torsdag 28 september 2023

Cold Clay av Juneau Black

 

Originaltitel: Cold Clay
Sidor: 224 (Häftad)
Serie: Shady Hollow (del 2)
"It's autumn in Shady Hollow, and residents are looking forward to harvest feasts. But then a rabbit discovers a grisly crop: the bones of a moose.

Soon, the owner of Joe's Mug is dragged out of the coffeeshop and questioned by the police about the night his wife walked out of his life--and Shady Hollow--forever. It seems like an open-and-shut case, but dogged reporter Vera Vixen doesn't believe gentle Joe is a killer. She'll do anything to prove his innocence...even if it means digging into secrets her neighbors would rather leave buried."

Cold Clay är precis lika mysig läsning som första delen i serien om Shady Hollow. Det här är lättsamma deckare med skogsdjur som karaktärer. Det är varken läskigt eller blodigt. Lite småspännande och klurigt bara. 

Extra härlig stämning blir det av att berättelsen utspelar sig på hösten så det passar perfekt nu när det börjar bli höstigt även utanför mina egna fönster. Jag gillar Vera Vixen, en räv som är journalist och löser mysterierna i det lilla skogssamhället. Till sin hjälp har hon bland annat bästa vännen som är en korp, och som dessutom äger en bokaffär. 

Ja alltså ni hör ju. Det är väldigt hög mysfaktor på lässtunderna med de här böckerna. Det finns en tredje också och den ser jag fram emot att läsa.

onsdag 27 september 2023

The Woods Are Always Watching av Stephanie Perkins

 

Originaltitel: The Woods Are Always Watching
Sidor: 221 (Häftad)
"Best friends Neena and Josie spent high school as outsiders, but at least they had each other. Now, with college and a two-thousand-mile separation looming on the horizon, they have one last chance to be together - a three-day hike deep into the woods of the Pisgah National Forest.

Simmering tensions lead to a detour off the trail and straight into a waking nightmare and then into something far worse. Something that will test them in horrifying ways."

Det här är en bok som börjar ganska stillsamt. Två vänner som ska ge sig ut på en vandring i skogen innan de skiljs åt för college. De har läst på, försökt förbereda sig men ingen av dem är erfaren när det gäller skogsliv och vandring. Allt går inte som de tänkt sig och det börjar slita på stämningen, små bråk avlöser varandra och det blir svårare att njuta av utflykten. 

Sen smäller det till och det händer väldigt mycket! Då blir det riktigt spännande och obehagligt. Jag sitter på nålar, håller andan och måste fortsätta läsa till slutet så jag får veta om saker löser sig eller om det går helt åt helvete. 

Har du planerat in en vandringstur kanske du inte ska plocka upp den här boken precis innan, jag tror inte det är hälsosamt för nerverna. 

måndag 25 september 2023

Om du var min av Christina Erikson

 

Originaltitel: Om du var min
Sidor: 347 (Inbunden)
Serie: Svartåsviten (del 1)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Svartå, 1782. Sextonåriga Christina har storslagna ambitioner för herrgården som hennes far håller på att bygga utanför Örebro. Trots att hon skickas till Stockholm för att introduceras vid hovet och hitta en lämplig make, är det för hästarna och murarsonen Gustaf som hennes hjärta brinner.

I Stockholm dras Christina in i intrigerna runt kungen och hans syster, samtidigt uppdagas en fejd mellan Svartås förvaltare och Gustafs far som får förödande konsekvenser. Den enda Christina verkar kunna lita på är sin piga."

Även om det inte är den genre jag läser mest av tycker jag verkligen om att sjunka ner i en historisk roman då och då. Om du var min är perfekt läsgodis. Här finns lite spänning, lite historia, lite romantik, lite drama och en stark och modig ung kvinna som huvudkaraktär.  

Jag dras snabbt in i berättelsen och tycker om att lära känna Christina och hennes piga Maja. De är karaktärer jag verkligen hejar på. Båda två känns väldigt levande och trovärdiga. Miljön, både i Svartå och i Stockholm, kan jag se som bilder i tankarna medan jag läser tack vare hur bra författaren målar upp dem. 

Det här är början på en lång serie om kvinnorna på Svartå herrgård och jag ser mycket fram emot att följa med på resan!

torsdag 21 september 2023

How to Sell a Haunted House av Grady Hendrix

 

Originaltitel: How to Sell a Haunted House
Sidor: 413 (Häftad)
"Louise's parents have passed away, and she's returning home to the small town she grew up in to get their house ready to sell. It means she'll have to spend time with her younger brother-and their old grudges make that a slightly terrifying prospect. But childhood hurts pale in comparison to what the house has in store, and as Louise and her brother begin trying to get the house ready to sell, they'll learn that nothing can possess you like family can."

Jag har länge sagt att jag avskyr dockor. Nu kan vi lägga till handdockor och marionetter till den listan. Fy sjutton, den här boken har inte varit bra för mina nerver.

Det går från lite smått creepy till helgalet läskigt och actionfyllt. Och jag tycker det är riktigt underhållande samtidigt som jag flera gånger bara vill slänga iväg boken till andra sidan rummet för att det är så obehagligt. 

Mitt i allt det här finns dessutom trassliga familjerelationer, hemligheter, skam och skuld. De två syskonen, Louise och Mark, är väldigt olika och har svårt att komma överens om något överhuvudtaget. Båda har förutfattade meningar om den andre och det är först när det blir uppenbart att något i huset vill dem illa som de måste börja samarbeta och reda ut sin familjehistoria. 

Jag tyckte verkligen om den! How to Sell a Haunted House är en bladvändare som aldrig blev tråkig och jag hade svårt att slita mig ifrån den. Hittills har Grady Hendrix inte gjort mig besviken.

onsdag 20 september 2023

Mord överbord av Sofia Rutbäck Eriksson

Originlatitel: Mord överbord
Längd: 6 h 2 min
Serie: Morden runt med Herkules Persson
Uppläsare: Fredde Granberg

"Herkules Persson, pensionerad försäkringsutredare, förstår inte alls varför bonusdottern Katarina skulle tvinga iväg honom på en jorden-runt-kryssning. Fartyget är fyllt av översociala kryssningsgäster, en aktivitetsledare som inte kan ta ett nej och som om det inte vore nog sker ett mord innan han ens hunnit äta sin första frukost. Nåja, det är åtminstone inte Herkules skyldighet att utreda fallet. Det borde det väl ändå finnas kompetent personal till?

Men inget blir som Herkules tänkt sig, han tvingas tackla situationer som hans inrutade vardag aldrig förberett honom för, och han kämpar mot ryggradsreflexen att vilja bringa ordning i kaos. Men kommer Herkules kunna hålla sig borta från kryssningens mysterium? Eller är det dags att hans gamla yrkeskunskaper och fyrkantiga tänkande äntligen får komma till användning?"

Har man läst Sofia Rutbäck Erikssons serie Katarinas eminenta detektivbyrå har man redan hört talas om Herkules Persson. Han är ivägskickad på en jorden-runt-kryssning för att Katarina tycker att han behöver komma bort från sitt inrutade liv ett tag, något Herkules verkligen inte håller med om. 

Men här är han i alla fall, på ett kryssningsfartyg, och ett dödsfall inträffar. Det råkar dessutom bli så att han dras in i utredningen. Här känner jag igen humorn och det lite tokiga som jag är så van vid från böckerna om Katarina. Det är bekant, mysigt och roligt. Jag tycker om Herkules som verkligen får utmana sig själv när ingen annan verkar kunna lösa mysteriet. 

Timmarna bara flyger förbi när jag lyssnar och direkt när boken tog slut letade jag reda på del två för att fortsätta jorden-runt-resan tillsammans med vår motvillige detektiv.

tisdag 19 september 2023

Aldrig släppa taget av Tilda Boisen & Frida Boisen

 

Originaltitel: Aldrig släppa taget
Sidor: 447 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"112, vad är det som har hänt?

Sent en fredagskväll i januari 2021 inkommer ett samtal till SOS Alarm. En tonårig flicka har kastat sig ut genom ett öppet fönster.

Ärligt, nära och med oförställd öppenhet skildrar Tilda Boisen och Frida Boisen med egna ord upptakten och efterspelet till den ödesdigra natten. Mor och dotter förenas i en livsviktig resa för att förstå varandra, för att förstå sig själva och för att hitta tillbaka till livet.

Aldrig släppa taget är en berättelse som krossar tabun och skam om psykisk ohälsa. Det är en berättelse om en tonårsdotter som kämpar för sitt liv. Om föräldrar som krigar för att hjälpa men inte når fram. Om ett samhälle där resurserna inte räcker till, där unga blir satta på vänt, med de mest fruktansvärda av konsekvenser. Men mest av allt är det en berättelse om kärlek, ork och hopp."

Aldrig släppa taget är en otroligt viktig bok i en tid när allt fler lider av psykisk ohälsa men inte får den hjälp de behöver. 

Tårarna har runnit, ilskan har brunnit och hjärtat har gått sönder under läsningen. Tilda beskriver så öppet och ärligt om det mörker hon befunnit sig i, hopplösheten och frustrationen över att ingen verkar förstå, att ingen ens verkar lyssna på riktigt. 

Samtidigt får vi ta del av Fridas kamp för att nå fram, försöka förstå och för att få den hjälp som Tilda behöver. Något som verkligen slår mig under läsningen är kärleken som finns i den här familjen. De finns där för varandra till hundra procent även i de mörkaste stunderna och det värmer att se, det blir ett ljus mitt i allt mörker.

Boken är på över 400 sidor men jag sträckläste större delen av den under en kväll. Hade jag inte behövt sova hade den tagit slut under en sittning. Det är en bok som känns, som gör ont, som rör upp känslor. Och det behövs. 

Tack Tilda och Frida för att ni delar med er av er berättelse, för att ni öppnar upp för samtal och sprider kunskap.

måndag 18 september 2023

Järnsparv av Caroline Engvall

 

Originaltitel: Järnsparv
Sidor: 238 (Inbunden)
Serie: Ormvattnet (del 3)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"Efter många års sökande efter meningen med livet efter föräldrarnas död har Ludvig Lundgren äntligen slagit sig ner i lugna Hjärtnäs i Stockholms skärgård. Han är lycklig med sin sambo och efter sjukskrivningen ska han snart ta upp arbetet som brandman.

En natt brinner grannarnas villa ner till grunden och såriga minnen väcks till liv.

Inte bara tvingas Ludvig ta itu med sin egen bakgrund - han konfronteras också med mörka hemligheter om sin allra närmaste familj."

Järnsparv är tredje delen i serien Ormvattnet. Jag har läst första för några år sedan och minns att jag tyckte om den! Andra delen har jag faktiskt inte läst, men det var inget som störde när jag plockade upp Järnsparv. 

Det är en spännande berättelse om skam, skuld och hur traumatiska upplevelser kan påverka de som utsätts. Hur svårt det är att öppna upp och prata om det man varit med om. Engvall har ett fantastiskt sätt att väva in de här viktiga ämnena i sina böcker så det blir en naturlig del av historien. 

Min favoritkaraktär blev Naima. Jag upplevde henne som så levande och det var lätt att känna med henne och allt hon varit med om. Letar du en spänningsroman som inte handlar om polisarbete utan fokuserar mer på familj, relationer och hemligheter är det här ett bra tips!

torsdag 14 september 2023

Syndare ibland oss av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Syndare ibland oss
Sidor: 336 (Inbunden)
Serie: Morden i Glasviken (del 1)
"Ett begravningståg går genom byn Glasviken och fram till den steniga stranden för att strö ut aska i havet. Det som ska bli ett harmoniskt avsked blir en stund av chock, för vid havet väntar ännu en död kropp. Snart inser invånarna att något är rejält fel i det norrbottniska lilla kustsamhället. Trots att det är det sista som den unge polisen Remi vill, så tvingas han samarbeta med äldre kollegan Anna-Maria från grannkommunen. Tillsammans ger de sig i kast med en gåta som sakta börjar peka på områdets en gång så storslagna glasbruk. Det de hittar i byns förflutna och i sina egna känslor får dem att undra: kan vi någonsin undkomma våra gamla synder?"

Ni som hängt här med mig ett tag vet att jag verkligen gillar Sofia Rutbäck Erikssons böcker. Nu är hon tillbaka med en helt ny serie! 

Syndare ibland oss är en pusseldeckare som utspelar sig i det fiktiva Glasviken, ett litet kustsamhälle i norr. Precis som i tidigare böcker får vi här lära känna ett gäng härliga karaktärer. Vi har poliserna Anna-Maria från Luleå och Remi från Piteå som tvingas jobba tillsammans för att lösa ett mord. Något skaver mellan de två och vi får veta mer och mer under berättelsens gång. Vi har även Vivi och Torsten, ett pensionärspar som tycker att vardagarna är lite långtråkiga, att lösa ett mord borde hjälpa mot tristessen!

Författaren gör ett riktigt bra jobb när hon blandar humor, mysterier och mer allvarliga ämnen. Det finns stunder då man får skratta tillsammans med karaktärerna och andra stunder när hjärtat istället värker för dem och de val vissa ställts inför. 

Det är en riktigt bra start på en serie jag ser fram emot att följa!

onsdag 13 september 2023

Ormmysteriet & Bilmysteriet av Peter Lindström

     

Originaltitel: Ormmysteriet & Bilmysteriet
Sidor: 73 (Inbunden) & 75 (Inbunden)
Serie: Deckarna på Uppfinnargränd
Ålder: 6-9
Illustratör: Mattias Andersson
"I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför! Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika..."

Deckarna på Uppfinnargränd är en ny serie för läsarna i 6-9 års åldern. Här får vi följa två vänner som dras in i olika mysterier. Alva är en ganska äventyrlig tjej som vill att det ska hända saker medan Abbe är lite mer försiktig och gärna tänker efter en gång extra innan han ger sig in i något. Deras olika personligheter funkar bra tillsammans när de måste lösa brott!

I första och andra boken, som båda finns i butik nu, måste de hitta en försvunnen orm och en stulen bil. De här böckerna är ett tips för alla som läst LasseMajas Detektivbyrå och vill testa något nytt men ändå hålla sig till mysterieböcker. 

Mattias Anderssons svartvita illustrationer gör berättelsen mer levande och ger ett fint avbrott i texten så det inte blir för tungt för de yngre läsarna. Kapitlen är ganska korta så man kan läsa ett eller två innan det är sovdags. 

Jag tror det här kan bli en populär serie för alla barn som inte kan få nog av detektiver!

tisdag 12 september 2023

Daisy Darker av Alice Feeney

 

Originaltitel: Daisy Darker
Sidor: 310 (Inbunden)
"Det har gått ett decennium sedan de sågs. Nu samlas familjen Darker igen för att fira farmors 80-årsdag hemma hos henne på Seaglass, ett viktorianskt stenhus på en egen ö utanför Cornwalls kust. Tidvattnet stiger, en storm drar in och snart är de helt avstängda från omvärlden.

Det visar sig snart att alla i familjen bär på hemligheter. Daisy, som aldrig haft någon bra relation till sin familj. Storasystrarna Rose och Lily. Deras frånvarande far och kyliga mor. Den frågvisa systerdottern Trixie och den förmögna farmodern. 
Vid midnatt hittas en familjemedlem död. Men det är bara början. Det finns en mördare bland dem - men vem? Och varför? Isolerade på ön tvingas familjen Darker gräva djupt i sitt mörka förflutna. Samtidigt som de kämpar för att överleva tills tidvattnet sjunker.."

Det här är en bok som passar perfekt för mörka höstkvällar. Stämningen är perfekt. Det är lite spännande, lite kusligt och rysligt. Tankarna dras så klart mot Agatha Christies Och så var de bara en men Feeney gör berättelsen ändå till sin egen och jag har tycker verkligen om det. 

Inblandat i själva berättelsen finns små ramsor om de olika familjemedlemmarna som bidrar till den övergripande känslan och det funkar riktigt bra. Det är egentligen inte många karaktärer jag tycker om men jag gillar ändå att läsa om dem och deras hemligheter och problem. 

Jag sträckläste den och rekommenderar den varmt om man letar något spännande för höstens läsning.

måndag 11 september 2023

Den natten av Gillian McAllister

 

Originaltitel: That Night
Längd: 13 h 38 min
Uppläsare: Siham Shurafa
"Klockan är halv två på natten när mobilen ringer. "Hjälp mig, snälla hjälp mig!" Vid sidan av den ensliga vägen som leder fram till deras italienska villa finner Cathy och Joe sin lillasyster. Frannie har kört på en man. Han ligger död i vägdammet. I mörkret vid vägkanten ber Frannie sina syskon om hjälp. Och med hjälp menar hon inte att ringa polisen."

Tidigare i sommar lyssnade jag på författarens bok Fel tid, fel plats som jag verkligen gillade. Nu var det dags för en till! 

Den natten handlar om tre syskon och en natt som förändrar allt. Hur mycket skulle du egentligen göra för att skydda din familj? De här syskonen skulle göra väldigt mycket för varandra. Jag blir ganska fort frustrerad över deras beslut och hur de beter sig efteråt. 

Läsaren får följa dem dels i dåtid när olyckan hände, dels i nutid när någon av dem pratar om den natten och hur allt gick till. Trots frustrationen är jag intresserad och vill veta hur de kommer klara sig. Jag vill verkligen veta vilket av syskonen det är man får följa i nutid och vad som hänt med de andra två. Däremot gissar jag mig till några detaljer ganska tidigt, men det är inget som förstör upplevelsen för mycket. 

Jag fastnade nog lite mer för Fel tid, fel plats men Den natten är också en bra bok! Jag har sett att författaren har några andra böcker på engelska och det är inte alls omöjligt att jag plockar upp mer av henne i framtiden.

lördag 2 september 2023

Mitt älskade lilla monster

 Jag har fortfarande inte förstått det, men mitt älskade lilla monster, min Nitro, har somnat in. 

I tisdags, den 29:e, var vi till veterinär på en allmän koll eftersom han hade hunnit fylla 12 och drack väldigt mycket vatten och inte riktigt kunde hålla tätt så länge. Det gjorde ett ultraljud på hans mage och de upptäckte någon sorts utväxt på mjälten. Om den var godartad eller elak kunde de inte säga utan en stor operation och om den var elak var det antagligen för sent att göra något åt den. Vi kände att det inte var rätt mot Nitro att tvinga honom gå igenom något sådant. Så vi bestämde att vi skulle ge honom en fantastisk ålderdom och skämma bort honom. Vi trodde ändå att vi hade mer tid.

Den 31:a när jag kom hem med honom runt halv åtta efter jobbet var han som vanlig. Han röjde runt i soffan, sprang ut på balkongen och kollade läget, åt sin mat, blev klappad. Nästan en timme senare föll han bara ihop vid sina mat- och vattenskålar. Jag var ensam med honom och fick panik, bara skrek hans namn rätt ut. Det är ett mirakel att veterinären i telefon förstod mig för jag bara grät när jag försökte förklara vad som hade hänt. 

En av mina fantastiska systrar kom på en gång och körde oss till veterinären. Han var vid medvetande hela tiden men hade ingen kraft kvar i kroppen. Veterinären kollade honom och sa att han var på väg in i chock, att det mest troligt var den där utväxten som spruckit och det snällaste mot honom skulle vara att få somna. 

Så min bästa vän, min älskade vovve, fick somna in. Jag är trasig. Jag är i chock. Jag vet inte vad jag ska göra. Han var min ständiga följeslagare. Vi gick igenom allt tillsammans. En stor flytt från Värmland, att Aramis somnade in, det vidriga förhållandet jag fastnade i, vi började tillsammans om och lärde oss lita på min nuvarande sambo och Nitros husse. Vad ska jag göra utan dig nu? 

Allt här hemma påminner om dig. Dina leksaker, dina skålar, dina mediciner, din handduk, dina sovplatser. Du är överallt och ändå är du inte här och så fort jag vaknar kommer tårarna tillbaka. Vi älskar dig och saknar dig. Vi förväntar oss hela tiden att se dig på dina vanliga platser och sorgen som slår till när vi inser att du inte är där är fruktansvärd. Jag hoppas du har det bra nu och att Aramis hälsade dig välkommen. Du kommer aldrig någonsin glömmas bort.