onsdag 26 juni 2019

Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg


Originaltitel: Ett frågetecken är ett halvt hjärta
Sidor: 355 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från Älska pocket, tusen tack! 
"Elin Boals har allt. Hon är framgångsrik fotograf i New York, sedan länge gift med affärsmannen Sam och mamma till deras sjuttonåriga dotter Alice. Men en dag får hon ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. 
Elin blir påmind om sitt förflutna, det som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknet kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända." 
Wow, vilken fin liten pärla det här var! När den sista sida kom var jag inte alls beredd att lämna Elin, jag ville fortsätta. Så fångad blev jag av berättelsen och karaktärerna i den. Det känns som att de är levande personer jag har läst om så det blev lite snopet när slutet kom och jag var tvungen att ta mig tillbaka till verkligheten där de inte existerar.

Den ser väldigt ljus och lätt ut med sitt somriga omslag. Men det döljer sig mycket smärta och skam i Elin. Något som gör att hon har svårt att slappna av och komma riktigt nära sin familj. Hon försöker vara perfekt men det gör till slut så att allt bara blir fel.

Boken utspelar sig i nutid och dåtid och hoppar på ett smidigt sätt mellan de olika delarna. I nutid faller Elins liv sönder allt mer i New York och i dåtid får man sakta men säkert veta vad det är som hänt, vad hon har rymt från. Hennes barndom gör så ont i mig att läsa, jag vill bara krama om henne och skaka om vissa vuxna i hennes närhet.

I vuxen ålder är hon själv inte lätt att ha att göra med. Hon gömmer sig i sitt jobb och vägrar röra i sitt förflutna. Det är först när hon är på väg att förlora sin dotter på grund av sitt beteende som det äntligen börjar lossna och det är en fin resa hon gör. Den är inte lätt men hon försöker i all fall.

Lundberg har tidigare skrivit Den röda adressboken. Den väntar oläst i min hylla och nu ser jag verkligen fram emot att kasta mig över den!

2 kommentarer:

  1. Den här har jag varit nyfiken på ett tag, den låter intressant. Ska försöka få tag i den! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Den har verkligen lite mörker i sig trots sitt somriga utseende så det är inte för fluffigt :)

      Radera