torsdag 31 augusti 2023

The Last House on Needless Street av Catriona Ward

 

Originaltitel: The Last House on Needless Street
Sidor: 376 (Häftad)
"This is the story of a murderer. A stolen child. Revenge. This is the story of Ted, who lives with his young daughter Lauren and his cat Olivia in an ordinary house at the end of an ordinary street. 
All these things are true. And yet some of them are lies. An unspeakable secret binds the family together, and when a new neighbour moves in next door, the truth may destroy them all. Because there's something buried in the dark forest at the end of Needless Street."
Jag kan verkligen inte berätta något om den här bokens handling, det är för stor risk för spoilers. När jag började läsa var jag så förvirrad och det höll i sig väldigt länge. Men det är okej! Det är som det ska vara faktiskt. Förvirring blandat med en väldigt obehaglig känsla. 

När den var utläst satt jag mest och gapade. Det var en riktigt häftig läsupplevelse! Om någon frågar mig om böcker jag önskar jag kunde läsa för första gången igen är The Last House on Needless Street från och med nu med bland svaren.

Mer tänker jag faktiskt inte skriva. Det är en ny favorit och en bergochdalbana att läsa.

onsdag 30 augusti 2023

The Invisible Life of Addie LaRue av V. E. Schwab

 

Originaltitel: The Invisible Life of Addie LaRue
Sidor: 545 (Häftad)
"Addie La Rue has learnt the hard way that deals with the devil are tricky things. Immortal but eternally invisible and forgotten by people, Addie exists only as a muse for artists throughout history. The only person who remembers her is the devil, who visits every year on the anniversary of their deal. Until one day, in a bookshop in New York, she meets a boy who remembers her."

Det tog mig ovanligt lång tid att läsa ut den här boken. Det är däremot inte bokens fel, jag tyckte verkligen om den! Jag har bara inte känt att jag haft bra tillfällen att plocka upp den. Den har förtjänat långa lässtunder och jag har mest haft tid och energi för korta.

Jag tycker den är riktigt fint skriven. Det finns flera ställen i berättelsen där jag stannar upp och läser om stycken bara för att jag fastnar så mycket för språket. Jag dras in i Addies liv, känner hennes ensamhet samtidigt som hon är stark och vägrar att ge upp. Hon är med om så mycket och det är fascinerande att följa med på hennes resa. 

På slutet satt jag med tårarna rinnande, något jag faktiskt inte hade väntat mig. Det är en vacker historia som är fylld av känslor. 

måndag 28 augusti 2023

Brandmannen av Ulf Kvensler

 

Originaltitel: Brandmannen
Längd: 10 h 51 min
Uppläsare: Alexander Salzberger
"Isak jobbar i hemtjänsten på en liten småländsk ort. En dag blir han kontaktad av sin pappa, en internationellt känd konstnär som lämnade Isak i barndomen. Nu är han döende och vill försonas. Han vill också testamentera sin förmögenhet till Isak - men det finns vissa förbehåll. Isak och hans flickvän Madde åker för att hälsa på pappan och blir indragna i ett psykologiskt spel där gränsen mellan verklighet och mardröm suddas ut - ett spel på liv och död."

Jag tyckte väldigt mycket om författarens debutbok, Sarek, så när jag såg att han skulle släppa en ny blev jag väldigt glad! När den dök upp på Bokus Play som ljudbok hoppade den snabbt högst upp på listan över böcker att lyssna på. 

Brandmannen lever upp till förväntningarna. Det är en väldigt obehaglig bok som vissa stunder känns som en feberdröm där jag inte vet vad som är på riktigt och inte. Uppläsarens röst passar perfekt och bidrar verkligen till berättelsens känsla. Det är inte en spänning uppbyggd på action, utan mer en smygande känsla av att allt inte står rätt till och att något hemskt kommer att hända. 

Fortsätter det så här kan Kvensler bli en ny favoritförfattare så nu är det bara att inleda väntan på nästa bok.

onsdag 23 augusti 2023

Book tag - nyfiken på...

 

Den här taggen hittade jag hos Monika och kände den kunde passa just nu när jag läser en tegelsten som tar lite tid!

1. Nämn en bokgenre som du skulle vilja ge chansen i år och läsa mer från

a) Deckare
b) Facklitteratur
c) Romance
d) Skönlitteratur
e) Biografi
f) Fantasy
g) Science fiction
h) Ungdomsbok
i) Klassiker
j) Noveller
k) Annan

2. Nämn någon eller några böcker som du ser mest fram mot att läsa under året.
Väldigt många! Men jag hos Mia att Johan Theorin kommer med en ny bok i oktober så den vill jag verkligen läsa. 

3. Sverige är känt som världens främsta deckarland. Vi både skriver och läser mängder med deckare. Tror du att intresset för deckare kommer att hålla i sig? Har ditt eget intresse för deckare ökat eller minskat det senaste året?
Om det allmänna intresset kommer minska vet jag inte. Allt går väl lite i vågor oftast? Mitt eget intresse har minskat för deckare där man följer en polis som försöker lösa brott. Jag har blivit lite trött på det perspektivet. 

4. Nämn en eller flera karaktärer från böcker som du skulle vilja träffa och prata med.
Odd Thomas som jag alltid nämner i såna här frågor. Miss Marple hade också varit rolig att träffa!

5. Ge exempel på böcker med snygga omslag.
Finns ju hur många som helst men jag tar den här som jag fick av Josefin! 


6. Beskriv dig själv som bokläsare.
Oj vad svårt. Allätare? Låter en handling intressant spelar det inte så stor roll vilken genre boken är i, då vill jag ändå läsa den. Jag läser ganska fort också, det har jag gjort ända sedan grundskolan. Läser allra bäst på kvällarna då jag känner att allt jag behöver göra är gjort och jag bara kan släppa allt och slappna av.

7. Den tredje och fristående delen i en serie ges ut. Du blir väldigt sugen på att läsa den, men har inte läst de två första delarna.
a) Du hoppar rakt in i serien och läser den nyutkomna boken
b) Läser de första delarna i raskt takt för att snabbt komma till den tredje delen
c) Tror att du kommer att läsa delarna i ordning, men det slutar med att du inte läser någon del alls

Jag vill lägga till att jag svarar det enbart pga ordet fristående. Då tänker jag att det borde gå bra att bara läsa den bok jag är intresserad av.

8. Nämn en eller flera böcker som du läste som barn och/eller ungdom, och som hade stor betydelse för dig.
Som riktigt liten är det böckerna om Pettson och Findus som pappa brukade läsa högt för mig. Sedan gick jag över till mammas gamla Kitty-böcker. Mina äldre syskons Fem-böcker. Några jag lånade från biblioteket om och om igen var böckerna om vildhästen Windy. 

9. Använder du böcker för att medvetet påverka hur du mår och/eller tänker? Väljer du en viss bok om du är lycklig, om du har sorg, om du har problem?
Nja. Jag använder böcker för att rent allmänt släppa allt runtomkring, men jag väljer nog inte genre eller så utifrån hur jag mår. Det skulle väl vara att jag kanske hellre läser på svenska om jag är riktigt trött och inte orkar koncentrera mig mycket, samma att ämnet då kanske inte ska vara så tungt eller komplicerat. 

10. Nämn en film eller teveserie du såg innan du läste boken den baserades på, och gillade båda versionerna.
Det här var lite klurigt. Men Jurassic Park är en jag kommer på. Jag gillade båda även om boken hade några delar som blev lite för vetenskapliga för att jag skulle hänga med ordentligt. 

11. Berätta om senaste gången du fick en aha-upplevelse när du läste en bok.
När jag läste Så länge citronträden växer kom det en vändning jag inte var beredd på som samtidigt förklarade så mycket och var som ett knytnävsslag i hjärtat. 

12. Nämn en eller flera böcker som fått dig så intresserad (nyfiken, besatt, upprörd, lycklig) att du googlat, läst på ännu mer, rest till samma plats för att få veta mer
Dan Browns böcker får mig alltid att googla som en tok och jag vill resa till Rom för att besöka alla platser i Änglar och demoner. 

13. Vad är viktigt för din bokläsning?
a) Handlingen
b) Budskapet
c) Språket
d) Att hålla sig uppdaterad om snackisarna
e) Stämningen
f) Att det är en bok av en ny, intressant författare
g) Att det är en bok av en favoritförfattare
h) Att det är ett snyggt omslag
i) Annat

14. Nämn en författare vars böcker du inte vill missa, och alltid läser när de kommer ut, men som du egentligen bara tycker är medelbra.
Nja, är en författare medelbra känner jag nog inte det stora behovet av att läsa böckerna direkt när de kommer ut. 

15. Nämn en bok som är förknippad med en speciell händelse, bra eller dålig.
Det här fick jag verkligen fundera på. Jag tror jag tar Livrädd av Sharon Bolton. Det var ett av de allra första (kanske det allra första) recensionsexemplar jag fick hem när jag hade startat bloggen. Jag hade inte bett om det utan det var en överraskning och det gjorde mig så glad! Dels för att min lilla blogg fick ett recensionsexemplar från ett förlag, dels för att jag fick upp ögonen för en författare jag verkligen fastnade för. 

måndag 21 augusti 2023

Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh

 

Originaltitel: As Long as the Lemon Trees Grow
Sidor: 413 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Salama var en helt vanlig tonåring när frihetskampen i Syrien tog sin början. Hon bodde med sina föräldrar och storebror och pluggade på universitet.

Nu jobbar hon som volontär på sjukhuset i Homs och hjälper floden av skadade som varje dag väller in genom dörrarna. Men Salama har en plan: Hon är fast besluten att lämna Syrien, och hon måste göra det innan hennes bästa vän Layla ska föda sitt barn. Men det är inte så enkelt att ge sig av, att bara lämna landet och dem hon älskar bakom sig. Och när hon träffar en person som får hjärtat att slå dubbla slag börjar hon fundera på om det är rätt beslut att lämna Syrien över huvud taget..."

Jag har bara hört lovord om Så länge citronträden växer. Det är alltid lite nervöst att plocka upp en sådan bok. Det finns så många förväntningar att leva upp till.

Nu när den är läst kan jag säga att jag håller med alla hyllningar. Det är en förbannat vacker, sorglig, hemsk, viktig och fantastisk bok. Jag har gråtit, mitt hjärta har gått sönder, samtidigt som den fått mig att le när karaktärerna lyckats hitta någon sorts lycka och hopp mitt i allt kaos, bland all smärta och död.

Den känns och den kommer leva kvar i mina tankar och i mitt hjärta väldigt länge. Har du inte läst den än så gör det. Det är en berättelse som behöver nå ut.

torsdag 17 augusti 2023

A Dowry of Blood av S. T. Gibson

 

Originaltitel: A Dowry of Blood
Sidor: 295 (Häftad)
"This is my last love letter to you, though some would call it a confession...

Saved from the brink of death by a mysterious stranger, Constanta is transformed from a medieval peasant into a bride fit for an undying king. But when Dracula draws a cunning aristocrat and a starving artist into his web of passion and deceit, Constanta realizes that her beloved is capable of terrible things.

Finding comfort in the arms of her rival consorts, she begins to unravel their husband's dark secrets. With the lives of everyone she loves on the line, Constanta will have to choose between her own freedom and her love for her husband. But bonds forged by blood can only be broken by death."

Det här är en väldigt känslomässigt mörk berättelse. Det är en av Draculas älskarinnor som skriver brev till honom, om deras långa, långa liv tillsammans. Och det är en destruktiv relation som målas upp. Samtidigt som det är intensiva känslor, både till honom och till två andra som tas upp i deras lilla familj.

Jag tycker om den och dras med in i Constantas liv. Jag känner med henne i bergochdalbanan hon lever i, ena stunden avgudad och älskad av Dracula bara för att nästa stund utsättas för hans vrede. Hon och de andra två vet aldrig vilket humör han kommer vara på eller vad som kommer göra honom irriterad. Har man varit med om ett destruktivt förhållande är det lätt att känna igen känslan av att tassa på tå för att inte råka göra något fel.

Den är ganska blodig och rå med jämna mellanrum, vilket kan vara bra att veta innan man plockar upp den. Men som sagt, jag gillade den och det var riktigt intressant att läsa om Dracula från ett helt annat perspektiv och på ett nytt sätt.

onsdag 16 augusti 2023

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

 

Originaltitel: I döden för dig
Sidor: 440 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna.

På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. Onni visar sig vara den Nina behöver för att nå sitt mål. Men han är också beroende av henne för det han själv måste avsluta.

När Onni och Nina oväntat får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar.

Frågan är bara vem som måste dö?"

 Jisses, vad har jag läst egentligen? Jag fick den här boken av min styvmamma. Hon hade haft så starka känslor under läsningen och behövde någon att prata med!

Jag håller med, boken framkallar verkligen starka känslor. Det är så mycket mörker. En styvpappa som är hemsk, mobbning i skolan, psykisk ohälsa på många håll, ett väldigt underligt och obehagligt tvillingpar. Det finns inte många andningspauser och det är tung läsning. 

Och i slutändan vet jag inte riktigt om jag tycker om den eller inte. Jag tyckte om hur den slutade, men jag vet inte vad jag tycker om den rent allmänt.

måndag 14 augusti 2023

Utan ett ord av Linwood Barcley

 

Originaltitel: No Time for Goodbye
Längd: 12 h 19 min
Serie: Mörka föraningar (del 1)
Uppläsare: Magdi Saleh
"14-åriga Cynthia skriker åt sina föräldrar och slår igen dörren till sitt rum. När hon vaknar nästa morgon förväntar hon sig en konfrontation, men istället är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är borta.

25 år senare bestämmer sig Cynthia för att delta i ett tv-program om olösta fall i ett sista försök att få veta vad som hände den där natten. Först händer ingenting. Sen ringer telefonen. En mansröst säger att hennes familj förlåter henne. Cynthia är nära att bryta ihop. Är hennes familj vid liv? Varför har de aldrig hört av sig? Cynthia börjar forska i försvinnandet, och trådarna leder till fruktansvärda hemligheter. Kanske hade det varit bättre att låta det förflutna vila."

Jag fick tips om den här från Boksdotter. Den lät riktigt spännande när hon beskrev vad den handlade om så den fick bli min nya ljudbok. Och jag inser mer och mer att det är såna här thrillers som oftast funkar för mig nu för tiden! När det är spänning utan att man får följa en polisutredning från en polis perspektiv.

Jag blir snabbt indragen i den här storyn och vill verkligen veta vad som hänt Cynthias familj. Jag lyssnar så fort tillfälle ges och inom ett dygn är boken slut. Det är klurigt, spännande och jag har ingen aning om var berättelsen är på väg. 

Det verkar vara första delen i en serie, men eftersom det här fallet avslutas i och med att boken tar slut antar jag att det är nya fall i varje bok. Kanske de bara utspelar sig i samma stad? Jag vet faktiskt inte, men jag vill absolut lyssna vidare så jag ska ta reda på det!

onsdag 9 augusti 2023

Någon klagar i mörkret av Margit Sandemo

 

Originaltitel: Någon klagar i mörkret
Sidor: 157 (Pocket)
"En gång var de fyra unga människorna på en gravplats. De letade efter en otrolig skatt - utan att ana att den var förbannad och livsfarlig.

Nu var en av dem död och en satt inspärrad. Den tredje var dödssjuk och den fjärde var besatt av tanken på att äga skatten.

Så var situationen då Alvar dök upp - bokstavligt talat med förbannelsen i sina händer..." 

Egentligen är det inte så mycket att säga om den här boken. Det är en klassisk Sandemo, det är lite spännande, självklart modiga hjältar och hjältinnor som trotsar faror och och faller för varandra. Men ibland är det precis vad jag behöver, något bekant och lätt att läsa!

Det är en väldigt kort bok så den gick snabbt att ta sig igenom och jag fick den underhållning jag förväntade mig att få. Jag kommer alltid tycka bäst om Isfolket av Sandemos böcker, men det är kul att läsa någon av hennes fristående med jämna mellanrum också!

måndag 7 augusti 2023

Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries av Heather Fawcett

 

Originaltitel: Emily Wilde's Encyclopaedia of Faeries
Sidor: 315 (Inbunden)
Serie: Emily Wilde (del 1)

"Emily Wilde is good at many things: she is the foremost expert on the study of faeries; she is a genius scholar and a meticulous researcher who is writing the world's first encylopaedia of faerie lore. But Emily Wilde is not good at people So when she arrives in the hardscrabble village of Hrafnsvik, Emily has no intention of befriending the gruff townsfolk. 

Nor does she care to spend time with another new arrival: her dashing and insufferably handsome academic rival Wendell Bambleby But as Emily gets closer to uncovering the secrets of the Hidden Ones - the most elusive of all faeries - she also finds herself on the trail of another mystery: who is Wendell Bambleby, and what does he really want? To find the answer, she'll have to unlock the greatest mystery of all - her own heart."

Jag vet inte om jag har läst någon bok som handlar om älvor tidigare. Är älvor rätt svenskt ord för faeries? Jag hoppas det. Hur som helst, det finns väldigt många olika sorters älvor i bokens värld och Emily Wild har spenderat flera år med att studera dem och skriva om dem. Nu ska hon försöka ta reda på mer om några av de mest sällsynta och till sin hjälp har hon Wendell, något hon inte är helt nöjd med.

Jag gillade verkligen den här boken! Den är inte direkt actionfylld men ändå intressant hela tiden. Emily är en speciell karaktär och verkligen fokuserad på sitt uppdrag, ibland kanske lite för fokuserad och för blind för allt annat. Samtidigt är det kul att se hennes utveckling under berättelsens gång. 

Naturen känns väldigt bra beskriven och jag har ganska klara bilder i huvudet av hur allt ser ut, stugan hon bor i, samhället som finns där och skogen hon vandrar runt i för att göra sina efterforskningar. Kylan som sveper in när vintern kommer går nästan att ta på under läsningen.

Det är första delen i en serie och jag är väldigt sugen på att läsa fortsättningen när den släpps!

onsdag 2 augusti 2023

Dit floden för dig av Shelley Read

 

Originaltitel: Go As a River
Sidor: 281 (Inbunden)
"1940-tal, Colorado. Den tonåriga Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm som ensam kvinna i en familj fylld av destruktiva män. Av en slump möter hon främlingen Wilson Moon på gatan och de faller handlöst för varandra. Relationen är lika passionerad som förbjuden. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett litet skjul. Hon är förkrossad av sorg, men den starka samhörigheten med vildmarken ger henne kraft att försöka återta det hon förlorat. Samtidigt stiger floden i dalen och hotar att utplåna hennes hem och allt hon känner till."

Nej vet ni, jag och den här boken var inte rätt för varandra. Jag tror jag förväntade mig något helt annat än vad jag fick när jag faktiskt läste den. Den jämförs med Där kräftorna sjunger, och det är en bok jag gillade men den här träffade inte rätt.

Dels, som jag redan sagt, så var berättelsen något annat än vad jag trodde att jag skulle få baserat på baksidestexten. Dels kändes det som att det fanns så mycket kvar av berättelsen när den tog slut. Jag blev snopen över att det inte fanns fler sidor helt plötsligt när det var så mycket kvar jag ville veta. 

Jag vet att väldigt många tycker om den, men för mig klickade det inte.