onsdag 30 september 2015

Bårhuset av Douglas Foley


Originaltitel: Bårhuset
Sidor: 165 (Danskt band)
Recensionsexemplar: Ja från Lava, tusen tack!
"17-åriga Amanda sommarjobbar som bårbärare på sjukhuset. Hon trivs bra, om bara den där äckliga Bosse kunde sluta glo på henne. Och om det inte vore för att hon var tvungen att köra en död person till bårhuset - tillsammans med Bosse.
När Oliver träffar sin drömtjej Julia råkar han ta livet av henne. Av misstag. Det hade aldrig hänt om inte hennes hjärta hade haft den ovanliga egenskapen att sitta på utsidan av bröstkorgen...
Om Caroline inte hade haft Per vet hon inte vad hon skulle ta sig till. I skolan är hon mobbad och bästa kompisen är bortrest. Per svarar alltid med ömma och uppmuntrande ord på nätet när hon behöver honom. Och nu ska de äntligen träffas!"
Eftersom jag sakta men säkert kommit bättre överens med novellformatet om det handlar om lite läskiga noveller, så bad jag om ett recensionsexemplar av den här boken. Den består av 10 kortare berättelser som varierar i innehåll. Vissa snuddar på gränsen till att kanske ha lite övernaturligt i sig, det är så att jag som läsare själv inte vet om det faktiskt är så eller inte. Och i vissa är det människor som är de tydliga monstren.

Som berättelsen om Caroline och Per, den heter Caroline. Som baksidan säger handlar den om deras internetrelation, och att allt kanske inte är som det verkar. Det är en viktig liten novell i dagens samhälle, där det är så lätt att gömma sig bakom en datorskärm.

Den som gjorde mig mest illa till mods var nog Inte utan min mobil, som också tar något väldigt verkligt och trovärdigt och vänder på det till något väldigt hemskt och obehagligt. Med en twist på slutet.

Men min favorit får nog bli Bårhuset, som handlar om Amanda och sommarjobbet på bårhuset. Det är också en mycket obehaglig berättelse som inte gör mig bättre till mods ens i slutet av historian.

Det är en samling välskrivna noveller och letar du efter en samling med annorlunda och spännande berättelser, tycker jag verkligen du borde ta upp den här.

tisdag 29 september 2015

Fyra nyheter till bokhyllan

Jag vet att det inte var länge sedan jag gjorde ett inlägg om nya böcker, men det har kommit fyra till sedan dess och jag vill ge dem ett inlägg innan jag läser ut och skriver om dem enskilt. Så här kommer fyra nyheter som hittat hem till mig. Två som jag frågat efter/tackat ja till och två överraskningar.


 • Bårhuset av Douglas Foley, blev jag nyfiken på efter ett mailutskick från förlaget, så jag skrev och frågade efter ett recensionsexemplar. Den här blev utläst i helgen och inlägg dyker nog upp i morgon! Kommer från Lava Förlag.
 • Det är dags att inte freaka ut av Stephanie Tromly, hade jag inte hört talas om innan ett mail från förlaget, men även här gjorde det mig nyfiken så jag skrev och frågade och den dök upp! Kommer från Opal förlag.
 • Dimensioner av Sofie Berthet, funderade jag på att efterfråga från förlaget när jag läste igenom deras höstkatalog men den eftersom jag inte vill fråga efter för många fick den stå tillbaka. Men då dök den upp i alla fall som överraskning! Kommer från Modernista
Och den fjärde boken som dök upp lite efter de andra har jag inte hunnit ta en bild på, så det får bli en lånad från internet. 


 • Ett förbud mot mord av Louise Penny, en författare jag varit nyfiken på ett tag men inte hunnit läsa något från. Men så dök den här överraskningen upp i brevlådan och nu har jag chansen att ändra på det! Även denna kommer från Modernista.
Jag vill bara säga igen, tusen tack till alla förlag som är så snälla och skickar recensionsexemplar. Det är så otroligt uppskattat att få chansen att läsa en del av alla spännande nyheter som kommer ut. Ni är underbara! 

måndag 28 september 2015

Vakna av Anna Hope


Originaltitel: Wake
Sidor: 293 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Kommer från Printz Publishing, tack!
"London 1920. Tre kvinnor knyts samman av en fasansfull hemlighet i efterdyningarna av första världskriget - den unga Hettie, som drömmer om att bli en berömd dansare och vars bror Fred har drabbats av granatchock; överklasskvinnan Evelyn, som inte kan komma över sin älskades död, och Ada, som vägrar tro att hennes son är död och är beredd att offra allt för att få veta sanningen.
Under några skälvande novemberdagar, medan staden väntar på att Den Okände Soldatens kropp ska anlända från Frankrike till sin sista viloplats i Westminister Abbey, nystas hemligheten upp. Men kan Hettie, Evelyn och Ada släppa taget om det förflutna och gå vidare med sina liv i jazz-erans dekadenta, krigströtta London, trots att ingenting blev som de trodde?"
Jag sitter här och ska skriva om den här boken som jag precis läst ut. Det har tagit mig länge att komma till sista sidan men det är inte på grund av boken. Den hade jag lätt kunnat läsa ut på en enda dag om jag hade haft tiden. Men nu är den utläst och den har lämnat mig nästan utan ord.

Det är en så sorglig berättelse, skriven så vackert. Jag sitter med tårar i ögonen vissa stunder och med rysningar andra för att det berättas om sådant jag har så svårt att föreställa mig hur det är att gå igenom. De soldaterna som kom hem, vad de sett och stått ut med, hur det är att försöka anpassa sig till ett normalt liv igen efter det. Och det är inte ens skrivet utifrån någon av deras perspektiv, det är skrivet ur de här tre kvinnornas. De känner inte varandra, men deras liv flätas samman ändå, på grund av så hemska omständigheter.
Alla tre är personer jag lätt tar till mig. De handlar inte alltid rationellt men vem skulle göra det efter att ha gått igenom ett krig hemifrån, och förlorat en hel del under de åren? För mig är deras liv och deras reaktioner på olika händelser verklighetstrogna, allt i berättelsen känns verkligt. Det har författaren verkligen gjort ett bra jobb med.

Jag vill inte avslöja för mycket om hur allt hänger ihop, så jag säger bara läs den, det är den verkligen värd. Den lämnar mig med en sorg i bröstet samtidigt som den ger hopp. Det är antagligen en av de finaste böckerna jag har läst i år.

fredag 25 september 2015

Åter till vardagen


Trevlig fredag på er! Det här är bara ett litet inlägg för att säga att bloggen nu kommer återgå till det normala. I och för sig tror jag inte att det har märkts så otroligt mycket att jag varit borta, jag har försökt ha ett inlägg varannan dag och det har känts som en ganska bra tidsram för inläggen faktiskt :).

Men nu har Tom åkt hem, lägenheten känns väldigt underlig, tom och tyst. Då är det tur att jag har hunden och en löjligt stor hög med recensionsexemplar att hålla mig sysselsatt med! Det har tillkommit fler böcker till den högen sen sist också. De kommer jag visa upp under helgen om jag har tid. Det är väl på tiden att det blir ett nytt videoinlägg tycker jag!

Det var bara det jag ville säga idag. Hoppas ni får en fin helg med mycket läsande, och jag ska försöka att inte vara för avundsjuk på alla som befinner sig på bokmässan!

torsdag 24 september 2015

Alice och Flugan av James Rice


Originaltitel: Alice and the fly
Sidor: 219 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Stimpla Publishing, tack så mycket!
"Greg är Flugan, en hämmad tonårskille med en hel del bekymmer. Han är utstött i skolan och har svårt att uttrycka sig, mycket på grund av sin läspning. Familjen är dysfunktionell och vänskapsbanden obefintliga. 
Greg älskar Alice, flickan bakom de svarta solglasögonen. Fast Alice känner inte Greg. Det gör ingen. Ändå är det henne han skriver dagbok till, henne han fantiserar kring och bygger upp hela sin värld runt. När besattheten intensifieras, fobierna och rädslan för Dom tar över allt mer och de fysiska attackerna eskalerar i styrka tar hans tillvaro vändningar ingen kunnat förutse."
Jisses, vilken bok. Här finns det inte många ljuspunkter, om ens någon. Det är riktigt obehagligt att få följa med i Gregs dagbok, hans tankar och känslor. De kryper in under min hud och får mig att rysa. Det är välskrivet och levande från början till slut, vilket gör det omöjligt för mig att lämnas oberörd av den.

Det är inte ens bara Greg som gör det så mörkt. Det är alla runt omkring, familjen, lärarna på skolan, de andra i hans klass, Alice. Alla har problem, alla kämpar sina egna strider. Men Gregs är den som är jobbigast att läsa om eftersom den sakta övergår i en besatthet och naiva drömmar om en framtid med Alice, som inte ens vet vem han är. Samtidigt ökar hans fobier och rädslan för Dom. Vilka Dom är tog mig ett tag att lista ut faktiskt. Jag hade olika tankar om det men det var en bit in i boken som det slog mig. Och då blev det, på grund av mina egna känslor för Dom, faktiskt ännu mer obehagligt.

Letar du en solskenshistoria så ska du inte plocka upp den här. Vill du däremot ha en bok som berör och som kommer att lämna spår även efter att du läst sista sidan, då ska du läsa Alice och Flugan. Jag rekommenderar den verkligen.

onsdag 23 september 2015

Bokcafé i Umeå

Vi besökte min pappa och hans fru i Umeå under helgen. Och tidigare hade en av mina kollegor berättat om ett bokcafé som jag ville besöka. Bokcafé Pilgatan heter det och ligger, logiskt nog på Pilgatan. Det tog ungefär 10 minuter att gå dit från Umeå centrum.


Det visade sig vara kombinerat café och affär. Och affärsdelen...det var ungefär som att kliva in i himlen för mig. Böcker överallt! Så mycket att det låg ovanpå hyllorna till och med. Och för den som följer med en boknörd dit, men som kanske själv är mer intresserad av musik så finns det en del med skivor också.

Det var väldigt blandat, både nya och gamla böcker. Alla möjliga olika genrer och även lite olika språk. Underbart! De här två bilderna visar absolut inte allt, det var bara två jag tog för att kunna visa upp en liten del av affären i alla fall.
Självklart var jag tvungen att köpa med något därifrån. Och det kommer jag nog göra varje gång jag besöker Umeå från och med nu. Den här gången blev det två böcker: • The Prince and the Pauper av Mark Twain (mycket för att den var så otroligt fin, jag ska visa er insidan snart också).
 • Kortfattad kinesisk ordbok för älskande av Miaolu Guo (för att samma kollega har nämnt att den här boken ska vara riktigt bra!).
Som sagt, Mark Twain blev dels för att jag ville ha en klassiker och dels för att den var så otroligt fin. Titta bara när man öppnar den och tar bort skyddsomslaget.Så fin! Har ni vägarna förbi Umeå, eller om ni bor där och inte hittat det här stället ännu, så ta er dit! Personalen var dessutom jättetrevlig. Ni kommer inte ångra det, förutom att er plånbok kanske råkar krympa lite. 

måndag 21 september 2015

Jag tar samma som hon: Mina äventyr som kändisbantare av Rebecca Harrington


Originaltitel: I'll have what she's having: My adventures in celebrity dieting
Sidor: 135 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack!
"Dieter är överallt. Man kan inte vara kvinna och tro att man inte behöver banta eller göra en ansiktstransplantation. Men att tänka på dieter är något helt annat än att prova många av dem i rad. Vem skulle göra en sådan sak? Jag. Här är min berättelse.
Den amerikanska journalisten och författaren Rebecca Harrington bestämde sig för att prova olika kändisars dieter, för att se vad som skulle hända med hennes kropp (och själ). Hur mår man om man som Karl Lagerfeld dricker fyra Coca Cola light på en förmiddag, och bara äter proteinpulver till lunch? Eller om man bara får äta fem små nävar med mat på hela dagen, som Victoria Beckham?
Fungerar Greta Garbos diet, eller Madonnas hårda träningsregim? Med glatt humör tar sig Rebecca Harrington an varje ny bantningsutmaning, och hon lämnar ingen kålsoppa orörd när hon wallraffar med sin kropp som insats."
Det här var ett recensionsexemplar jag efterfrågade efter att ha sett den hos Mias Bokhörna, hon skrev om den och den lät ganska rolig. Så trots att det här inte är någon bok jag vanligtvis skulle fastna för blev jag intresserad.

Och jag kan ju bara konstatera att det här med dieter inte är något för mig, jag skulle antagligen inte överleva en dag. Men jag har väldigt roligt åt att läsa om hur det går för Harrington när hon försöker! Jag har suttit och fnissat högt mellan stunderna då jag varit chockad över hur kändisarna äter/har ätit.

Hon skriver väldigt lättläst och humoristiskt. Det blir inte föreläsande på något vis utan allt är med glimten i ögat. Samtidigt som man så klart börjar fundera hur en del orkar hålla sig till de här galna matidéerna bara för att hålla sig så smala som möjligt. Det kan inte vara hälsosamt.

Är du ute efter en lättläst bok och är sugen på att testa något som inte är skönlitterärt så kan jag verkligen rekommendera den här!

fredag 18 september 2015

Monstrumologen av Rick Yancey


Originaltitel: The Monstrumologist
Sidor: 347 (Inbunden)
Serie: Monstrumologen (del 1)
Recensionsexemplar: Från Modernista, tack! 
"Detta är hemligheterna som jag har bevarat... Så börjar Will Henrys berättelse. Will är föräldralös pojke som är assistent åt en doktor av ett högst ovanligt slag: en som studerar monster, och jagar dem. Under den tid Will har bott tillsammans med doktorn i 1800-talets New England har han vant sig vid nattliga besök och mystiska expeditioner. 
Men när en besökare dyker upp med kvarlevorna av en ung flicka - och det monster som ätit henne - förändras hans värld för alltid. Monstret är en anthropophag, en huvudlös varelse som äter genom en mun i bröstkorgen. Och det finns tecken på att antalet anthropophager nu ökar i skrämmande takt. 
Will Henry och doktorn har inget annat val: De måste konfrontera den fasa som hotar att ta över och förtära världen."
Jag har just tidigare läst Den femte vågen av Yancey men blev inte alls imponerad av den tyvärr. Så de följande delarna i den serien kommer jag inte att läsa.
Men när jag läste om Monstrumologen var det väldigt svårt att inte bli nyfiken i alla fall, trots tidigare erfarenheter.

Och det här är så mycket bättre! Här kan vi snacka om att det är en bok som passar mig perfekt. Det är monster, kyrkogårdar, död och allt som gör den här boken riktigt bra att läsa nu när höstmörkret sänker sig över oss. Jag läste den ute i sommarstugan och det var väldigt passande, jag kan säga att den sista turen med hunden när det blivit kolsvart ute fick gå snabbt.

Det är spännande från första sidan. Will Henry är väldigt lätt att tycka om, medan doktorn är ungefär åt helt andra hållet. Han bryr sig mest om sitt arbete och har inte så mycket till övers för resten av världen, det är så det verkar till större delen av berättelsen i alla fall. Man märker dock en utveckling av både Will och doktorn när boken närmar sig sitt slut.

Och ännu bättre, här finns det inga kärleksbekymmer så långt ögat kan nå! Nu ser jag fram emot att fortsätta följa Wills berättelse med olika monster när de andra delarna dyker upp.
Är du ute efter en ny, spännande ungdomsbok tycker jag verkligen att du borde ge den här en chans.

onsdag 16 september 2015

Ingen brist på böcker här inte

Ja hörrni, jag kommer ju inte ha brist på nya och spännande böcker att läsa den närmaste tiden i alla fall! Nu har det dykt upp två nya recensionsexemplar och en bok som jag har köpt av Elina på Marklars Books! Och som ni ser fick jag hjälp med att visa böckerna igen.Sedan såg jag att Elina sålde Nyckeln, och eftersom jag inte har läst den ännu var jag så klart tvungen att ta chansen att äntligen få hem den! Så nu kan jag avsluta trilogin!

måndag 14 september 2015

Vinterstängt av Jörn Lier Horst

Originaltitel: Vinterstengt
Sidor: 380 (Inbunden)
Serie: William Wisting (del 3) 
Recensionsexemplar: Från Lind&CO, tack! 

"Dimman har lagt sig över kustlandskapet en mörkt höstkväll. Ove Bakkerud planerar en sista lugn helg på sommarstället innan han stänger till det inför vintern. Men i stället finner han sin stuga vandaliserad. När han chockad stapplar över till grannhuset, som tillhör en känd tv-profil, hittar han liket av en man som misshandlats till döds. 
Polis William Wistings dotter Line, kriminalreporter, har dragit sig tillbaka till familjens stuga för att skriva på sin bok. Under en promenad finner hon ett lik i en gammal träbåt. Ögonen är borta. Och från himlen faller döda fåglar i hundratal.
Utredningen pekar mot narkotikasmuggling och en stöldliga från Litauen. Det tycks också som om Lines tidigare pojkvän har något med fallet att göra. Snart står det klart att enorma summor pengar är inblandade, och det tycks inte finnas några gränser för vilka grymheter de skyldiga är beredda att begå för att undgå upptäckt."
Det här är den tredje översatta delen om William Wisting. De två tidigare, Jakthundar och Grottmannen, har jag också läst och tyckt väldigt bra om. Jag blev dock lite förvirrad här för det verkar som att den här boken borde komma före dem i den egentliga ordningen. Kanske är det så att de inte ges ut i den ordningen här i Sverige?
Nå, i alla fall, det gick snabbt över och jag kom ikapp händelserna i alla fall.

Nu är det ju så att jag märkt att just det här, med droger och så vidare i böcker, det är inte min grej riktigt. Jag vet inte varför men jag finner det inte lika spännande som andra brott. Med det sagt så tycker jag ändå att den här boken är bra. Speciellt delen med stöldligan fångar mig för den visar att det kanske inte alltid är så svart eller vitt som det verkar. Det är inte alltid så enkelt att döma någon för att de gjort något som är fel.

Av de tre böcker jag läst av Horst hamnar den här nog på tredje plats, men som sagt det är bara för att just knarkdelen inte fångar mig som hans andra böcker gjort. Jag kommer fortfarande att fortsätta läsa de böcker som översätts!

lördag 12 september 2015

En mysig morgon tidigare i veckan


Så här såg min morgon ut tidigare i veckan. Jag började först klockan 12 på jobbet så jag, Tom och Nitro hamnade i soffan. Tom läste den tredje boken i A Game of Thrones på sin läsplatta och jag höll på med Jag tar samma som hon av Rebecca Harrington. Och vovven hade klämt ner sig mellan oss och hade det ganska mysigt.

Det var en sån där morgon då man bara myser av att finnas till och allt känns bra.

fredag 11 september 2015

Nya böcker

Jisses vad det har trillat in nya böcker den sista tiden. Två efterfrågade och en hel del överraskningar! Först ut har vi några böcker från Modernista. Alltså, deras generositet är helt otrolig. Jag kan inte tacka dem nog för alla fina, spännande och uppslukande läsupplevelser de skickat min väg under åren! • Röd drottning av Victoria Aveyard
 • Monstrumologen av Rick Yancey
 • Det slutna ögat av Belinda Bauer
 • Själarnas bok av James Oswald
 • Bränd himmel av Gilly Macmillan
Här var det Monstrumologen som jag efterfrågade för ett tag sedan. De andra är överraskningar men jag är så peppad på att läsa dem allihopa, det verkar vara spännande böcker!

Sen när jag skulle fota den sista boken som kommer från ett annat förlag så var det någon som ställde sig mitt framför kameran så han fick hjälpa till att visa upp den!


 • Jag tar samma som hon: Mina äventyr som kändisbantare av Rebecca Harrington
Den här efterfrågade jag också och det är Printz Publishing som varit snälla och skickat den! Tack så mycket! Jag har börjat läsa den och måste säga att hon skriver väldigt roligt, Harrington. Tom har tittat lite underligt på mig då och då när jag börjat fnissa för mig själv i mitt soffhörn. 

onsdag 9 september 2015

Hur han ser på vårt förhållande

Haha jag måste bara visa den här bilden jag fick av Tom för ett tag sedan, tycker den är så bra!Japp, seems about right!
(den hade varit perfekt om det stod play istället för plays, det stör mina ögon otroligt mycket!)

måndag 7 september 2015

Det som inte dödar oss av David Lagercrantz


Originaltitel: Det som inte dödar oss
Sidor: 505 (Inbunden)
Serie: Millennium (del 4)
"Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.
Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis undviker. Det är inte likt henne.
En sen natt ringer professor Frans Balder till Blomkvist. Han säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Och Balder har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, vilket väcker Blomkvists intresse.
Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång."
Årets mest omtalade bok, kan man väl kanske ganska lätt säga va? Och jag som verkligen gillade Millennium-trilogin när jag läste den har så klart varit lite skeptisk. Kan det här verkligen bli bra? Kan jag verkligen tycka om den här och karaktärerna fast någon annan har skrivit om dem?

Jo då, det kunde jag. Så snart jag hade läst ut Ole dole slängde jag mig vidare på den här, mitt i natten och läste ganska länge innan ögonen höll på torka ihop av trötthet. Jag tycker den är riktigt bra! Jag vet att det finns massa olika åsikter om den överhuvudtaget borde ha skrivits och så vidare, men det tänker jag inte lägga mig i.

Jag läste den, och jag tycker verkligen om den. Det var spännande och jag älskade att återse Blomkvist och Salander. Enligt mig var karaktärerna och själva historien skrivna med mycket respekt för tidigare böcker, det var inga omvälvande förändringar som förstörde allt. Utan mer som att återse gamla vänner. Och jag har saknat dem så det var toppen!
Den passar som fortsättningen och knyter ihop sin handling med saker ur de tidigare böckerna på ett smidigt sätt.

Så jag är jätteglad att jag faktiskt läste den, trots mina tidigare tvivel.

lördag 5 september 2015

Akrobaten av Jenny Forsberg


Originaltitel: Akrobaten
Sidor: 244 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Nu får det vara nog! skrek Leila och kastade potatisgratängen i golvet. Formen sprack på mitten. Kladdig potatis och sås över köksgolvet. Leilas make, mytomanen Tom, sprider gärna bilder av den lyckliga familjen i Täbyvillan, men Leila har tröttnat på hans bedrägerier. Hon vill skiljas.
 Parets tonårsbarn Anna och Victor har båda sin hemligheter. Anna dränker sina i sprit, droger och förnedrande fyllesex. Victor slår volter i gymnastiksalen och knut på sig själv för att dölja skolvardagens mobbning. Leila flyr in i kärleksromanernas värld, men någon som förföljer familjen tvingar henne tillbaka till verkligheten."
Akrobaten är en lätt- och snabbläst relationsroman där verkligen allt som kan vara fel i en familj är fel. Vi har maken som ljuger och ägnar sig åt bedrägerier på alla nivåer, frun som på något sätt stått ut med det i flera år och läser om sina perfekta män i böckerna istället, dottern som skadar sig själv på olika vis och är allmänt upprorisk mot hela familjen, och sonen som blir mobbad och funderar på om det är hans fel att mamma och pappa inte bor ihop längre.

Den går som sagt väldigt fort att läsa, det står aldrig stilla i den här familjen. Alltid är det något som är på gång och oftast är det något negativt. Men för mig blir det lite för mycket av allt. Jag hade hellre sett lite mindre problem som det kunde gå in lite djupare på. För nu blir det allt som ska rymmas på de här antalet sidor och då blir det för mig lite för ytligt.

Däremot är det ju skrivet så jag blir involverad, för jäklar vad jag vill ruska om Tom. Ungefär hela tiden. Jag blir så förbannad på honom och att han inte ens fattar när folk inser att han ljuger. Det är otroligt frustrerande!

torsdag 3 september 2015

Ole dole av M.J Arlidge


Originaltitel: Eeny Meeny
Sidor: 347 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lind&CO, tusen tack! 
"Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslösheten, desorienterade och fångna i en djup simbassäng, tömd på vatten. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon.
Det ringer i mobilen. En röst talar om att vapnet är laddat med en kula. Den som skjuter den andra kommer att bli fri och få leva. Därefter bryts samtalet. Det blir två veckor av hunger, skräck, smuts och kyla innan en av dem ger upp.
Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler människor försvinner. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö. Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes kollegor har aldrig upplevt något liknande. De ser inget samband mellan offren. Och när Helen äntligen tycker sig ana ett mönster är det långt värre än hon någonsin kunnat föreställa sig."
Så den här bestämde jag mig för att ta med till stugan och läsa. I mörkret, i skogen. Sömn är överskattat.

Det här är den första boken om Helen Grace, ja den första boken författaren har gett ut överhuvudtaget. Och jag gillar den väldigt mycket. Det är hemska val de olika paren utsätt för. Det är inte bara kärlekspar som tvingas välja, det är kollegor, föräldrar och barn bland annat. Det är riktigt vidrigt att ens försöka tänka sig in i de beslut som fattas, eller ibland bara hur instinkten tar över.

Helen Grace är en tuff polis, hon har det där hård och mystiska över sig. Och bär på en hel del eget bagage. Men jag gillar henne, för hon är samtidigt mänsklig och speciellt vissa kapitel visar att hon kämpar hårt för att leva med smärtan från det förflutna.

Efter att jag kom till stugan och hunden var rastad och kaffet påslaget så satt jag mig och sträckläste. Det var så spännande och nervkittlande så det gick inte att sluta, speciellt när berättelsen började komma mot upplösningen. Då spelade det ingen roll att timmen hade blivit sen, jag var tvungen att läsa till sista sidan.

Nu hoppas jag verkligen på att fler böcker av författaren blir översatta!

tisdag 1 september 2015

Underbara ord

Idag måste jag få nörda ner mig lite i ord igen. Jag hittade en tumblr-sida som har ord från olika språk och deras betydelser. Precis som boken Lost in translation jag har visat upp här på bloggen några gånger.

Jag har suttit och kollat igenom flera sidor nu, vill ni också kolla så är det Wordstuck ni ska in på, klicka bara så kommer ni rätt! Och så fort jag hittar ett ord på holländska eller franska skriver jag till killen och kollar om han kan få in rätt betydelse innan jag kollar vad sidan säger! Det är ganska mysigt.

Här kommer några av de favoriter jag hittat hittills:

Har ni något favoritord på ett annat språk än svenska? :)