torsdag 29 augusti 2019

Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth


Originaltitel: All These Beautiful Strangers
Sidor: 427 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Modernista, tusen tack! 
"Charlie Calloway har ett liv som andra skulle döda för. Trots att hon bara är 17 år befinner hon sig i toppen av samhällets näringskedja. Men hon plågas fortfarande av sin mammas försvinnande för tio år sedan, och hon kämpar med familjens mörka historia. 
I ett försök att slå sig fri från sitt förflutna kastar sig Charlie ut i studentlivet på den prestigefyllda skolan Knollwood som samlar New Englands unga elit. Snart blir hon en del av skolans innersta krets. Dessutom uppvaktas hon av »A-gruppen«, ett hemligt elitsällskap, ökänt för att terrorisera fakulteten, administrationen och sina fiender. 
För att bli medlem måste Charlie delta i Spelet, en utdragen och diabolisk lek som kommer att äventyra hennes vänskaper och rykte liksom hennes plats på skolan. Snart börjar nuet och det förflutna att smälta samman, och Charlie tvingas konfrontera fruktansvärda sanningar om sin familj, sin skola och om sitt eget liv."
Ska ni läsa den här boken så se till att ha en ledig dag framför er! För det här var sträckläsning, jag fullkomligt slukade den!

Den jämförs på framsidan med Donna Tartts Den hemliga historien och jag förstår varför. Det är en skola, ett hemligt sällskap som kanske inte är guds bästa barn och en huvudkaraktär som dras in i det. Men den här är skriven för unga vuxna så den är lite lättare att ta sig igenom. Jag skulle aldrig ha klarat av att sträckläsa Tartts bok, den var för tung för det, även om jag verkligen tyckte om den.

Här däremot flyger sidorna förbi! Det är korta kapitel och redan från början så dras jag in i berättelsen och sedan går det inte att slita sig. Jag måste verkligen få veta hur allt slutar. Hur hänger skolans förflutna ihop med Charlie och hennes försvunna mamma? Är det hennes pappa som gjort något? Eller har mamman verkligen bara övergett familjen?

Det är en bok där jag suttit med ett leende på läpparna vissa stunder, där rysningar har åkt längs ryggraden andra och där nerverna varit på helspänn stora delar av läsningen.

onsdag 28 augusti 2019

En man att lita på av Nicholas Searle


Originaltitel: A Fatal Game
Sidor: 251 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack! 
"Jake Winter har misslyckats. Både civila och säkerhetspersonal har omkommit under ett terroristdåd på en tågstation, en attack som underrättelseofficer Winter hade i uppgift att stoppa. Men trots att han nu är under utredning och tvingas granska sin egen kompetens, sina instinkter och beslut, så undanhåller Jake något. 
Utan sina chefers vetskap har Winter planterat en källa bland fyra jihadister, som planerar ytterligare ett dåd. Han hoppas att Rashid, en ung brittisk man som nyligen återvänt, desillusionerad, från krigsfältet, ska vara nyckeln till hans professionella återlösning. 
När hans tidigare handlingar ifrågasätts och dissekeras hänger allt på att denna operation lyckas. Men kan han verkligen lita på Rashid?"
Jag hade på känn redan innan jag började läsa att det här kanske inte var min typ av bok. Det visade sig tyvärr stämma. Det är något med underrättelseorganisationer, terrorism och liknande som verkligen inte fångar mitt intresse. Jag kan bara komma på en bok som varit ett undantag faktiskt.

Däremot är jag säker på att folk som tycker om att läsa om just de ämnena skulle tycka om den här boken! Den känns välskriven och jag får känslan av att författaren har koll på det han skriver om. Berättelsen känns trovärdig.

Det är helt enkelt ett sådant tillfälle då boken inte passar mig, man kan inte tycka om allt. Jag ska se till att den hittar hem till någon som kan uppskatta den bättre! 

tisdag 27 augusti 2019

Tisdagstrion - Livet förr


Den här tisdagen är det dags att prata om livet förr! Det är temat för tisdagstrion som Ugglan & Boken håller i. Så här kommer mina tre förslag på böcker som handlar om livet förr.


Den här första boken om Maj utspelar sig i slutet av 1930-talet så det måste väl räknas som en berättelse om livet förr. Jag har lyssnat på den för jag klarade faktiskt inte att läsa den. Som ljudbok gick det mycket bättre och det var på grund av hur den är skriven. 


Darktown är en historisk deckare som utspelar sig i Atlanta 1948. Den tar upp mycket om hur rasismen hade sitt grepp där och hur svårt det var för stadens första svarta polisstyrka att tas på allvar och kunna göra sitt jobb. 


Det växte ett träd i Brooklyn är en otroligt bra uppväxtskildring som utspelar sig från 1912 och ett antal år framåt. 

måndag 26 augusti 2019

Blynätter av Anna Jakobsson Lund


Originaltitel: Blynätter
Sidor: 417 (Häftad)
Serie: Metallsviten (del 1)
Ålder: Unga vuxna
"Elsa Madigan är bara ett lyckat uppdrag ifrån att äntligen avancera i rövarbandet. Men en papperslapp med några bleknade ord får henne att riskera allt. 
Finn Gailis sägs vara den starkaste reliktämjaren i sju socknar. Han hoppas att det ryktet ska skydda honom. Att ingen ska förstå hur skör hans kraft egentligen blivit. 
Jeroen Albring är folkdomare, svuren att stå på sanningens sida. Men för tio år sedan dömde han en oskyldig. Snart kommer det att få konsekvenser. 
Under blynatten korsas folkdomares och rövares vägar. Mötet sätter igång en kedja av händelser som hotar att slå sönder världen. Blynätter är första delen i Metallsviten. En historia om svek, vänskap och magi."
Blynätter, första delen i en ny serie av Anna Jakobsson Lund, skrev jag för första gången om i samband med omslagssläppet hon gjorde i juli. Så fort jag fick veta att hon var på väg ut med en ny bok blev jag jättepeppad på att läsa den så när den dök upp var det bara att sätta igång!

I den här berättelsen fokuserar hon på en värld som inte känns helt olik vår egen. Det finns visserligen magi i den och man får kanske tänka tillbaka ett ganska stort antal år i tiden för att hitta rätt stil på samhället men den känns ändå bekant. Och hela tiden sitter jag med tanken att den utspelar sig i Ångermanland. Det beror nog på att de pratar om Skule vilket leder mig till Skuleberget där det sägs att rövare höll till förr i tiden, och i boken finns det olika rövarband. Det ger det hela en lite mysig, hemtrevlig känsla för min morfar kom från Ångermanland.

Förutom den personliga känslan är det en riktigt spännande historia. Finn och Elsa, två av våra huvudkaraktärer, tillhör ett rövarband. Något kokar under ytan i samhället och de blir tillsammans med folkdomaren Jeroen indragna i mycket mer än de räknat med. Finn är reliktämjare, vilket innebär att han kan ta kontroll över reliker som har olika krafter. Men han måste alltid passa sig så inte reliken får kontroll över honom istället. De råkar ut för en hel del, kanske inte helt frivilliga, äventyr. Elsa tycker jag verkligen om, hon är en riktigt tuff tjej. Finn är lite irriterande ibland eftersom han är väldigt impulsiv och inte alltid tänker efter innan han handlar men han har verkligen ett gott hjärta.

Jag är otroligt imponerad över hur Anna Jakobsson Lund kan bygga upp så här fascinerande världar och berättelser. Det är bara att öppna boken, dras in och vakna upp när sidorna tar slut. Då känns det som att man har sagt hejdå till karaktärer man känner på riktigt. Speciellt Finn och Elsa är så levande. Den var verkligen jättebra och jag är glad över att det bara är första delen, det finns alltså mer att se fram emot!

fredag 23 augusti 2019

The Book Title Tag


1. En titel som är din livs historia.
2. En titel som beskriver en ultimat helg.
3. En titel som beskriver ett äventyr du vill åka på.
4. En titel som du vill döpa ditt jobb till.
5. En titel på ditt perfekta jobb.
6. En titel på en plats du vill besöka.
7. En titel som beskriver ditt kärleksliv.
8. En titel som är en fråga du ställer dig själv.
9. En titel på ett kungarike du vill styra/det namn ditt kungarike skulle ha. 
10. En titel på ditt bandnamn. 

torsdag 22 augusti 2019

Anne Franks dagbok av Anne Frank


Originaltitel: Het Achterhuis Dagboekbrieven 12 juni  1942 - 1 augustus 1944
Sidor: 349 (Storpocket)
"Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen.
I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa - inte en symbol.
Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag."
Det här är en bok jag tänkt att jag borde läsa otroligt länge. Jag har självklart hört talas om Anne Frank och hennes dagbok. Men jag har aldrig tidigare läst den vilket nästan känns lite pinsamt. Men nu är det äntligen gjort. Och vilken upplevelse det var.

Den krossar ju ens hjärta för man vet hur det slutar redan i början. Så att sitta och läsa om Annes framtidsdrömmar, allt hon vill göra med sitt liv och veta att hon aldrig kommer få uppleva det, det är så sorgligt. Sedan tänker man på att hon dog bara kort innan allt var över, hon var så nära att få växa upp och göra allt hon drömde om. Detsamma gäller den unga pojken från den andra familjen som gömde sig med Franks familj.

Men det har varit en fin upplevelse att få lära känna Anne genom hennes dagbok. Att få ta del av hennes tankar och känslor. Hon hade verkligen många tankar som hon kände att hon inte kunde dela med någon annan i gömstället.

Jag blev lite förvånad över hur dålig hennes relation till mamman verkar ha varit. Och hur hård hon är mot sig själv vissa gånger. Hon funderade över de två delar av henne som fanns, dels den som var utåt, skojfrisk och aldrig tog vid sig av något andra sa. Dels den känsligare som hon bara vågade vara när hon var ensam. Hon skrev till och med att den delen som kom fram utåt är anledningen att ingen orkade med henne så länge, att hon var rolig för stunden men sen fick folk nog. Det gör ont i hjärtat att läsa att hon tänkte så om sig själv.

Jag är glad att jag äntligen har läst den och kan mycket väl tänka mig att det kommer bli omläsningar i framtiden.
"För mig är det komplett omöjligt att basera allting på död, elände och förvirring. Jag ser världen långsamt allt mer omvandlas till en öken, jag hör allt tydligare åskan gå, den som kommer att döda även oss, jag lider med miljontals människor, och ändå, när jag blickar upp mot himlen tror jag att allt detta ska vändas till något gott, att även den här ondskan ska upphöra, att det åter ska bli lugn och fred i världsordningen." - sid. 326

onsdag 21 augusti 2019

Den mörka flykten av Max Klintman


Originaltitel: Den mörka flykten
Sidor: 319 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Under flera år har forskarna mottagit oförklarliga radiovågor från avlägsna galaxer och stjärnor. Till en början har man inte vetat vad de betyder, men när den solliknande stjärnan HD 169545 försvinner från stjärnhimlen förändras allt. Mycket tyder på att solen kommer att slockna långt tidigare än man trott. Om solen sänder ut liknande radiovågor kan den stå inför samma slut som HD 169545. 
Ingen bryr sig mindre om mystiska radiovågor än Robert Palmkvist. Inte förrän han får en ny och oväntad vän är han säker på att han vill överleva. Den mörka flykten tar oss med på en spännande roadtrip genom ett sönderfallande Sverige tillsammans med de människor som försöker undkomma mörkret."
Tidigare i sommar läste jag Den vedervärdiga mardrömmen av samma författare. Jag gillade storyn i boken men hade lite problem med karaktärerna i början. Det är faktiskt ungefär likadant med Den mörka flykten, men ännu mer den här gången. Jag tycker idén är spännande och vissa delar är riktigt drivande och gör så sidorna flyger fram. Men jag har svårt att få någon relation med karaktärerna.

Det känns inte riktigt som att jag hittar något som gör att jag kan känna med dem. De skojar vid underliga tillfällen och jag har nog inte samma humor som dem heller så det blir bara konstigt för mig. En av kvinnorna har haft ett dåligt förhållande och det kommer ha betydelse längre fram i berättelsen men det känns ändå inte som att jag får något riktigt grepp om det.

Det här författarens debut så jag läste hans andra bok först och det märks att han har utvecklats väldigt mycket mellan de två. Den utvecklingen gör att jag nog kommer hålla utkik efter fler böcker av honom i framtiden även om jag inte riktigt klickat helt och hållet med de två jag har läst.

tisdag 20 augusti 2019

Tisdagstrion - Favoriter från barndomen


Tisdag och dags för Tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken igen! Nu ska vi gå tillbaka till barndomens favoriter. 


Pettson och Findus är självklara på den här listan. Det finns bara fina minnen med dem! 


Windy ledarhingsten är en bok jag lånade från biblioteket flera gånger! Den finns i min bokhylla nu som vuxen men jag har inte vågat läsa om den ännu.


Ännu en från riktiga unga år. Den här kommer jag så väl ihåg fortfarande!

måndag 19 augusti 2019

Exet av Alafair Burke


Originaltitel: The Ex
Sidor: 289 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"Olivia är en av New Yorks bästa försvarsadvokater. När hon får reda på att hennes ex, bestellerförfattaren Jack, misstänks för mord på tre främlingar, är hon övertygad om att han är oskyldig. Frågan är vem som vill sätta dit honom och varför. 
Olivia bestämmer sig för att försvara Jack. För många år sedan krossade hon nämligen hans hjärta, och hon hoppas att detta kan gottgöra hennes svek. Så länge som Jack är oskyldig, förstås. För det är han väl?"
Jag har lite delade meningar om den här boken, uppdelat i ganska mycket positivt och lite negativt. Dels var det en sträckläsningsbok, jag plöjde den till största delen under en kväll och ville inte lägga ner den. Det var ett nöje att läsa den. Men, jag hade listat ut twisten en bit in eftersom det var så tydligt att man inte ens skulle tänka på det som en möjlighet.

Jag vill ju helst bli överraskad av spänningsromaner och thrillers, men jag tyckte ändå om den på många sätt. Det var uppfriskande att läsa om Olivia, en karaktär som är långt ifrån perfekt men som jag tycker om. Hon vet att hon betett sig illa tidigare och hon kan se i sig själv varför hon gjorde det och hur fel det var. Nu är hon en riktigt vass och bra försvarsadvokat och hon vet om att hon är grymt duktig på sitt jobb.

Det är ingen actionspäckad berättelse utan man får mer följa Olivias arbete med att försöka hitta sätt att kunna så tvivel över bevisen som åklagarsidan lägger fram, hennes arbete med att sålla igenom all information de får och vad som kan vara viktigt och hur hon kan använda det. Det är alltså ingen deckare i klassisk mening för man följer inte polisarbetet och det tyckte jag var riktigt intressant.

Så på många sätt tycker jag att det är en spännande bok, det enda jag kan klaga på är att överraskningen inte blev någon överraskning för mig.

torsdag 15 augusti 2019

Att slå sig fri av Lisa Westerlund


Originaltitel: Att slå sig fri
Sidor: 394 (Häftad)
Serie: Serien om Klara (del 3)
Recensionsexemplar: Från Saga Egmont, tusen tack! 
"Klara och Nima har varit ihop i 3+ veckor. Nu praktiskt taget bor Klara hos honom och hans lilla dotter Sara. Och snart får Klara veta det hon redan misstänkte: hon är gravid. 3+ veckor.
Men det är inte alla i deras omgivning som vill att Klara och Nima ska vara en familj. Någon följer noga vad Klara och hennes vänner gör. Mitt i blöjbyten, illamående och bästisproblem blir Klara utsatt för hot."
Att slå sig fri är tredje boken om Klara och hennes liv. De två tidigare heter Klarhet/Att slå tillbaka och Trygghet/Ingens slav Jag har läst och tyckt om båda två. Men med tredje boken tycker jag serien tar ett ännu större steg framåt, det här är helt klart min favorit!

Klara verkar ha fått allt hon drömt om; hon är sambo med Nima, hon är styvmamma till hans lilla dotter och hon har precis fått veta att hon är gravid själv. Deras lilla familj ska utökas. Det har gått fort men det känns rätt, eller gör det? Förutom sina egna tvivel måste Klara hantera det faktum att någon hotar henne. Någon skickar hotfulla brev, sprayar ner hennes dörr och förföljer henne. Vid sidan av hennes liv får man följa en blogg på nätet som är full av hat mot olika folkgrupper, och personen bakom bloggen verkar till slut rikta in sig lite extra på Klara.

Det är riktigt jobbigt att läsa delarna med bloggen kan jag säga. Den är så full av hat och även om den är påhittad så blir jag både arg och ledsen, för jag vet att det tyvärr finns folk som går runt med så mycket ilska i sig på riktigt, mot oskyldiga människor.

Berättelsen är otroligt medryckande och det tar mig ungefär ett dygn att läsa ut den. Jag lägger undan den för pauser ibland men plockar hela tiden upp den snabbt igen för att jag behöver få veta hur det kommer gå. Den är skriven ur flera karaktärers perspektiv och tillsammans vävs allt ihop på ett riktigt bra sätt. Klaras försök att lista ut vad hon vill, hoten och vem som ligger bakom dem, hennes vänskap med två andra kvinnor som båda har egna problem och lite annat.

Det ryms mycket på de här sidorna och allting slutar med en bok jag verkligen tyckte om att läsa.

onsdag 14 augusti 2019

The Grand Man av Florence Wetzel


Originaltitel: The Grand Man
Sidor: 424 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Juliet Brown is a ScandiGeek, a person who is enamored of all things Scandinavian. An unexpected opportunity sends Juliet to Sweden to interview an American jazz singer, and she is quickly drawn into the vibrant Stockholm music scene. 
When one of Juliet's new friends is murdered, she finds herself embroiled in a real-life Swedish mystery. Journalist Magnus Lindblom offers to help Juliet despite his own struggles, which include hiding the truth about Stieg Larsson's missing fourth book. 
Set in the depths of the cold and dark Swedish winter, amidst the weaving cobblestone streets of Stockholm's Old Town, The Grand Man ultimately solves two contemporary Swedish mysteries: the assassination of prime minister Olof Palme, and the fate of Stieg Larsson's final manuscript."
Den här boken blev jag genast intresserad av när jag fick förfrågan att läsa den! Två stora mysterier, mordet på Olof Palme och Stieg Larssons försvunna fjärde manuskript, hur ska jag kunna motstå något sådant? Sedan är det riktigt roligt att författaren som är amerikan har blivit så fäst vid Stockholm att hon valde att lägga handlingen i sin bok där!

Det är en otroligt lättläst thriller där sidorna bara flyger fram. Jag har kommit på mig själv med att längta hem för att få fortsätta läsa de gånger jag har varit på jobbet. Den inbjuder verkligen till sträckläsning, dels med sitt driv och dels med korta kapitel. Juliet är en intressant karaktär som under livet har fått mycket hjälp från svenska böcker, bland annat Pippi Långstrump men kanske allra mest av Stieg Larssons Millenniumserie. Det har sina speciella sätt att märkas under berättelsens gång.

Lite nervöst är det ju att se hur någon tar sin an gåtan om Olof Palme. Det finns så många teorier och böcker som tar upp vad som hände. Men jag tycker Wetzel har löst det bra och på ett alldeles eget sätt. The Grand Man syftar förresten på Grandmannen; en man som sågs av flera vittnen utanför biografen Grand där Palme var precis innan mordet. Vad han har för roll i boken får man läsa sig till!

Jag tyckte väldigt mycket om den och hoppas på att det kan dyka upp fler böcker med Juliet i huvudrollen. Kanske kan hon lösa lite fler svenska mysterier?

tisdag 13 augusti 2019

Tisdagstrion - Böcker jag ser fram emot att läsa


Dagens lista till Ugglan & Boken hade kunnat bli hur lång som helst! Men jag ska försöka välja ut tre böcker som jag ser fram emot att läsa. 


Made You Up låg på min önskelista i flera år innan jag äntligen köpte den. Nu ska jag bara se till att läsa den också. Förhoppningsvis i höst!


Kidnappningen köpte jag på årets bokrea. Jag stod och småkikade i den och ville bara fortsätta läsa. Men ännu har den inte blivit läst. Den är baserad på verkliga händelser vilket alltid gör mig extra nyfiken!


Summer köpte jag av någon som hade lite bokrensning på Instagram! Den låter jättebra och jag ser fram emot att läsa den.

måndag 12 augusti 2019

My Library (bokapp)


Under min semester hittade jag en app som heter My Library. Klickar ni på bilden så borde ni komma till sidan i Google Play Store där man kan läsa lite om den. Det är helt enkelt en app där man kan skanna in sina böcker, markera vilka som är lästa och olästa, sätta in information om böckerna och datum när man läst dem och lite annat smått och gott. 

Det här fastnade jag helt för och har alltså suttit här hemma och skannat in varenda liten bok. Det tog några dagar! Men till slut var jag färdig och nu har antalet böcker landat på 878! Ett nätt litet antal... Host. Av dem är 239 olästa. Jag riskerar inte att bli utan läsning på ett tag i alla fall :). 

Har ni koll på hur många böcker ni har och hur många av dem som är olästa? 

fredag 9 augusti 2019

Book Snob Book Tag


1. Adaptation Snob: Do you always read the book before you see the movie?
2. Format Snob: if you had to choose only one format for the rest of your life - print, electronic, or audio - which would it be?
3. Ship Snob: would you date or marry a non-reader?
4. Genre Snob: You have to ditch one genre and never read it again, which would it be?
5. Uber Genre Snob: You only read one genre for the rest of your life, which would it be?
6. Community Snob: Which genre do you think receives the most snobbery from the bookish community?
7. Snobbery Recipient: Have you ever been snubbed for something you've been reading or for reading in general?

torsdag 8 augusti 2019

Innan ni tog oss av Lisa Wingate


Originaltitel: Before We Were Yours
Sidor: 444 (Inbunden)
"Memphis, 1939. Tolvåriga Rill Foss och hennes fyra yngre syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. När deras föräldrar tvingas åka till sjukhuset en stormig natt lämnas Rill kvar för att passa syskonen. Men helt plötsligt dyker främlingar upp. De sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem, och syskonen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Snart går det dock upp för dem att verkligheten är bra mycket brutalare än så. 
Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?"
Den här boken har varit precis överallt på Instagram känns det som. Jag har funderat på att läsa den ganska länge eftersom jag fick veta att den skulle vara baserad på sanna händelser. Men det tog ändå ett tag innan jag bestämde mig för att plocka upp den.

Alla säger att den är riktigt berörande och att man blir tårögd medan man läser. Jag kan bara hålla med. I slutet var det nära att tårarna rann över. Fram tills dess så var jag ganska arg, jag satt hela tiden och tänkte på att det här faktiskt har hänt på riktigt. Inte med just de här karaktärerna, men på det stora hela. Barn togs från sina familjer, från familjer som faktiskt älskade dem och utan att föräldrarna förstod vad som hände. Kan ni tänka er hur hemskt det måste ha varit för både barn och föräldrar?

Jag sträckläste boken, jag behövde få veta hur det skulle gå. Jag behövde få lite ro i kroppen efter att ha blivit så arg, frustrerad och ledsen. Sedan har jag googlat på de verkliga fallen. Det är verkligen en bok som berör.

onsdag 7 augusti 2019

En gentleman i Moskva av Amor Towles


Originaltitel: A Gentleman in Moscow
Sidor: 518 (Inbunden)
"I juni 1922 eskorteras greve Alexander Rostov från en rättegångssal i Moskva till det fashionabla Hotell Metropol - beläget mittemot Kreml - där han under flera år bott i en lyxsvit. Han har stått åtalad för en dikt han skrivit och med nöd och näppe undgått dödsstraff; istället döms han till husarrest på obestämd tid och tvingas flytta till ett litet vindsrum på hotellet. Medan Sovjetunionen genomgår decennier av våldsamma omvälvningar försöker Rostov skapa en ny mening och ett annat slags rikedom i sitt liv. Han lär i berättelsens början känna Nina, en nioårig flicka, som blir hans ledsagare in i hotellets sällsamma värld."
Det här är också en sådan bok som jag blev nyfiken på direkt. Dels har jag hört en hel del bra om den i en engelsk bokpodd, dels lät själva berättelsen så intressant. Jag vet inte men något med livet på ett hotell bara drog in mig.

När jag skriver det här (några dagar innan det publiceras) har jag precis läst ut den och sitter med ett leende på läpparna. Den lämnade mig verkligen med en varm känsla. För trots att greve Rostov döms till husarrest och förlorar sin frihet, så tar han sig an de nya omständigheterna med så gott mod. Det kommer ett mörker ibland men i stort så har han en så härlig inställning. Han är en bra och god karaktär, exakt hur god förstår man inte ens förrän långt senare i berättelsen.

Jag tyckte verkligen om den. Det händer inte jättemycket hela tiden och det blir lite historielektion på köpet men det gör ingenting. Jag trivs med att få lära känna hotellets alla karaktärer under flera år och se hur världen förändras omkring dem. Det var verkligen en fin läsupplevelse!

tisdag 6 augusti 2019

Tisdagstrion - Katter


Den åttonde augusti är det den internationella kattdagen så veckans tisdagstrio handlar så klart om katter! Det är även Nitros födelsedag och jag tror att jag låter bli att berätta för honom att han delar dagen med alla katter. Tisdagstrion hittar ni inne hos Ugglan & Böckerna!


Det här var den absolut första jag kom att tänka på. I En man som heter Ove dyker en katt upp och har ganska stor inverkan på Ove.


Det här är en bok som jag inte har läst, men är ganska nyfiken på!


Något för kattälskaren! En fylla-i-bok om dig och din katt :)

måndag 5 augusti 2019

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf


Originaltitel: Herr Arnes penningar
Sidor: 348 för hela boken, just den här berättelsen är på 90 (Storpocket)
"En natt råkar den rike prästen Herr Arne och hans familj och hushåll ut för ett rövarband av skotska legosoldater som mördar dem. De sätter eld på huset för att få det att se ut som en olycka, men soldaterna märker inte att Arnes fosterdotter Elsalill, som gömt sig, överlever. "Herr Arnes penningar" utspelar sig i Bohuslän någon gång under 1500-talet då landskapet fortfarande tillhörde Norge."
Den här utgåvan innehåller både Herr Arnes penningar och Kejsarn av Portugallien. Kejsarn har jag redan lyssnat på för några år sedan så den behövde jag inte läsa. Men Herr Arne har jag aldrig stiftat bekantskap med tidigare så nu var det dags! Den här skulle kunna ha räknats som en klassiker någon månad men jag kände bara för att läsa den trots att julis klassiker redan var läst.

Det är en kort berättelse på 90 sidor och jag läste den en sen kväll innan det var dags att sova. Det var ganska mysigt faktiskt då den är lite av en spökberättelse.  Språket är en aning gammaldags men det är inget som stör, det bidrar faktiskt mer till själva läsupplevelsen. Jag gillade den verkligen och är glad att jag hade tid att läsa hela på en gång. Den är både spännande och tragisk. Lagerlöf lyckades verkligen få till stämningen i den.

Jag ser fram emot att läsa fler av hennes böcker framöver! Mårbackasviten ligger ju och väntar i klassikerhögen.

torsdag 1 augusti 2019

Amerikanskt av Ester Blenda Nordström


Originaltitel: Amerikanskt
Sidor: 174 (Häftad)
"Ester Blenda Nordströms reseskildring Amerikanskt från 1923. Ester Blenda berättar om överfarten, de tolv dygnen som tredjeklasspassagerare, om framkomsten och den hårda behandlingen på Ellis Island, om New York, om vimlet, om kaoset på Broadway, om hotellrum med vägglöss och kackerlackor. 
Hon fortsätter till Minneapolis, jobbar som servitris på en slabbig sylta, plockar körsbär i Saint Paul, besöker en svensk gård, liftar västerut med en skranglig Ford som låter som en kulspruta, tjuvåker med tåg genom att gömma sig på bromsstängerna under vagnen och ertappas av bromsaren, tar sig till Colorado, Wyoming, Salt Lake City, bor tre veckor hos mormonerna, tar tåget till Las Vegas som då bara är en liten gruvstad med en enda gata men en plats där det redan går vilt till, fortsätter till Texas och sedan norrut igen till Chicago där hon får anställning som kökspiga i ett rikt hus med herr och fru och sjutton tjänare. 
Och så vidare. I ett rappt tempo ger hon med sin oförlikneliga förmåga att berätta rakt på sak, sin starka närvaro i allt hon återger en fascinerande tydlig bild av ett USA för snart hundra år sedan."
Tredje boken av Ester Blenda Nordström är läst! Precis som de två tidigare är den här väldigt rapp och hennes humor skiner verkligen igenom i hennes skrift. Jag hade haft panik och velat åka hem vid väldigt många tillfällen under den resan men hon fixar allting och även om hon suckar och tycker det är tungt ibland så ger hon aldrig upp.

Jag blir hela tiden imponerad av vad hon vågar. Hon smyger på ett tåg och åker med gratis, UNDER en av tågvagnarna för att en kille hon liftat med tidigare sa att det var ett bra sätt att åka på. Det ångrar hon ganska bittert att hon gjorde för det var inte bekvämt, som man kanske kan tänka sig.

Allt är riktigt levande beskrivet och det är fascinerande att följa med på hennes resa. Det enda som stör under läsningen är människosynen för den tiden. Hon tar jobb som köksassistent ett tag och gårdskarlen som är mörkare får inte äta med resten av personalen i huset och hans disk får inte ens diskas tillsammans med de andras. Det är helt sjukt och det reflekterar Nordström också över i boken.

Nu tror jag att jag bara har en reportagebok kvar att läsa, Byn i vulkanens skugga. Sedan finns hennes bokserie som börjar med En rackarunge och en fristående bok som heter Tok-Konrad. Jag ska med glädje ta mig an dem också framöver!