torsdag 30 juli 2020

The Silent Companions av Laura Purcell


Originaltitel: The Silent Companions
Sidor: 384 (Häftad)
"Newly married, newly widowed Elsie is sent to see out her pregnancy at her late husband's crumbling country estate, The Bridge. With her new servants resentful and the local villagers actively hostile, Elsie only has her husband's awkward cousin for company. Or so she thinks. For inside her new home lies a locked room, and beyond that door lies a two-hundred-year-old diary and a deeply unsettling painted wooden figure - a Silent Companion - that bears a striking resemblance to Elsie herself"
Vet ni vad en Silent Companion är? Det visste inte jag innan jag började läsa boken. När de började komma in i berättelsen fick jag googla fram det för att få en bättre bild av hur de kunde se ut. Det visar sig att det i princip är stora dockor i trä. Platta, målade träfigurer. I mina ögon är det dockor. Och helt plötsligt blev den här berättelsen tusen gånger läskigare.

Det ligger en väldigt obehaglig, creepy känsla över historien. Det kryper liksom in under huden och får mig att rysa. Det beror inte bara på träfigurerna, det är så mycket annat som är underligt i huset som Elsie kommer till. Sakta men säkert börjar saker eskalera och samtidigt får man med hjälp av en gammal dagbok reda på vad det är som lett fram till att något ondskefullt verkar gömma sig innanför väggarna.

Jag tyckte jättemycket om den. Det är sån här skräck jag gillar allra bäst. När det lurar bakom hörnen, sakta avslöjar sin närvaro och inte är massa splatter och blod överallt. Purcell lyckades otroligt bra med att få fram precis den rätta känslan.

Nu har min nyfikenhet definitivt väckts så jag kommer skaffa fler av hennes böcker i framtiden.

onsdag 29 juli 2020

Dark Matter av Blake Crouch


Originaltitel: Dark Matter
Sidor: 415 (Inbunden)
"Är du nöjd med livet?  
Det är bland det sista Jason Dessen hör innan han slås medvetslös. När han vaknar hälsas han välkommen tillbaka av en man han aldrig tidigare har träffat. Jason har hamnat i en värld han inte känner igen. En värld där hans fru inte är hans fru och hans son aldrig blivit född. För att hitta tillbaka till sin familj måste han ge sig ut på en resa där han tvingas konfrontera de mörkaste sidorna av sig själv, samtidigt som han kämpar mot en till synes oslagbar fiende."
Den här boken har jag hört mycket bra om från alla håll och kanter. Jag har känt mig lite rädd att plocka upp den för jag har tänkt att den skulle vara för svår för mig. Jag menar, en av blurbarna på baksidan innehåller "kvantmekanisk superposition". Det skrämde en del!

Till slut kände jag ändå att det var dags och vilken tur det var. Dark Matter är otroligt spännande. Det var en bok som inbjöd till sträckläsning och hade jag inte påbörjat ett projekt att städa bokhyllorna hade jag antagligen läst ut den ännu snabbare än vad jag nu gjorde.

Det dröjer inte många sidor innan saker börjar hända och sen är det inte många lugna stunder. Huvudkaraktären, Jason, är lätt att tycka om och heja på. Han anpassar sig förvånansvärt snabbt till tanken på vad som hänt honom och kämpar sedan med allt han har för att ta sig tillbaka till sin familj. Jag stressläser nästan vissa stunder bara för att jag måste få veta vad som kommer hända härnäst. Det känns som en berättelse som skulle kunna göra sig väldigt bra som film också.

Den var inte så komplicerad som jag var rädd för heller. Det gick lätt att hänga med och även om jag inte förstod precis allt som beskrevs fanns det aldrig stunder då jag inte förstod vad som hände. Jag tyckte verkligen om den och är väldigt sugen på att läsa mer av Crouch.

tisdag 28 juli 2020

Mid Year Book Freakout Tag

Den här taggen blev jag taggad att göra av En blogg för bokugglor! Jag kan ha gjort den tidigare år också men det är ju en sån tagg som går utmärkt att göra varje år :)

1. Bästa boken du läst hittills?
Oj. En? Det går ju faktiskt inte. Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson var jättebra. Goda grannar av Mattias Edvardsson levde upp till alla förväntningar. Detsamma gäller Ödesmark av Stina Jackson. Systrarna på heden av Bella Ellis var fantastisk. Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston var underbar. Där har ni några!

2. Bästa uppföljaren du läst hittills? 
Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund var en riktigt bra uppföljare till Prästgårdens hemlighet.

3. En nyutgiven bok som du vill läsa men inte gjort än? 
Jag är ganska nyfiken på Det farligaste djuret av alla av Gary L Stewart & Susan D Mustafa. Det handlar om Garys sökande efter sin biologiska pappa och tydligen pekar mycket mot att hans pappa var Zodiakmördaren.

4. Vilken bok ser du fram emot att den ska komma ut under nästa halvan av året? 
En av dem är De sju morden på Evelyn Hardcastle av Stuart Turton.

5. Största besvikelsen? 
Döden och andra lyckliga slut av Melanie Cantor är den jag kommer att tänka på. Jag tyckte verkligen inte om den.

6. Största överraskningen? 
Systrarna från Toscana av Lori Nelson Spielman. Jag trodde inte att den skulle vara för mig men den överraskade mig positivt.

7. Nyaste favoritförfattare? 
Hm det kanske blir Stina Jackson då eftersom jag nu läst två böcker av henne och tyckt jättemycket om båda två.

8. Nyaste fictional crush?
Jag tror inte jag har någon.

9. Nyaste favoritkaraktären? 
Jag gillar verkligen Alex från Rött, vitt & kungligt blått.

10. En bok som fick dig att gråta? 
En hunds bästa vän av Bruce Cameron!

11. En bok som gjorde dig glad? 
Jag tjatar nu i den här taggen men Rött, vitt & kungligt blått.

12. Favorit bok till film adaption som du sett i år?
Jag vet inte om jag har sett någon. Ingen som jag minns i alla fall.

13. Vilken är den finaste boken du köpt i år?
64 av Hideo Yokoyama är väldigt fin.


15. Vilka böcker vill du läsa innan året är slut? 
Alla! Men kanske de från min senaste book haul lite extra mycket.

måndag 27 juli 2020

Arvtagaren av Christopher Paolini


Originaltitel: Inheritance
Sidor: 905 (Kartonnage)
Serie: Arvtagaren (del 4)
Ålder: 12-15
"Många månader av träning och strider har fört med sig både segrar och hopp, men också hjärtslitande förluster. Dessutom väntar fortfarande den svåraste utmaningen: de måste möta Galbatorix. Och när de gör det måste de vara starka nog att besegra honom. En andra chans existerar inte. Ryttaren och hans drake har kommit längre än någon vågat hoppas. Men kan de besegra den ondskefulla kungen och återinföra rättvisan i Alagaësia? Och till vilket pris?
För inte så länge sedan var Eragon, drakryttaren, inget annat än en bondpojke, och hans drake Saphira endast en blå sten i skogen. Nu vilar en hel civilisations öde på deras axlar."
Nu är det över. Äventyren med Eragon och Saphira har tagit slut. Det känns faktiskt väldigt tomt. De har ju hängt med i några månader nu och även om det finns saker i böckerna som varit mindre bra har det varit härligt att få sträckläsa den här berättelsen.

Det är svårt att skriva om en bok som är sista delen i en serie. Det finns så mycket man kan råka spoila. Jag kan väl säga att jag inte är helt nöjd med slut, det kändes som att det borde ha blivit något mer. Efter allt så borde det ha funnits något mer.

Vilken resa det har varit ändå. Det är många sidor som har lästs och det har varit fint att se karaktärerna utvecklas. Eragon känns lite mer mogen nu när vi lämnar honom och Saphira är ju bara underbar. Även om jag fortfarande inte förstår författarens val när han ska skriva saker mer från hennes perspektiv. Han gör så att hennes tankar låter mycket dummare än hon någonsin gör när hon pratar med Eragon. Det här exemplet är nog från förra boken men det visar hur det ser ut i alla fall:
"När hon kom fram till Nasuadas hopfällda-vingen-röda-fjärilspuppan-tält"
Hon pratar aldrig med sådana beskrivningar när hon kommunicerar med andra med hjälp av tankar och jag tycker det är ett så konstigt val. Det känns helt enkelt inte rätt för hur hon är som karaktär.

Nu kommer det kännas konstigt att inte ha någon ny bok med dem att plocka upp. Samtidigt kan det nog vara skönt att ta sig vidare till andra böcker och nya äventyr!

torsdag 23 juli 2020

Summer av Monica Sabolo


Originaltitel: Summer
Sidor: 325 (Häftad)
"Under en picknick vid Genèvesjön försvinner nittonåriga Summer plötsligt spårlöst. Ett vittne säger sig minnas en ung blond kvinna i jeansshorts som sprang iväg in i skogen, det är det sista någon såg av henne. Summer är som uppslukad av vinden, träden eller vattnet.
Tjugofyra år senare plågas hennes lillebror Benjamin fortfarande av minnen från den där heta sommaren när hans syster försvann. Summer dyker ständigt upp i hans drömmar och upptar bara allt mer av hans tankar, vad hände egentligen? Varför försvann hon? Hans sökande efter svar rör upp mörka och sedan länge nedtystade hemligheter till ytan."
Det här är en berättelse som jag varit nyfiken på sedan den kom ut. En försvunnen person, det är alltid något som fascinerar med en sådan historia. Vad är det egentligen som har hänt?

Summer är en bok som har en ganska drömsk känsla över sig. Inte nödvändigtvis mardrömsliknande men inte heller rosenröd och lycklig. Det skulle kunna vara en ångestdröm eller feberdröm. Vi får följa Summers lillebror, Benjamin, när han är vuxen. Han har börjat drömma om sin syster och får ångestattacker som gör att han inte längre kan gå till jobbet. Allt beror på att systerns försvinnande fortfarande plågar honom. Han var där den dagen, men kunde aldrig hjälpa till att ge några ledtrådar till vad som hände.

Berättelsen hoppar fram och tillbaka mellan Benjamins nutid och dåtiden i hans minnen. Sakta börjar bilden av den lyckliga familjen rasa samman. Det tar väldigt lång tid innan något sägs rakt ut men mellan raderna kan man känna att något skaver. Det är lite plågsamt att läsa om hur Benjamin blir mer och mer självdestruktiv efter försvinnandet. Han blir arg och utåtagerande, slutar bry sig och har svårt att forma relationer. Det är ett mörkt hål han hamnar i och han får verkligen ingen hjälp att ta sig upp.

Jag tyckte om den och sitter nu efteråt fortfarande kvar med lite av den där drömska känslan.

onsdag 22 juli 2020

The Birthstone Book Tag

Den här taggen hittade jag hos Camilla och den var lite annorlunda så jag tänkte att den kunde vara rolig att göra! 

1. January (GARNET): Associated with warding off negative forces and dark energies 
- Name a book with the darkest/evilest character you can think of.
Så fort jag får sådana här frågor hoppar Dolores Umbridge från Harry Potter-böckerna upp i huvudet. Hon är verkligen hemsk.

2. February (AMETHYST): Purple is associated with royalty 
- Name a book with regal qualities... You can base this off of characters of choose the King of all books.
Rött, vitt & kungligt blått av Casey McQuiston passar väl perfekt här då ena huvudkaraktären är en prins!

3. March (AQUAMARINE): Washed out - Name a 'wishy washy' character, a character who is not strong or a follower.
Hm. Det här var svårt. Den enda jag får upp i tankarna är Bella från Twilight. Men det var ju flera år sedan jag läste böckerna/såg filmerna så detaljerna är inte direkt klara. 

4. April (DIAMOND): A diamond in the rough - Name a book that you loved but is not well known.
Järnskallen av Nils Håkanson. Den är väldigt annorlunda och bra! Jag har däremot inte sett så många läsa den.

5. May (EMERALD): Said to balance energy - Name two characters who balance each other well.
Tengel och Silje från Sagan om Isfolket var de första jag kom att tänka på så jag kör på dem. Det känns som de i sin relation balanserar den andra väldigt bra. 

6. June (PEARL): Associated with loyalty - Name a character who is loyal to the end.
Det känns som att Odd Thomas från Dean Koontz böcker passar in bra här!

7. July (RUBY): Blood red - Name a book that made your blood boil, one that made you angry.
Den senaste som gjorde mig riktigt arg när jag läste var väl En hunds bästa vän. En karaktär i den fick det att koka i mig!

8. August (PERIDOT): Pale green (it pales in comparison to other gems) 
- Name a supporting character who you like better than the main character.
Det här känns som ett ganska klassiskt svar men Sam i Sagan om Ringen är verkligen bra. Här kan det hända att mina känslor är påverkade av filmversionen. Han skulle även kunna passa in på frågan om lojala karaktärer.

9. September (SAPPHIRE): Blue like the ocean which is calming - Name a book that had a calming affect on you.
En lugnande effekt...Det var lite klurigt men jag tar nog en bok jag lyssnade på som ljudbok. Over the Top av Jonathan Van Ness. Författaren är en av programledarna för Fab 5 på Netflix. Jag har varit besatt av serien den senaste månaden. Jonathans bok tar upp tunga ämnen men samtidigt är den lugnande på grund av personligheten och peppen som Jonathan tar med sig i inläsningen. Det är inte bara mörker, det finns mycket hopp och glädje också. 

10. October (OPAL): Iridescent 
- Name an iridescent book, this can be a book with a beautiful cover (Shiny? Lots of colour?) or you can base it off of a character (Quirky? Colourful?).
Jag väljer då att ta ett färgglatt omslag. Det blir Meddling Kids av Edgar Cantero.


11. November (TOPAZ): Associated with resilience - 
Name a books with a character who rises to the top in a time of adversity.
Jane Hawk i Tystnaden och Makten av Dean Koontz. Hon är en riktig djäkla tuff karaktär. Det finns fler böcker i serien om henne och jag hoppas de kommer översättas till svenska. 

12. December (BLUE ZIRCON): Associated with friendship - Name a book with a friendship you want to be apart of.
Ooooh får jag vara vän med Eragon och Saphira? Mest Saphira faktiskt. Tänk att ha en drakkompis.

tisdag 21 juli 2020

Mitt hjärta går på av Christoffer Holst


Originaltitel: Mitt hjärta går på
Sidor: 220 (Inbunden)
"Den 22-åriga konditorn Chavve är antagligen den ensammaste romantikern på hela Södermalm. Efter tre år i storstaden har han fortfarande inte lärt känna någon och varje kväll slutar i ensamhet med stora bakverk framför filmen Titanic. På andra sidan vattnet bor Pontus kvar i pojkrummet hos sin brokiga familj. Skådisdrömmarna har bleknat, tillsammans med allt det där andra som skulle bli framtiden, och har ersatts med hypokondri och tvångstankar.
När en dejtingapp kopplar samman killarna blir de snabbt en del av varandras liv, och Chavve verkar äntligen ha hittat det han sökt efter så länge. Men Pontus liv kraschar, och allt som blev så bra är plötsligt borta. Fast Chavve tänker inte ge upp så lätt. Och han har en plan."
Det här är en bok jag har hört otroligt mycket positivt om. Många bloggare har gillat den, en av mina kollegor har rekommenderat den. Ändå har det tagit lång tid för mig att plocka upp den, jag vet inte varför riktigt. Nu är den i alla fall läst!

Det är en väldigt fin berättelse om två killar som båda har lite känslomässigt bagage de kämpar med. Chavve har bott i Stockholm några år men är fortfarande väldigt ensam. Han har sitt jobb men inga riktiga vänner. Pontus kämpar med tvångstankar och hypokondri. Det är nästan lite ångestframkallande att läsa om det. Jag dras verkligen in i hans tankar och det är jobbigt. Samtidigt är det ett bra betyg eftersom författaren bevisligen gjort ett bra jobb med att beskriva det.

Det är fint när de lär känna varandra och börjar bli kära. Även om det finns hinder efter vägen så är deras bra stunder riktigt varma och kärleksfulla. Jag hejar på dem under läsningen och hoppas att det ska sluta lyckligt. Den är ganska kort så det är bra gjort att få in både det varma kärlekspirret som finns när man börjar få känslor för någon och samtidigt den tunga ångesten som kan riva i en när livet blir för jobbigt utan att det blir för ytligt. Här funkar det riktigt bra.

Jag förstår varför folk har pratat så gott om den och är glad att den äntligen blev läst.

måndag 20 juli 2020

The Wolf Wilder av Katherine Rundell


Originaltitel: The Wolf Wilder
Sidor: 231 (Häftad)
Ålder: 9-12
"Feo´s life is extraordinary. She and her mother train domesticated wolves to fend for themselves in the snowy wilderness of Russia. She loves working with the wolves, especially the three that have been wilded but refuse to leave her. They´re half-wild, not pets.
But not everyone is as enamored with the wolves - especially General Rakov, who intends to take everything Feo loves. And soon, in order to save her mother, Feo must travel through the icy woods to St. Petersburg - and learn to trust strangers whose lives have been similarly tainted by the general´s cruel deeds."
Det här var riktigt mysig läsning. Att jag skulle tycka om den var jag ganska säker på redan från början, det handlar ju om en flicka som tar hand om vargar. Hur skulle det gå kunna fel? Jag tycker om Feo, jag älskar vargarna, jag tycker om de andra karaktärerna som Feo träffar när hon försöker rädda sin mamma. Jag avskyr Rakov, han är en elak djävul.

Det är fint att det är barnen i den här berättelsen som får vara hjältarna. Det är Feo och hennes vänner som tar de första stegen mot en revolution och rättvisa. De är så modiga och samtidigt charmiga. Och vargarna, åh vargarna, jag vill också ha några vargkompisar!

Dessutom hittade jag ett nytt favoritcitat som bara kändes klockrent för mig. Det är nästan så jag funderar på någon form av tatuering om man tar bort de två sista orden. Citatet passar mig väldigt bra i sin helhet också, men jag känner att det kan gälla så mycket mer om man bara låter det sluta efter afraid.
"I am the wolf girl, and I am not afraid of him!"
Det var ett underbart äventyr att få följa med på. Jag kan absolut tänka mig att läsa mer av Rundell i framtiden. Hon verkar ha en hel del böcker att välja mellan!

torsdag 16 juli 2020

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson


Originaltitel: Molnfri bombnatt
Sidor: 554 (Inbunden)
"En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nerför gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstår att nu är tidpunkten inne att berätta den historia hon så länge burit på, nu när det finns röster som dagligen påminner henne om den tragedi hon bevittnade på så nära håll."
Den här boken hörde jag talas om inne hos Sandra Therese. Hon har pratat väldigt gott om den i några olika videos och jag blev nyfiken redan första gången. Sedan tog det ett tag innan jag faktiskt jag lånade den på bibblo och läste den. Nu är jag verkligen glad att jag äntligen gjorde det.

Molnfri bombnatt utspelar sig under två tidslinjer. En dåtid när andra världskriget drar igång och Hedwig är ung och bor i Tyskland. Den andra är tidigt 90-tal när hon bor ensam i Stockholm efter att hennes make varit död i två år. Då börjar hon fundera över sitt liv, allt hon varit med om. Hon är rädd att allt ska hända igen när hon hör folk ropa Sieg Heil på gatorna.

Jag blev otroligt fängslad på en gång. Jag längtade hela tiden till nästa lässtund samtidigt som det var tungt att plocka upp den eftersom den slungade mig till andra världskriget och allt hemskt som pågick. Det är skrivet så levande och blir en påminnelse om vad människor är kapabla till. För mig känns det dessutom som att just Hedwig har funnits på riktigt. Jag har spenderat så många sidor med henne och följt henne genom livet.

Läsaren får följa med henne som ung; när nazisterna börjar vandra på gatorna i Tyskland, när hennes pappa blir tagen till koncentrationsläger på grund av sina politiska åsikter, när hon själv går med i Hitlerjugends flickavdelning, när hon förälskar sig i en SS-man och hur hon sedan börjar inse att Hitler är mycket värre än hon någonsin kunde tro.

Jag är verkligen tagen av den här boken. Den kommer leva kvar i mig väldigt länge. Det verkar som att den ska komma i ny pocketutgåva i augusti och jag hoppas att många plockar upp den då.

onsdag 15 juli 2020

Stora Dockantologin


Originaltitel: Stora Dockantologin
Sidor: 169 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Magic Frigren Press, tusen tack! 
"Dockor väcker positiva barndomsminnen men kan även få oss att tänka på skräckfilmer. Den klassiska leksaken har förmågan att ge både trygghet och rysningar.
I denna samling finns noveller med fokus på allt från skräck, magi och science fiction till relationer och sex. Gemensamt för dem alla är att de på ett eller annat sätt är inspirerade av dockor.
Välkommen in i dockornas värld!"
Det här är en novellsamling om något av det läskigaste som finns, dockor. Jag avskyr dem helhjärtat och kan verkligen inte sova om det är en docka i rummet. Den måste ut först. Så man skulle kunna tänka sig att det här var en dum idé, att läsa flera noveller om ämnet. Jag såg det lite som KBT!

Jag började läsa den här i juni, det har inte varit en sträckläsningsbok utan jag har tagit någon novell då och då. Som vanligt med noveller finns det vissa jag fastnar för mer än andra, men rent allmänt är det väldigt hög kvalité på berättelserna i den här samlingen. Det är en salig blandning av vinklingar på docktemat också. Vissa är creepy, andra fina, några är riktigt sorgliga.

En favorit var Sitt still och le av Tess Rikardsson, just för att den verkligen träffade i hjärtat och hade så mycket känslor i sig. Den var mörk och samtidigt lite hoppfull ändå. Det var både sorgligt och fint på samma gång. Glaskulor är en annan som fastnade lite extra. Den är verkligen hemsk, men jag kan inte säga på vilket sätt för det skulle avslöja för mycket.

Längst bak finns en kort presentation om varje författare och alla har fått svara på vad deras favoritleksak var när de var små. Det var en rolig detalj och väldigt intressant att läsa.

Letar man en annorlunda novellsamling är det här ett hett tips! Har den botat min rädsla för dockor? Det tvivlar jag på. Men bra var den!

tisdag 14 juli 2020

Djupgraven av Viveca & Camilla Sten


Originaltitel: Djupgraven
Sidor: 334 (Häftad)
Serie: Havsfolket (del 1)
Ålder: 9-12
"Även om tolvåriga Tuva inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv har hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden..."
Åh vilket härligt äventyr det här var! Jag uppskattar verkligen böcker i ålderskategorin 9-12. Det ryms så mycket vänskap, magi, väsen och allt möjligt annat i dem! Samtidigt som man slipper tonårskaoset med känslor och drama som infinner sig när man kommer upp lite i åldrarna.

I den här boken får vi följa Tuva. Hon är utfryst i skolan och har de senaste veckorna börjat drömma mardrömmar som gör henne rädd för havet. Det är lite problematiskt eftersom hon bor på en ö och måste åka båt varje dag till och från skolan. Sedan börjar det hända fler mystiska saker och folk försvinner. Vad är det egentligen som gömmer sig i skogarna och i vattnet?

Jag slukade den här boken på ett dygn. Det var precis vad jag behövde. Spänning, mystik, lite övernaturligt. Underbart! Jag tycker om Tuva. Hon växer under berättelsens gång och hittar sin egen styrka mer och mer.

Samtidigt som det är en spännande och lagom ryslig berättelse så tar den också upp problem med föroreningar i Östersjön och hur det påverkar livet på havsbotten. I slutet finns en lista med några fakta om det och vad de största problemen är. Det finns även några punkter om vad man kan göra för att hjälpa Östersjön. Det tycker jag var extra fint.

Jag har även del två hemma och den ska läsas inom en snar framtid!

måndag 13 juli 2020

Maktspelet av Henrik Fexeus


Originaltitel: Maktspelet
Sidor: 288 (Pocket)
"Faktum är att det är många som inte vill att du ska läsa den här boken. Den ger dig nämligen mycket klara fördelar i konsten att få rätt. Hemligheten bakom att lyckas övertala någon är inte den du tror - det handlar sällan om inövad retorik eller välformulerade argument. Och det sker oftast helt utan att du vet att du blir påverkad. Fråga vilken högt uppsatt politiker, framstående företagsledare eller vilket religiöst överhuvud som helst. Snart är hemligheten din. 
I Maktspelet förklarar mästermanipulatören Henrik Fexeus dessa dolda tekniker genom praktiska och korta instruktioner som du kan använda i vilken situation som helst: på jobbet, bland vännerna eller hemma vid middagsbordet. Du får veta hur du får någon att tycka som du, vad det än gäller, när det än gäller. Vid löneförhandlingen, föreläsningen eller den första dejten. Välkommen till Maktspelet. Den snabba vägen till att få som du vill."
Maktspelet var sambons val för min läsning i juni. Det är en bok jag antagligen inte hade plockat upp själv och det är precis det som gör den här utmaningen så intressant. Jag får verkligen gå utanför min vanlig lässmak och utmana mig.

Den handlar om hur man kan använda sig av språket, både det muntliga och kroppsspråket, för att få som man vill. Det kanske låter som väldigt manipulativt, vilket jag också tyckte innan jag började läsa. Det blev därför en positivt överraskning när jag insåg att det inte alls var så farligt som det lät. Boken hjälper dig att tänka på hur du pratar för att till exempel skicka ut positiva signaler till den du pratar med. Jag har inte riktigt tänkt tidigare på att de små orden "och" och "men" har stor betydelse för hur något uppfattas. Att det är bättre att säga "och" istället för "men", det låter mycket mer positivt och tas emot bättre.

Det är bara ett litet exempel från boken. Det är intressant också då han tar upp hur det han pratar om redan används av politiker och i reklam. Man får en del aha-upplevelser under läsningen. Så det blev en mycket mer intressant läsupplevelse än vad jag först trodde det skulle vara!

fredag 10 juli 2020

TBR Tag


1. Vilken bok har du inte kunnat avsluta?
2. Vilken bok har du inte läst än för att du inte har haft tid?
3. Vilken bok har du inte läst än för att det är fortsättningen på  en serie? 
4. Vilken bok har du inte läst än eftersom den är helt ny? 
5. Vilken bok har du inte läst än eftersom du har läst en bok av samma författare som du inte tyckte om? 
6. Vilken bok har du inte läst än för att du inte riktigt känner för det?
7. Vilken bok har du inte läst än eftersom den är gigantisk? 
8. Vilken bok har du inte läst än för att omslaget lockade och sedan visade det sig att den inte hade så bra recensioner?
9. Vilken bok avskräcker dig mest från din olästa hög? 

torsdag 9 juli 2020

En evig sömn av Anna Roos


Originaltitel: En evig sömn
Sidor: 235 (Inbunden)
Serie: Morden vid världens ände (del 2)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"Sommarturisterna har börjat anlända till den gamla badorten Trosa, men Vera Jansson har ännu inte sålt sitt barndomshem. Dessutom har hennes senaste framgångar på revisionsbyrån vunnit dem nya klienter i trakten. Vera tar på sig att granska ett av företagen, en nystartad och snabbt växande dejtingsajt.
Uppdraget ser ut att bli enkelt, men så hittas en ung kvinna från orten medvetslös och misstankarna riktas mot den man Vera som barn anklagade för oönskade närmanden. Samtidigt upptäcker hon att den nya dejtingsajten innehåller flera tvivelaktiga profiler och Vera får lära sig att evig kärlek kan stå personen som söker den dyrt."
I december läste jag del ett i den här serien, Lika i döden. Då skrev jag att jag såg fram emot del två och nu är den också läst!

Det är en sträckläsningsvänlig och oblodig spänningsserie. Vera som är huvudkaraktären är lite avig och tycker egentligen inte om många människor. Eller det är så hon försöker framstå, kanske mest för sig själv. Hur mycket hon än försöker låta bli så bryr hon sig ändå om vissa personer i sin omgivning och finns alltid där om de behöver henne. Det är fint att se. Jag tycker om att följa henne och det är ganska uppfriskande med hennes tvära inställning när jag vet att det finns annat där under ytan.

I den här delen är det dejtingappar och anonyma diskussionstrådar på internet som på många vis står i centrum. Hur lätt är det att lura någon genom en app och vilka döljer sig bakom hatfulla kommentarer på ett forum? Det är väldigt aktuella frågor som vävs in i själva berättelsen. Förutom Vera får läsaren återse flera andra karaktärer från den första delen. Det känns på något vis lite tryggt att ha en grupp som jag lär känna mer än de andra karaktärerna som bara är med i utkanten.

Tredje och sista delen kommer ut i oktober och det ska bli spännande att se hur allt knyts ihop!

onsdag 8 juli 2020

Mitt liv som råtta av Joyce Carol Oates


Originaltitel: My Life as a Rat
Sidor: 427 (Inbunden)
"I Mitt liv som råtta får vi möta Violet Rue Kerrigan som tolv år gammal får veta att hennes två äldre bröder har begått ett rasistiskt mord på en afroamerikansk skolkamrat. När Violet gör det rätta och berättar om mordet, och bröderna grips och döms, blir hon utfryst av sin familj. 
I en rad starka tillbakablickar får läsaren följa Violets resa, från älskad minsting i en syskonskara om sju, till utstött av föräldrar, syskon och församling. Gång på gång frågar hon sig: Vad är viktigast, att vara lojal mot familjen eller mot samvetet? Och kan man göra det rätta, men ändå bittert ångra det? Ensam i världen tvingas hon bryta sig fri från sina föreställningar om vad en familj är vem hon är och hitta sin egen väg."
Herregud vilken mörk berättelse. Det är så mycket sorg och smärta på de här sidorna. Det är precis det som gör den otroligt bra.

Det är otroligt berörande. Hjärtat värker så mycket för Violet. Hon gör det rätta men straffas hårt av sin familj. De bryter alla band med henne och hon får inte bo kvar hemma. Tänk dig det som tolvåring. Det skulle nog vara tillräckligt för att knäcka många men det tar inte slut där. Hon får uppleva fler hemska trauman och har inget annat val än att bli en riktigt stark person för att ta sig igenom allt. Jag blir imponerad av hennes vilja att överleva. Mycket av det ligger nog i en önskan om att få tillbaka sin familj, även om jag tycker att de inte förtjänar att få tillbaka henne.

Det är en lång resa som handlar om familjeband, att göra rätt, att försöka skapa sig ett eget liv även när det verkar omöjligt. Det är inget lätt bagage Violet har att bära på och hon utvecklas verkligen under bokens gång. Med den här boken påminns jag om varför jag gillar Oates så mycket.

tisdag 7 juli 2020

I ljusets från stjärnorna av Rachel Barenbaum


Originaltitel: A Bend in the Stars
Sidor: 462 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack!
"Sommaren 1914, Ryssland. Medan hotet om krig med Tyskland tornar upp sig vid horisonten och tsarens armé tar ett allt hårdare grepp om den judiska befolkningen står Miri Abramov och hennes bror Vanya en briljant fysiker inför ett nästintill omöjligt beslut. Efter att deras föräldrar drunknat under ett flyktförsök till Amerika uppfostrades syskonen av sin babushka, en vida känd äktenskapsförmedlerska som lärt dem att försvara sig själva till varje pris och att alltid ha en flyktplan förberedd. Men nu, när Miri står på gränsen till att bli en av ett fåtal kvinnliga ryska kirurger och hennes bror Vanya febrilt arbetar med att hitta de sista pusselbitarna i Einsteins relativitetsteori, är frågan om de klarar av att lämna det hemland som gett dem så mycket.
Innan de hunnit fatta ett beslut slungas landet in i krig och både Vanya och Miris fästman Yuri försvinner spårlöst. Medan Miri riskerar liv och lem i sitt sökande efter dem närmar sig en historisk solförmörkelse, och snart står inte bara familjens säkerhet utan även hela vetenskapens framtid på spel."
Jag har läst många böcker som utspelar sig under andra världskriget, men det känns lite mer ovanligt med första världskriget. I den här berättelsen är det just första som är på väg att bryta ut och vi befinner oss dessutom i Ryssland. Ett land jag inte heller är så välbekant med ens i litteraturen.

Det gör det till en väldigt intressant resa från start till slut. Jag fastnar snabbt för huvudkaraktären Miri. Hon är en stark och modig kvinna som har kämpat sig fram till att bli något så ovanligt som en kvinnlig läkare vid den här tiden i Ryssland. Att följa hennes försök att rädda sin familj undan kriget är riktigt berörande och många gånger sitter jag med hjärtat i halsgropen.

Läsaren får även följa hennes bror, Vanja, som ger sig av på en egen resa för att vara närvarande vid en fotografering av en solförmörkelse. Han behöver det här fotot för att kunna arbeta vidare med Einsteins relativitetsteori och med hjälp av sitt arbete kunna få iväg familjen till Amerika.

Det är en berörande och samtidigt spännande resa. I ljuset från stjärnorna är författarens debutroman och jag kommer absolut att hålla koll efter fler böcker från henne i framtiden.

måndag 6 juli 2020

Halvvägs till himlen av Jöns Hellsing


Originaltitel: Halvvägs till himlen
Sidor: 269 (Inbunden)
Serie: Hope Island trilogin (del 2)
Recensionsexemplar: Från HarperCollins Nordic, tusen tack! 
"Här står pubägarinnan Heather i centrum i en spännande berättelse om hopp, hämnd och att tro på sina drömmar. Hon har satsat allt på att renovera sin lilla pub men när den brinner ner till grunden redan natten efter invigningen rasar hela hennes tillvaro. Deprimerad tas hon in på anstalten där hennes mamma tog sitt liv. Samtidigt väcks frågan om branden var en olycka eller anlagd. Och i så fall av vem? När Heather börjar ana hur allt hänger ihop smider hon planer på en storslagen hämnd."
Det känns som att jag inte riktigt kan skriva rättvist om den här boken. Det är andra delen i en serie, jag har inte läst första och jag upplever det som att jag missat en hel del i och med det. Jag tror det är anledningen att jag inte kommer karaktärerna nära vilket gör så att jag flyter lite ovanpå berättelsen.

De karaktärer som får mig att reagera mest är de som är riktiga svin. När de håller på med sina planer blir jag bara arg och frustrerad! Jag kan inte riktigt avslöja vad det är då det spoilar mycket ur boken som man helst ska upptäcka själv. Men det sätter verkligen igång ilsket tandgnissel från min sida.

Jag kan tänka mig att man verkligen fastnar i serien om man läser den från början. Men att hoppa in så här i del två var nog inte riktigt rätt sätt att göra det på.

torsdag 2 juli 2020

Systrarna från Toscana av Lori Nelson Spielman


Originaltitel: The Star-Crossed Sisters of Tuscany
Sidor: 400 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin Förlag, tusen tack! 
"Ända sedan den dag för mer än tvåhundra år sedan då Filomena Fontana lade en förbannelse över sin syster har inte en enda av släkten Fontanas småsystrar hittat kärleken. Vissa, som Emilia, lycklig singel och bagare i sin morfars deli i Brooklyn, påstår att det är ett rent sammanträffande. Andra, som hennes sexiga, kärlekstörstande kusin Lucy, tror helhjärtat på den gamla legenden. Båda blir dock lika förvånade när deras gammelmoster ringer upp dem med ett häpnadsväckande förslag: om de följer med henne på en resa till Italien lovar moster Poppy att hon ska träffa sitt livs kärlek på trappan till kyrkan i Ravello på sin åttioårsdag, och därmed bryta förbannelsen en gång för alla.
Bland Venedigs kanaler, Toscanas gröna, böljande kullar och Amalfikustens förtrollande byar blommar romanser upp, öden beseglas och familjehemligheter uppdagas hemligheter som kan komma att skada släkten långt mer än en tvåhundra år gammal förbannelse."
Det här var verkligen en perfekt bok att läsa ute i solen. Klarblå himmel och varma dagar gjorde så att känslan av Italien blev levande under läsningen. Perfekt!

Helt ärligt hade jag inga förväntningar på Systrarna från Toscana när jag plockade upp den. Jag trodde inte att den skulle få mig att bry mig om karaktärerna eller bli så försjunken i berättelsen. Jag hade helt fel. Den drog in mig direkt och nästan från första sidan satt jag och var upprörd över hur Emilia behandlas av sin familj. Jag var riktigt arg vissa gånger, det var så orättvist!

Gammelmoster Poppy är en charmig karaktär som sakta men säkert avslöjar detaljer ur sitt liv som påverkar Emilia och resten av släkten. Deras resa till Italien tillsammans blir ett större äventyr än Emilia först trodde. Hon upptäcker hur hårt hållen hon varit hemma och att vana kanske inte alltid är lika med lycka.

Ibland är det lite klyschigt. Emilia är en grå person från början som sakta men säkert väcks till liv. Hennes kusin som jagar en perfekt kille i ren desperation på grund av förbannelsen lugnar ner sig och finner ro och lycka i något helt annat. Men det finns samtidigt lite tyngd bakom andra delar. Hur svårt det kan vara att gå emot sin familj, att hitta sin egen väg och inte vara det alla förväntar sig av en. Eller hur hemskt det är när ingen tror på vad man säger och man blir sviken av någon man trodde att man kunde lita på. Det är en fin kombination vilket gör den till en bra bok att bara flyta iväg i.

Jag blev väldigt positivt överraskad och kommer minnas den här berättelsen med värme.

onsdag 1 juli 2020

Goda grannar av Mattias Edvardsson


Originaltitel: Goda grannar
Sidor: 370 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"Hur väl känner du dina grannar? 
Micke och Bianca flyttar till ett idylliskt villakvarter som verkar perfekt för deras familj. Men allt eftersom de lär känna sina grannar kommer en känsla av obehag smygande. När Bianca blir påkörd utanför sitt hus verkar det först röra sig om en tragisk olycka. Medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer dock tvivlet bland polisen och i kvarteret. Micke har alltid trott på rättvisan. Men vad händer när den enda utvägen tycks vara att ta lagen i egna händer?"
Mattias Edvardsson har snabbt blivit en av mina favoritförfattare och jag ser med stor spänning fram emot varje ny bok han släpper. Vid det här laget är jag nästan inte ens nervös längre, jag är bara säker på att det kommer vara bra.

Nyligen släpptes hans nya bok, Goda grannar, och glädjen var stor när den dök upp i brevlådan! Det tog inte länge innan den påbörjades och inte heller länge innan den avslutades. Det var en sträckläsningsbok av högsta klass. Något som Edvardsson verkligen visar att han är skicklig på är att låta flera karaktärer beskriva händelser ur olika perspektiv. Han gjorde det i En helt vanlig familj där tre familjemedlemmar får ge sina tankar om saker och ting och han lyckas med det igen i Goda grannar där flera personer i ett litet grannskap får komma till tals. Det är fascinerande hur deras tankar och uppfattningar kan skilja sig åt när de pratar om samma händelse.

Hans karaktärer är otroligt välskrivna. De känns fullt trovärdiga och jag kan nästan se den här lilla klungan med hus och alla dess invånare framför mig. Jag är dessutom väldigt glad att jag inte bor där... Dels för att folk verkade ha en ovana att bara stövla in i Mickes och Biancas trädgård och hus hur som helst och dels för att vissa av grannarna verkligen inte var lätta att tycka om.

Det här är en perfekt bok när man vill ha något som är svårt att lägga ifrån sig. Den innehåller relationer, brott, obehagliga karaktärer och väldigt mycket känslor. Mina tankar om karaktärerna åkte bergochdalbana under läsningen. Ibland trodde jag att jag hade fått en klar bild av någon men så kom det nya detaljer som gjorde att jag ändrade mig.

Goda grannar är en bok jag tror kan passa de flesta, vare sig man vanligtvis läser deckare eller romaner.