tisdag 31 maj 2022

Tisdagstrion - Å, Ä, Ö (minst en av bokstäverna någonstans i varje titel)

 

Den här veckan vill Ugglan & Boken att vi ska tipsa om böcker som har bokstäverna å, ä eller ö i titeln. Här kommer mina tre tips!


Nattfåk av Johan Theorin är en del i hans serie som utspelar sig på Öland och det är min favorit även om hela serien är väldigt bra.


Hjälten av Dean Koontz är en bok jag lyssnat på flera gånger för att den är så spännande. Jag minns första gången, då lyssnade jag på den på kvällarna innan jag skulle sova och det var många nätter jag blev så uppe i varv av spänningen att jag somnade sent.


Mördaren i folkhemmet av Lena Ebervall & Per E Samuelson är en väldigt bra och intressant bok baserad på verkliga händelser. 

måndag 30 maj 2022

Sanningsbärarna av Jenny Küttim

 

Originaltitel: Sanningsbärarna
Längd: 9 h 23 min
Uppläsare: Philomène Grandin
"Jag har alltid, så länge jag kan minnas, velat dö för att sedan återuppstå i paradiset. Som ett vittne var detta en helt naturlig längtan. Meningen med livet i denna onda värld var att se livet som en parentes. Inget var på riktigt."

Efter att som tonåring ha lämnat Jehovas vittnen gör Jenny Küttim karriär som grävande journalist, men lovar att aldrig granska den sekt hon vuxit upp i. Löftet är enkelt att hålla, tills en dag när en låda med brev dimper ner på hallmattan. Breven tvingar Jenny att börja gå bakåt, och låta sin egen historia krocka mot den rörelse som fortfarande skriver sina egna sanningar för att kontrollera sina följare.

Sanningsbärarna är en uppväxtskildring som inte liknar någon annan, och samtidigt en närgången granskning av de slutna miljöernas mekanismer."

Sanninsgsbärarna är en otroligt tung bok att lyssna på. Det är så många barn som råkar illa ut och det faktum att det här är direkt från verkligheten gör att det verkligen känns i hjärtat under läsningen.

Författaren berättar om sin uppväxt i Jehovas vittnen, sin barndom där hon och hennes syskon blev utsatta för misshandel av pappan. Författaren själv utsattes dessutom för sexuella övergrepp. Jag blir otroligt arg när jag läser om hur så många övergrepp har tystats ner och inte anmälts till polisen. Gruppen ska själva reda ut anklagelser och fördöma förövare men det finns en tvåvittnesregel. Ett brott måste ha två vittnen. Ni förstår nog hur svårt det blir för ett offer att få någon sorts rättvisa då. 

Det är inte bara sin egen berättelse författaren delar med sig av, hon har intervjuat många andra som blivit utsatta. Jag tycker att Jenny Küttim är otroligt modig som skrivit den här viktiga boken. Hon har gjort det trots att hon har några familjemedlemmar som fortfarande är vittnen. 

Känner ni att ni orkar med det här tunga ämnet rekommenderar jag den verkligen. 

torsdag 26 maj 2022

The Final Girl Support Group av Grady Hendrix

 

Originaltitel: The Final Girl Support Group
Sidor: 339 (Häftad)
"In horror movies, the final girl is the one who's left standing when the credits roll. The one who fought back, defeated the killer, and avenged her friends. The one who emerges bloodied but victorious. But after the sirens fade and the audience moves on, what happens to her?

Lynnette Tarkington is a real-life final girl who survived a massacre twenty-two years ago, and it has defined every day of her life since. And she's not alone. For more than a decade she's been meeting with five other actual final girls and their therapist in a support group for those who survived the unthinkable, putting their lives back together, piece by piece. That is until one of the women misses a meeting and Lynnette's worst fears are realized-someone knows about the group and is determined to take their lives apart again, piece by piece.

But the thing about these final girls is that they have each other now, and no matter how bad the odds, how dark the night, how sharp the knife, they will never, ever give up."

The Final Girl Support Group är en riktig bladvändare! Här händer det saker hela tiden och det finns knappt tid att hämta andan. Jag sitter på nålar och har väldigt svårt att lägga undan boken, jag vill bara läsa och läsa samtidigt som jag vet att det kommer bli tomt när den är slut.

Berättelsen följer Lynnette, hon är en "final girl", en tjej som överlevt en situation där flera andra blivit mördare. Ni vet, det klassiska i skräckfilmer, till exempel en grupp ungdomar på sommarläger, en galen mördare är lös och bara en av ungdomarna tar sig levande därifrån. Det är en final girl. Hon och några andra final girls träffas i gruppterapi för att prata och bearbeta sina trauman, men så blir en av dem mördad och Lynnette är övertygad om att någon är ute efter dem allihopa.

Hendrix vet verkligen hur man håller fast läsaren i ett stenhårt grepp. Karaktärerna känns levande och trovärdiga och själva mysteriet innehåller flera twister och vändningar som jag inte kunde förutse. Det blev aldrig tråkigt.

Det här är den tredje boken jag har läst från författaren och det är min nya favorit. 

onsdag 25 maj 2022

Heartstopper Volume One av Alice Oseman

 

Originaltitel: Heartstopper Volume One
Sidor: 288 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Charlie and Nick are at the same school, but they've never met... until one day when they're made to sit together. They quickly become friends, and soon Charlie is falling hard for Nick, even though he doesn't think he has a chance. But love works in surprising ways, and Nick is more interested in Charlie than either of them realised."

Heartstopper är överallt just nu! Både i bokformat och på Netflix. Jag måste säga att jag förstår varför. Netflix-versionen har jag redan sett två gånger och första delen i bokserien var fantastiskt mysig att läsa. 

Jag blir alldeles varm och glad av att läsa om Charlie och Nick. Utvecklingen av deras känslor för varandra och Nicks funderingar om sin egen sexualitet är så fint beskrivet. Det är roligt att se hur många repliker i Netflix-serien som är direkt tagna från boken. De har verkligen gjort ett bra jobb med att vara så trogen till originalet som möjligt. Det är dessutom underbart att den innehåller så mycket mångfald! 

Trots att den till största delen gör mitt hjärta alldeles löjligt lyckligt tar den upp svåra ämnen som mobbning och det finns vissa karaktärer som jag verkligen inte tycker om. Charlies ex är ganska obehaglig och vissa av de andra killarna i skolan får mig bara att bli arg. 

Det finns hur som helst inga tvivel, jag kommer fortsätta med serien i båda formaten!

tisdag 24 maj 2022

Tisdagstrion - Himmel & helvete

 

Veckans tisdagstrio inne hus Ugglan & Boken handlar om himmel och helvete, tolkningen är som vanligt fri. Man skulle kunna tro att jag skulle sikta in mig på helvete här, med tanke på att jag mest läser om mord och skräck. Men jag kan faktiskt inte komma på så många böcker i hyllan som skulle passa in på just helvete i titel eller omslag som jag tänkte fokusera på, så det blir bara en, de andra två får vara himmel!


Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner är en bok om författarens tid i ett förhållande med väldigt mycket psykisk misshandel. Det är en bok jag kunde hitta mycket igenkänning i. Och här är det så klart titeln med ordet helvetet som räknas.


Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón är tredje delen i serien om De bortglömda böckernas gravkammare. En av mina favoritserier! 


Tjugo år till dig av Anna Lönnqvist. Det här är mest för omslaget, jag älskar känslan i det. Att sitta mitt ute i ingenstans och se ut över en vacker himmel.

måndag 23 maj 2022

Skarp av Helena Dahlgren

 

Originaltitel: Skarp
Sidor: 302 (Inbunden)
"De senaste åren har varit stökiga för litteraturvetaren Emma Wijkman, men när hon får ett vistelsestipendium i Norrbotten ser hon sin chans att börja om på nytt. Hon ska få bo på gården där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde och verkade. Där ska hon äntligen skriva klart sin avhandling om Skarp, som dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet. Väl på plats dras Emma in i Beata Skarps värld ännu mer än hon hade räknat med. Ju mer hon tar reda på om Skarps sista tid i livet, desto mer luckras gränsen mellan henne och författaren upp. Till slut återstår endast sanningen om Beata Skarps död - och sanningen om Emma själv."

Skarp är en väldigt spännande bok som tar upp en intressant blandning av besatthet och litteratur. Vilken betydelse den kan ha och hur nära vill man egentligen komma sina favoritförfattares liv?

Jag fick frågan om Skarp är skräck, men jag skulle säga att det är mer nervkittlande spänning som kryper in under huden på mig när jag läser. Miljöbeskrivningarna är otroligt levande och jag känner skogen runtomkring mig, hör älven som brusar i bakgrunden. Känner ensligheten som kommer med dålig mobiltäckning och få grannar.

Huvudkaraktären, Emma, är inte alltid så lätt att tycka om. Hon dricker väldigt mycket och det gör att jag är ganska negativt inställd till henne. Samtidigt är berättelsen otroligt indragande och jag vänder blad med glädje för att få veta mer om Beata Skarp och se vad Emma kan lista ut om hennes liv och död. 

En annan del jag uppskattar extra mycket är att man får läsa små utdrag ur Beata Skarps böcker i berättelsen. Jag älskar när det finns en bok i en bok. 

Det är en stämningsfull berättelse om hemligheter och böckers kraft över sina läsare, jag kan verkligen rekommendera den!

fredag 20 maj 2022

Your answer can´t be books tag!

 

Originalvideo! 

1. What is something that you own way too many of, other than books?
2.  What is something that you do for fun that’s not reading a book?
3.  What is something special or important on your nightstand, that’s not a book?
4.  What’s something that you buy at a bookstore other than books?
5.  What’s a fun gift that you’ve received that wasn’t a book or a gift card for books?
6.  What’s a YouTube channel that you watch, that’s not related to books?
7.  Tag five BookTubers that you want to learn more about.

torsdag 19 maj 2022

Demon av Matt Wesolowski

 

Originaltitel: Demon
Sidor: 320 (Häftad)
Serie: Six Stories (del 6)
" In 1995, the picture-perfect village of Ussalthwaite was the site of one of the most heinous crimes imaginable, in a case that shocked the world. Twelve-year-old Sidney Parsons was savagely murdered by two boys his own age. No reason was ever given for this terrible crime, and the 'Demonic Duo' who killed him were imprisoned until their release in 2002, when they were given new identities and lifetime anonymity. 
Elusive online journalist Scott King investigates the lead-up and aftermath of the killing, uncovering dark stories of demonic possession, and encountering a village torn apart by this unspeakable act. And, as episodes of his Six Stories podcast begin to air, and King himself becomes a target of media scrutiny and the public's ire, it becomes clear that whatever drove those two boys to kill is still there, lurking, and the campaign of horror has just begun..."

Demon är sjätte delen i en av mina favoritserier, Six Stories. Jag älskar verkligen upplägget att böckerna är skrivna som en true crime-podcast. 

I den här delen får vi följa Scott King när han intervjuar sex olika personer som på något sätt har koppling till en händelse där två barn mördade ett annat barn. Både de två mördarna och offret var i 12-års åldern. Man får lära känna alla inblandade, se deras liv utifrån andras perspektiv, ta del av deras uppväxt och de underliga saker som börjar hända runtomkring dem. Något som ofta finns med i böckerna är en hårfin gräns mellan det verkliga och det övernaturliga, man vet aldrig riktigt på vilken sida man står på.

I Demon tar författaren upp frågor angående skuld och när har man straffats nog? Kan man få en andra chans efter att ha begått en hemsk handling som barn? Är det rätt att barnen, när de släpps ut från fängelset som vuxna, får livslång anonymitet? Och kan man känna sympati för deras svåra uppväxt och samtidigt hata dem för brottet de begått?

Det är tunga ämnen som vävs in i en spännande berättelse och jag ser redan fram emot nästa del i serien!

onsdag 18 maj 2022

Släcka liv av Pernilla Ericson

 

Originaltitel: Släcka liv
Sidor: 375 (Inbunden)
Serie: Lilly Hed (del 2)
"Det går inte att slå larm, inte att ringa på hjälp, det går inte ens att tända en lampa ...

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället."

Pernilla Ericson har blivit en av mina favoriter inom deckargenren. Hennes böcker är alltid otroligt spännande samtidigt som de tar upp viktiga ämnen. I Släcka liv, andra boken om Lilly Hed, skriver hon om mäns våld mot kvinnor, klimatförändringar och det extrema väder som kommer pga av det och hur beroende vi är av el, hur snabbt vi blir sårbara när allt vi tar förgivet slutar att fungera.

Jag tycker verkligen om de två huvudkaraktärerna, Lilly och Liv. Liv känns igen från Ericsons tidigare serie om Erlagruppen. De är starka och tuffa kvinnor som jag gärna skulle vara vän med på riktigt. Jag känner speciellt med Lilly som på det personliga planet har gått igenom en del jag kan känna igen mig i.

Ett extra intressant element i berättelsen är att poliserna får bli kreativa med sin utredning när de inte kan kontakta omvärlden för att få hjälp och inte kan använda sig av alla sina vanliga hjälpmedel eftersom vädret har orsakat ett strömavbrott. 

Jag avslutar läsningen med en tudelad känsla. Inte alls för att jag är osäker på vad jag tycker om själva boken, den är riktigt bra. Men slutet fick mig verkligen att fundera, och så här i bokform vet jag inte riktigt vilken sida jag står på.

tisdag 17 maj 2022

Tisdagstrion - Böcker med parallella berättelser/flera tidsplan

 

Den här veckan vill Ugglan & Boken att vi ska tipsa om böcker som har parallella berättelser eller berättelser med flera tidsplan. Jag tolkar det som böcker där vi får följa en handling i nutid och en i dåtid. Jag brukar verkligen tycka om den typen av böcker så här finns det en hel del att välja på.


Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid. Här får vi följa reportern Monique i nutid. Hon får chansen att intervjua Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo och genom den intervjun får vi i dåtid följa Evelyn Hugos liv.


Änglaträdet av Lucinda Riley. De böcker jag läst från författaren har alla haft två tidsperspektiv att följa. I Änglaträdet är det Greta Marchmont som står i centrum. Hon lider av minnesförlust efter en olycka. Vi får följa henne i nutid när hon återvänder till Marchmont Hall och dåtiden berättas när hennes minnen börjar komma tillbaka.


När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai. I den här boken får vi följa en mormor och hennes barnbarn i Vietnam, året år 1972 och det är krig. För att få sitt barnbarn att tänka på annat berättar mormodern om sin egen uppväxt och genom det dåtidsperspektivet får vi uppleva mycket av Vietnams historia.

måndag 16 maj 2022

En stark nolla av Sara Lövestam

 

Originaltitel: En stark nolla
Sidor: 267 (Häftad)
Ålder: Unga vuxna
"Texas låtsas vara Amy för att få kontakt med André, en kille i samma klass med särskilt vackert nackhår. För att vara trovärdig lånar han bilder av en tjej på internet som heter Hilma. Men snart visar det sig att även Hilma bär på hemligheter.

Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?"

En stark nolla är en riktig bra ungdomsroman om Texas som tar några dåliga beslut i sitt försök att komma nära André som han är kär i. De får kontakt på Instagram när Texas låtsas vara en tjej och allt det här leder så klart till en hel del problem. Samtidigt som han mår dåligt över lögnerna kan han inte låta bli att känna sig lite glad över att André öppnar upp och pratar med honom om personliga saker, även om det är i tron att Texas är Amy.

Jag tycker Lövestam har lyckats få sina karaktärer riktigt levande och trovärdiga. Man känner med Texas även om det han gör verkligen inte är okej. Samtidigt kommer jag ihåg alla dumma beslut jag själv tog som tonåring.

Boken gick snabbt att läsa, jag påbörjade och avslutade den samma dag. Det var så lätt att fastna och spendera tid med Texas för att se hur allt skulle lösa sig. Något jag gillar extra mycket är att meddelandena som skickas mellan karaktärerna är med i berättelsen, de sticker ut från den vanliga texten och jag uppskattar alltid sånt. 

torsdag 12 maj 2022

Windsorknuten av S. J. Bennett

 

Originaltitel: The Windsor Knot
Sidor: 326 (Inbunden)
Serie: Drottningens detektivbyrå (del 1)
"Det är vår 2016 och Drottning Elizabeth är på Windsor för att förbereda inför sin 90årsdag, men allt avstannar när en gäst hittas död en morgon i ett av slottets sovrum. Allt pekar på att den unge ryske pianisten hängt sig, men Windsorknuten på slipsen får MI5 att fatta misstankar. Drottningen lämnar undersökningen till dem, i alla fall tills hon noterar att deras undersökning leder dem åt fel håll. Med hjälp av biträdande privatsekreterare Rozie Oshodi börjar Drottningen själv att nysta i fallet, i största hemlighet såklart, men snart är duon något på spåren och Drottningen är inte den som lämnar något ouppklarat."
Windsorknuten är första delen i en charmig och lite rolig pusseldeckare där Drottning Elizabeth löser brott. Hon springer så klart inte runt själv och letar ledtrådar men hon håller i trådarna och lägger ihop pusselbitarna som hennes biträdande privatsekreterare Rozie hittar.

Det här är en väldigt lättsam, lagom klurig och mysig berättelse. Jag gillar karaktärerna, speciellt Drottning Elizabeth. Hon är smart, stark och bryr sig om människor. 

Jag varvade med att läsa den och lyssna på den som ljudbok, den passar lika bra i båda formaten. På promenader var det riktigt trevligt att ha den som sällskap i öronen. Den är inte direkt blodig så gillar man deckare som inte är så mörka och där det inte är så mycket splatter är det här ett bra tips. 

Andra delen, En hund begraven, finns redan ute och jag kommer nog att lyssna på den framöver!

onsdag 11 maj 2022

Lincoln Highway av Amor Towles

 

Originaltitel: The Lincoln Highway
Sidor: 574 (Inbunden)
"I juni 1954 körs artonårige Emmett Watson hem till Nebraska av fångvaktaren på arbetslägret där han precis avtjänat femton månader för ofrivilligt dråp. Hans mor är sedan länge ute ur bilden, hans far har nyligen gått bort, och familjegården är utmätt av banken. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror, Billly, till Kalifornien för att börja om på nytt. Väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner från lägret har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid, en som kommer att ta dem på en ödesdiger resa i motsatt riktning: till New York City."

 Wow. Vilken bok.

Jag läste författarens förra bok, En gentleman i Moskva, och fullkomligt älskade den. Därför var det lite nervöst att plocka upp Lincoln Highway, kunde det verkligen bli en till fullträff? Jo, det kunde det. Jag älskar den här boken också. 

Det är något stillsamt över Towles sätt att berätta en historia. Sidorna är inte fulla med action, ändå händer det otroligt mycket. Här finns karaktärer att älska, några att avsky och några att irritera sig på. Boken är över 500 sidor men jag hade kunnat fortsätta läsa i några hundra till. Det finns så mycket att fastna för.

En av karaktärerna blir min favorit. Jag tycker så mycket om honom och hur otroligt genomgod han verkar vara. 

Lincoln Highway har en självklar plats på listan över de bästa böckerna jag läst 2022. Det finns ingen risk att den blir nedknuffad därifrån.

tisdag 10 maj 2022

Tisdagstrion - Trafikljus (en röd, en gul & en grön bok)

 

Tisdag igen och dags för en ny trio inne hos Ugglan & Boken! Den här veckan ska vi skapa ett trafikljus, alltså visa böcker i färgerna rött, gult och grönt.


Windsorknuten av S. J. Bennett. Den här boken lyssnar jag på som ljudbok när jag skriver det här. Det är första delen i en serie där Englands drottning löser brott. Väldigt charmig och lättsam hittills!


Lite död runt ögonen av David Ärlemalm. Det är svårt att hitta gula böcker i mina hyllor. Men här är en som jag dessutom tycker är fantastiskt bra. Det handlar om en ensamstående pappa som försöker göra allt han kan för att skapa en bra vardag för sin dotter, men det är inte lätt och han tar inte alltid de bästa besluten.


Fjärilsrummet av Lucinda Riley bor fortfarande i min hylla för olästa böcker. Förhoppningsvis blir det ändring på det snart! Hon har blivit en favoritförfattare och jag ser verkligen fram emot att ta tag i den här.

måndag 9 maj 2022

Sarek av Ulf Kvensler

 

Originaltitel: Sarek
Sidor: 
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!
"Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part - Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna genomfars av tanken "jag känner igen honom". Vandringen utvecklas snart till en mardröm - att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som kommer att förändra deras liv för alltid."

Sarek är en riktigt spännande psykologisk thriller som gör att öppna fjällandskap helt plötsligt känns väldigt instängda och klaustrofobiska. 

Berättelsen är uppdelad så vi får följa med karaktärerna i nutid under fjällvandringen och med vissa kapitel i dåtid där vi får vara med när de lär känna varandra. Det gör att man väldigt smidigt får en del bakgrund och kan förstå relationerna bättre ju längre in i handlingen vi kommer.

Jag flög igenom boken, det är en riktig bladvändare och nerverna sitter utanpå huden ibland. Jag gillar dessutom hur levande miljöbeskrivningarna är, jag kan känna den friska fjälluften och ana den vildmark som karaktärerna tar sig igenom. Det får mig att längta ut i naturen samtidigt som jag bestämmer mig för att aldrig sätta min fot i Sarek. 

Det ska bli spännande att se vad författaren hittar på i framtiden, jag kommer hålla utkik efter fler böcker!

torsdag 5 maj 2022

White Smoke av Tiffany D Jackson

 

Originaltitel: White Smoke
Sidor: 384 (Inbunden)
"Marigold is running from ghosts. The phantoms of her old life keep haunting her, but a move with her newly blended family from their small California beach town to the embattled Midwestern city of Cedarville might be the fresh start she needs. Her mom has accepted a new job with the Sterling Foundation that comes with a free house, one that Mari now has to share with her bratty ten-year-old stepsister, Piper. 
The renovated picture-perfect home on Maple Street, sitting between dilapidated houses, surrounded by wary neighbors has its...secrets. That's only half the problem: household items vanish, doors open on their own, lights turn off, shadows walk past rooms, voices can be heard in the walls, and there's a foul smell seeping through the vents only Mari seems to notice. Worse: Piper keeps talking about a friend who wants Mari gone. But "running from ghosts" is just a metaphor, right? As the house closes in, Mari learns that the danger isn't limited to Maple Street. Cedarville has its secrets, too. And secrets always find their way through the cracks."

Jisses vilken bok! Tiffany D. Jackson är nog på väg att bli en ny favoritförfattare. 

White Smoke är hennes första skräckbok och hon gör det riktigt bra! Det obehagliga kryper in under huden på mig och får pulsen att rusa. Jag läste en ganska stor del sent en kväll och det tog ett tag innan hjärtat slutade slå hårt när jag hade lagt undan boken. 

En del av situationerna är verkligen de klassiska spökhusmomenten, dåliga lukter, saker som försvinner, knarrade golvplankor. Men hon tar också våra moderna vardagliga saker som mobiltelefoner och datorer för att skrämma sina karaktärer. Jag har aldrig tidigare blivit så stressad av påminnelser på mobilen.

Familjerelationerna är verkligen komplicerade, precis som det kan vara när man slår ihop två familjer till en. Jag tycker författaren lyckas fånga det på ett bra och trovärdigt sätt. Huvudkaraktären är dessutom inte helt lätt att gilla till 100%, hon kan vara ganska blind för andras problem och mest se sina egna. Samtidigt går det att förstå varför hon beter sig så.

Jag tyckte jättemycket om den och hoppas att Tiffany D Jackson skriver mer skräck i framtiden!

onsdag 4 maj 2022

En ond plats av Dean Koontz

 

Originaltitel: The Bad Place
Sidor: 473 (Inbunden)
"Frank Pollard vaknar i en gränd och minns bara två saker - sitt namn och det faktum att han svävar i livsfara. Sedan han tagit sin tillflykt till ett motell somnar han... och när han nästa gång vaknar är hans händer täckta av blod. Vems blod är det, och hur har det hamnat där?

Till slut ber Frank två privatdetektiver att följa vad som händer honom medan han sover. Och gradvis öppnas en ny värld både för dem och för Frank, en värld så full av ondska och skräck att också döden framstår som ett bättre alternativ. En värld som är en helt igenom ond plats..."

Det här är ännu en av Koontz lite äldre böcker. Det är en väldigt snabbläst och spännande berättelse som tar många oväntade vändningar. 

Jag läste den tillsammans med en vän och det var väldigt givande att ha någon att prata med i slutet av varje vecka. Det är så mycket som händer och genom hela berättelsen ligger en väldigt obehaglig känsla. Vissa av karaktärerna är så underliga och får det att krypa under huden på mig.

Vi blev båda två förvånade över hur mörk den faktiskt blev. Det är ganska detaljerat våld under vissa scener och ibland fick jag skumläsa lite för att jag inte ville ta del av alla hemskheter riktigt så nära. Som sagt är den väldigt snabbläst, de lite mer än 100 sidorna vi skulle läsa varje vecka flög förbi och det blev aldrig segt eller tråkigt. 

Slutet var väldigt...skumt. Men samtidigt hänger det bra ihop med resten av berättelsen så det kändes ändå okej.

tisdag 3 maj 2022

Tisdagstrion - Maj (en bok på varje bokstav i månadens namn)

 

Med veckans trio vill Ugglan & Boken att vi ska använda oss av månadens bokstäver för att tipsa om böcker! Så här kommer mina tre tips som stavar maj.


M.
Mr. Mercedes av Stephen King är första delen i en spännande thrillerserie! 


A.
Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe. Det är något väldigt speciellt med Gripes berättelser, det ligger en alldeles särskild känsla över dem.


J. 
Jane Eyre av Charlotte Brontë. Ännu en av mina favoritklassiker!

måndag 2 maj 2022

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

 

Originaltitel: Natrium Chlorid
Sidor: 469 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 9)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!
"När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon på Avdelning Q - som redan är pressade på grund av coronapandemin - står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin."

Natriumklorid är den allra senaste delen i serien om Avdelning Q. Och de här böckerna blir bara bättre och bättre!

Det är en lite speciell känsla att läsa den här delen som utspelar sig ganska nära i tiden. Det är under coronapandemin och avdelningen får kämpa med att kunna utföra sitt jobb samtidigt som de måste ta hänsyn till restriktionerna som ändras hela tiden.

Fallet de jobbar med är otroligt spännande och sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Det är fascinerande hur författaren pusslar ihop alla bitar efter vägen. Samtidigt är livet oroligt för vissa av gruppens medlemmar. Vissa gamla händelser börjar spöka på nytt och andra helt nya svårigheter ligger och lurar. Ibland sitter jag och håller andan för att jag är så nervös över hur det ska gå. 

Slutet gör att jag vill ha nästa bok i mina händer nu! Samtidigt vet jag att det bara är tänkt att bli en till bok i serien och det kommer bli väldigt sorgligt att ta farväl av det här gänget som jag verkligen tycker om att följa.