fredag 28 juni 2019
torsdag 27 juni 2019
Den märkligaste boken i världen & andra mysterier av Daniel Rydén
Originaltitel: Den märkligaste boken i världen & andra mysterier
Sidor: 271 (Inbunden)
"Historien är full av oförklarliga händelser. I Den märkligaste boken i världen skildrar den skicklige journalisten Daniel Rydén ett spännande urval. En del av dem har aldrig fått sin förklaring, andra är egentligen lösta sedan länge men lever ändå vidare som mysterier mest för att vi vill det. Vi älskar våra gåtor."Jag är väldigt fascinerad av olika mysterier. Försvunna personer, underliga dödsfall, underliga rykten som envist lever kvar och skapar massvis med teorier. Det är jätteintressant för mig! Så den här boken var självklart perfekt.
Författaren tar upp över femtio olika mysterier i varierande storlekar, några får flera sidor, andra bara en eller två. Vissa är sådana jag har hört talas om tidigare, andra är nya. Vissa finner jag riktigt spännande att läsa om, andra lite mindre. Några av mina favoriter är "Hur dog studenterna i Djatlov-passet?", "Var Anna Andersson en storfurstinna?" och "Vem var mannen på Somerton Beach?". Djatlov och Somerton Beach-historierna har jag redan hört flera gånger men de håller fortfarande fast mitt intresse.
Är du också intresserad av gåtor som fortsätter att gäcka folk så är det här en bok för dig! Jag har bläddrat i den lite då och då när jag inte riktigt orkat koncentrera mig på en längre, sammanhängande berättelse. De korta kapitlen som tar upp ett ämne i taget är riktigt bra för den sortens läsning.
onsdag 26 juni 2019
Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg
Originaltitel: Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Sidor: 355 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från Älska pocket, tusen tack!
"Elin Boals har allt. Hon är framgångsrik fotograf i New York, sedan länge gift med affärsmannen Sam och mamma till deras sjuttonåriga dotter Alice. Men en dag får hon ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland.
Elin blir påmind om sitt förflutna, det som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknet kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända."Wow, vilken fin liten pärla det här var! När den sista sida kom var jag inte alls beredd att lämna Elin, jag ville fortsätta. Så fångad blev jag av berättelsen och karaktärerna i den. Det känns som att de är levande personer jag har läst om så det blev lite snopet när slutet kom och jag var tvungen att ta mig tillbaka till verkligheten där de inte existerar.
Den ser väldigt ljus och lätt ut med sitt somriga omslag. Men det döljer sig mycket smärta och skam i Elin. Något som gör att hon har svårt att slappna av och komma riktigt nära sin familj. Hon försöker vara perfekt men det gör till slut så att allt bara blir fel.
Boken utspelar sig i nutid och dåtid och hoppar på ett smidigt sätt mellan de olika delarna. I nutid faller Elins liv sönder allt mer i New York och i dåtid får man sakta men säkert veta vad det är som hänt, vad hon har rymt från. Hennes barndom gör så ont i mig att läsa, jag vill bara krama om henne och skaka om vissa vuxna i hennes närhet.
I vuxen ålder är hon själv inte lätt att ha att göra med. Hon gömmer sig i sitt jobb och vägrar röra i sitt förflutna. Det är först när hon är på väg att förlora sin dotter på grund av sitt beteende som det äntligen börjar lossna och det är en fin resa hon gör. Den är inte lätt men hon försöker i all fall.
Lundberg har tidigare skrivit Den röda adressboken. Den väntar oläst i min hylla och nu ser jag verkligen fram emot att kasta mig över den!
tisdag 25 juni 2019
Veckans topplista - Böcker som ger sommarkänsla
Sista topplistan hos Johanna! Då ska vi prata om böcker som ger sommarkänsla och jag tolkar det ytligt. Alltså böcker som ser somriga ut! Det är lite blandat, vissa har jag läst, andra vill jag läsa!
måndag 24 juni 2019
Pow wow av Tommy Orange
Originaltitel: There, there
Sidor: 300 (Inbunden)
"En nykter Jacquie Red Feather försöker hitta tillbaka till familjen hon lämnat bakom sig. Det är därför hon är där. Edwin letar efter sin riktiga pappa. Opal Viola Victoria Bear Shield är där för att se den unge Orvil dansa. Han har lärt sig traditionell indiandans på YouTube och ska uppträda offentligt för första gången. De är alla där för Big Oakland Powwows festligheter. De kommer att få uppleva gemenskap och heliga traditioner. Men också förlust, uppoffring och hjältemod."Jag tyckte jättemycket om den här boken! Det är en titel jag har varit nyfiken på ända sedan den kom ut. Den lät så intressant och annorlunda, som något jag inte har läst tidigare. Och vilken fullträff det blev.
Historien följer flera olika karaktärer, de olika kapitlen berättas från en persons synpunkt och sedan byts det till nästa. Jag har hört att en del tycker det blir förvirrande med så många olika namn att hålla reda på men jag tycker det fungerar bra. Vissa fastnar jag för mer och andra mindre, men ingen är tråkig att läsa om. Allt knyts dessutom ihop i slutet, på ett smidigt men väldigt smärtsamt sätt.
Det är ingen upplyftande bok att läsa. Sidorna är fulla av sorg och smärta. Så många vilsna människor. Men det är precis det som gör den helt fantastisk. Den kommer leva kvar ett bra tag i tankarna.
fredag 21 juni 2019
torsdag 20 juni 2019
The Dilemmas of a Book Nerd Tag
Jag blev taggad av Camilla att göra den här taggen, tack för det! :)
Dilemma #1: Book Storage – How do you store and organize your books?
Jag har mina lästa böcker för sig och olästa för sig. Dessutom har mina lästa pocketböcker en egen hylla. Sedan sorterar jag dem alfabetiskt efter författarens efternamn!
Dilemma #2: Tracking – How do you keep track of what you have read and what books you own?
Det är väl bloggen då! Jag har ingen app eller så för det.
Dilemma #3: Borrow – Do you lend your books out?
Ibland, men det är sällan. Jag brukar däremot ge vidare böcker jag inte vill ha kvar. Mamma har fått en hel del!
Dilemma #4: Buying – How do you buy or acquire your books?
Jag har tur som får en del recensionsexemplar vilket jag är väldigt tacksam för. Men annars så köper jag de böcker jag vill ha. Är dålig på att låna från biblioteket men det händer ibland.
Dilemma #5: Comments – How do you respond to the “How do you read so much” comment or similar comments?
Det första jag brukar säga när någon påpekar att jag läser mycket är att jag inte har någon tv. Det hjälper till faktiskt. Jag kan inte fastna vid den. Sedan är läsandet mitt stora intresse så då gör jag tid för det helt enkelt.
Dilemma #6: Next Book – How do you pick your next read?
Jag gör TBR-högar för varje månad. Det är kul att plocka upp böckerna som ska läsas och det blir lättare för mig när jag har en liten hög att välja från istället för alla mina olästa böcker på en gång. Jag har över 200 olästa så det blir lite överväldigande. Sedan går recensionsexemplar alltid först.
Dilemma #7: Travel – How do you pick what book(s) you bring on vacation with you?
Jag reser sällan men jag tar boken jag läser för tillfället och sedan det jag känner för, eller det recensionsexemplaret som står på tur.
Dilemma #8: Annotate – Do you write or highlight or mark up your books in any way?
Jag skriver inte i mina böcker, men jag kan sätta notisflikar om jag hittar ställen jag vill komma ihåg.
Dilemma #9: New or Backlist – Which do you prefer, new releases or backlist books?
Spelar faktiskt ingen roll! Jag gillar att läsa helt enkelt, vilket år boken kommer ut är inte så viktigt. Men det blir väl en del nya böcker tack vare recensionsexemplaren.
Dilemma #10: Sequels – Do you read books as they are released for wait for an entire series to be published before reading 1 book?
Det är olika! Jag har serier som jag läst allteftersom de kommer ut, som De sju systrarna. Sedan har jag till exempel Patrick Rothfuss trilogi, där har jag första boken oläst i hyllan och jag är lite tveksam till att läsa den innan han skriver vidare för det har dröjt så länge nu. Det känns bäst att vänta och se om den blir färdig någon gång!
onsdag 19 juni 2019
Varje steg du tar av Lisa Jewell
Originaltitel: Watching You
Sidor: 343 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack!
"Du återvänder hem efter fyra års arbete utomlands med en ny make som sällskap. Ni letar efter ett ställe att bo på, men tills vidare får din storebrors extrarum duga. Och så möter du plötsligt en av dina nya grannar.
Han är rektor på den lokala högstadieskolan och dubbelt så gammal som du. Och han är oerhört snygg. Snart börjar du spionera på honom, och det som först var en harmlös förälskelse blir till ren besatthet.
Men det du inte vet är att någon håller ögonen på dig också."Min första bekantskap med Lisa Jewell var när jag lyssnade på boken Och sen var hon borta. Det var ingen hit direkt, jag fastnade inte alls och hade listat ut twisten väldigt tidigt i boken. Så jag var lite orolig att det skulle bli samma sak med Varje steg du tar. Jag hade inga höga förväntningar.
Men, det här gick mycket bättre! Jag kunde inte räkna ut allt redan i början och boken var en riktig bladvändare. Korta kapitel och händelserika sidor gav den ett riktigt bra driv vilket gjorde att jag läste ut den väldigt snabbt. Karaktärerna har jag faktiskt ganska svårt för. Det är bara huvudkaraktärens man och hennes bror som känns som riktigt vettiga människor. Men de är tyvärr inte med så mycket i berättelsen. Den enda som har en lite större roll som jag känner med är en tonårstjej. Hon och hennes mamma hade nog kunnat ha en egen intressant bok!
Det gör däremot ingenting att jag inte tycker om karaktärerna. Det är tillräckligt spännande för att det ska fungera i alla fall! Jag är verkligen positivt överraskad av den här lässtunden.
tisdag 18 juni 2019
Veckans topplista - Historiska romaner
Idag ska vi prata lite om historiska romaner inne hos Johanna! Här kommer mina fem tips till er på några som jag har tyckt om.
Stockholm 1917 med väldigt skumma huvudkaraktärer.
Brooklyn i början av 1900-talet.
1800-talets England.
Stockholm 1793.
New Orleans 1919, baserade på verkliga mordfall.
måndag 17 juni 2019
Sommaren med Ava av Anna Lönnqvist
Originaltitel: Sommaren med Ava
Sidor: 394 (Häftad)
Serie: Kärlek i Sunnanby (del 1)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelin förlag, tusen tack!
"Det sista Ava vill när hon kommer hem efter en tid utomlands är att åka upp till lilla Sunnanby, i de djupaste skogarna i norr. Den pittoreska byn där hon tillbringade sina barndomssomrar fläckas nu av minnen som hon helst vill undvika att tänka på. Men ödet vill annorlunda, och utan att hon själv riktigt förstår hur det går till så jobbar hon snart på det som förut var hennes mormors gamla café.
Axel är Sunnanbys mest attraktiva singel, men det enda i livet som betyder något för honom är dottern Ellen. Efter att ha blivit djupt sviken flera gånger har Axel ingen önskan om att inleda någon ny relation.
Cornelia äger numera Café Sunnanby, men har inte satt sin fot där sedan en fruktansvärd händelse som hela Sunnanby fortfarande skvallrar om. När caféet hotas av nedläggning tvingas hon dock dit, och det blir upptakten till en sommar som varken hon, Ava eller Axel någonsin kommer att glömma."Det här är verkligen perfekt sommarläsning. Lägg dig i skuggan någonstans, se till att ha något svalkande att dricka i närheten, öppna boken och bara njut av stunden. Sommaren med Ava är lättläst, mysig och avkopplande. Precis vad man kan behöva i värmen.
Jag har läst författarens tidigare böcker och tyckt bra om dem också. Hon skriver riktigt bra feelgood med en del svärta i, som jag vill ha det. Det blir inte för fluffigt. Här ligger det ganska mycket och gror i bakgrunden. Sorger, frustrationer, dåliga familjerelationer och avgrundsdjup i förhållanden. Jag börjar verkligen bry mig om karaktärerna. Speciellt Cornelia, henne hade jag kunnat läsa en hel egen berättelse om! Eller en bok som utspelar sig innan den här, om Avas mormor och mamma, det hade också varit jätteintressant! Det finns så mycket att hämta i Sunnanby känner jag!
Risken med att läsa boken är att man blir väldigt sugen på att flytta ut till en liten by och öppna ett café där man bakar allt själv och så vidare. Jag har återhämtat mig från det suget nu och insett att jag faktiskt inte skulle överleva på något sådant. Men det var väldigt trevligt att få leva det livet igenom Ava och alla andra karaktärer som jag fått lära känna under läsningen!
Letar ni en härlig feelgood nu i sommar så rekommenderar jag den här!
fredag 14 juni 2019
torsdag 13 juni 2019
Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein
Originaltitel: Döden under ytan
Sidor: 286 (Inbunden)
Serie: Andreas Nylund (del 4)
Recensionsexemplar: Från Bokfabriken, tusen tack!
"Andreas och Stina väntar barn och allt borde vara frid och fröjd, men det är något som skaver. Andreas får inte den kontakt med Stina han förväntar sig och när hon plötsligt blir inlagd på sjukhus står han ensam med ansvaret för de fyra barnen. Vad är det Stina döljer och vad har Petra med det att göra?
Samtidigt kommer en svårt skadad yngling in till akuten i Halmstad efter en motorcykelolycka. Andreas känner igen den medvetslöse pojken och ringer de chockade föräldrarna. När pojken en tid senare, uttorkad och svårt medtagen, återkommer till akuten, anar Andreas att det är någonting som inte stämmer. Varför dyker han upp igen? Ett mörkt familjedrama rullas upp, där skuld och hemligheter länge dolts."Det här är fjärde boken om kirurgen Andreas Nylund. Och jag tror faktiskt det är den bästa hittills! Det säger en hel del för jag har tyckt om de tidigare böckerna också. Men ämnet i den här var så intressant, jag förstår att Schjetlein fascineras av det. Jag tänker inte säga vad det är för det skulle avslöja för mycket.
Jag tycker bättre och bättre om Andreas ju mer jag läser om honom. Tidigare har jag kunnat störa mig en del på hans tankesätt men nu känner jag att han har landat mycket i sig själv och i vad han vill ha ut av livet. Det gör honom mycket lättare att knyta an till. Petra däremot, huh vilken karaktär, jag blir så frustrerad när hon dyker upp och bara ställer till oreda.
Precis som tidigare är det här en bok som går väldigt fort att läsa. Jag påbörjade den en morgon och några timmar senare var den utläst. Det går verkligen inte att sluta när jag har plockat upp den. Jag håller tummarna för en femte bok för det känns som att det fortfarande finns några lösa trådar innan Andreas kan få andas ut och leva ett riktigt lugnt liv! Jobbigt för honom kanske men för mig som läsare är det ju väldigt spännande!
onsdag 12 juni 2019
Elddjur av Joni Huttunen
Originaltitel: Elddjur
Sidor: 240 (Häftad)
Recensionsexemplar: Från Doppelgänger förlag, tusen tack!
"I himlen brinner rävarnas eld och i Lumi brinner saknaden. Endast kyla och fysisk ansträngning kan få henne att glömma.
Lumi, en ung lovande skidtalang, blir erbjuden en plats på ett elitläger. Det är hennes chans att nå toppen och hon ger allt. Men under de stenhårda träningspassen händer något. Nya skrämmande nivåer av tillvaron visar sig och hon ställs inför flera svåra val och ett djupt mörker."Den här boken fick jag förfrågan av författaren om jag ville läsa. Han sa att den innehöll lite skräck och utspelade sig i de norra delarna av landet, vilket i princip gjorde det omöjligt för mig att tacka nej till den!
Norrlandskänslan är verkligen där. Kylan, mörkret, norrskenen, snön. De åker till och med förbi Kiruna och Svappavaara vid något tillfälle. Kiruna är jag född i och min farfar bodde i Svappavaara så där har jag varit en del också. Det är så kul när platser man själv känner till dyker upp i böcker man läser.
Förutom den kyliga vintern som känns som hemma för mig tycker jag otroligt mycket om resten av boken också! Den är jättebra. Skräckelementen finns där och det är snyggt invävt i skidåkning, vilket jag aldrig har sett tidigare. Jag kan knappt stå på ett par skidor men författaren gör det ändå intressant att läsa om det här elitlägret och allt som händer där. Rävarna på omslaget förklaras och jag gillar det fina i hur de sägs hänga ihop med norrskenen. Det var en sägen jag inte hade hört förut. Stämningen är magisk och till viss del så bekant om man vuxit upp här uppe men samtidigt skrämmande och ny.
Huttunen har skrivit en annan bok också, Barrfiolernas rike, som ska vara en spökhistoria och utspela sig i de finska granskogarna. Den kommer jag att skaffa så fort jag bara kan och läsa för det här var verkligen bra!
tisdag 11 juni 2019
Veckans topplista - Sommarpocket
Sommaren är här och vi ska prata sommarpocket hos Johanna! Så här kommer fem tips till er på böcker som finns i pocket som jag har läst och gillat.
måndag 10 juni 2019
Glasrösten av Ann Lindh Klang
Originaltitel: Glasrösten
Sidor: 160 (Kartonnage)
Serie: Eufonia (del 1)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från Hoi förlag, tusen tack!
"Aida är en helt vanlig tonåring, förutom att hon är blind på ett öga. Den mystiska pianoläraren Felicia hävdar att det är en gåva hon har fått, att Aida kan se andra saker med det blinda ögat. En ruggig dag i december sveper en kall vind genom rummet och klassens Lucia tappar rösten.
När elevernas röster försvinner en efter en tror man att ett halsvirus börjat sprida sig lagom till julkonserten. Men Aida känner av den kalla vinden och ser de svarta skuggorna. Felicia försöker berätta någonting för Aida, men skuggorna hinner före och tar hennes röst. Nästa dag är Felicia försvunnen. Aida söker efter svar i Felicias gamla hus när ett notpapper plötsligt väcks till liv. En G-klav förvandlas till en talande orm och leder Aida in till musiklandet Eufonia. Där inne sprakar plötsligt hela världen av färg och musik."Det här är en lite annorlunda fantasyberättelse för åldersgruppen 12-15. Den handlar väldigt mycket om musik och musikens språk. I början finns en liten ordlista för att hjälpa till så man förstår en del saker. Speciellt när Aida befinner sig i Eufonia kan man behöva den då vissa varelsers namn är musikbegrepp, till exempel finns det en som heter Cedere, som betyder lugnare eller lägre tempo. Ibland används liknande musikaliska ord i dialoger. Så ordlistan kan vara bra om man inte är bekant med orden sedan innan!
Själva berättelsen är spännande. Det känns som att den kanske hade behövt lite fler sidor för att fånga mig ordentligt och bygga upp världen. Men jag tror den kan passa åldersgruppen bra om man har läsare som inte vill ta sig an riktigt tjocka böcker. Det händer saker nästan hela tiden och finns inte direkt några passager man kan hinna bli uttråkad av. Den kan hålla fast ens fokus genom hela boken.
För mig personligen var det ingen riktig fullpoängare just eftersom jag inte hann sjunka ner i den andra världen riktigt tillräckligt mycket. Sedan har jag lite svårt för att använda mig av ordlistor i böcker, då jag känner att det förstör en del av flytet i läsningen när jag måste pausa och kolla upp ord.
Däremot gillar jag verkligen musikdelen och själva idén att göra ett äventyr av det. Det är ju så att musik kan påverka oss väldigt mycket och tänk vad hemskt om den försvann! Letar ni efter en fantasybok där huvudkaraktären dras in i en annan värld än vår egen så borde ni pröva den här. Vill ni dessutom ha något annorlunda är den ännu bättre!
fredag 7 juni 2019
torsdag 6 juni 2019
Flykten från Tornet av Hanna Blixt
Originaltitel: Flykten från Tornet
Sidor: 128 (Inbunden)
Serie: Äventyren i Sagofallen (del 5)
Ålder: 9-12
"Än en gång breder ondskan ut sig i Sagofallen. Barn försvinner spårlöst både i Sagofallen och i Mirroria. Det ryktas att det är Svarta tornet som ligger bakom. Syskonen Sofia och Leo kastas på nytt in i ett farligt äventyr och får i uppdrag att försöka rädda barnen. Men vem är Svarta tornet och var ska de ens börja leta?"Det här är femte delen ur den spännande serien om Sagofallen. Vi har fått följa syskonen Sofia och Leo på många äventyr, men nu är det bara två böcker kvar efter den här! Jag börjar få lite separationsångest i stil med Narnia-böckerna när syskonen där en efter en blev för gamla för att återvända. Det är lite samma känsla nu, snart är det över.
Precis som de tidigare böckerna är det här sträckläsningsmaterial. Kapitlen är så korta och inbjuder verkligen till att bara fortsätta läsa. Det händer saker hela tiden så det finns ingen risk att yngre läsare blir uttråkade! Och även om böckerna är satta på åldersgruppen nio till tolv så kan de verkligen passa bra för yngre barn också. De kan säkert ge flera härliga stunder som högläsningsböcker till exempel!
Förutom all spänning och alla äventyr är det fint att se hur relationen mellan syskonen bara blir bättre och bättre. De kommer varandra nära med allt de upplevt tillsammans. Och de delar ju en väldigt stor hemlighet, ingen annan vet om deras resor till Sagofallen. De är bra på att lyfta varandra och när en känner sig nere är den andra där som stöd. Det är jättefint att se!
Den sjätte delen kommer ut till hösten och jag ser verkligen fram emot att läsa den.
onsdag 5 juni 2019
Spår av dina händer av Izabelle Åman
Originaltitel: Spår av dina händer
Sidor: 168 (Inbunden)
Det här är en riktig jobbig bok att läsa. Men den borde ändå läsas av många, för att skapa ett förstående för varför man faktiskt stannar hos någon som misshandlar en. Det är inte så lätt att bara gå när man har brutits ner både psykiskt och fysiskt. Det är omöjligt att inte se det efter att man har läst om Cornelia."Som fjortonåring inleder Cornelia ett förhållande med den två år äldre Christoffer. Förälskad i den tystlåtne och blyga mannen hamnar hon snabbt i ett förhållande som förvandlar hennes liv till en mardröm. Långt från uppväxtens Tornedalen svävar hennes liv nu i livsfara.Efter mer än tre år av misshandel, våldtäkter och fångenskap måste hon göra ett val - Stanna kvar eller fly för sitt liv."
Spår av dina händer är baserad på författarens egna upplevelser. Det hon har gått igenom borde ingen någonsin behöva vara med om. Men det händer oftare än man kanske tror. Förhållandet i boken är hemskt. Jag mår fysiskt illa medan jag läser och ibland när misshandeln går så långt att hon förlorar medvetandet är det så att jag själv har prickar dansande framför ögonen bara av att tänka på smärtan och rädslan hon måste ha känt. Det är ärligt, rått och verkligt.
Samtidigt som hon skriver om mardrömsliknande händelser så har hon ett väldigt eget språk. Det är flera gånger vackert trots ämnet. Hon är uppvuxen i norr och använder årstiderna och det extrema mörkret och ljuset vi har här uppe för att beskriva det hon går igenom. I början av förhållandet, när pojkvännen fortfarande är charmig, romantisk och precis allt hon vill ha skriver hon:
"Sommaren var i antågande men midvinternatten sänkte sitt mörker över mig.Jag tycker hon är otroligt stark som nu orkat skriva och dela med sig av allt. Berättelser som hennes behövs för att dra fram det här i ljuset. För att man ska sluta skämmas om man utsätts för våld. Det är inte dig det är fel på. Det är alltid den som misshandlar som gör fel, oavsett om misshandeln är fysisk eller psykisk.
Och jag såg det aldrig hända." - sid. 29
tisdag 4 juni 2019
Veckans topplista - Böcker jag vill läsa i sommar
Idag pratar vi om böcker som vi vill läsa i sommar inne hos Johanna! Det ska bli väldigt spännande att se era svar och få lite tips! Här är mina fem i alla fall, det är mest utplockat sådana som väntat i bokhyllan ett tag som jag hoppas på att få läst under min semester! Risken finns väl att jag hinner ändra mig men för tillfället ser det ut så här:
måndag 3 juni 2019
Skuggan av Helen Ekeroth
Originaltitel: Skuggan
Sidor: 362 (Inbunden)
Serie: Drakberidaren (del 1)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Rabén & Sjögren, tusen tack!
"Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Där går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård.
Men Nuwa är också på skolan för att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. Det visar sig vara svårare än Nuwa anat, både att rida en drake och att få reda på sanningen om sin mamma. Samtidigt dras hon in i en hemlig motståndsrörelse på skolan, något som förändrar allt. Det finns hemligheter som är långt större än hennes egna och frågan är vem som kan lita på vem."Det här var väldigt mysig och spännande läsning! Perfekt för den yngre fantasyälskaren. Det är lättläst med korta kapitel och samtidigt händer det saker nästan hela tiden så man aldrig blir uttråkad.
Tänk att få gå på en skola och lära sig att rida på drakar. Det hade varit något! Eleverna får en drake utvald till sig och börjar då skapa ett band med den. Till slut ska man nästan känna sig som ett med draken och kunna använda magiska ord och silverklockor för att kunna kommunicera med den. Nuwa har sina egna hemliga skäl för att vara på skolan, men hon vill även väldigt gärna få flyga en vattendrake, precis som hennes mamma gjorde. Men sedan dras hon in i något större och det blir farligt.
Jag tyckte verkligen om den. Det var härligt att få sätta sig och hoppa in i den här världen med magi och drakar. I början hade jag lite problem med att hålla koll på alla namn och karaktärer men det löste sig efter tag. Och för alla som älskar kartor, det finns en karta över skolområdet i början av boken! Den slutade med en otrolig cliffhanger så jag ser fram emot fortsättningen!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)