Blind lydnad av Will Lavender


Originaltitel: Obedience
Sidor: 305

"När studenterna på Winchester Univeristy ska börja sin nya kurs får de inte en lista på vilka böcker de ska läsa eller något annat de är vana vid. De får ett uppdrag. De ska hitta en saknad flicka vid namn Polly med hjälp av ledtrådar som professor Williams delar ut. Har inte studenterna lyckats hitta henne efter sex veckor kommer hon att bli mördad. 
Och snart börjar mysteriet Polly att ta över tre av studenternas liv. De tre kopplas samman med varandra och med Pollys försvinnande. Gränserna för vad som är verkligt och vad som hör till deras kurs suddas ut. Är fallet Polly kanske inte påhittat? Kommer hon att bli mördad om sex veckor om ingen av dem hittar henne? Och vad är det som händer med studenternas egna liv när de släpper kontrollen och låter gåtan Polly styra deras tillvaro?
Will Lavenders debutbok är en hisnande läsupplevelse med vändningar och turer utöver det vanliga. Det är en psykologisk thriller där inget är vad det först verkar vara."
Det här är en liten klurig bok att skriva om. Det känns som att det är väldigt lätt att avslöja för mycket och det vill jag verkligen inte göra. Det är en sån bok som man sitter och väntar på att ens vänner ska läsa så man kan få prata med någon om den, eller bara få höra vad någon annan tyckte. Man nästan studsar av iver där man sitter (så bokbloggare, läs nu för sjutton!).

Jag kan i alla fall säga så mycket som att jag nästan sträckläste den, det tog mycket självkontroll för att lägga undan den och sova när klockan närmade sig tre på natten. Den var intressant och spännande från första till sista sidan. Och inget var som jag trodde. Vad jag trodde hann ändra sig ungefär 100 gånger genom boken, men till slut var det fortfarande inget som faktiskt stämde.

Studenterna börjar ifrågasätta vad som är verkligt och inte under berättelsens gång och det gjorde jag som läsare också till slut. Jag hade ingen koll på om de faktiskt skulle hitta en saknad flicka i slutet eller om det bara var ett mysterium de fått på en underlig kurs. Och det älskar jag med böcker! Att själv sitta där med boken i hand och inte veta vad sjutton det är som händer. Att försöka vrida och vända på de pusselbitar man får men inse att inget verkar passa!

Så helt enkelt, för att inte säga för mycket mer, bara; Wow, läs den!

4 kommentarer:

 1. Åhå, hmmm... får nog försöka klämma in den här snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, hoppas du tycker om den! :)

   Radera
 2. Jag minns lite svagt att jag gillade den här boken när jag läste den för några år sedan :)

  SvaraRadera