söndag 31 maj 2015

Tips under veckan

Blev ett lite annorlunda tips den här veckan, men det vart så varmt omtalat! Så även om jag väldigt sällan läser böcker som kan hittas under historiedelen, så blev jag otroligt nyfiken på denna:

"Agneta Horn (1629–1672), barnbarn till Axel Oxenstierna, var självklar gäst när det var dans på slottet. Detta är Agneta Horns självbiografi om ett eländigt och vedervärdigt liv när hon som 28-årig änka med tre små barn ser tillbaka på år av övergivenhet och längtan efter kärlek."
Är det någon som läser mer historieböcker och har läst denna? Eller historieböcker..den är ju en självbiografi, men ni förstår hur jag menar :).

lördag 30 maj 2015

Behandlingen av Mo Hayder


Originaltitel: The Treatment
Sidor: 435 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från snälla Modernista, tack! 
"En man och hans hustru hittas inspärrade i sitt eget hem på en stillsam bostadsgata i södra London. De är gravt uttorkade och de har blivit fastbundna och brutalt misshandlade. Mannen är nära döden.
Men det ska bli värre: deras åttaåriga son saknas. När kriminalinspektör Jack Caffery kallas in visar det sig vara omöjligt för honom att förhålla sig kylig och objektiv till brottet; likheterna med händelser ur hans eget liv är alltför stora. Och när han gräver djupare i fallet - samtidigt som han försöker hålla ihop sin tillvaro, trots de alltmer omskakande avslöjandena om hans eget förflutna - så börjar den verkliga mardrömmen..."
 Åh Hayder, du har gjort det igen. Hon har skrivit en riktigt, vidrig, spännande, äcklig och hemsk bok. Som det är omöjligt att lägga ner för att det är så gripande och, ja just spännande hela tiden.
Jag gillar den här serien mer än Walking Man-serien som hon också skriver, i alla fall av det jag läst hittills. Både Fågelmannen och nu Behandlingen går snabbt under de bästa böcker jag plockat upp, medan Ritual och Hud också var riktigt bra, men inte i samma klass.

Det är mörkt, skitigt, så otroligt hemskt och rysningsframkallande från sida ett. Det gäller båda det fall Caffrey håller på med i nutid och i det förflutna där hans försvunna bror fortfarande spökar. Mo Hayders ord kryper in under huden på mig som läsare och det finns ingen chans att jag ska lyckas läsa det här och förbli oberörd.
Jag uppskattar att vi faktiskt får veta väldigt mycket av vad som egentligen hände brodern i den här boken, även om huvudpersonen själv kanske inte får riktigt lika mycket information om det. Men det var något jag var lite orolig för skulle dras ut på väldigt länge, och det hade mest gjort mig frustrerad.

Det finns perioder då jag, precis som i Fågelmannen, måste pausa. Jag måste ta mig tillbaka till verkligheten. Det känns lite som att jag varit under ytan för länge och behöver hämta luft. För den här berättelsen rör väldigt jobbiga ämnen, det är barn som far illa på alla sätt. Och det går inte att ignorera att det faktiskt är sånt som händer i verkligheten också, det är då andningspausen behövs.

Men trots det, eller kanske är det just därför, för att Hayder inte väjer för att dra med läsaren ner i de mörkaste vrårna av människopsyket. så är hon nu en av mina favoritförfattare. Jag ser redan fram emot nästa bok.

fredag 29 maj 2015

Book Haul

Det har kommit lite fler recensionsexemplar, en vinst och så drog syster iväg mig på vår secondhandrunda när jag sov över hos henne förra helgen! Så det är dags för en book haul, igen. Men som jag nämner i videon kommer jag även att spela in en unhaul, och visa lite böcker som ska få hitta ett nytt hem för att rensa hyllorna lite!


Är det några böcker ni läst? Några ni är nyfikna på? Några jag borde puffa upp i kön? :)

torsdag 28 maj 2015

Currently Reading Tag


Jag har varit och rotat runt på youtube igen efter en tag att göra och hittade till slut den här som heter Currently Reading Tag! Vem som har gjort den har jag glömt bort (jag måste bli bättre på att skriva ner youtube-namnen...).

1. Hur många böcker läser du vanligtvis samtidigt? 
Det här varierar ju väldigt. Ibland har jag bara ro att läsa en bok åt gången. Men just nu håller jag på med...4 olika, varav en är en ljudbok. Då är det en skönlitterär jag läser hemma, en faktabok jag läser hemma, en ljudbok på bussen och så en deckare på rasterna på jobbet!

2. Om du läser mer än en bok, hur bestämmer du när du ska byta mellan böckerna (läser du ett speciellt antal sidor i en innan du byter till den andra?)? 
Nej inget speciellt sidantal, som det nog går att lista ut i fråga ett byter jag bok beroende på vart jag befinner mig under dagen :). De två böcker jag har igång hemma hoppar jag mellan beroende på humör, just nu har faktaboken fått ligga och vila ganska länge till exempel.

3. Byter du någonsin bokmärke när du är en bit in i en bok? 
Nej, det har jag nog inte gjort. Förutom om jag råkar tappa bort det bokmärket jag använder, då måste jag ju hitta ett nytt.

4. Vart förvarar du boken du läser just nu? 
De två jag läser hemma ligger oftast uppe på bokhyllan eller i sängen. Ljudboken är i mobilen och deckaren ligger i fikarummet på jobbet!

5. Vilket tid under dygnet spenderar du mest tid med att läsa? 
Eh...alltid. Det spelar ingen roll vilken tid. Jag försöker få ut det mesta av lästiden på dagarna så.

6. Hur länge läser du vanligtvis i ett svep?
Det beror på hur mycket tid jag har på mig och hur bra boken är! Raster som är 30 eller 60 minuter, då läser jag hela rasterna samtidigt som jag äter. Hemma kan jag läsa i timmar.

7. Läser du inbundna böcker med "dust jacket" på? 
Ja jag kom inte på vad dust jackets heter på svenska så jag kunde inte översätta det bra! Omslagen? Är det bara så? Nå i alla fall, ja det gör jag. Orkar inte ta av dom.

8. Hur läser du vanligtvis? Sitter, ligger, osv? 
Jag sitter vanligtvis med massa kuddar bakom ryggen!

9. Tar du med dig boken du läser överallt? 
Nej, eftersom jag byter bok när jag byter omgivning! En bokkameleont...

10. Hur ofta uppdaterar du dina framsteg i boken du läser på goodreads? 
Jag har inte goodreads så aldrig!

11. Vem vill du tagga? 
Dig! Precis just du som läser det här, du är taggad!

onsdag 27 maj 2015

Halllahem - Staden under berget av Susanne Trydal & Daniel Åhlin


Originaltitel: Hallahem - Staden under berget
Sidor: 254 (Kartonnage) 
Serie: Del 1 i trilogin om Hallahem
Recensionsexemplar: Från Hoi Förlag, tusen tack! 
"Tänk om det finns troll. Tänk om de är nästan som vi.
I den underjordiska staden Hallahem lever vitterfolket. Där bor tolvåriga Torun. En dag får hon och hennes vän Auda höra att deras stad är hotad. Det talas om en flicka som är den enda som kan rädda dem, men vem är hon och varför är hon så viktig? Och varför känner Torun att hon inte riktigt hör hemma bland sitt folk?
Tilda är också tolv år men bor i en vanlig norrländsk småstad, när ödet plötsligt för henne samman med Torun och vitterfolket. Tillsammans med sina vänner ställs de inför svåra prövningar, och snart vilar hela Hallahems framtid på deras axlar."
Norrländsk småstad, troll, underjordiska städer, det är klart jag blev nyfiken på den här boken när jag satt och kikade runt bland förlagens utgivningar!
Jag känner, på tal om inget, att jag verkligen hoppar runt mellan olika sorters böcker för tillfället, något som känns jättekul. Dessutom har det här året fört med sig så många bra läsupplevelser hittills!

Hallahem räknas definitivt till en av de bra, riktigt bra till och med. På förlagets hemsida har jag sett att den räknas som en bok till gruppen 9-12 år. Men precis som andra lyckade böcker tänkta för yngre har jag lika mycket glädje av den fast jag är betydligt äldre. Det är lättläst och spännande hela tiden, kapitlen är lagom långa så det blir aldrig för jobbigt att läsa i väntan på att en bra pauspunkt ska komma.

Jag kan tänka mig att mitt tolvåriga jag hade känt igen en hel del av känslorna som både Torun och Tilda har. Det här med att känna sig lite udda, lite utanför, att inte riktigt passa in. Jag hade slukat den här boken även då. Längtan efter att hitta någon vän som förstår, som känner på samma sätt. Författarna har gjort ett bra jobb med att blanda in det, som är verklighet för många, i den här berättelsen där gammal svensk folktro samtidigt får nytt liv.

Det bästa med den är att allt känns så trovärdigt, karaktärerna, staden under marken...ja, allt. Medans jag läser sugs jag in i den här världen så mycket att jag faktiskt tänker på det som att det är på riktigt, tills jag stänger igen boken och måste återgå till det riktiga livet.
Men jag kommer i alla fall kika lite misstänksamt på små berg i skogen efter det här. Man vet ju aldrig...

tisdag 26 maj 2015

Hur du tränar din drake av Cressida Cowell


Originaltitel: How to train your dragon
Serie: Hicke Hiskelig Halvulk III (del 1)
Längd: 4h 4min
Uppläsare: Robert Gustafsson
"En riktig viking ska kunna tämja en drake. Därför måste Hicke och de andra vikingasönerna ta sig in i drakarnas barnkammare och hämta varsin drakbaby som de kan öva sig på. Eftersom Hickes pappa är hövding förväntas Hicke vara extra modig. Men Hicke varken känner sig eller ser ut som en hjälte. Bortsett från hans röda hår förstås, som står rakt upp hur mycket han än blöter det med havsvatten. 
Som tur är kan Hicke något som ingen annan kan, drakspråket. En kunskap som visar sig komma väl till pass när ovädret brakar loss och de gamla drakarna ute i havet vaknar."
Efter att ha sett filmen kände jag mig sugen på att lyssna på den här boken, eftersom jag hört att de skulle vara väldigt olika. Och wow, det är ungefär bara namnen som stämmer överens. Resten är helt annorlunda från film och bok.

Jag måste erkänna att jag faktiskt gillar filmen bättre, vilket kan ha mycket att göra med att jag avgudar minspelet hos Hickes drake i filmen. Det är underbart och får mig att pipa av lycka flera gånger.
Draken i boken är inte riktigt lika...imponerande kan vi väl säga.

Men, det är ändå en spännande och ganska rolig bok. Även om den också är lite "värre" än filmen på vissa sätt. Den är inte lika söt och charmig kan man säga. Gustafsson gör ett toppenjobb med alla olika röster, de blir verkligen personliga och det är lätt att hålla isär karaktärerna tack vare det.

Sedan fick jag veta att det är David Tennant som gör rösterna i den engelska uppläsningen och blev lite ledsen för att jag lyssnade på svenska...Kanske får testa nästa bok på engelska!

måndag 25 maj 2015

Vild av Cheryl Strayed

Originaltitel:Wild
Sidor: 363 (Inbunden)
"När Cheryl Strayed är 22 år dör hennes mamma hastigt i cancer. Cheryls familj splittras, hennes äktenskap spricker och hon hoppar av studierna. På kort tid förvandlas hon från en vanlig collagestudent till en drogberoende, självdestruktiv människospillra. 
I ett desperat försök att ta tag i sitt liv bestämmer hon sig för att vandra 200 mil på 100 dagar, genom öken, över berg, med sig själv som enda sällskap.
En vandring som förändrar hennes liv."
 Regeln är ju oftast, att man läser boken först, sedan ser man filmen. I alla fall jag, för ser jag filmen först kommer jag antagligen inte att orka läsa boken också. Även om boken säkert är bättre.
Men nu gjorde jag faktiskt tvärtom. Det var för några månader sedan jag såg filmen Vild, efter att ha hört en kollega prata bra om boken.

Och jag älskade filmen. Så pass att den fick mig att mitt i natten hoppa in på adlibris och beställa boken (som fortfarande var på reapris dessutom, yay!).
Så nu är den utläst, jag har dragit ut på det men nu var jag till slut på sista sidan. Kärleken överlevde från filmen till boken. Även om jag inte kan ge er en exakt förklaring till varför den här träffar så rätt hos mig, varför den gjorde mig tårögd vissa gånger, varför det känns som att ett rum i mitt hjärta nu är reserverat för den här berättelsen för all framtid.

Jag rekommenderar den hur som helst, och det här är från någon som väldigt sällan lyfter upp en självbiografi. Men den här är välskriven, ärlig, varm, rå, verklig. Och otroligt läsvärd.
Eller sevärd, om man väljer filmen. Själv har jag hunnit se om den en gång till, för att läsandet av boken gav mig ett behov av att se den igen, innan boken ens var utläst. Det har nog aldrig hänt mig tidigare.

söndag 24 maj 2015

Söndagsinlägg

Japp, jag vet. Fantasirikedomen för titeln på det här inlägget är...wow. Men, jag har ingen tag att göra idag och ingen recension att publicera, inte ens något tips från veckan att presentera. Jag vill ändå skriva något! Så, ett enkelt litet söndagsinlägg får det bli.


Jag hittade den här bilden igår. Och kände att den passade väldigt bra. För igår läste jag även ut en bok som verkligen svalde mig, den bara ryckte åt sig mitt hjärta. Så jag satt där helt tom efteråt och var ledsen över att det var slut.
Vilken bok det är märker ni i morgon, för då kommer ett inlägg om den upp.

Men annars så är det en ledig söndag idag. Jag har en liten hög med recensionsexemplar jag behöver ösa kärlek över, så det är mina planer för dagen.
Vad gör ni? :)

fredag 22 maj 2015

Tävlingstips



Inne hos Älskar att läsa pågår en tävling! Det är hennes födelsedag idag och hon firar det med att lotta ut ett exemplar av Jussi Adler-Olsens nya bok, Den gränslöse. Jag har ju alla böcker innan den här och vill så klart gärna vinna denna!

Klicka HÄR så kommer ni till tävlingsinlägget :)

onsdag 20 maj 2015

Ökar på slalomläsningen lite

Jag ska sova hos min syster några nätter nu. Och tog så klart inte med de böcker jag redan hade påbörjat, för det vore ju logiskt och klokt. Men jag vill faktiskt inte att Vild ska ta slut, så den fick stanna hemma ett tag. Och Hallahem är jag ganska säker på att jag inte ska skriva om riktigt ännu så den fick också vänta lite.

Istället tog jag med mig Behandlingen av Mo Hayder som jag ska försöka orka börja på. Jag ser ju fram emot den så mycket men jag är trött! Sedan tog jag även med mig Mumin och tillvarons gåta, som är lite lättare läsning.


tisdag 19 maj 2015

Fiktiva favoritdjur


Idag var jag tvungen att hänga på Kulturkollos tisdagsutmaning som består i att man ska skriva om sitt fiktiva favoritdjur (även om det blir ett lite sent svar).
En av mina favoriter sedan många år tillbaka är Windy, vildhästen som Elyne Mitchell skriver om.
Varför kan man fråga sig?
Ja av någon anledning fastnade den karaktären hos mig, riktigt ordentligt, när jag läste böckerna i...mellanstadiet tror jag. Jag vet inte hur många gånger jag lånade om dem på biblioteket.

Jag blev så fäst vid Windy att jag till och med gjorde en egen version av honom i en lek jag och min dåvarande bästa vän hade. Vi hade väldigt, väldigt många karaktärer att spela var i den leken, men Windy var och förblev min favorit bland alla mina. Han var ledaren, beskyddaren, den goda, osv.

Den här leken är nog en anledning att jag fortfarande håller Windy så kär i minnet. För leken betydde mycket för mig då, det var vårt eget Narnia kan man säga. Vi lekte den bara på vintern, utomhus, då var det brottning i snöhögar, långa springturer, allt möjligt. Det var magi.
Därför blir Windy mitt svar den här gången.

måndag 18 maj 2015

Help me book tag

Jag såg den här taggen på någon svensk bokblogg, men jag har tappat vilken det var! Den verkade i alla fall lite rolig så jag tänkte göra den :).



1. You have a test tomorrow, but instead of studying you’ve been reading. Which fictional character do you call to help you cram for this test? 
Hermione från Harry Potter så klart! Det finns nog ingen jag kan komma på som passar bättre!

2. Payday is still 2 weeks away, but you are broke. Which rich character do you ask for money to help you out? 
Alltså, den enda rika jag kan komma och tänka på just nu är Christian Grey så, jag får låna lite av honom då.

3. There is a burglar in your house, which character to you call to help you beat up the burglar? 
Hm...svårt...Four från Divergent kanske.

4. You’ve had a really bad week, which character do you call to cheer you up?
Nu fuskar jag kanske lite, men jag skrattade ganska mycket när jag läste Caitlin Morans Konsten att vara kvinna. Det är en biografi så hon är ju en verklig person, men jag tar ändå henne som svar här! Jag tror hon hade klarat det ganska bra.

5. There is a zombie apocalypse going on, which character can totally handle him/herself in this apocalypse? Pick the character that would give you the highest survival chances. 
Dale Barbara, eller Barbie som han kallas, från Under Kupolen av Stephen King. Jag tror han skulle kunna klara sig riktigt bra i en sådan situation.

6. Your house caught on fire, so you obviously don’t have any clothes. Which character do you want to borrow clothes from? 
Nej, jag måste passa på den här frågan. Det står helt still, jag kan inte komma på en enda karaktär som jag lagt på minnet har en klädstil jag skulle vilja ha eller som liknar min egen.

7. You just broke up with your boyfriend/girlfriend, which character do you call to be your rebound.
Kan jag ringa bakåt i tiden och få Jamie från Outlander-serien?


Så, det var alla frågor! Gör den gärna ni också :)

söndag 17 maj 2015

Tips under veckan

Visst har jag hört mycket om boken som jag skriver om den här veckan. Det är ganska svårt att inte höra något om den, eller om hela den här serien för den delen. Många gillar den, jag har däremot inte riktigt ens funderat över den. Men i veckan fick jag höra att jag verkligen borde plocka upp den på en gång!


Den kommer inte plockas upp nu direkt, som förslaget var. Men nu finns den med på min lista i alla fall, och första boken kan jag ju säkert ta mig an någon gång för att se om det är något för mig :).

lördag 16 maj 2015

Mylingen & Bjäran av Åsa Larsson & Ingela Korsell (dubbelrecension)


Originaltitel: Mylingen
Serie: Pax (del 3)
Längd: 3h 7min
Uppläsare: Morgan Alling

"Del tre i serien tar vid precis där Grimmen, den andra boken i serien, slutade. De utvalda bröderna Viggo och Alrik har kämpat mot en kyrkogrim, och Alrik är svårt skadad. Onda krafter har angripit det magiska och hemliga biblioteket. Halloween och Alla helgonsdagen är i antågande – tiden då oknytt och spöken blir extra starka i sina krafter och förmågor. Och nu har en av dem bestämt sig för att utkräva sin hämnd. Hur ska bröderna kunna stoppa det och vem är den där mystiska Iris egentligen…?"

Originaltitel: Bjäran
Serie: Pax (del 4)
Längd: 3h 11 min
Uppläsare: Morgon Alling

"Bröderna Alrik och Viggo har hjälpt en myling som har härjat i Mariefred att få ro, men vad de inte vet är att den mystiska Iris smider sina egna planer. Vem är hon egentligen och vad vill hon med Alrik och Viggo…? Det börjar försvinna saker från invånarna i stan, och Alrik står högt upp på listan över misstänkta. Men vad Mariefredsborna inte vet är att det ligger magi bakom stölderna. Någon har skapat en bjära! Vänskap och syskonrelationer sätts på prov i den fjärde delen i succéserien – Bjäran!"

Jahapp, så nu måste jag vänta flera månader innan jag får fortsätta på den här serien. Jag vill fortsätta nu! Det är inte snällt att avsluta med världens cliffhanger sådär, Åsa och Ingela! Så spännande! Det är sagt förut men jag säger det igen, det spelar ingen roll att den här vänder sig mot 9-12-åringar, jag älskar den! Och kan verkligen säga att andra vuxna också borde läsa den.

Mylingen är helt klart den läskigaste hittills, jag började lyssna på den på kvällen när jag hade släckt ner lägenheten, och det var verkligen nervkittlande! Bjäran är också spännande men inte på samma sätt, den är mer frustrerande också. Jag kommer själv ihåg hur det är att tala sanning men inte bli trodd, har ett väldigt tydligt, otrevligt minne angående det. Det här författarna verkligen fångat perfekt, alla känslor man känner då. 

Nu kan jag bara otåligt vänta på att den femte boken, Gasten, dyker upp till hösten! 

torsdag 14 maj 2015

Book haul

Jag sa ju för någon vecka sedan att jag hade en book haul att spela in, nu är det äntligen gjort! Det blev lite senare att jag hade tänkt men jag väntade in några recensionsexemplar som var väldigt efterlängtade! Så nu kör vi!


onsdag 13 maj 2015

Läser just nu

Nu kör jag slalomläsning igen, och därför syns inte allt jag läser här till höger på bloggen, så jag tänkte att det var dags för ett uppdateringsinlägg!
Hemma läser jag dels Hallahem - staden under berget av Susanne Trydal & Daniel Åhlin, som syns i högerspalten. Men jag läser även Vild - En vandring till mig själv av Cheryl Strayed.


Ljudboken för tillfället är som synes till höger Hur du tränar din drake av Cressida Cowell. Jag såg filmen med Tom när han var här och älskade den. Så nu vill jag ta mig igenom boken också. 
Och på rasterna på jobbet läste jag precis ut Huset mittemot av Alex Haridi, den kommer det ett inlägg om framöver! Så nu ska jag nog försöka börja på Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart. 



Så ser min lässtatus ut just nu! Är det någon av dem ni läst, eller vill läsa? 

tisdag 12 maj 2015

Mrs Dalloway av Virginia Woolf


Originaltitel: Mrs. Dalloway
Sidor: 209 (Inbunden)
"Mrs Dalloway är en förtjusande kvinna med något fågellikt över sig, lätt och livlig. En sårbar, lyssnande kvinna, fångad i ett nät av plikter - främling för sin omgivning och ändå alltid i centrum.
Denna sommarmorgon i början av tjugotalet är hon tidigt ute för att köpa blommor - i kväll skall hon ha sin stora fest. Londons puls slår redan hastigt: Big Bens dånande klockslag, bussar, bilar, människor från alla jordens hörn.
Det blir kväll - och dags för Clarissa Dalloway fest som hon ordnat för att stödja sin förträfflige man i hans politiska karriär. Huset är fullt med framstående gäster, me ndär finns också hennes stora ungdomskärlek, som kvällen före återvänt till England efter många år i Indien. Peter - fylld av en sällsam bävan, en oerhörd förväntan inför mötet med Clarissa."
Tidigare har jag läst Resan ut av Woolf, och som jag kommer ihåg det tyckte jag bra om den. Även om den tog tid att läsa var det en väldigt bra läsupplevelse.
Tyvärr har jag och Mrs Dalloway lite svårare att komma överens. Det tar ganska länge innan jag kommer in i historien och även när det hänt så är det inget som egentligen griper tag i mig.

Jag kan se att den är väldigt bra skriven, det är ett fint språk och jag uppskattar den mycket för språket. Men själva handlingen påverkar mig knappt alls. Den hoppar mellan olika personer och det finns inga kapitel så det är lite snävt att hänga med i bytena ibland. Men de personer jag gillar bäst är nog en fru och hennes man som har blivit traumatiserad av kriget, de två är intressanta. Men resten..nja, jag fastnar bara inte, och jag är lite ledsen för det. Jag ville verkligen tycka om den!

Nu är det jämnt i alla fall, en bok jag gillat och en jag inte känner något för, så jag kommer inte ge upp Woolf! Jag ska läsa mer i framtiden och se hur det går.

måndag 11 maj 2015

Grimmen av Åsa Larsson & Ingela Korsell


Originaltitel: Grimmen
Serie: Pax (del 2)
Längd: 2h 49min
Uppläsare: Morgan Alling
"Det finns ett hemligt, magiskt bibliotek under kyrkan mitt i Mariefred. Två väktare har vigt sina liv åt att skydda böckerna och den kunskap som vilar däri, men på ålderns höst behöver de hjälp och bröderna Alrik och Viggo är de utvalda. 
Del två i serien tar vid precis där Nidstången, den första boken i serien, slutade. Alrik och Viggo får fullt upp när en best attackerar djur och människor i staden. Är det en hamnskiftare eller en varulv som går lös? Hur ska sådana bekämpas? Och kan man lita på häxmästaren som plötsligt dyker upp i Mariefred för att söka råd i biblioteket?"
Jag läste ju Nidstången när de här två första böckerna i serien kom ut i höstas. Den fanns som läsex på jobbet så jag passade på då, men sen har jag inte tagit mig för att fortsätta läsa serien. Systersonen har Grimmen, men han bor i Kiruna så det är lite svårt att låna den. Men nu blev det en av de böcker jag kunde lyssna på!

Lyssningen startades en kväll förra veckan, i en mörk lägenhet. Och jag vet att de här böckerna är tänkta mot 9-12 år, men alltså jag låg på helspänn i mörkret och lyssnade, och jag är 27. De är så otroligt bra och spännande! Även utan de underbara illustrationerna som de vanliga böckerna har så håller berättelsen och bara suger in mig.
Vid ett tillfälle, som i och för sig inte hade några hemska monster i sig, men däremot elaka människor, så stängde jag faktiskt av ett tag för att jag blev så nervös över vad som skulle hända.

Det är väldigt välkommet även för mig med böcker som bara har spänning i sig, i alla fall hittills. Inget kärlekskrångel här inte! Jag tycker det är uppfriskande och personligen känns det som en bra paus, eftersom de flesta böcker jag annars läser på något vis har det i sig. Det är dessutom perfekt att kunna rekommendera de här böckerna på jobbet när folk kommer in och letar något rakt igenom spännande.

Nu, när jag skriver det här, vilket är torsdag kväll, så ska jag börja lyssna på den tredje boken; Mylingen. Och jag har hört att den ska vara den läskigaste hittills, det låter lovande!

söndag 10 maj 2015

Tips under veckan

Den här veckan har jag en bok som jag bara sett i hyllorna på jobbet. Titeln gjorde mig nyfiken så jag var tvungen att kolla upp vad den handlade om. Och sedan var jag fast, så det var hyllorna som tipsade mig den här gången!

Boken är:

"Året är 1931. Trebarnsmodern Asta Eicher är ensam och i penganöd efter att hennes make plötsligt gått bort. Via en kontaktannons börjar hon brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson. Han uppvaktar henne och lovar till slut att gifta sig med henne, att sörja för henne och barnen. Asta bestämmer sig för att åka till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Barnen ska komma efter.
Några veckor senare hittas hela familjen Eicher död, mördad och nedgrävd under Piersons garage. Medan samhället skuldbelägger Asta för hennes bristande omdöme, blir den unga journalisten Emily djupt engagerad i familjens öde, särskilt den yngsta dottern Annabels – en flicka med brådmogen fantasi och sinne för det magiska. Hon bevakar rättegången och beslutar sig för att själv utreda vad som hänt. Mördaren, vars riktiga namn är Harry Powers, är en gåta. Vad driver honom och hur har han lyckats byta identitet så många gånger?
Historien om Quiet Dell är en skönlitterär skildring av ett fall som på sin tid var mycket uppmärksammat. Det är ett laddat drama, där Phillips ger liv åt de människor som berördes och drabbades."
Jag tycker den låter otroligt bra och intressant. Det som fångar mig mest är kanske att det är en skönlitterär bok om ett verkligt fall. Sådant blir jag alltid lite extra nyfiken på att läsa.

lördag 9 maj 2015

Muminpappans memoarer av Tove Jansson


Längd: 4h 40min
Uppläsare: Mark Levengood
"Muminpappan har skrivit ner berättelsen om sin stormiga ungdom när drontarna var mycket större, ovädren farligare och solskenet varmare än nu. Kanske har han skarvat lite...I de första böckerna om Muminfamiljen nämner Muminpappan då och då att han ska dra sig tillbaka och skriva ner sina minnen från sin ungdom: Om uppväxten på barnhemmet och om det "dålighetsliv" han levt i sin ungdom tillsammans med hattifnattarna. När så pappan en dag blir förkyld sätter han sig och påbörjar detta projekt. Boken är hans denna berättelse, dels en beskrivning av hans vedermödor att skriva den."
Så mysigt det här var att lyssna på! Jag ska erkänna att jag faktiskt inte läst så många böcker om Mumintrollet. Jag såg en tecknad tv-serie om dem när jag var liten, men har varit väldigt dålig på att läsa böckerna. Men nu när jag skaffat Storytel så tänkte jag passa på att ta mig igenom några i alla fall!

Det är egentligen inte så mycket att säga om det här, förutom att det är en väldigt trevlig lyssning. Berättelsen är underbart underlig och rolig. Alla figurer och typer som dyker upp är verkligen speciella och vissa gånger är det svårt att inte fnissa högt på bussen när något hänt.

Mark Levengood är självklart perfekt som uppläsare. Hans röst passar till alla roller och dialekten är så behaglig att lyssna till. Man kunde inte ha valt en bättre person för det!

fredag 8 maj 2015

Veckans bokbloggsjerka


Hej härliga fredag! Efter att ha stigit upp 5.45 hela veckan är min lediga lördag i morgon en underbar vän jag ser fram emot.
Men innan dess ska jag avklara veckans jerka inne hos Annika:

Hur får du plats med alla böcker?


Så här! Det är en bild från när jag precis hade fått upp bokhyllorna och böckerna i min lägenhet. Det ska erkännas att det i många av öppningarna är två rader med böcker. Och i den lilla hylla i mitten är alla mina olästa, så där ligger det även lite böcker ovanpå de två raderna. Men hittills ryms det faktiskt, och jag har till och med rensat lite under våren. Inte för att det hjälper så mycket, det utrymmet fylls snabbt på med nytt. Men jag klagar inte, böckerna är ju mitt stora intresse, förutom hundar, så det får faktiskt vara okej :).

Sedan har jag Storytel i mobilen så där har jag ju lite ljudböcker, det sparar väl lite, lite plats. Men e-böcker läser jag inte så det är inget sätt jag kommer spara in utrymme på. I köksfönstret står förresten mina kokböcker, men det är ingen stor samling alls.

torsdag 7 maj 2015

Undret av R.J. Palacio


Originaltitel: Wonder
Sidor: 335 (Inbunden)
"Tioårige August Pullman vet mycket väl att folk stirrar på honom. Trots att han gömmer sig bakom sin långa lugg och envist ser ned i marken känner han deras blickar och hör deras fniss och viskningar. 
Ingen trodde att August, eller Auggie som han kallas, skulle överleva sin födsel. Det gjorde han men hans ansikte blev dock helt deformerat och han har genomgått oräkneliga operationer. Det enda han önskar är att få vara som alla andra barn, men det är inte så lätt, när man inte ser ut som någon annan. 
Auggies föräldrar och hans syster Via har alltid stöttat honom och följt hans framsteg, men nu står dom inför något riktigt stort. Auggie kan inte längre hemundervisas utan det är dags för honom att börja femte klass i en närbelägen skola. Hur ska de andra barnen reagera?"
Undret är en bok jag sett lite här och där ganska länge, och det har bara varit positiva saker. Så när den var en av böckerna som fanns i fikarummet på jobbet kände jag att det äntligen var dags att ta tag i den, för att se vad alla pratat om.

Det är en otroligt fin berättelse, om August och människorna runt honom. Det finns så mycket värme och kärlek i den, men också så mycket oförstående och en del sorg. Den är väldigt trovärdig, allt känns äkta, alla känslor och tankar, reaktioner och händelser. Författaren har verkligen fångat allt, det är så det kan vara för vissa, utan att ens se så otroligt annorlunda ut.

Berättelsen hoppar mellan olika människor, vi får läsa ur August synvinkel, ur hans systers, hennes pojkväns och några av August vänners. Mest gillar jag när det är August själv som berättar, han är en karaktär att tycka om.
Den är dessutom väldigt snabbläst, då det är korta kapitel och intresset alltid hålls uppe.

onsdag 6 maj 2015

Sherlock Holmes: En studie i rött av Arthur Conan Doyle


Sidor: 128 (Häftad)
"Alla berättelser har en början. Så även den om Sherlock Holmes och hans gode vän dr John H Watson. Och det är just i äventyret En studie i rött som allting inleds. Det är här de träffas för första gången. Holmes är tjugosju och Watson två år äldre - i samma ålder som författaren Arthur Conan Doyle var när han skrev denna sin debutroman.
Det som Conan Doyle ville skapa var en vetenskaplig detektiv, någon som gav sig ut till brottsplatser och detaljstuderade varenda befintlig ledtråd.  En detektiv som lutade sig mot ovedersägliga bevis - samtidigt som domstolarna vid slutet av 1800-talet sällan tog hänsyn till sådant, utan behövde antingen ögonvittnen eller att brottslingarna tagits på bar gärning för att kunna döma."
Det här är alltså ett seriealbum med den klassiske detektiven Sherlock Holmes. Jag gillar ju tv-serien, den nya, med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman. Även de filmerna som kommit under de senaste åren har varit bra! Så när jag såg att Nelly sålde den här var jag tvungen att passa på.

Och historien är bra, jag gillar mysteriet och hur det blir löst. Just slutledningsförmågan som Holmes har är något jag är så fascinerad över. Hur allt knyts ihop med saker jag själv aldrig skulle tänkt på. Det gör det spännande att allt pågår innan datorer osv kom in i bilden, här är det bara tanke och syn som hjälper Holmes att dra sina slutsatser.

Men jag har tyvärr lite svårt för tecknarstilen. Bilderna fångar mig inte alls, jag bryr mig bara om texten. Så det är ett minus, tanken med ett seriealbum är ju att bilderna ska lyfta berättelsen lite extra.

tisdag 5 maj 2015

Extraordinary Means Tag.

Jag såg att jag blivit taggad inne hos Nelly att göra den här som hon hittat på youtube! Det är alltså några ganska extrema frågor att svara på.

1.I would give up the internet for a month for a signed first edition of this book.

Hm...first edition vet jag väl inte riktigt om det behöver vara. Men egentligen en signerad bok av Stephen King eller Dean Koontz, skulle jag lätt ta! Jag vet att Kings Mr.Mercedes kommer på svenska snart så jag tar den då!


2. I would give up pizza for a year if it meant I could sit next to this author on a long plane ride.

Fredrik Backman! 

3. I would sit through a thousand hours of commercials if it would ensure that Hollywood made this book into a movie.

Night film av Marisha Pessl, om man kan göra den så den matchar boken vore det en toppenfilm!

4. I would never read a new book again if it meant I could live inside this book.

Måste svara samma som Nelly här, vem skulle säga nej till Hogwarts? 

5. I would let my google search history be made public if it meant I could be best friends with this author.

Hm...Chris Colfer kanske, han verkar vara en fin person! 

6. I would donate everything I own to goodwill if it meant I could date this book character in real life. 

Åh, svårt....den enda jag kan komma på just nu är Odd Thomas. För att han är en av mina favoritkaraktärer alla gånger. 

Så, det var frågorna! Tack Nelly för taggen :). Har ni också lust att göra den så kör på, lämna gärna en kommentar i så fall så kollar jag era svar! 

måndag 4 maj 2015

Tillbaka till verkligheten


Måndag morgon och tvättstugan är min vän idag. Dessutom ska Nitro lämnas in på klippning. Förhoppningsvis har det knappt märkts att jag i stort sett varit borta från datorn i en vecka, tack vare tidsinställda inlägg. Men nu är jag i alla fall tillbaka!

Jag har dessutom knappt läst under samma vecka, vilket känns udda. Men med besök som blev mycket bättre än jag någonsin kunde hoppas på var det inte så viktigt med läsandet just då. Nu är jag ensam hemma igen, och ska försöka återuppta det.
Jag började på Mrs Dalloway igår, men var alldeles för rastlös och lyckades bara läsa några få sidor. Ni vet när man haft folk i lägenheten, sen åker de hem och så blir det helt plötsligt tomt och tyst? Då kan jag knappt koncentrera mig på något. Så läsandet fick en långsam start, men det ska komma igång som vanligt snart igen.

Är det någon av er som läst Mrs. Dalloway? Vad tycker ni om den? Jag har bara läst en av Woolfs böcker tidigare, och den gillade jag i alla fall :).
Hoppas ni har en fin måndag!

lördag 2 maj 2015

Tips under veckan

Trots besök har det varit en normal arbetsvecka för mig, och ett riktigt intressant tips har jag snappat upp!


"Tre veckors festande och slappande i Cancún. Det är vad fyra amerikanska backpackers planerar att ägna sig åt i Mexico. Men inget blir som de tänkt sig. Ruinerna är en klibbig, krypande djungelrysare som Stephen King kallat för Århundradets bästa skräckroman. När en nyfunnen väns bror plötsligt försvinner ser de fyra vännerna det som en möjlighet till äventyr och bestämmer sig för att hjälpa till med sökandet. Med kurs på en ruin från mayatiden beger de sig ut i djungeln. Men det som är tänkt som en spännande utflykt förvandlas snart till en mardröm något okänt och skräckinjagande lurar på deras väg.
Ruinerna är lika mycket en psykologisk studie av samspelet mellan människor när de utsätts för extrem stress, som en skildring av ett okänt, krypande hot. Den klibbiga, närmast outhärdliga djungelhettan är klaustrofobisk och bidrar till att stegra ångesten och undergångs känslan. Läsaren blir så skickligt indragen i historien att man till slut känner sig lika fångad som bokens karaktärer. Tänk en kallsvettig skräckversion av The Beach i Mexicos djungel, eller en variant av Joseph Conrads Mörkrets hjärta. Stephen King kallar Ruinerna för århundradets bästa skräckroman och menar att den kommer att göra för djungelsemestrar vad Hajen gjorde för badstränder 1975."
 Jag menar, "Stephen King kallar Ruinerna för århundradets bästa skräckroman..", hur ska jag kunna motstå något sådant?
Är det någon som läst den här och kan säga om den är så bra som den verkar?