måndag 13 juli 2020

Maktspelet av Henrik Fexeus


Originaltitel: Maktspelet
Sidor: 288 (Pocket)
"Faktum är att det är många som inte vill att du ska läsa den här boken. Den ger dig nämligen mycket klara fördelar i konsten att få rätt. Hemligheten bakom att lyckas övertala någon är inte den du tror - det handlar sällan om inövad retorik eller välformulerade argument. Och det sker oftast helt utan att du vet att du blir påverkad. Fråga vilken högt uppsatt politiker, framstående företagsledare eller vilket religiöst överhuvud som helst. Snart är hemligheten din. 
I Maktspelet förklarar mästermanipulatören Henrik Fexeus dessa dolda tekniker genom praktiska och korta instruktioner som du kan använda i vilken situation som helst: på jobbet, bland vännerna eller hemma vid middagsbordet. Du får veta hur du får någon att tycka som du, vad det än gäller, när det än gäller. Vid löneförhandlingen, föreläsningen eller den första dejten. Välkommen till Maktspelet. Den snabba vägen till att få som du vill."
Maktspelet var sambons val för min läsning i juni. Det är en bok jag antagligen inte hade plockat upp själv och det är precis det som gör den här utmaningen så intressant. Jag får verkligen gå utanför min vanlig lässmak och utmana mig.

Den handlar om hur man kan använda sig av språket, både det muntliga och kroppsspråket, för att få som man vill. Det kanske låter som väldigt manipulativt, vilket jag också tyckte innan jag började läsa. Det blev därför en positivt överraskning när jag insåg att det inte alls var så farligt som det lät. Boken hjälper dig att tänka på hur du pratar för att till exempel skicka ut positiva signaler till den du pratar med. Jag har inte riktigt tänkt tidigare på att de små orden "och" och "men" har stor betydelse för hur något uppfattas. Att det är bättre att säga "och" istället för "men", det låter mycket mer positivt och tas emot bättre.

Det är bara ett litet exempel från boken. Det är intressant också då han tar upp hur det han pratar om redan används av politiker och i reklam. Man får en del aha-upplevelser under läsningen. Så det blev en mycket mer intressant läsupplevelse än vad jag först trodde det skulle vara!

2 kommentarer:

  1. Det här med verbalt språk och kroppsspråk är väldigt fascinerande! Det är så mycket som sägs utan att man vet om det ibland. Det är också lite kul för en själv som är lite "utanför" de normala ramarna för sånt som kommer självklart för andra är helt främmande för en själv. Men jag brukar använda vissa knep själv, som jag har upptäckt funkar. Brukar underlätta livet för en när det väl funkar :P Roligt bokval av din sambo!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis! Och vissa är ju extremt duktig på att använda det för att få andra att göra som de vill, så den här boken var bra också för att kunna märka sånt :).

      Radera