onsdag 13 september 2023

Ormmysteriet & Bilmysteriet av Peter Lindström

     

Originaltitel: Ormmysteriet & Bilmysteriet
Sidor: 73 (Inbunden) & 75 (Inbunden)
Serie: Deckarna på Uppfinnargränd
Ålder: 6-9
Illustratör: Mattias Andersson
"I lilla Björkåker, bland skogar och kärr, bor Abbe och Alva. Fastän de nästan är varandras motsatser är de bästisar. Alva vill ge sig rakt ut i alla äventyr, Abbe föredrar att läsa om dem i en bok. Abbe gillar schack medan Alva gillar gympa. Ändå älskar de att hänga med varandra. Eller kanske just därför! Och har man en deckarklubb är det bara bra att vara lite olika..."

Deckarna på Uppfinnargränd är en ny serie för läsarna i 6-9 års åldern. Här får vi följa två vänner som dras in i olika mysterier. Alva är en ganska äventyrlig tjej som vill att det ska hända saker medan Abbe är lite mer försiktig och gärna tänker efter en gång extra innan han ger sig in i något. Deras olika personligheter funkar bra tillsammans när de måste lösa brott!

I första och andra boken, som båda finns i butik nu, måste de hitta en försvunnen orm och en stulen bil. De här böckerna är ett tips för alla som läst LasseMajas Detektivbyrå och vill testa något nytt men ändå hålla sig till mysterieböcker. 

Mattias Anderssons svartvita illustrationer gör berättelsen mer levande och ger ett fint avbrott i texten så det inte blir för tungt för de yngre läsarna. Kapitlen är ganska korta så man kan läsa ett eller två innan det är sovdags. 

Jag tror det här kan bli en populär serie för alla barn som inte kan få nog av detektiver!

2 kommentarer: