torsdag 29 april 2021

Förödelse, Fruktan & Flykt av Andreas Ek


Originaltitel: Förödelse, Fruktan & Flykt
Längd: 4 h 7 min, 4 h 40 min, 4 h 50 min
Serie: Raseri ( del 3, 4 & 5)
Uppläsare: Ludvig Josephson
"I Malmö råder fullkomligt kaos. Nödnumret 112 är överbelastat av samtal om personer som löpt amok och oprovocerat attackerat andra. På sjukhuset går patienter bärsärkagång och personalen står helt handfallen. Polisen Sara får veta att det brutit ut ett virus som gör människor galna och aggressiva. Situationen är likadan i hela Sverige och myndigheterna kan inte ge någon som helst information om vad utbrottet beror på. Attackerna bara fortsätter och offren blir fler och fler."

Jag har nog aldrig tidigare verkligen längtat efter något ljudbokssläpp. Men ända sedan jag fick veta att Andreas Ek skulle släppa 3 extra delar som utspelar sig i samma värld som hans tidigare böcker Raseri och Törst så har jag väntat och väntat på att få kunna slänga mig över dem. 

Ett virus som gör folk otroligt aggressiva och våldsamma härjar och det sprider sig skrämmande fort. Efter ett tag blir de smittade blodtörstande varelser som ger sig ut på nätterna för att hitta nya offer. De tappar allt hår och blir väldigt bleka. Det är en kamp på liv och död för de få som har lyckats undvika smittan.

I de här tre berättelserna får vi följa ett nytt gäng karaktärer. Det är en blandad skara personligheter som är med om utbrottet på olika sätt. En av huvudkaraktärerna är Sara. Hon är polis och gör sitt bästa för att hålla sin gravida sambo säker mitt i all galenskap. Men hon och de andra överlevande inser snart att det inte bara är de smittade man måste oroa sig för. 

Jag är besatt av den här serien. Den är så jäkla fartfylld och spännande. De två första delarna, Förödelse och Fruktan sträcklyssnade jag på så fort jag fick tillgång till dem. Enda anledningen att jag inte gjorde precis likadant med Flykt var att det blev så nervslitande de sista 30 minuterna att jag var tvungen att samla mig innan jag vågade fortsätta någon dag senare. Det är fantastiskt hur engagerad Andreas Ek lyckades få mig i hur det skulle gå för karaktärerna. 

Ett extra plus är uppläsaren Ludvig Josephson som är en av mina favoriter. Hans röst passar perfekt till den här sortens berättelser. Nu är det nästan så jag bara vill börja om med Raseri och Törst!

onsdag 28 april 2021

Stöld av Ann-Helén Laestadius

 

Originaltitel: Stöld
Sidor: 440 (Inbunden)
"Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation."

Stöld är en bok som känns. När den är utläst sitter jag med en frustration i kroppen. Jag känner mig less på oss människor och hur svårt vi har att acceptera varandra och leva sida vid sida. Det är en bok som gör ont att läsa. 

Det är inte bara hat mot samer som Elsa och hennes familj får kämpa mot; det är polisens ointresse att utreda när folk plågar och dödar deras renar, det är oron för klimatförändringarna som påverkar hur deras renar kan hitta mat och det är slitningar inom den egna kulturen där det ses som självklart att det är männen som ska vara huvudansvariga för renarna och föra det vidare i familjerna. Men tänk om inte alla vill? Vad gör den pressen med ens psykiska hälsa? Och mitt i allt finns Elsa som verkligen vill leva renskötarlivet fullt ut.

Jag älskar den här boken. För alla tunga ämnen den tar upp. För hur mycket den lär mig. För att den öppnar mina ögon för hur mycket hat det tyvärr finns. Den gör mig upprörd men det är nödvändigt. 

Blandat med allt det svåra finns beskrivningar av naturen som får mig att känna skogen runtomkring mig, att se norrskenet, att höra knastret av snö under skorna och känna kylan bita i kinderna. Det är en levande bok som jag verkligen rekommenderar att ni plockar upp.

tisdag 27 april 2021

Tisdagstrion - Noveller eller novellsamlingar

 

Dags för en ny tisdagstrio och den här veckan har Ugglan & Boken valt noveller eller novellsamlingar som tema. Det är inte så ofta jag läser noveller eller novellsamlingar men här kommer tre tips som jag faktiskt har läst.


Strax efter solnedgången av Stephen King. Jag gillar verkligen Kings noveller, de brukar vara väldigt bra och inte lika galna i slutet som hans långa berättelser har en tendens att bli.


Fyra noveller om Förintelsen är en novellbox från Novellix. Riktigt bra och berörande berättelser i litet format.


Utsidan är skriven av en gammal kollega till mig och det är hennes debut. Jag tyckte den var bra och hade gärna läst en längre berättelse i samma värld!

måndag 26 april 2021

Exorcisten av William Peter Blatty

 

Originaltitel: The Exorcist
Sidor: 335 (Inbunden)
"Det började med egendomliga knackande ljud från flickan Regans rum. Vad som hände sedan i familken MacNeil var så ohyggligt, så mardrömslikt att ingen kunde föreställa sig det ens i sin vildaste fantasi. När det visade sig vilken fasansfull motståndare man hade att göra med fanns det bara en enda utväg - att tillkalla Damien Karras, jesuitprästen och exorcisten, djävulsutdrivaren."

Det är ganska länge sedan jag såg filmen Exorcisten så jag mindes inte alls mycket av berättelsen när jag nu plockade upp den för att ta till mig historien i bokform för första gången. Jag har inte ens tänkt på att filmen var baserad på en bok.

Jag är ganska splittrad till vad jag tycker. Vissa delar är riktigt creepy och de lässtunderna uppskattar jag verkligen. Det är också intressant att läsa om hur människorna runtomkring Regan påverkas och hur de försöker hjälpa henne.

Men det finns mycket som inte går hem. En manlig karaktär som är riktigt svinig och ändå verkar ursäktas för sitt beteende och sedan känns det inte okej att läsa om en tolvåring som när hon blir besatt av en demon använder ett kors på sexuella sätt. Det känns som att det borde gå att skriva en besatthetsberättelse på andra läskiga sätt istället för att dra in en sådan chockfaktor. 

Så ja, det är delat. Jag tänker nog i alla fall försöka se om filmen och friska upp minnet med hur den versionen är.

fredag 23 april 2021

A Little Literary Tag

 

Originalvideo: A Little Literary Tag

1) Tolkien once said that cellar door is the most beautiful expression in English, what do you think is the most beautiful word or phrase in English or any language?
2) What words in English do you find most amusing?
3) Have you memorised any poems in full to whip out now and then to impress your friends? If so which ones?
4) Who or what do you consider to be an underrated and underappreciated author or book?
5) Which book do you consider to have the best or most memorable beginning?
6) Which book title best describes your life?
7) What was the last book you read that led to a moistening of the eyes?
8) When it is time to shuffle off this mortal coil and go to that big library in the sky, what bookish/literary quote would you like engraved on your headstone?
9) If you wrote a book and didn't want to use your own name what name would you choose as a suitable pen name?
10) Many literary characters have sidekicks/henchmen who would you choose to be you companion on your life adventures?

torsdag 22 april 2021

Beast av Matt Wesolowski

 

Originaltitel: Beast
Sidor: 342 (Häftad)
Serie: Six Stories (del 4)
"A frozen girl. A haunted town. A deadly challenge. Six Stories. Which one is true? 
In the wake of the 'Beast from the East' cold snap that ravaged the UK in 2018, a grisly discovery was made in a ruin on the Northumbrian coast. Twenty-four-year-old vlogger, Elizabeth Barton, had been barricaded inside what locals refer to as 'The Vampire Tower', where she was later found frozen to death. 
Three young men, part of an alleged 'cult', were convicted of this terrible crime, which they described as a 'prank gone wrong'. However, in the small town of Ergarth, questions have been raised about the nature of Elizabeth Barton's death and whether the three convicted youths were even responsible. 
Elusive online journalist Scott King speaks to six witnesses - people who knew both the victim and the three killers - to peer beneath the surface of the case. He uncovers whispers of a shocking online craze that held the young of Ergarth in its thrall and drove them to escalate a series of pranks in the name of internet fame. He hears of an abattoir on the edge of town, which held more than simple slaughter behind its walls, and the tragic and chilling legend of the Ergarth Vampire..."

 Jag förstår inte varför den här boken har fått stå och vänta så länge i bokhyllan. Jag älskar ju Six Stories-serien! Beast är inget undantag. Jag fullkomligt slukar den och har helt ärligt bara viftat med boken ibland när sambon frågat mig vad jag vill göra. 

Det är kanske inte så konstigt att den passar mig perfekt. Jag är smått besatt av true crime-poddar och de här böckerna är utformade som precis det, fast i textformat. I Beast tar Wesolowski upp något som är väldigt relevant i dagens samhälle. Folk som blir kända online och gör i princip vad som helst för att få fler följare och likes. Och hur mycket vet vi egentligen om de vi följer, om hur de är som människor öga mot öga? 

Det är spännande och fascinerande att följa Scott King i hans försök att lista ut vad som egentligen hände med Elizabeth Barton. Eller kanske snarare varför det hände. Sakta men säkert målas hela bilden upp från de sex berättelserna. 

Jag har sett att det kommit en femte del i serien, Deity, och den ska införskaffas så snart som möjligt!

onsdag 21 april 2021

Genomskåda narcissisten! av Martina Skowronska

 

Originaltitel: Genomskåda narcissisten!
Sidor: 302 (Häftad)
"Genomskåda narcissisten är en verklighetsbaserad, självutlämnande, modig och gripande berättelse om en kärlekshistoria med farliga konsekvenser. Den personliga skildringen backas upp med psykologiska teorier om narcissism.

Narcissism handlar inte bara om att någon är ytlig och älskar sin egen spegelbild - det är en allvarlig personlighetsstörning. Den som hamnar i klorna på en narcissist kommer sakta, säkert och beräknat att bli misshandlad. Boken är en omfattande guide till att genomskåda narcissister och deras manipulationsmetoder.

Läsaren får även stöd, tips och pepp för att ta sig ur den destruktiva relationen man har hamnat i."

Genomskåda narcissisten! är en väldigt intressant och lärorik bok. Första delen består av Martinas egna erfarenheter från ett tidigare förhållande. Hon beskriver hur hon träffade en man som verkade perfekt, hur hon föll hårt och hur han sedan började väva sitt nät av lögner och såra henne gång på gång. Dessutom beskriver hon bra hur svårt det är att bara ta sig ifrån det, hur beroende man blir av värmen som sådana personer ger ibland bara för att hålla en kvar. Det blir små ljusglimtar som man klänger sig fast vid eftersom det påminner om personen man blev kär i, personen som egentligen aldrig fanns. 

Andra delen av boken består av tips och råd på hur man kan förstå att det är en narcissist man har att göra med. Den ger även stöd för hur personer som är fast i liknande situationer kan börja tänka på för att stärka sig själva och till slut få mod och ork att lämna. 

Jag tror den kan hjälpa många, även personer som redan tagit sig ur förhållande med den här sortens psykisk misshandel. Det är så lätt att man känner sig galen eller tänker att man bara överdriver, men med den här boken visar Martina att det finns fler som gått igenom samma sak. Man är inte ensam och det finns hjälp att få.  

tisdag 20 april 2021

Tisdagstrion - Bäst hittills i år

 

Tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken denna vecka handlar om böckerna som varit bäst hittills i år! Så här kommer tre av mina favoriter. 


Som natten av David Ärlemalm. Det är mörkt, skitigt, sorgligt och så jäkla bra.


Amy Snow av Tracy Rees var en underbar historisk roman som jag inte ville skulle ta slut.


The Turn of the Key av Ruth Ware var riktigt stämningsfull och alldeles lagom creepy! 

måndag 19 april 2021

Outtalat av Sarah Rees Brennan

 

Originaltitel: Unspoken
Sidor: 332 (Inbunden)
Ålder: Unga vuxna
Serie: Lynburn Legacy (del 1)
"För Kami Glass har han alltid funnits där: Jared, pojken hon kan tala med i sitt huvud, men som ingen någonsin sett i verkliga livet - inte ens hon själv. Hon har inte helt lyckats dölja sina inre samtal med Jared för sin omgivning och Kami betraktas därför som ett lite udda inslag i Sorry-in-the-Vale, den sömniga engelska småstad hon bor i.

Trots detta har Kami funnit sin plats i det lilla samhället. Hon har precis startat en skoltidning tillsammans med sin bästa vän och är nöjd med det mesta i tillvaron.
Men på sista tiden har konstiga saker börjat hända. Från skogen hörs illavarslande skrik om natten och bakom fönstren på Aurimere slott är lamporna plötsligt tända igen: familjen Lynburn, som styrt staden i många generationer, har återvänt efter flera års gåtfull frånvaro. När Kami i hopp om ett scoop börjar forska i familjens historia inser hon att den lilla stad hon trott sig känna så väl är full av hemligheter. Och att pojken hon talar med i sitt huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop."

Den här boken har stått i min hylla några år nu efter att en kollega rekommenderade den. Jag tror att jag borde läst den lite snabbare medan jag var några år yngre i alla fall för nu kände jag att den verkligen inte fungerade för mig.

Jag listade ut vem den här Jared i Kamis huvud var och hur kärlekstriangeln skulle se ut nästan direkt. Efter det kände jag bara mjeh för karaktärerna och blev ganska less på hur ofta jag fick berättat för mig hur vacker en av killarna var. Medan den andra så klart var ruffig och "farlig". Jag känner att jag är för gammal för det här helt enkelt. Mitt yngre jag hade nog älskat det. 

Det jag tyckte om var den lite creepy känslan som fanns då och då angående den hemlighetsfulla familjen som bor på Aurimere slott. Tyvärr kunde inte hela boken stå på de få tillfällena så den föll platt för mig. Nu är den i alla fall läst och kan flytta vidare från min hylla!

lördag 17 april 2021

10 år

 

Idag fyller mitt lilla hörn på internet 10 år. Det känns helt galet att jag lyckats hålla igång den här bloggen så länge. Och jag tycker fortfarande det är lika roligt som när jag började! Det är fantastiskt. Så det kanske blir tio år till, vem vet? 

Det jag främst vill med det här inlägget är att tacka er som läser. Vare sig ni har varit med i flera år eller hittat hit nyss. Tack för att ni läser, tack för kommentarerna, tack för att ni hänger med på mitt boknörderi.

Många av er har varit med mig genom svåra stunder i livet och oavsett om det gällt att jag var tvungen att ta farväl av Aramis eller kommit ur ett destruktivt förhållande har ni alltid funnits där med kärlek och värme och det har verkligen hjälpt mig. Tusen tack för det, ni är underbara.

Har ni några idéer för vad ni vill se mer av på bloggen eller i mina videoinlägg så kan ni alltid dela era tankar i kommentarerna eller skicka iväg ett mail åt mig! Eller om ni bara vill prata om böcker eller vad som helst egentligen. Tack igen för 10 år, jag hoppas ni vill fortsätta hänga här med mig! 

torsdag 15 april 2021

Resebyrån Främmande Världar av L. D. Lapinski

 

Originaltitel: The Strangeworlds Travel Agency
Sidor: 346 (Inbunden)
Serie: Resebyrån Främmande Världar (del 1)
Ålder: 9-12
"När tolvåriga Flick Hudson av misstag hamnar på Resebyrån Främmande Världar upptäcker hon en fantastisk hemlighet. Det finns hundratals andra världar förutom vår egen. Och inte nog med det. Flick blir erbjuden att gå med i Sällskapet för Främmande Världar så att hon själv kan följa med och utforska dem!

Det Flick inte vet är att alltings mittpunkt, staden Femlykta, är i stor fara. Byggnader och hela gator försvinner. Spårlöst. När Flick förstår vad som håller på att hända måste hon ge sig ut på en resa genom outforskade världar och på en kapplöpning mot tiden..."

Vilket underbart läseäventyr den här boken är! Häng med Flick när hon en dag vandrar in på Resebyrån Främmande världar, det är som att hennes ben inte lyder henne och hon bara måste gå in i butiken som ser tråkig och nästan övergiven. Men där inne sitter artonårige Jonathan, ensam ägare och förvaltare till den konstiga resebyrån som inte har någon modern teknik och en massa resväskor på väggarna. 

Tillsammans kommer de ge sig ut på otroliga resor till andra världar. Och jag är så glad att jag fick följa med! Berättelsen är lagom spännande och Flick är lätt att tycka om. Jonathan är lite svårare att komma nära först men han har sina anledningar till att vara lite avig. Ett stort plus för mig är att jag inte kunde låta bli att tänka på Doctor Who när jag läste om honom. Jag känner att personligheterna har några likheter. Doctor Who nämns dessutom lite snabbt vid ett tillfälle så jag anar att författaren också är ett fan! 

Boken tar även upp ämnen som sorg, vad det kan göra med en som person och vad vänskap är. Det är första delen i en serie och jag vill verkligen fortsätta läsa kommande delar. Resebyrån Främmande Världar gav mig otroligt fina lässtunder som påminde mig om magin med böcker och hur de kan få den verkliga världen att försvinna ett tag medan man själv försvinner in mellan sidorna.

onsdag 14 april 2021

Som natten av David Ärlemalm

 

Originaltitel: Som natten
Sidor: 253 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Forum, tusen tack! 
"För tjugoåriga Asynja är den fyra månader gamla dottern "Snäckan" allting som egentligen betyder något. När pojkvännen Eddies drogaffärer går snett blir Asynja och dottern maktlösa brickor i ett mörkt spel. Under några dygn i södra Stockholm driver Asynja längre och längre bort från det liv hon drömt om, och lämnat en sårig uppväxt i Norrland för. "Som natten" är en mörk roman om en ung kvinna som dras in i en härva av kriminalitet, en berättelse om brutalitet men också om vänskap och mänsklig värme."

För ungefär ett år sedan läste jag David Ärlemalms debutroman, Lite död runt ögonen, och blev helt golvad. Nu var det dags igen när jag äntligen kunde plocka upp hans nya bok Som natten.

Vi följer nya karaktärer, Asynja och hennes lilla dotter "Snäckan" men vissa platser och sidokaraktärer känns igen från förra boken. Det är samma mörka verklighet vi rör oss i, så långt bort från min egen trygga soffa. Ärlemalm tar med sin läsare nära de här karaktärerna, oavsett hur mycket läsarens liv skiljer sig från deras. Hjärtat går sönder, nerverna är på helspänn och jag vill många gånger bara skaka om Asynja, få henne att fatta beslut lite snabbare, att springa så långt bort det bara går från sin pojkvän och hans drogaffärer. 

Att läsa författarens berättelser är lite som att titta på natthimlen. Det är otroligt mörkt, men ljusglimtarna finns där. Små vänliga handlingar som får Asynja att känna att hon inte är helt ensam. Jag har dessutom verkligen fastnat för språket som är avskalat och inte säger onödigt mycket. 

Ärlemalm är en otroligt skicklig författare och jag längtar redan efter nästa bok.

tisdag 13 april 2021

Tisdagstrion - Väderstreck i titeln

 

Veckans tema inne hos Ugglan & Boken var verkligen klurigt. Det var inte alldeles lätt att komma på böcker med väderstreck i titeln, i alla fall inte i min egen bokhylla. En har jag hittat i hyllan, en är en klassiker jag inte äger men vill läsa någon gång och en har jag läst men jag har inte kvar den i hyllan längre. 


Vinden från öster av Margit Sandemo är den enda jag hittade i min egen hylla. 


Öster om Eden av John Steinbeck har jag inte läst men det vill jag göra någon gång. 


Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren har jag läst och gillat men den bor inte kvar i hyllan så det tog ett tag innan jag kom på att den kunde användas i veckans trio!

måndag 12 april 2021

Var inte rädd för mörkret av Kristina Agnér

 

Originaltitel: Var inte rädd för mörkret
Sidor: 344 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Albert Bonniers förlag, tusen tack!
"Alva lämnar Stockholm med ett krossat hjärta för att röja upp i det gamla båtsmanstorpet hon ärvt efter sin mamma. Väl på plats i de småländska skogarna får hon veta att modern inte dött en naturlig död. Hänger det samman med en ung kvinnas olösta försvinnande i byns förflutna?

Medan sensommarnätterna blir allt mörkare blandas platsens historia med Alvas egen - och i jakten på sanningen får hennes rädslor alltmer rationell grund.

Men det är inte mörkret som är farligt, det är människorna."

Var inte rädd för mörkret är Kristina Agnérs debut och med den har hon skrivit en riktigt bra pusseldeckare! Här är det inga blodiga detaljer. Tyngden ligger på själva mysteriedelen och relationerna mellan karaktärerna istället för råa mordscener. 

Berättelsen utspelar sig i Smålands skogar och jag vill verkligen dit när jag läser. Det beskrivs så målande att jag önskar jag kunde hälsa på Alva i hennes lilla torp. Hon har åkt dit för att städa inför försäljningen efter att hennes mamma dött. Väl där får hon höra att mamman inte dog av naturliga orsaker som man först trott. Kan det ha någon koppling till att Alvas mormor försvann på sextiotalet? 

Det finns ett driv genom hela berättelsen som får mig att vilja sluka boken så fort det bara går. Men jag tycker verkligen om att befinna i mig i den här lilla byn och lära känna invånarna så jag hejdar mig. Pausar ibland och njuter av vetskapen att boken finns kvar att plocka upp senare igen.  

Största delen av boken är skriven ur Alvas perspektiv. Vissa kapitel hoppar tillbaka i tiden och ger oss sakta men säkert en bild av vad som pågick då. Vad var det som gjorde att Alvas mormor Evy försvann? Vem i byn vet mer än de avslöjar? 

Efter en viss punkt i boken avslutas varje kapitel från dåtiden med "Väggklockan inne i salen slår..." med olika klockslag. Det tyckte jag var en riktigt snygg detalj som verkligen gav känslan av att något olycksbådande närmade sig. 

Jag håller tummarna för att Agnér kommer med fler böcker för det här gav mersmak!

torsdag 8 april 2021

Främlingen av Elly Griffiths


Originaltitel: The Stranger Diaries
Sidor: 381 (Inbunden)
Serie: Harbinder Kaur (del 1)
"Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet. 
En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Intill offret hittas en lapp med en rad av R.M. Holland. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.

Clare är skräckslagen över tanken på att mördaren skulle vara någon som hon känner -och konfronterar alla sina rädslor i sin privata dagbok. Anteckningarna blir ett sätt att härda ut. Men så upptäcker hon en dag ett par okända rader i dag boken, skrivna med en handstil som inte är hennes: »Hej Clare. Du känner inte mig.«"

Främlingen är en riktigt spännande och lite creepy berättelse. Den har korta kapitel och jag sitter hela tiden med känslan av att jag bara ska läsa ett kapitel till, och ett till, och ett till osv. Det är en deckare som jag känner sticker ut lite från många andra. Här får man inte bara följa polisen Harbinder, utan också Clare och hennes dotter Georgia. Berättelsen hoppar mellan de tre perspektiven och det är ganska intressant för under stor del av boken har jag väldigt svårt att tycka om någon av dem. Det gäller även andra karaktärer i boken. Det finns inte många som är lätta att fastna för vid första mötet. Det krävs lite tid. Undantaget är hunden, honom gillar jag så klart direkt!

Det stör dock inte själva läsupplevelsen. Jag läste den tillsammans med en vän och vi delade upp den i två delar. Hade jag läst den själv hade jag nog slukat hela direkt. Den är verkligen bladvändarvänlig. Det är extra roligt att skräcklitteratur har en så stor roll för mysteriet. Eftersom jag själv älskar skräck så uppskattar jag det! Under bokens gång får man ta del av en annan berättelse som tillhör just skräckgenren, det blir som en liten bok i boken. 

När jag började läsa trodde jag att den här var fristående men nu i efterhand har jag sett att det är början på serien om Harbinder Kaur. Eftersom Främlingen var så bra har jag nu blivit riktigt sugen på att läsa bok två, Mordkonsulten. 

onsdag 7 april 2021

Själarnas bok av James Oswald


Originaltitel: The Book of Souls
Sidor: 366 (Pocket)
Serie: Kommissarie McLean (del 2)
"Varje jul under tio år hittas en ung kvinnas kropp i Edinburgh. Mördarens tillvägagångssätt är identiskt från jul till jul: De döda kvinnorna placeras ut i olika vattendrag, nakna, noggrant rengjorda och med ett rakt snitt över halsen. Tio år, tio kvinnor.

Det sista offret var den dåvarande kriminalassistenten Tony McLeans fästmö. Men detta år begick mördaren ett misstag och McLean kunde till sist sätta stopp för Donald Andersons blodiga framfart. Tio år senare blir Anderson mördad i fängelset och när ännu ett kvinnolik som bär alla julmördarens kännetecken hittas, är McLean övertygad om att han har att göra med en copycat-mördare. 
Men kan samtidigt inte värja sig för den oundvikliga frågan: Satte han dit fel man?
Motvilligt måste McLean återvända till sitt livs mest plågsamma fall och försöka få klarhet i vad han missat tio år tidigare."

Det här blev då en omläsning för mig. Jag insåg efter att jag hade läst första boken i serien i februari att jag faktiskt har läst Själarnas bok en gång tidigare. Men då utan att ha läst de andra delarna i serien. 2015 läste jag den första gången, så det var lite intressant att plocka upp den nu igen sex år senare! 

Jag har läst mitt gamla inlägg (det kan ni hitta här) och känner att jag håller med i det jag skrev då. Det är en riktigt spännande berättelse som är svår att lägga undan. Den övernaturliga delen som ligger invävd är riktigt bra gjord och gör det till en lite annorlunda och speciell deckare. 

Det tog ganska lång tid innan jag började komma ihåg hur allt hängde ihop men till slut klickade det till. Så jag visste hur det skulle sluta innan boken var över men det gjorde ingenting. Det var ändå intressant att göra den här omläsningen.

tisdag 6 april 2021

Tisdagstrion - Böcker av författare som jag bara läst en bok av


Dags för ännu en tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken! Veckans tema är böcker av författare som jag bara läst en bok av. Så här kommer tre böcker som jag vill läsa av författare som jag tidigare bara läst en bok av.

Den blinde konungens spira av Nils Håkanson. Jag har tidigare läst Järnskallen som är första delen i den här serien och vill verkligen fortsätta! Den här köpte jag på rean i år så den finns i bokhyllan och väntar på uppmärksamhet.


Som ni såg i gårdagens inlägg har jag äntligen läst Never let me go av Kazuo Ishiguro och det var min första bok av honom. Återstoden av dagen står och väntar i hyllan och jag ser fram emot att plocka upp den.


En annan bok jag läste nyligt är En flicka som kallas Alice av Kristin Hannah och är väldigt pepp på att ta tag i Himmel över Alaska. 

måndag 5 april 2021

Never let me go av Kazuo Ishiguro

 

Originaltitel: Never let me go
Sidor: 318 (Inbunden)
"Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. De fostrades till att tro att de var speciella och att deras hälsa var viktig inte bara för dem själva utan även för samhället. Men varför var de egentligen där?

När Kathy i 30-års åldern tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker. Hon minns hur folk som sökte sig utanför internatets grindar inte kom tillbaka och hur människor som kom utifrån verkade vara livrädda för dem. När minnesbilderna fogas samman går sanningen så sakteliga upp för Kathy."

Äntligen har jag läst Never let me go av Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro. Jag var lite nervös när jag plockade upp den. Dels har jag hört så mycket bra om den, dels är det en Nobelpristagares bok, den kanske skulle vara jättetung och svår?

Jag hade inte behövt oroa mig. Jag hade en väldigt trevlig men mörk och sorglig lässtund tillsammans med den här boken. Vi följer Kathy som ser tillbaka på sin uppväxt på ett väldigt speciellt internat. Hon tänker på sina gamla vänner, sina lärare och allt de fick lära sig och förbereda sig för inför framtiden. En framtid som är väldigt olik de flesta människors. 

Det ligger en tryckande stämning över berättelsen. Som en låg och tät dimma. Jag förstår att inget kommer sluta som jag vill att det ska sluta men jag hoppas ändå till sista sidan. Jag vill inte säga för mycket om handlingen för den tar man nog bäst till sig utan att veta riktigt vad man ger sig in på. 

Språket är inte alls svårt utan flyter på riktigt bra. Det fångade mig och jag kom på mig själv flera gånger med att läsa längre stunder än vad jag egentligen hade planerat. 

Jag tyckte verkligen om Never let me go och ser fram emot att plocka upp Återstoden av dagen som väntar i hyllan.

fredag 2 april 2021

Min ljudbokstjänst boktag!

 

Jennifers originalvideo!

1. Vilken ljudbokstjänst använder du?
2. Har du testat någon annan ljudbokstjänst?
3. Vad föredrar du - ljudbok eller ebok?
4. En ljudbok eller ebok du älskar!
5. En ljudbok eller ebok du inte läst klart
6. Vilken typ av böcker/genre läser du främst i ljudbokstjänsten?
7. Vilka böcker har du sparade i din TBR?
8. Vilken tid på dygnet läser du ljud/eböcker?
9. Vilken hastighet lyssnar du främst på?
10. Vilken är din favorit funktion i din ljudbokstjänst?

torsdag 1 april 2021

Blonde av Joyce Carol Oates

 

Originaltitel: Blonde
Sidor: 861 (Inbunden)
"Den 3 augusti 1962 ringde Döden på dörren till 12305 Fifth Helena Drive i Los Angeles. Morgonen därpå hittades Marilyn Monroe död i sitt hem, bara 36 år gammal. Det blev årets nyhet, större än Kuba-krisen några veckor senare. Och spekulationerna började. Under de snart fyrtio år som gått sedan dess har många försök gjorts att teckna hennes levnadsöde: ett övergivet och ensamt barn utan fotfäste i livet, psykiskt labil mor, okänd far, fosterhem, en kanske alltför snabb lysande karriär - i filmer som "Herrar föredrar blondiner", "Flickan ovanpå", "I hetaste laget" och "De misanpassade" - drogmissbruk, olyckliga äktenskap, aborter och förtal.

Den här boken är något helt annat. Den ger sig inte ut för att vara en biografi. Det är en storslagen och inlevelsefull roman, där Joyce Carol Oates ger röst åt barnet, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Ett närgånget porträtt av en känslig och begåvad ung kvinna som skapar och omskapar sin identitet på ett till sist förödande vis. Kanske på sitt sätt det sannaste vittnesmålet någonsin om Norma Jean Baker, som av Hollywood stöptes om till den amerikanska drömflickan - dyrkad världen över.

Iskalla inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: Joe DiMaggio, Arthur Miller, John F Kennedy och många andra."

Alltså. Den här boken. Den här jäkla boken. Jag har haft den stående i bokhyllan i några år och har verkligen sett fram emot att läsa den. Jag har varit säker på att jag skulle tycka om den. Det är Oates och jag brukar fastna för hennes böcker. Dessutom är den baserad på Marilyn Monroes liv, hur skulle det kunna bli fel?

Det visade sig att det faktiskt kan bli väldigt fel. Enda anledningen till att jag läst ut den här tegelstenen är för att jag läste den med två andra tjejer på Instagram och vi kämpade oss igenom den tillsammans. Ingen av oss tyckte om den men vi tog oss igenom den. 

För det första stör det mig otroligt mycket att inte veta vad som är hämtat från verkligheten och vad som är påhittat. Det är ganska känsliga saker som skrivs om i berättelsen och det skulle kännas bättre för mig att veta vad som faktiskt är sant. Jag fick också känslan ibland av att författaren inte tycker om Monroe. Jag vet inte om den känslan kommer av att hon försöker få fram att Monroe inte tyckte om sig själv? 

Dessutom känns det som att jag har läst flera hundra sidor som bara handlar om sex. Och ytterligare några hundra som handlar om övergrepp och utnyttjande. Och återigen, utan att ha en susning om vad som är sant. 

Boken lämnar mig med tusen frågetecken och jag ångrar att jag inte bara läste en biografi om Monroe istället. Jag ska försöka hitta någon bra att läsa nu i efterhand. Det blev en riktigt stor besvikelse och den kommer inte ens få bo kvar i min bokhylla.