torsdag 4 november 2021

Vald av Solen av Frida Hallberg

 

Originaltitel: Vald av Solen
Sidor: 412 (Kartonnage)
Serie: Norvalaserien (del 2)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Mina vaknar upp på en ö utanför Norvalas kust efter att ha sovit längre än någon människa möjligen kan göra. Där möter hon några som kallar sig sjöfarare, trots att alla vet att ingen kan resa över havet. Det är en av många saker som inte stämmer överens med det Norvala hon somnade ifrån.

Mina får möta okända folkslag och en verklighet som hela tiden funnits där undangömd. Precis som sanningen om henne själv. Vem är hon egentligen? Varför åldras hon aldrig? Och varifrån kommer hon om de hon växt upp med inte var hennes far och mor?

Den nya världen har ett uppdrag åt henne. Men först måste hon tillsammans med en av sjöfararna ta sig till häxorna i Nordanborg - de som bevarat Norvalas hemlighet i sexhundra år. Mina och Tjaldur påbörjar den mödosamma vandringen genom ett land där man dödar allt som kommer ut från Skogen."

För ungefär två år sedan läste jag första delen i Norvalaserien, Vald av Vargar. Jag tyckte mycket om den så del två har varit efterlängtad! 

Vi befinner oss i en fantasyvärld med inslag av svensk folktro. Jag älskar verkligen miljöbeskrivningarna av skogarna som Mina och Tjaldur färdas igenom. Hallberg beskriver omgivningarna så levande att jag nästan kan känna mossan under fötterna. Dessutom blir jag en aning avundsjuk, jag vill också kunna kommunicera med djur! Ända sedan jag var liten har det varit den superkraft jag velat ha. 

Precis som första delen är det här en mer långsam berättelse, det är inte mycket action och stora delar av boken spenderas på resande fot. Men det gör verkligen ingenting för jag älskar att umgås med karaktärerna och att få spendera tid i deras skogar, eller inne i Berget hos trollen. Det känns inte som att boken är 412 sidor för det går så fort att ta sig igenom den. 

Jag tycker verkligen om den här serien och längtar redan efter tredje delen!

6 kommentarer:

 1. Den här serien blir jag sugen på att läsa. :)
  Varför går du inte en kurs i djurkommunikation i så fall? Vill du att jag ska maila ett tips? :)

  SvaraRadera
 2. Åh, måste se till att köpa och läsa. Så taggade på att läsa den här boken! Tur att du gillade den och att den verkar hålla måttet jämfört med första boken.

  SvaraRadera
 3. Jag får kanske kolla in denna serie också. Listan med böcker som man vill läsa blir inte mindre, ska kolla upp hennes böcker :)

  SvaraRadera