tisdag 30 november 2021

Tisdagstrion - Tunna böcker

 

Tunna böcker är temat inne hos Ugglan & Boken denna tisdag! Hm, det känns som att jag inte ramlar över tunna böcker så ofta men jag ska se vad jag kan hitta i hyllan!


The Tiny Book of Tiny Stories av Joseph Gordon-Levitt är en riktig tunnis på 88 sidor. Den innehåller, som titeln säger, jättesmå berättelser på några rader och tillhörande illustrationer.


Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell är på 128 sidor. Det är en rolig bok som innehåller alla möjliga saker som bokhandlare fått höra av sina kunder!


Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman är en riktig liten pärla på 85 sidor. Den handlar om en pojke och hans farfar. De försöker lära sig hantera att farfadern sakta men säkert börjar tappa sina minnen. Den är så vacker och sorglig. 

måndag 29 november 2021

Mörkt vatten av Joyce Carol Oates

 

Originaltitel: Black Water
Sidor: 157 (Inbunden)
"Senatorn. Den unga kvinnan. Fjärde juli-firandet på ön. Bilfärden i skymningen. Olyckan. Drunkningsdöden. Låter det bekant? Tankarna dras osökt till Chappaquiddick år 1969. En djupt tragisk händelse i USA:s moderna historia.

Men i Joyce Carol Oates kortroman Mörkt vatten är handlingen förlagd till 1991 och den som kommer till tals är offret för skeendet. Flickan vars känslor, smärta och tankar ingen känner. Hon som när bilen bryter igenom skyddsräcket och störtar ner i det mörka vattnet är alltför chockad för att ens skrika. Lämnad ensam, fastklämd och flämtande efter luft. Alldeles för ung för att dö. Om sin farlig dragning till den framgångsrike äldre mannen som hon känt bara några timmar, om sårbarhet och drömmar, om sitt korta liv och svåra död berättar hon själv på ett gastkramande sätt medan vattnet fortsätter att strömma in."

Mörkt vatten är en kort liten roman. Inte ens 200 sidor kommer den upp i. Det gjorde att den var perfekt när jag ville ha en bok som gick snabbt att läsa. Men jag är kluven till själva berättelsen. 

Jag tror jag förstår varför den är skriven som den är. När man är på väg att drunkna så är tankarna antagligen röriga, panikslagna och alla ens minnen kommer antagligen inte i kronologisk och logisk ordning. Men det var ganska jobbigt att läsa den så. Jag kan också tänka mig att tankar upprepas, att scener spelas upp om och om igen i huvudet. Men det bidrog också till rörigheten och att den kändes en aning tjatig ibland. 

Samtidigt är det en riktigt hemsk berättelse om en kvinnan som lämnas kvar i den sjunkande bilen medan den framgångsrike mannen tar sig ut och i princip skiter i henne. Jag satt hela tiden och hoppades och höll tummarna för henne. Att själva olyckan är baserad på verkliga händelser gör det ännu värre. 

Den berörde mig bevisligen men samtidigt var den förvirrande att läsa. Jag fick aldrig känslan av att det flöt på, det blev hackigt. Men som sagt, jag gissar att skrivsättet kan ha varit ett väldigt medvetet val med tanke på situationen. Så ja, jag lämnas lite kluven.

torsdag 25 november 2021

Institutet av Stephen King

 

Originaltitel: The Institute
Sidor: 672 (Inbunden)
"Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel."

Jag har hört så mycket gott om Institutet ända sedan den kom ut och nu i november var det äntligen dags för mig att läsa den! Det är en ganska ordentlig tegelsten så den har fått vänta ett tag i hyllan men jag har ändå varit otroligt peppad hela tiden!

Det kan nog vara så att den snabbt seglade in som en av mina favoriter av King. Det är en riktigt spännande och otäck historia. Klarar du inte av att läsa om barn som far illa så är det här helt fel bok för dig. Vi får följa ett gäng barn som blivit kidnappade till ett ställe som kallas Institutet. Där utsätts de för tester och tvingas använda sina förmågor på olika sätt.

Mest får vi lära känna Luke Ellis. En tolvårig kille som måste växa upp snabbt när han kommer till Institutet. Jag fastnar direkt för honom och håller nästan andan när jag får följa allt han är med om. Det är en berättelse som gör mig arg, ledsen och frustrerad. Samtidigt är det fint skrivet om vänskap och hur den kan göra så man orkar ta sig igenom till och med den värsta mardrömmen. 

King brukar ha en förmåga att bli lite för överdriven i sina slut men jag tycker att Institutet håller hela vägen. En fantastisk bok helt enkelt!

onsdag 24 november 2021

Mörkrets barn av Sofie Bjarup

 

Originaltitel: Mörkrets barn
Sidor: 505 (Inbunden)
Serie: William Sinclair & James Quilter (del 1)
"Whitechapel, London, 1888. Den unge journalisten William Sinclair har aldrig tidigare varit i den här delen av staden. Anständigt folk ur överklassen har inte där att göra, men de makabra morden har med magnetisk kraft dragit dit både pressen och horder av nyfikna.

Alla är så uppslukade av tidningarnas sensationella rapporter om det som nattetid sker i de mörka gränderna, att knappt någon lägger märke till att armen av en ung kvinna sköljts upp på Themsens strand. För William blir det dock början på något som kommer påverka resten av hans liv.

Mötet med slummen får Williams världsbild att krackelera. Dottern till en av hans mors vänner har försvunnit och i försöken att finna henne dras han allt djupare in i Whitechapel, samtidigt som hans häftiga och förbjudna förälskelse i den radikale kollegan James gör att han heller aldrig vill därifrån."

Mörkrets barn lockade mig snabbt med sin handling. Dels mordhistorien och dels tidsperioden den utspelar sig under. Det är ett väldigt uppdelat London vi får möta. De rika och välskötta kvarten där William växer upp. Sedan har vi Whitechapel, där är det fattigt, hårt och människor kämpar för att överleva dag till dag.

Jag dras raskt in i berättelsen och börjar snabbt tycka om William, trots att han är lite naiv och dömande i början när han får uppleva mer och mer av det hårda livet för människor som inte har pengar. Men det märks en utveckling hos honom i takt med att man kommer längre och längre in i boken. Kärleken mellan honom och James är som ett ljus i allt mörker som omger dem, trots att de måste hålla den hemlig.

Den tog en hel del svängar som jag inte var beredd på, speciellt med hur mörk den faktiskt skulle visa sig vara. Det är första delen i en planerad serie och jag ser verkligen fram emot att träffa William och James igen!

tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion - Massor av mord

 

Veckans tema inne hos Ugglan & Boken passar mig perfekt! Här kommer tre boktips som har massor av mord i sig!


Fågelmannen av Mo Hayder. Det känns som jag nämnt den här nyss? Nå, den är så bra och obehaglig att den förtjänar att nämnas igen! Inget för känsliga!


1793 av Niklas Natt och Dag. Det här är en historisk deckare. Den är riktigt rå och skitig, inget att läsa medan man äter! Jag tyckte den var väldigt bra men har inte hunnit fortsätta med serien än.


Vansinne av Dean Koontz. En av Koontz böcker som jag lyssnat på flera gånger. Den är otroligt spännande! Huvudkaraktären, Billy, blir indragen i en omöjlig lek med en galen mördare som tvingar Billy att välja vilka som ska dö.

måndag 22 november 2021

Jellicoe Road av Melina Marchetta

 

Originaltitel: On the Jellicoe Road
Sidor: 351 (Häftad)
"Som elvaåring överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden på något sätt sammanflätade med Taylor?" 

Jellicoe Road var överallt när den kom ut för ett antal år sedan. Verkligen överallt! Och det verkade som att man antingen hatade den eller älskade den. Jag är alltså väldigt sen med att plocka upp boken och det var ganska spännande, vilket läger skulle jag hamna i?

Jag tyckte om den riktigt mycket! Den gav mig ungefär samma känsla som Kanske är det allt du behöver veta av E Lockhart gav när jag läste den. Berättelserna är inte direkt lika, men jag blev lika indragen och nyfiken av båda. Hade jag inte varit så trött hade jag garanterat sträckläst Jellicoe Road också, nu tog det några dagar att läsa ut den men det var inte bokens fel. 

Jag älskar när en bok innehåller en annan bok, eller i det här fallet ett manuskript. Det blir som att läsa två historier samtidigt och Marchetta väver dessutom ihop dem smidigt. Många gånger klagar jag på att böcker i kategorin unga vuxna har för mycket kärlekstjafs för mig men i den här fokuseras det mer på vänskap vilket jag uppskattar. Det finns kärlek också men det tar inte över.

Det är faktiskt en bok jag känner att jag skulle kunna läsa om någon gång i framtiden och det är alltid ett väldigt bra betyg. 

torsdag 18 november 2021

Hex av Thomas Olde Heuvelt

 

Originaltitel: Hex
Sidor: 384 (Häftad)
"Whoever is born here, is doomed to stay until death. Whoever comes to stay, never leaves. 
Welcome to Black Spring, the seemingly picturesque Hudson Valley town haunted by the Black Rock Witch, a seventeenth-century woman whose eyes and mouth are sewn shut. Blind and silenced, she walks the streets and enters homes at will. She stands next to children's beds for nights on end. So accustomed to her have the townsfolk become that they often forget she's there. Or what a threat she poses. Because if the stitches are ever cut open, the story goes, the whole town will die. The curse must not be allowed to spread. 
The elders of Black Spring have used high-tech surveillance to quarantine the town. Frustrated with being kept in lockdown, the town's teenagers decide to break the strict regulations and go viral with the haunting. But, in so doing, they send the town spiraling into a dark nightmare."

Hex var riktigt härlig läsning! Krypande obehagligt vissa gånger och skrämmande andra. Många gånger var det mest skrämmande inte det man förväntade sig, vilket påminner mig lite om Stephen Kings sätt att skriva.

Berättelsen tar med mig på en känslomässig bergochdalbana och jag sitter med hakan i golvet vid flera tillfällen och tänker "Gjorde författare verkligen det där..?". Det är något positivt enligt mig för det funkar verkligen. Han trycker på knappar och vågar göra det som läsaren kanske inte väntar sig. Jag kan däremot tänka mig att det är något som kan dela läsare, vissa kommer tycka om det, andra kommer hata det.

Själva tanken tycker jag dessutom är så fascinerande. Hur en hel stad lär sig leva med att de blir hemsökta av en häxas vålnad och lyckas hålla det hemligt för resten av världen. Den delade hemligheten kommer med både gott och ont. 

Det var verkligen en positiv läsupplevelse och jag ser fram emot att läsa mer från Thomas Olde Heuvelt i framtiden!

onsdag 17 november 2021

Handbok för spökjägare av Tony Martinsson & Niclas Laaksonen

 

Originaltitel: Handbok för spökjägare
Sidor: 112 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Bonnier Carlsen, tusen tack!
"Misstänker du att det spökar på hemma, hos din kompis eller i skolan? Varför inte ta reda på det själv - med hjälp av Spökjägarens handbok!

Tony och Niclas i Laxton Ghost jobbar som spökjägare och syns i bland annat prisbelönta TV-programmet Spökjakt med Jocke och Jonna. I den här boken berättar de hur det går till när de undersöker gamla hus. De visar också sin utrustning, delar med sig av sina bästa tips och berättar om vad de själva har varit med om när de besökt Sveriges mest hemsökta hus.

Du behöver inte tro på spöken för att läsa och rysa till Spökjägarens handbok! Efter läsningen, använd fyll-i-delen i boken och gör en egen undersökning. Om du törs.."

Jag följer LaxTon Ghost Sweden på youtube och tycker verkligen om att kolla på deras utredningar. Så när jag fick frågan om jag ville läsa Handbok för spökjägare tackade jag snabbt ja! 

Den här boken riktar sig mot yngre läsare som är intresserade av hur Laxton gör när de åker runt och utreder hemsökta platser. Det finns tips på hur man kan gå till väga om man vill göra en egen utredning och vad som behövs. De beskriver sin egen utrustning men berättar också att man inte behöver ha alla grejer de har. 

Boken tar också upp den tragiska händelse i deras barndom som gjorde att de började intressera sig för vad som händer efter döden. Det kan nog vara bra att det finns någon vuxen i närheten som den yngre läsaren kan prata av sig med efter att man har läst just den delen. Det är väldigt sorgligt. 

Sedan blir det också lite spännande när de berättar om några av alla platser de varit på och vad som hänt där. Ett ställe beskrevs så bra att jag var tvungen att leta upp videon på Youtube och kolla på den igen. De har även med spökrapporter från följare som berättar om egna upplevelser runt om i Sverige.

Det är en perfekt bok för alla yngre som är intresserade av spöken och hemsökta platser. Kanske några av bokens läsare blir framtidens spökjägare!

Något som egentligen inte har med själva boken att göra men som hände med creepy timing var att två separata batteridrivna ljus tändes samtidigt och släcktes samtidigt med ungefär två timmars mellanrum samma kväll som jag läste Handbok för spökjägare. Någon som ville säga hej eller försöka skrämma mig lite med tanke på boken? Vem vet, men jag kan säga att hjärtat slog lite hårdare både gångerna jag upptäckte det. 

tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion - Vägar, broar och tunnlar

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är vägar, broar och tunnlar. För mig blir det en liten blandning av omslag och titlar för att fixa den här tisdagstrion!


Silvervägen av Stina Jackson var den första jag tänkte på. En spänningsroman jag tyckte mycket om!


Som natten av David Ärlemalm har en gångtunnel på omslaget. Också en riktigt bra, berörande bok. Mörk men ändå med små, små glimtar av hopp.


Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind står oläst i hyllan. Jag ser fram emot att plocka upp den!

måndag 15 november 2021

Världens hemskaste sjukdomar 1 & 2 av Ida Kjellin & Sofia Bergström

 


Originaltitel: Världens hemskaste sjukdomar & Världens hemskaste sjukdomar 2
Längd: 2 h 23 min & 2 h 30 min
Ålder: 9-12
Uppläsare: Erik Ekstrand
"Humorfylld faktabok om historiska farsoter som bygger på hyllat barnprogram. Följ med på en ruskig tidsresa där syskonen Maxi och Lo får prova på tio av de värsta sjukdomarna som har plågat Sverige. Barnen blir smittade med pest, kolera, karies, dysenteri och många fler. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Vi får reda på vad en skitbärarkärring är, vad en blodigel egentligen gör, varför Gustav Vasa var så arg och hur man botar engelska sjukan. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?"

 "Tyfus, malaria, polio och mässling - genom historien har vi människor drabbats av fruktansvärda, smittsamma och ibland dödliga sjukdomar. Följ med klasskompisarna Kim och Joelle på en ruskig resa genom tid och rum, när de provar på tio av de värsta farsoter som drabbat Sverige. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?"

De här två böckerna har varit riktigt underhållande att lyssna på! Erik Ekstrand gör en underbar uppläsning och hoppar smidigt mellan att göra berättelsen levande till att läsa upp små faktadelar. 

Varning dock, det är nog bra att undvika att lyssna på eller läsa dem när man ska äta. De är väldigt äckliga, vilket inte är så konstigt med tanke på ämnet. Sjukdomar är ju sällan städade och trevliga. Många gånger har jag skrynklat ihop ansiktet i äckel, men lika ofta har jag skrattat högt. 

Det kanske är lite ovanliga böcker men har man barn i sin närheten som vill lära sig mer om allt möjligt kan jag rekommendera de här två. Förutom all fakta om de olika sjukdomarna får man en liten historielektion om hur livet kunde se ut förr i tiden. Döden dyker upp med jämna mellanrum och är oväntat nog en ganska kul figur. 

Jag hade riktigt roligt under lyssningen! Kommer det fler böcker i serien kommer jag garanterat att lyssna på dem också.

torsdag 11 november 2021

36 frågor om kärlek av Callum Bloodworth

 

Originaltitel: 36 frågor om kärlek
Längd: 10 h 37 min
Uppläsare: Viktor Åkerblom
"Kärlek är ingen vetenskap. Eller?

Dylan Lantz vill helst inte prata om att han snart fyller 30. Inte heller att han är singel, avskyr sitt jobb eller är usel på förhållanden. Efter att i ett svagt ögonblick slutit en pakt att hitta kärleken innan sin födelsedag accepterar han sin mammas förslag att gå på blinddejt. Då träffar han Nora.

Laddad med 36 frågor, som sägs vetenskapligt garantera bättre dejtinglycka, försöker han vinna hennes hjärta. Det finns bara två problem. Han har inte berättat om sin bror Max. Han har inte heller berättat för henne om Emma. Bästa kompisen som han delar lägenhet med och som hittills varit den viktigaste kvinnan i hans liv."

Jag har följt Callum Bloodworth på Instagram ett tag och hans humor har verkligen passat min. Han har dessutom gjort ett riktigt bra jobb med att hypa upp sin bok så när den släpptes som ljudbok var jag självklart tvungen att lyssna.

Det var riktigt fin lyssning! Jag fick lite samma känsla som när jag kollar på ett avsnitt av serien Vänner. Det är till största delen varmt, tryggt och roligt tillsammans med ett underbart kompisgäng som jag gärna vill hänga med. Samtidigt finns det en del mörker i Dylans liv, skuldkänslor och en ofattbar sorg.

Jag älskar karaktärerna. De känns levande och trovärdiga. Dylan, som är huvudkaraktären, är fantastisk. Jag har både skrattat och gråtit med honom. Vid ett tillfället var jag ute på promenad och fick kämpa som en galning för att inte börja storgråta där och då. Några tårar smet iväg nerför kinden men jag lyckades förhindra vattenfallet som var på väg. Andra gånger har jag gått runt med ett löjligt leende på läpparna.

Det händer inte ofta, men ibland blir jag väldigt sugen på att köpa den fysiska versionen av en bok jag lyssnat på. 36 frågor om kärlek är en sådan bok. Det känns som att den borde bo i min bokhylla. Nu måste jag vänta ett tag på att den versionen släpps men den som väntar på något gott...!

Till sist måste jag säga att uppläsaren Viktor Åkerblom gör ett riktigt bra jobb! Hans röst ger verkligen liv till berättelsen. 

onsdag 10 november 2021

Glorian av Hanna Blixt

 

Originaltitel: Glorian
Sidor: 266 (Inbunden)
Serie: När djuren vaknar (del 1)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack!
"Ett nytt virus har precis svept över jorden. Även om naturen tillfälligt har fått återhämta sig har människan under alltför lång tid misskött planeten. Klimatflyktingarna är många, nationsgränser börjar suddas ut. Samhället präglas av övervakning med hjälp av drönare, mobiltelefoner och en ny produkt som ska rädda världen.

Under virusutbrottet har människan tvingats ta ett steg tillbaka, vilket har gett plats för djuren att ta sig in i samhällena. Men när livet börjar återgå till det normala vill inte djuren backa undan. De börjar snarare uppträda aggressivt - något som forskaren Caroline tror sig veta orsaken till. Någon vill till varje pris förhindra att sanningen kommer ut."

Jag har läst nästan allt som Hanna Blixt har skrivit och ser alltid fram emot att läsa hennes böcker. Extra spännande är det när hon testar nya genrer. Den här gången befinner vi oss i ett dystopiskt Sverige där övervakningen stegrats och något verkar vara på gång att hända i naturen. Djuren börjar bete sig underligt.

Vi får följa några olika karaktärer. Ett par tonåringar, en hemlös man och en forskare. Deras vägar kommer korsas och tillsammans försöker de lista ut vad det är som händer och hur de ska kunna stoppa det. 

Det är en fartfylld och lättläst berättelse där sidorna bara flyger fram. Jag gillar att det känns som boken beskriver en ganska nära framtid, det gör att det blir lite mer obehagligt under läsningen. Det finns scener där jag sitter som på nålar för att det är så mycket som händer och spänningen bara ökar. 

Slutet är en riktig cliffhanger och nu längtar jag efter del två som kommer ut nästa år!

tisdag 9 november 2021

Tisdagstrion - Dag eller natt i titeln

 

Den här veckan är det titlar som är i fokus hos Ugglan & Boken. Speciellt de som innehåller dag eller natt!


Fyrtio dagar utan skugga av Olivier Truc läste jag för några år sedan och jag minns att jag tyckte om den!


Som natten av David Ärlemalm. Jag har läst två böcker av författaren och gillat båda!


Sju dagar kvar att leva av Carina Bergfeldt. Författaren pratar med en man som har blivit dömd till döden och jag minns den som väldigt bra och intressant.

måndag 8 november 2021

The Sanatorium av Sarah Pearse

 

Originaltitel: The Sanatorium
Sidor: 400 (Inbunden)
"An imposing, isolated hotel, high up in the Swiss Alps, is the last place Elin Warner wants to be. But she's taken time off from her job as a detective, so when she receives an invitation out of the blue to celebrate her estranged brother's recent engagement, she has no choice but to accept. 
Arriving in the midst of a threatening storm, Elin immediately feels on edge. Though it's beautiful, something about the hotel, recently converted from an abandoned sanatorium, makes her nervous - as does her brother, Isaac. And when they wake the following morning to discover his fiancee Laure has vanished without a trace, Elin's unease grows. With the storm cutting off access to and from the hotel, the longer Laure stays missing, the more the remaining guests start to panic. But no-one has realized yet that another woman has gone missing. And she's the only one who could have warned them just how much danger they're all in..."

Jag är lite kluven till The Sanatorium. Mycket är nog för att jag gick in i den med fel förväntningar. Av någon anledning hade jag trott att den skulle vara lite mer spooky istället för bara mördarcreepy. Hade jag inte trott det hade jag nog uppskattat den mer, även om det finns saker som troligtvis hade stört mig ändå.

Dels finns det en twist som jag förutsåg långt innan den avslöjades, det är alltid lite tråkigt. Men det var så uppenbart till och med för mig som oftast inte brukar lista ut saker i förväg. Upplösningen var också lite nja. Men sedan finns det stunder som verkligen lyser, de är klaustrofobiska och spännande. Ganska tidigt i boken finns en scen som fick mig att hålla andan.

Så även om det här inte blev en fullpoängare kommer jag hålla utkik efter fler böcker av författaren för jag vill se vad mer hon kan göra. 

torsdag 4 november 2021

Vald av Solen av Frida Hallberg

 

Originaltitel: Vald av Solen
Sidor: 412 (Kartonnage)
Serie: Norvalaserien (del 2)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Mina vaknar upp på en ö utanför Norvalas kust efter att ha sovit längre än någon människa möjligen kan göra. Där möter hon några som kallar sig sjöfarare, trots att alla vet att ingen kan resa över havet. Det är en av många saker som inte stämmer överens med det Norvala hon somnade ifrån.

Mina får möta okända folkslag och en verklighet som hela tiden funnits där undangömd. Precis som sanningen om henne själv. Vem är hon egentligen? Varför åldras hon aldrig? Och varifrån kommer hon om de hon växt upp med inte var hennes far och mor?

Den nya världen har ett uppdrag åt henne. Men först måste hon tillsammans med en av sjöfararna ta sig till häxorna i Nordanborg - de som bevarat Norvalas hemlighet i sexhundra år. Mina och Tjaldur påbörjar den mödosamma vandringen genom ett land där man dödar allt som kommer ut från Skogen."

För ungefär två år sedan läste jag första delen i Norvalaserien, Vald av Vargar. Jag tyckte mycket om den så del två har varit efterlängtad! 

Vi befinner oss i en fantasyvärld med inslag av svensk folktro. Jag älskar verkligen miljöbeskrivningarna av skogarna som Mina och Tjaldur färdas igenom. Hallberg beskriver omgivningarna så levande att jag nästan kan känna mossan under fötterna. Dessutom blir jag en aning avundsjuk, jag vill också kunna kommunicera med djur! Ända sedan jag var liten har det varit den superkraft jag velat ha. 

Precis som första delen är det här en mer långsam berättelse, det är inte mycket action och stora delar av boken spenderas på resande fot. Men det gör verkligen ingenting för jag älskar att umgås med karaktärerna och att få spendera tid i deras skogar, eller inne i Berget hos trollen. Det känns inte som att boken är 412 sidor för det går så fort att ta sig igenom den. 

Jag tycker verkligen om den här serien och längtar redan efter tredje delen!

onsdag 3 november 2021

Ett gott nytt år av Malin Stehn


Originaltitel: Ett gott nytt år
Längd: 11 h 59 min
Uppläsare: Fredde Granberg, Anna Maria Käll & Charlotta Jonsson
"17-åriga Jennifer försvinner från en fest. I en annan del av staden skålar hennes mamma Lollo in det nya året med sina gamla vänner, Nina och Malena. De har inte så mycket gemensamt längre, men familjernas nyårsfirande är fortfarande tradition.

När föräldrarna vaknar efter en kväll med för många glas och lite för mycket ärlighet är mardrömmen ett faktum.

Försvinnandet sätter vännernas värld i gungning och mörka hemligheter tvingas upp till ytan. Hur väl känner de varandra? Och vad hände egentligen på nyårsnatten?"

Ett gott nytt år är en perfekt bok för alla som vill ha lite spänning utan att behöva följa polisarbete. Här får vi istället följa två familjer som påverkas på olika sätt av en tonårsflickas försvinnande. Ljudboken har dessutom tre uppläsare som gestaltar de tre huvudkaraktärerna och det gör den extra trevlig att lyssna på. 

Vi får lära känna Nina och Fredrik, ett gift par som låter sin dotter ha en nyårsfest medan de själva åker till Lollo och hennes man för att fira in det nya året. Lollos dotter försvinner från festen och sedan får vi följa Nina, Fredrik och Lollo. Vi får se hur det påverkar dem och vilka hemligheter alla bär på. 

Jag tyckte den var intressant och uppläsarna gjorde verkligen ett bra jobb med att få fram karaktärernas känslor och reaktioner. Det är ingen bok som kommer leva kvar i tankarna men det var bra underhållning medan jag lyssnade på den och ibland behöver inte böcker vara mer än så. 

tisdag 2 november 2021

Tisdagstrion - Böcker/författare från mina hemtrakter

 

Den här veckans tema hos Ugglan & Boken känns riktigt roligt! Böcker eller författare från mina hemtrakter, här kommer tre tips! Jag fokuserar på Kiruna där jag är född och uppvuxen.


Solstorm av Åsa Larsson är första delen i serien om Rebecka Martinsson och utspelar sig uppe i Kiruna. Till och med byn Kurravaara där jag bodde några år finns med.


Djävulens pentagram av Björn B. Jakobsson utspelar sig också i Kiruna, men ett Kiruna som har ändrats lite. Det är några år sedan jag läste den så jag minns inte supermycket men kommer ihåg att jag tyckte om den. 


Stöld av Ann-Helén Laestadius utspelar sig inte i Kiruna men författaren är född där. Det är en otroligt bra och viktig bok.

måndag 1 november 2021

Vinnarna av Fredrik Backman

 

Originaltitel: Vinnarna
Sidor: 716 (Inbunden)
Serie: Björnstad (del 3)
"Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt."

Vinnarna har varit den absolut mest efterlängtade boken det här året. Jag har längtat och varit nervös. Skräckblandad förtjusning kanske är rätt uttryck. Jag anade att den skulle krossa mig, och det gjorde den.

Backman skriver i efterordet att han har gett den här boken allt han hade. Och jag kan säga att den tog allt jag hade under läsningen. När sista sidan var läst var jag känslomässigt slutkörd. Mitt hjärta värkte och jag kunde inte plocka upp något annat att läsa på några dagar. Jag var fast i Björnstad och ville inte riktigt därifrån. 

Det är en fantastisk avslutning på en otrolig serie och förutom att jag är knäckt över händelser i boken är jag dessutom knäckt över att jag aldrig mer kommer hitta en annan serie som är som Björnstad-böckerna. Det är tomt nu när det är över.