torsdag 30 april 2020

En gång slockna alla stjärnor av Kristina Falk


Originaltitel: En gång slockna alla stjärnor
Sidor: 412 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Recensionsexemplar: Från Parus förlag, tusen tack!
"Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfyllt av kärlek?
Freja tänker inte stanna i Umeå längre. Vill inte se pappa dö. Måste ut, bort därifrån. Hjärtat bultar när hon kliver av tåget i Stockholm. Det finns ingen sjukdom i vindarna. Alex och mamma har fel - hon kommer inte att ångra sig.
Varg sitter på vardagsrumsgolvet och väger pillerburken i handen, vänder den upp och ner så att sömntabletterna rasslar. Minns solen som strålade in genom persiennerna när han vaknade på psykakuten. Om han ändå hade dött.
En vecka senare korsas deras vägar.
På taket som sluttar ner mot balkongen, sitter någon med kängorna stödda mot hängrännan. Hon skymtar en svart hoodie, en uppdragen luva. En ung man. Han lutar sig fram och tittar ner på henne. Vinden blåser i luggen. Blå ögon, kantade av svart kajal, lyser i skymningen. Det rusar till i Frejas bröst. Plötsligt står han nära. En meters mellanrum.
"Varg", säger han."
När jag skriver det här inlägget har det gått några dagar sedan jag läste ut boken. Det är ganska ovanligt, oftast skriver jag ett inlägg så fort som möjligt så jag har boken färskt i minnet. Men med den här gick det faktiskt inte. Jag behövde lite tid att låta den sjunka in, få känslorna att lägga sig och inte vara riktigt så påträngande. För det här är en bok som fick mig att känna mycket mer än jag var beredd på.

Den är fylld av sorg och mörker. Både Freja och Varg har sina egna bagage att bära. Freja som är rädd för så mycket. Döden som väntar hennes pappa, tanken på att sjukdomen han har kan vara ärftlig. Varg som verkar pendla mellan att stå på toppen av världen och befinna sig i det djupaste mörker. Det är mycket att ta in. I början trodde jag att jag skulle kunna hålla mig distanserad för jag kände inte att jag kom så pass nära karaktärerna, men en bit in så var det kört. Deras känslor kröp in under huden på mig och vissa gånger påminde det mig om egna gamla känslor från yngre dagar.

Så det ska sägas, om man vet att man triggas av att läsa om psykisk ohälsa/tankar på självskadebeteende ska man kanske inte välja just den här boken.

Annars tror jag den kan vara riktigt bra för att ta upp ämnet. Den öppnar upp för diskussion om hur man mår, hur omöjligt det kan verka att be om hjälp och hur viktigt det är för omgivningen att våga finnas där för någon som mår dåligt. Det är nog många unga människor som kan känna igen känslorna från den här berättelsen.

Jag tyckte väldigt mycket om den med allt sitt allvar.

onsdag 29 april 2020

Waking Gods av Sylvain Neuvel


Originaltitel: Waking Gods
Sidor: 320 (Häftad)
Serie: Themis Files (del 2)
"An unknown vessel, not of this world, materializes in London. A colossal figure towering over the city, it makes no move. Is this a peaceful first contact or the prelude to an invasion?
Every child has nightmares. But the only thing scarier than little Eva Reye's dreams - apocalyptic visions of death and destruction - is the habit they have of coming true...
Scientist Dr Rose Franklin has no memory of the last few years. The strangers she works with say she died, and was brought back to life. The question is now just how, but why? Kara Resnik and Vincent Couture fell in love during war, and have found peace since. They are the thin line of defence against what is coming. But they do not know they have been living a lie. And a man who claims to have the answers has his own agenda. There are things he cannot say, and others he won´t.
All are pieces of an epic puzzle: one we have been trying to solve since the dawn of time..."
Det här är andra delen i Themis Files-serien. Första, Sleeping Giants, lyssnade jag på tillsammans med sambon. Jag har nog inte skrivit om den på bloggen, ljudböcker blir lätt att jag glömmer att göra inlägg om. Men Waking Gods hade jag som fysisk bok hemma så det blev sambons val åt mig för april.

Jag tyckte om första boken, där en jättestor metallisk hand hittas under marken. Sedan hittar man fler och fler delar tills man har en gigantisk robot. I den här fortsätter det med att en annan robot dyker upp i London och man vet inte vad den vill. Det är inte någon som hittats av människorna. Den kommer någon annanstans ifrån.

Det här var en väldigt bra fortsättning! Jag har suttit fast i den långa stunder och inte velat sluta läsa. Den förvånande mig många gånger med vilka vändningar den tog, valen som författaren gjorde. På ett bra sätt, den har verkligen dragit in mig.

Nu ska jag bara få tag i tredje delen också! Med tanke på vad som hände på sista sidan i den här är jag väldigt nyfiken på hur serien kommer avslutas. 

tisdag 28 april 2020

Tisdagstrion - Eld


Tisdag och dags att hälsa på inne hos Ugglan & Boken igen! :) Veckans tema för trion är eld.


Den allra första jag kom att tänka på var Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Den andra delen i Engelsfors-trilogin.


Den andra var ...Får leken tåla av M. J. Arlidge som är del fyra i serien om Helen Grace. En serie jag verkligen borde läsa ikapp i!


Och den tredje får bli Små eldar överallt av Celeste Ng. En fristående bok som jag tyckte mycket om.

måndag 27 april 2020

En tag om olika favoriter


En gammal bild på en favoritbok kändes lämpligt till det här inlägget!

Jag hittade den här taggen inne hos Steffi och tänkte att den kunde vara kul att svara på! 

Vad läser du helst?
Allra, allra helst blir det väl skräck, även om det inte är det jag läser oftast. Men spänningsromaner är också väldigt uppskattat! Läskiga thrillers och deckare slinker också ner lätt. 

Vad samlar du på?
Böcker och bokmärken! Och Doctor Who-saker. 

Favoritkaraktärer?
Jag har ju en jag är väldigt förtjust i och det är Odd Thomas från Dean Koontz böcker. Vinga och Heike från Sagan om Isfolket också. Från den serien hade jag kunnat räkna upp många fler men det får räcka så för idag!

Favoritförfattare?
De som varit med längst för mig är väl Stephen King, Dean Koontz och Margit Sandemo. Sedan har bland andra Fredrik Backman, Mattias Edvardsson och Sharon Bolton lagts till under åren.

Favoritläsplats?
I sängen med sambon på ena sidan och hunden på andra. Ute i syrrans sommarstuga. Det är nog de två platserna jag trivs bäst på med mina böcker.

Drömresmål?
Jag vill tillbaka till Skottland. Till Rom på grund av Dan Browns Änglar och demoner. Island har jag alltid drömt om att åka till. Irland också. Paris. Jag är inte så mycket för tanken att resa någonstans och bara sola och bada. Jag vill se saker. Gamla byggnader, vacker natur.

Favoritresmål?
Skottland får bli mitt svar. Jag har inte rest mycket alls, speciellt inte utomlands. 

torsdag 23 april 2020

Hantverkaren av Sharon Bolton


Originaltitel: The Craftsman
Sidor: 394 (Inbunden)
Serie: Florence Lovelady (del 1)
"Gripandet av begravningsentreprenören Larry Glassbrook blev startpunkten för Florence Loveladys lysande karriär inom det brittiska polisväsendet. Glassbrook dömdes för de bestialiska morden på tre ungdomar i den lilla staden Sabden i nordvästra England. Offren hade begravts levande, i kistor som Glassbrook själv tillverkat. Han erkände och fallet verkade lika glasklart som det var spektakulärt.
Trettio år senare är Larry Glassbrook död, och Florence återvänder till Sabden för att närvara vid begravningen och en gång för alla sätta punkt för den makabra historien. Men så börjar händelser ur det förflutna upprepa sig - på ett fasaväckande sätt.
Är det möjligt att Florence hade fel den där gången för många år sedan? Eller är det någonting annat, ännu mörkare, som nu satts i spel?"
Det är ett tag sedan jag läste något av Bolton, men nu har jag verkligen blivit påmind om hur bra hon är! Hantverkaren köpte jag på bokrean i år och jag ville inte att den skulle bli stående oläst i flera år så den fick snabbt hamna i en TBR-hög.

Det var ett bra beslut! Hade jag varit ledig dagen efter jag påbörjade den så hade jag läst långt in på natten och avslutat den direkt. Så sträckläsningsvänligt var det. Jag ville absolut inte lägga undan den och satt med den när jag borstade tänderna till och med.

Dels är själva berättelsen väldigt bra och spännande, kan ni tänka er hur panikframkallande det skulle vara att bli levande begravd? Dels är det intressant och frustrerande att se hur Florence får kämpa på jobbet när boken går tillbaka till dåtidsperspektivet. Att vara kvinnlig polis på 60-talet var verkligen ingen dans på rosor. Hennes manliga kollegor tar henne inte på allvar, letar varje möjlighet de kan hitta för att klanka ner på henne och så vidare. Trots att det är hon som för fallet framåt.

Men det är inte bara en traditionell deckare. Här finns något annat också. Den beskrivs bland annat som en gotisk thriller. Så det finns inslag i den som gör den speciell. Jag vill inte riktigt beskriva vad för det känns som att det spoilar en del. Jag kan tänka mig att det gör så att den inte passar alla som vanligtvis läser deckare, men för mig var det en fullträff.

Jag trodde att det var en fristående bok men såg sedan att det kommer en andra del om Florence till sommaren.

onsdag 22 april 2020

Obsidio av Amie Kaufman & Jay Kristoff


Originaltitel: Obsidio
Sidor: 624 (Inbunden)
Serie: The Illuminae Files (del 3)
"Kady, Ezra, Hanna, and Nik narrowly escaped with their lives from the attacks on Heimdall station and now find themselves crammed with 2,000 refugees on the container ship, Mao. With the jump station destroyed and their resources scarce, the only option is to return to Kerenza--but who knows what they'll find seven months after the invasion? Meanwhile, Kady's cousin, Asha, survived the initial BeiTech assault and has joined Kerenza's ragtag underground resistance. When Rhys--an old flame from Asha's past--reappears on Kerenza, the two find themselves on opposite sides of the conflict. With time running out, a final battle will be waged on land and in space, heros will fall, and hearts will be broken."
 Det här är tredje och avslutande delen i serien The Illuminae Files som jag kunnat läsa tack vare att Rebecka var snäll och skickade upp dem! Boktokiga vänner alltså, så fint! Det gjorde så att jag kunde avsluta en serie i ganska snabb takt, något som händer väldigt sällan.

Men nu är den slut och det är lite tomt! Jag ska inte säga så mycket om handlingen mer än att det var riktigt spännande och fartfyllt. Precis som i de två tidigare böckerna. Det känns inte som att det är mycket tid då det inte händer något. Karaktärerna får inte en lugn stund. Och jag stressläser nästan när jag närmar mig slutet för att snabbt få veta hur det går och vilka som överlever. Mina nerver!

Det har varit ett riktigt äventyr att hänga med på och jag är glad att jag äntligen har läst dem. Det är en serie jag varit nyfiken på i flera år men inte kommit mig för att skaffa eller låna från bibblo. Så tack igen Rebecka! Nu förstår jag äntligen vad många andra pratat om så länge.

tisdag 21 april 2020

Tisdagstrion - Favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av


Tisdag och dags att kika in hos Ugglan & Boken igen för tisdagstrion! Veckans tema är favoriter från de tre författare jag äger flest böcker av. För mig blir det Stephen King, Dean Koontz och Margit Sandemo. 


Väktare är en solklar favorit från Dean Koontz.


Sömnlös är en favorit av King. Jag har läst om den minst tre gånger tror jag.


Sandemo har ju hela serien Sagan om Isfolket som är en favorit hos mig men ska jag välja en av de böckerna jag tycker extra mycket om blir det Trollmåne. Det är del 36 av 47.

måndag 20 april 2020

Ljusklotets mysterium av Tobias Söderlund


Originaltitel: Ljusklotets mysterium
Sidor: 276 (Kartonnage)
Serie: Spökkameran (del 2)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tusen tack! 
"Ett mystiskt ljusklot, en hemsökt herrgård och ett väsen som lurar i skogen ...
Vanessa är alldeles pirrig inför nyårsresan till Gotland. Tillsammans med Martins familj ska hon och pappa bo på Katthamra gård, som sägs vara hemsökt. Dessutom ska pojkvännen Abbe följa med. Hon tar med sig kameran, den som kan filma spöken, trots varningarna hon fått. Kanske kan hon lyckas fånga ett spöke på film igen och bli Youtube-kändis på riktigt! Men resan blir läskig på ett helt annat sätt än väntat. Under en utflykt till Martebo dyker ett stort ljusklot upp från ingenstans. Och när det försvinner är en ur sällskapet borta. Ingen förstår någonting, men kameran har snappat upp något som alla andra missat..."
Det här är uppföljaren till Prästgårdens hemlighet som jag läste i höstas. Den fick full pott hos mig och del två har varit väldigt efterlängtad och haft höga förväntningar på sig! Det är som alltid lite nervigt när man börjar läsa en sådan bok, kommer det hålla eller inte?

Det höll. Det höll faktiskt jättemycket. Jag plockade upp den en kväll och slutade helt enkelt inte läsa förrän sista sidan kom. Tur att det var en ledig dag efteråt! Det är verkligen en otroligt indragande berättelse. Spännande med sina övernaturliga inslag och samtidigt så verklighetstrogen i karaktärerna. Vanessa är en härlig blandning av tuff när det gäller och lite osäker när det kommer till känslor och relationer. Den där osäkerheten går det lätt att känna igen sig i. Jag tvivlar dock på att jag hade varit lika modig som henne i de andra situationerna!

Jag älskar att få lära mig mer om Gotlands lokala spöken och sägner. Tobias Söderlund väver in dem riktigt snyggt i allt som händer Vanessa och hennes vänner. Här finns inga läskiga dockor som i första boken men det är ändå gott om tillfällen då jag håller andan lite på grund av rädslan som de i boken känner. Jag älskar skogen och har alltid fått energi av att vara i den, men den kan samtidigt vara en väldigt skrämmande plats om man tappar bort sig...

Har man yngre bokslukare i sin närhet som gillar spökerier så rekommenderar jag verkligen de här två böckerna! Eller om man själv som äldre vill ha något härligt rysligt att plocka upp. De är jättebra och inbjuder till sträckläsning.

Del tre i serien kommer ut till hösten och jag ser verkligen fram emot att läsa den!

fredag 17 april 2020

Graphic novels, serier & lite annat!


Efteråt insåg jag att jag så klart lyckades missa en bok, Nemi! Så typiskt. Den är dessutom jättebra! 

torsdag 16 april 2020

Korta brev från en lång resa av Elsbeth Funch


Originaltitel: Korta bref från en lång resa
Sidor: 270 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Vintergård förlag, tusen tack! 
"Elva månader efter att först rest med fartyg över Atlanten till New York kom Elsbeth Funch hem till Sverige med en fullbordad jordenruntresa i bagaget. I bestsellern Korta brev från en lång resa får vi läsa om hennes intryck, upplevelser och äventyr i bland annat USA, Japan, Kina, Indonesien och Indien. Hon skriver om möten med olika människor och kulturer, besvikelsen över Niagarafallen och om när hon blev beskjuten i Kina. Korta brev från en lång resa är en ärlig beskrivning av en värld som ser helt annorlunda ut än i dag och som läsaren får möjlighet att uppleva tack vare Funchs bok."
 Jag har väldigt svårt att motstå böcker som är skrivna i brevform. Speciellt när det är verkliga brev. Det gör det hela ännu mer intressant. I den här boken får vi följa med Elsbeth Funch när hon och hennes man åker på en lång resa i början av 1900-talet.

Med tanke på hur nedstängd världen är just nu var det lite extra fascinerande att få åka till alla möjliga ställen tillsammans med författaren. Det var intressant att läsa om de olika kulturerna, hur livet såg ut vid den tiden på de olika platserna. Samtidigt är det svårt att läsa utan att det sticker lite i ögonen när det kommer nedsättande kommentarer om folk från länderna de reser runt i. Det är så klart färgat av tiden som resan tog plats under, men det är något jag reagerar på varje gång det dyker upp.

Det jag gillar allra bäst är när hon berättar om olika historier och legender som hör ihop med platser de besöker. Vissa naturbeskrivningar är också väldigt målande och trevliga att läsa. Det var lite som att hoppa in i en tidsmaskin och samtidigt få besöka platser som just nu ligger helt utom räckhåll.

onsdag 15 april 2020

Bortförda av Oskar Källner & Karl Johnsson


Originaltitel: Bortförda
Sidor: 173 (Inbunden)
Serie: Imperiets arvingar (del 1)
Ålder: 9-12
"Alice och Elias bor med sina föräldrar i ett villaområde utanför Uppsala. De lever ett liv som liknar alla andras. Men en kväll försvinner mamma, och pappa blir tagen av polisen, misstänkt för att vara inblandad. 
Alice och Elias bestämmer sig för att rädda sina föräldrar. De beger sig ut i Lunsenskogen för att leta efter mamma, men de hittar någonting helt annat. För i samma skog befinner sig Brock, en azkalor från rymdskeppet Stillheten, som är ute på uppdrag för att rädda en förlorad besättningsman. Och det ska snart visa sig att Brock och syskonen har en gemensam fiende..."
Den här boken var inte alls inplanerad i min läsning. Men jag läste flera positiva recensioner och såg att den fanns i bokhyllan på jobbet så då lånade jag hem den över påsk! Jag hade hunnit bli så nyfiken.

Jag tycker jättemycket om den! Den är fartfylld och har otroligt fina illustrationer. Relationen mellan syskonen Alice och Elias känns realistisk och den skildras på ett varmt sätt. De finns där för varandra och det är väldigt fint att se. Det blir spännande nästan på en gång då deras mamma försvinner och pappan tas in för förhör. Egentligen ska barnen tas hand om men de rymmer för att försöka hitta mamman. Det är början på ett riktigt äventyr som tar med dem från jorden ut i rymden!

Kapitlen är korta och den har verkligen ett driv i sig som jag tror gör att yngre läsare kan dras in bra i berättelsen. Del två, Järnrosen, finns redan ute så gillar man första är det bara att dyka på fortsättningen direkt!

tisdag 14 april 2020

Tisdagstrion - Starka kvinnor


Igår var det knytblusens dag och därför ska vi prata om starka kvinnor inne hos Ugglan & Boken! Så här kommer mina tre tips. 


Herravälde handlar om tre kvinnor som bara blir starkare och starkare.


Kvinnokungen handlar om drottning Kristina som verkar ha varit en väldigt stark kvinna.


Toby som man får lära känna i The Year of the Flood (del två i MaddAddam-trilogin) räknar jag som en stark kvinna. Hon har överlevt mycket.

måndag 13 april 2020

Glöm mig av Alex Schulman


Originaltitel: Glöm mig
Sidor: 254 (Inbunden)
"Det är sommar. Alex Schulman befinner sig på sin mammas lantställe för att övertala henne att skriva in sig på en avvänjningsklinik. Det räcker nu. Han vill ha sin mamma tillbaka. Den glada mamman han minns från barndomen. Vad var det egentligen som det gick fel mellan dem?
Genom Alex djuplodande och smärtsamma tillbakablickar till barndomen får läsaren följa det krackelerande förhållandet mellan mor och son, och, när sprickan dem emellan verkar vara som störst, följa det vuxna barnets desperata strävan efter att reparera relationen.
Glöm mig är en gripande och djupt personlig skildring av en problematisk relation mellan mor och son, om medberoende, längtan och det outtröttliga behovet av försoning."
Efter att ha läst Bränn alla mina brev och blivit helt knockad av den ville jag verkligen läsa Schulmans bok Glöm mig också. Så när min kollega rensade böcker och den här var bland dem blev jag väldigt glad! Inbunden dessutom!

Bränn alla mina brev handlade om Schulmans mormor och morfar. I Glöm mig handlar det istället om hans relation till sin mamma. Hon har i större delen av hans liv haft alkoholproblem. Jag läste ut den under en ledig dag. Den är otroligt snabbläst trots ett väldigt tungt och jobbigt ämne.

Det gör ont i mig att läsa om den lilla pojken som tillsammans med sina bröder lär sig tassa på tå för att inte störa mamman som ligger inne i sovrummet och "mår lite dåligt". Blandat med alla jobbiga minnen finns några fina, från tiden innan hans mamma förändrades. Dessutom får vi följa dem när han är vuxen. Hur det fortfarande påverkar honom otroligt mycket. Hur hårt alla jobbar för att hålla hennes problem hemliga och vägrar prata om det.

Det är verkligen läsning som berör. Jag tror det kan ha varit bra att jag läste Bränn alla mina brev först. Det känns som att det har gett en större förståelse för hans mamma, för hon hade det inte lätt med sin egen pappa.

fredag 10 april 2020

Påskig boktagg!Sandras video: https://www.youtube.com/watch?v=JcEODyWtcrA&t=0s

1. Kaninen - En bok du önskar skulle föröka sig (få uppföljare)
2. Ägg - En bok som överraskade mig       
3. Jakt - En bok som var svår att få tag på
4. Lamm - En barnbok som du fortfarande gillar     
5. Vår - En bok vars omslag får dig att tänka på vår 
6. Jesus - En religiös eller andlig bok som du älskar 
7. Stiga upp från de döda - En bok från en bortgången författare
8. Korgar - En bok från din kundkorg eller önskelista
9. Godis - En bok som är söt

torsdag 9 april 2020

Den andra sömnen av Robert Harris


Originaltitel: The Second Sleep
Sidor: 314 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"England, år 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skickats till den avlägsna byn Addicott St George för att hålla i begravningen av byns präst, fader Lacy. Området är fullt av artefakter från det förflutna, mynt, glasfragment, människoben, som fader Lacy samlat på. Ledde hans besatthet av det förgångna till hans död?
Fairfax är fast besluten att ta reda på sanningen. Under de kommande sex dagarna kommer allt han trott, om sig själv och sin världs historia, att ställas på sin spets."
Nu sitter jag här och funderar över hur sjutton jag ska beskriva den här boken? Det går egentligen att säga mer än det som står här ovan utan att spoila saker. Och jag skulle nog säga att det är bäst att gå in i den utan att veta alltför mycket. Trots att jag visste lite mer, klickade det inte i mitt huvud förrän en bit in vad det faktiskt var jag läste och det gjorde allting mycket mer speciellt.

Tidigare har jag läst Konklaven av samma författare. Den tyckte jag om. Det här är något helt annat och dessutom ännu bättre. Tusen gånger bättre. Det är fascinerande att följa Fairfax i sin jakt på sanningen om vad som hänt fader Lacy och vad hela mänsklighetens förflutna egentligen råkade ut för. Vad är det kyrkan vill dölja? Vad är det för underliga saker fader Lacy har i sitt hem?

Det här var en bok jag verkligen inte ville lägga undan. Jag ville bara läsa och läsa och läsa. Samtidigt blev jag ledsen när den närmade sig sitt slut. Då önskade jag att den var några hundra sidor längre så jag hade kunnat få stanna kvar i den ett tag till.

Jag kan bara säga att den var otroligt bra. En läsupplevelse som inte liknar någon annan jag har haft.

onsdag 8 april 2020

Herravälde av Elin Olofsson


Originaltitel: Herravälde
Sidor: 395 (Pocket)
"Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på - allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet.
Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet."
Vilken bok! Jag var verkligen inte beredd på att fastna i den så som jag gjorde! Jag började på den, läste en stor del, jobbade och längtade tills jag fick sätta mig och läsa igen och sträckläste sista delen när jag kom hem. Det gick inte att sluta tänka på den de timmar jag var borta från den.

De kvinnliga huvudkaraktärerna är lätta att känna med. De har alla sina olika problem de behöver lösa, vilket inte var någon barnlek på 1920-talet. Männen hade makten och det är inte lätt för till exempel Alice att få arbetarna att lyssna och tro på henne medan hennes make är sjuk. Thomasine kämpar för att slå sig fri från sin kontrollerande far och hitta sin egen väg som konstnär. Och Brita försöker mest överleva från dag till dag, samtidigt som hennes mor och lillebror bor i fattigdom med en våldsam man. Det är berörande att följa alla tre och deras kamp för att bli mer självständiga och fria.

Det är en jättebra historisk roman som sätter kvinnorna i centrum. Jag rekommenderar den starkt! Det känns som en bok som kommer leva kvar länge i mig.

tisdag 7 april 2020

Tisdagstrion - Vårkänslor


Vårkänslor! Det tycker jag om! Och det är vad vi pratar om inne hos Ugglan & Boken idag. Jag går helt på utseende den här gången så här har ni tre omslag som jag tycker har lite vårkänslor.


Tjugo år till dig har jag kanske haft med förut på något sånt här tema men den ger mig verkligen vårkänslor. Ibland även sommarkänslor.


Grönt och lite blommor, med det ger Smultrontjuven mig också lite vårkänslor. Den här väntar oläst i hyllan.


Här är det också blommorna som ger vårkänslor. Även den här väntar oläst i hyllan. Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré. 

måndag 6 april 2020

MaddAddam av Margaret Atwood


Originaltitel: MaddAddam
Sidor: 496 (Häftad)
Serie: The MaddAddam Trilogy (del 3)
"Toby, a survivor of the man-made plague that has swept the earth, is telling stories. Stories left over from the old world, and stories that will determine a new one. Listening hard is young Blackbeard, one of the innocent Crakers, the species designed to replace humanity. Their reluctant prophet, Jimmy-the-Snowman, is in a coma, so they've chosen a new hero - Zeb, the street-smart man Toby loves. As clever Pigoons attack their fragile garden and malevolent Painballers scheme, the small band of survivors will need more than stories."
Känslan av att avsluta en serie, det är ganska härligt ändå! Bra grej det här med att få böcker utvalda åt sig så de faktiskt blir lästa istället för bara väntande.

MaddAddam är sista boken i trilogin som börjar med Oryx & Crake. Andra boken är The Year of the Flood. Det har varit väldigt bra och spännande läsning. Den här sista boken hade sina fördelar och nackdelar. För det mesta var den jättebra, men vissa tillbakablickar till tiden innan katastrofen gav mig inte så mycket. Jag tycker det är mycket mer intressant att läsa om hur överlevarna har det nu och hur de ska skydda sig mot farorna som fortfarande finns. Till exempel andra människor som inte är så vänligt sinnade.

Men allt som allt, jättebra trilogi! Ska jag välja en favorit nu när hela är utläst så blir det nog faktiskt bok två. 

torsdag 2 april 2020

Tips på bokpoddar!

Jag lyssnar ganska mycket på olika bokpoddar. Det är ett perfekt sätt att få nya boktips och annars är det rent allmänt väldigt mysigt att lyssna på folk som pratar om böcker. Så jag tänkte göra ett litet inlägg med tips på de jag lyssnar mest på. Det är bara engelska poddar eftersom det är mest det jag lyssnar på. Så här kommer några!


What Should I Read Next var den jag fastnade först för. Den leds av Anne Bogel som pratar med olika gäster om tre böcker de älskar, en de inte gillar och vad de läser just nu. Sen ger hon dem tips på tre nya böcker som de borde läsa härnäst baserat på vad de gillar. 


Currently reading är en stor favorit hos mig. Det är två bokvänner (ibland dyker en tredje upp) som pratar böcker varje vecka. De berättar om en bokhändelse de varit med om, vilka tre böcker de läst nyligt och sen gör de djupdyk i olika ämnen varje avsnitt. He Read She Read är en podd som leds av ett gift par. De älskar båda att läsa men har väldigt olika smak när det kommer till böcker. Jag tycker de är roliga att lyssna på och tack vare deras olika lässtilar får man tips om många olika sorters böcker.


De två kvinnorna som har Well-Read började med podden när de båda jobbade som bibliotekarier. De har olika teman på sina avsnitt och ger boktips som passar in på vad det än kan vara. 


Get Booked går ut på att de två tjejerna som sköter podden ger boktips baserat på frågor som de får från lyssnare. De hinner med flera frågor varje avsnitt och jag har fått många spännande boktips när jag lyssnat på dem!


Det var några tips från mig. Lyssnar ni på bokpoddar? Har ni tips på några som jag inte fått med här? Om ni är intresserad av någon av de jag pratat om så går det att klicka på bilderna för att komma vidare till deras sidor. 

onsdag 1 april 2020

Gemina av Amie Kaufman & Jay Kristoff


Originaltitel: Gemina
Sidor: 672 (Inbunden)
Serie: The Illuminae Files (del 2)
"Moving to a space station at the edge of the galaxy was always going to be the death of Hanna's social life. Nobody said it might actually get her killed.
The sci-fi saga that began with the breakout bestseller Illuminae continues on board the Jump Station Heimdall, where two new characters will confront the next wave of the BeiTech assault.
Hanna is the station captain's pampered daughter; Nik the reluctant member of a notorious crime family. But while the pair are struggling with the realities of life aboard the galaxy's most boring space station, little do they know that Kady Grant and the Hypatia are headed right toward Heimdall, carrying news of the Kerenza invasion.
When an elite BeiTech strike team invades the station, Hanna and Nik are thrown together to defend their home. But alien predators are picking off the station residents one by one, and a malfunction in the station's wormhole means the space-time continuum might be ripped in two before dinner. Soon Hanna and Nik aren't just fighting for their own survival; the fate of everyone on the Hypatia-and possibly the known universe-is in their hands.
But relax. They've totally got this. They hope."
Då har jag äntligen läst del två i The Illuminae Files, tack vare Rebecka som varit så snäll att hon lånat ut hela trilogin åt mig! Vänner är guld.

Den här är till och med mer spännande än första delen. Det är action nästan från första sidan. Och precis som Illuminae går den otroligt snabbt att läsa. Dels på grund av tempot, dels på grund av att den också är uppbyggd med mail, chattkonversationer och andra filer. Vissa sidor är från Hannas anteckningsbok och har illustrationer också. Så trots det höga sidantalet flyger den verkligen fram och det går knappt att släppa den.

Jag tycker mer om de här två huvudkaraktärerna tror jag. De fastnar direkt och jag tycker om deras gnabb fram och tillbaka. Deras konversationer irriterar mig inte på samma sätt som jag upplevde att samtalen mellan karaktärerna i första boken gjorde ett tag.

Nu är det bara en enda bok kvar och den ska läsas nu i april! Det ser jag verkligen fram emot.