torsdag 16 juli 2020

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson


Originaltitel: Molnfri bombnatt
Sidor: 554 (Inbunden)
"En höstkväll 1993 står Hedwig Johansson i fönstret och hör skinnhuvudena skandera nerför gatan: Sieg Heil! Sieg Heil! Återigen hör hon de röster som för mer än femtio år sedan skrek detsamma, men då på en gata i Mainz i Tyskland. Hedwig förstår att nu är tidpunkten inne att berätta den historia hon så länge burit på, nu när det finns röster som dagligen påminner henne om den tragedi hon bevittnade på så nära håll."
Den här boken hörde jag talas om inne hos Sandra Therese. Hon har pratat väldigt gott om den i några olika videos och jag blev nyfiken redan första gången. Sedan tog det ett tag innan jag faktiskt jag lånade den på bibblo och läste den. Nu är jag verkligen glad att jag äntligen gjorde det.

Molnfri bombnatt utspelar sig under två tidslinjer. En dåtid när andra världskriget drar igång och Hedwig är ung och bor i Tyskland. Den andra är tidigt 90-tal när hon bor ensam i Stockholm efter att hennes make varit död i två år. Då börjar hon fundera över sitt liv, allt hon varit med om. Hon är rädd att allt ska hända igen när hon hör folk ropa Sieg Heil på gatorna.

Jag blev otroligt fängslad på en gång. Jag längtade hela tiden till nästa lässtund samtidigt som det var tungt att plocka upp den eftersom den slungade mig till andra världskriget och allt hemskt som pågick. Det är skrivet så levande och blir en påminnelse om vad människor är kapabla till. För mig känns det dessutom som att just Hedwig har funnits på riktigt. Jag har spenderat så många sidor med henne och följt henne genom livet.

Läsaren får följa med henne som ung; när nazisterna börjar vandra på gatorna i Tyskland, när hennes pappa blir tagen till koncentrationsläger på grund av sina politiska åsikter, när hon själv går med i Hitlerjugends flickavdelning, när hon förälskar sig i en SS-man och hur hon sedan börjar inse att Hitler är mycket värre än hon någonsin kunde tro.

Jag är verkligen tagen av den här boken. Den kommer leva kvar i mig väldigt länge. Det verkar som att den ska komma i ny pocketutgåva i augusti och jag hoppas att många plockar upp den då.

6 kommentarer:

 1. Jag borde läsa något av Vibeke Olsson. Men kanske får det bli Bricken då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller den här! :) Den är verkligen läsvärd.

   Radera
 2. Den där boken har jag haft stående i bokhyllan i flera år. Borde läsa den för jag har hört att många gillar den.

  SvaraRadera
 3. En riktigt bra bok! Jag läste den för många år sedan. Kul att höra att den kommer i nyutgåva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen bra! Jag hoppas den hittar många nya läsare.

   Radera