onsdag 22 september 2021

Box av Camilla Läckberg & Henrik Fexeus

 

Originaltitel: Box
Längd: 20 h 41 min
Serie: Vincent & Mina (del 1)
Uppläsare: Eva Röse
"När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas innan offren blir fler. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det. Båda bär dessutom på mörka hemligheter. Deras förflutna tycks höra samman med det som sker och tempot skruvas upp alltmer. De behöver ligga steget före mördaren, lära känna vansinnet för att kunna stoppa det."

Box är första delen i en planerad trilogi och jag är lite kluven till vad jag tycker om den. 

Själva mordmysteriet och allt som har med mentalister och trolleritrick att göra tycker jag är väldigt spännande och intressant. Dåtidshistorien som vi får små glimtar av ibland är också bra och lägger sakta men säkert ihop pusselbitar till det som händer i nutidsdelen.

Boken drar igång riktigt snabbt. Jag började lyssna på den när jag gick hem från jobbet och fick faktiskt ta ut hörlurarna en sväng när det första mordet blev lite väl detaljerat. Det är inte riktigt rumsrent efter det heller men resten av boken kunde jag lyssna på utan problem i alla fall. Så som sagt, själv mordhistorien tycker jag är riktigt spännande.

Det jag har problem med är allt relationsdrama som är runtomkring. Speciellt i Vincents liv. Han begår så korkade misstag och det är inte min grej helt enkelt. Jag gillar hans barn och han verkar vara en bra pappa. Förståelsen som växer fram mellan honom och Mina är också fin. Men det andra i hans liv med frun och exfrun, nä. 

Trots att det inte är en fullträff kommer jag antagligen att lyssna på bok två när den kommer. Det finns trots allt mycket som är intressant och om de kommande delarna också har med mentalism att göra så vill jag ta reda på hur det kommer fortsätta.

tisdag 21 september 2021

Tisdagstrion - Böcker jag ser fram emot att läsa i höst

 

Veckans tema inne hos Ugglan & Boken är lätt! Eller ja, det är lite svårt att bara få ner antalet böcker till tre men jag ska göra mitt bästa. Så här är tre böcker jag ser fram emot att läsa. 


Först och främst, Vinnarna av Fredrik Backman. Jag kan inte ens beskriva hur mycket jag ser fram emot den här boken.


The Sanatorium av Sarah Pearse köpte jag för inte så länge sedan. Jag har sparat den tills kvällarna är mörka igen.


Vald av Solen av Frida Hallberg är del två i Norvala-serien och jag har sett fram emot att få dyka in i den världen igen.

måndag 20 september 2021

Eden av Monica Sabolo

 

Originaltitel: Éden
Sidor: 277 (Inbunden)
"I ett reservat för ursprungsbefolkningen, inklämt mellan en motorväg och uråldriga skogar, bor femtonåriga Nita. Motorvägen kantas av plakat som efterlyser försvunna flickor och skogen skövlas av skogsbolag. Nita drömmer om att ta sig därifrån, ända tills jämnåriga Lucy flyttar in i grannhuset.

Några månader senare försvinner Lucy. Det dröjer två dagar innan hon hittas vid foten av ett träd, naken och täckt av sår. Ingen vet vad som har hänt, och Lucy har slutat prata. Snart upptäcks spår efter mystiska ritualer i skogen och när fler attacker sker börjar det viskas om hämndlystna skogsandar med rakbladsvassa näbbar och klor. I sina försök att ta reda på vem som gett sig på Lucy hamnar Nita själv mitt i händelsernas centrum."

För ungefär ett år sedan läste jag Summer av Monica Sabolo och det var en bok som gav mig mersmak. När jag såg Eden dyka upp i bokhandeln och läste baksidan blev jag direkt intresserad och kände att även det kunde vara en bok för mig.

Jag skrev om Summer att den hade en drömsk känsla över sig. Eden har inte det, istället ligger det något obehagligt över berättelsen från början. Det finns så mycket ilska, frustration och sorg. Huvudkaraktären Nita bär på alla tre. Hon tillhör ursprungsbefolkningen och ser hela tiden sin skog skövlas, ser hur de vita inte bryr sig om marken som tillhör hennes folk. Ser hur de vita männen utnyttjar, kidnappar och mördar ursprungsbefolkningens kvinnor utan att någon bryr sig. 

Boken handlar mycket om kvinnorna och hur utsatta de är. Nita följer på nära håll hur hennes klasskompis Lucy försvinner och hittas täckt av sår i skogen. Jag tycker om berättelsen och känner verkligen Nitas frustration över att inte ha kontroll över livet. Känslan av att inte kunna lita på polisen som borde finnas där för att skydda men som inte verkar engagera sig så mycket egentligen. 

Det är allvarliga ämnen som blandas in med lite mystisk och jag tycker det är gjort på ett bra och lättläst sätt. Känslan av att vilja läsa mer från Sabolo har bara blivit starkare nu efter två böcker.

torsdag 16 september 2021

Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver


Originaltitel: We Need to Talk About Kevin
Sidor: 439 (Pocket)
"Strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda. Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt. 
Ända sedan Kevin var nyfödd har hon anat att något inte står rätt till med sonen, men ingen har lyssnat på hennes varningar. Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till maken Franklin, som hon inte längre lever med. Äntligen ska hon få ge sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt, och hon gör det med svart humor och en nykter blick."

Vi måste prata om Kevin är en bok jag hört otroligt mycket gott om under åren. Jag har velat läsa den hur länge som helst och blev riktigt glad när jag hittade den på secondhand. 

Det är en tung bok som tagit mig ovanligt länge att läsa ut. Jag har fått läsa andra böcker samtidigt för att ha något lättare att bryta av med. Det går inte att sträckläsa Evas brev till sin make, det är för jobbigt och många gånger frustrerande. Kevins pappa har gjort mig smått galen ibland när han vägrar se alla varningstecken som hans son uppvisar. Samtidigt är det sorgligt att Eva inte lyckades knyta an till Kevin när han föddes. Det finns så många "tänk om..." i berättelsen. 

Det är nästan synd att jag inte läst den tillsammans med någon annan för det finns så mycket att prata om. Hur skulle man själv reagerat om man var Eva? Hur blir människor onda? Är det ondska som finns i Kevin sen födseln, eller är det uppväxten, är han helt igenom ond? Det är nog en perfekt bok för en bokcirkel.

Jag tycker den är riktigt bra. Den har lyckats beröra mig på många olika sätt under berättelsens gång. Det är verkligen ingen feelgoodläsning och slutet var en hjärtekrossande överraskning. Jag har blivit lite mer kräsen angående vilka böcker som får bo kvar i bokhyllan; Vi måste prata om Kevin har definitivt en plats där. 

onsdag 15 september 2021

Svinet av Åsa Grennvall

 

Originaltitel: Svinet
Sidor: 200 (Inbunden)
"Serieromanen Svinet är ett ensembledrama om ett svin och hans kvinnor. En halvung man med oförlösta konstnärsambitioner framlever sina dagar i en nutida svensk storstad, där han kastas mellan högtflygande hybrisattacker och våldsamma utfall av dålig självkänsla. 
Hans aggressiva mindervärdeskomplex drabbar främst kvinnorna omkring honom; den uppburna men ångestridna författarinnan han vägrar lämna bakom sig, hennes socialfobiska väninna som barrikaderat sig i sin ingrodda lägenhet och Svinets egen mor, som gör allt för att inte uppröra sin känslige son. När han lär känna en flicka i väntrummet till psykakuten och snabbt börjar ta kontrollen över hennes liv dras banden mellan personerna åt likt en strypsnara och berättelsen blir till en norénsk mardröm."

Jag blev tipsad om den här serieromanen av Snowglitter Books. Hon skrev att jag nog skulle kunna känna igen mig en hel del i berättelsen och var även noga med att påpeka att det därför fanns många triggervarningar. Jag blev glad för både tipset och omtanken! 

Svinet är en väldigt mörk historia. Om en man som utnyttjar alla kvinnor i sin närhet. Det spelar ingen roll om det är vänner, flickvänner eller familj. Han tar det han vill ha och skiter i vad som händer med dem som hamnar i hans väg. 

Det finns verkligen mycket jag känner igen mig i. Den charmiga rollen man får lära känna först, det mörka som sen kommer smygande för att till slut ta över helt. Anklagelserna om otrohet, humörsvängningarna, skitsnack om tidigare förhållanden, känslan av att tassa på tå över ett minfält för vad som helst kan få något att explodera igen. Det är en otroligt tung berättelse. Samtidigt är den en lättnad att läsa för den visar att mina upplevelser inte bara var jag som överdrev eller var för känslig. 

Illustrationerna i den är råa, ärliga och väldigt passande till vad som utspelar sig på sidorna. Det är inte bara svinet man reagerar på i boken heller. Flera av kvinnorna mår riktigt dåligt och har självskadebeteenden. Vissa av dem har destruktiva vänrelationer till varandra och så finns svinets mamma som lyckas vara både blind för och väldigt medvetet om hur hennes son är. Hennes tankar i slutet av boken fick mig att tänka på Vi måste prata om Kevin som jag läste ut för några dagar sedan.

Det är en stark, träffande och obehaglig serieroman.

tisdag 14 september 2021

Tisdagstrion - Kroppen

 

Dags för en ny tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Veckans tema är kroppen! Jag har fått gräva lite i böckernas handling för att lyckas med den listan. Av de tre böcker har jag läst två och den tredje väntar i hyllan. 


Allt för min syster av Jodi Picoult handlar om Anna som är genetisk match till sin äldre syster som lider av leukemin. Det innebär att Anna får gå igenom operationer och transfusioner för att rädda sin syster. Men till slut får hon nog och vill ha rätten över sin egen kropp. Jag har inte läst den ännu men vill verkligen göra det snart. Har hört att den ska vara otroligt bra. 


Nio månader av Cia Sigesgård handlar om det som är många pars största lycka. En tid när så mycket förändras i kvinnans kropp. Men det här är ingen lycklig, trevlig historia. Det är en lite novell på 25 sidor som man kanske inte ska läsa om man är gravid.


Sändebudet av Yoko Tawada handlar om en framtid där de äldres kroppar är starka och friska medan de ungas är svaga och sjukliga. 

måndag 13 september 2021

Polcirkeln av Liza Marklund

 

Originaltitel: Polcirkeln
Sidor: 375 (Inbunden)
Serie: Stenträsktrilogin (del 1)
"Stenträsk i Norrbottens inland, tidigt 1980-tal.

Fem tonårsflickor träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst. Fyrtio år senare hittas hon, naken och huvudlös, inmurad i ett brofundament. 

Wiking Stormberg, pojken som flera av flickorna var förälskade i under skolåren, är idag polischef i Stenträsk. Han utreder mordet på sina forna klasskamrat. 

De fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, återförenas julen 2019 för första gången sedan kamratens försvinnande. För Wiking står det snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad han själv hade för del i det."

Jag har läst en annan bok av Liza Marklund tidigare men det är många, många år sedan. Jag har inget direkt minne av den och kan inte riktigt jämföra på något sätt och se om hennes skrivsätt har ändrat sig. Däremot kan jag säga att jag verkligen gillar Polarcirkeln.

Det handlar om ett försvinnande, ett brott. Och visst får man följa polisen som utreder fallet litegrann. Men allra mest tycker jag det handlar om de fem flickorna, både tiden innan försvinnandet och hur de fyra som finns kvar är när de träffas igen flera år senare. Det finns så mycket som skaver i deras grupp och det är intressant att följa det utifrån. Jag hade däremot inte velat vara med i deras bokcirkel, det verkar inte ha varit speciellt trevliga träffar på slutet. 

Karaktärerna är inte nödvändigtvis lätta att tycka om. Jag har en favorit bland tjejerna som verkligen känns snäll och äkta. De andra är mer komplicerade. Det är inte något dåligt utan gör istället så att berättelsen får flera lager där mycket döljs bakom det ytliga de visar upp. 

Jag är glad att det här ska bli en trilogi och längtar efter nästa del!

torsdag 9 september 2021

Kristi Bruds slav: mitt liv i sektens hjärta av Josefine Frankner & Cecilia Gustavsson

 

Originaltitel: Kristi Bruds slav: mitt liv i sektens hjärta
Längd: 11 h 15 min
Uppläsare: Josefine Frankner
"Josefine Frankner var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet. För första gången berättar hon nu sin historia. Redan som tonåring flyttade hon hemifrån till Knutby och Filadelfiaförsamlingen där. Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt. Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjärntvättad. 
Under 25 år förvandlades hon från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd. Hon fråntogs rätten att vara mamma till sina två barn, rätten till samliv med sin man och kontakten med sina föräldrar. Hon förlorade också sin värdighet och identitet. Först när det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. Josefine frågar sig: Hur kunde jag lära mig att tåla så mycket smärta? Jag var en slav, en slaskhink. Värst av allt var att den här vardagen blev helt normal."

Kristi Bruds slav är en otroligt intressant och berörande berättelse om hur Josefine blev indragen i sekten i Knutby. När jag har hört och läst om Knutby tidigare har det mest varit om mordet och mordförsöket, men Josefins berättelse ger en välskildrad inblick i allt det andra. Hur Kristi brud blev just Kristi brud, vilka hon hade runt sig och hur de behandlades av henne. Och hur de tvingades behandla varandra. 

Det är intressant att höra Josefine berätta om vilka taktiker som användes för att manipulera henne och hennes familj. Jag har inte varit med i en sekt men jag kan ändå känna igen vissa saker från det destruktiva förhållande jag var i. Anklagandet, hur man bryts ner och får små stunder av värme som gör att det är så svårt att gå, hur man aldrig egentligen kan göra rätt osv. 

 Jag lyssnade på den som ljudbok och det gör verkligen mycket att höra Josefine berätta sin egen historia. Det blir väldigt nära och personligt. Jag uppskattar också att få höra lite om tiden efter, när de brutit sig loss och börjar försöka hitta tillbaka till ett vanligt liv. Hur svårt det var att börja tänka på sig själv, bara något så enkelt som att välja vad man är sugen på att äta. 

Det är en riktigt bra bok och jag rekommenderar den om man är intresserad av att veta mer om hur livet i just den här sekten var. 

onsdag 8 september 2021

10 Books Challenge

Det här är en utmaning jag hittade hos Läsfåtöljen, den verkar väldigt rolig att göra så nu är det dags!

Reglerna är:
Lista 10 böcker som har fastnat hos dig på något sätt.
Låt det inte ta mer än några minuter och övertänk inte.
Det behöver inte bli "rätt" böcker eller fantastisk litteratur, bara de som lämnat ett avtryck på något sätt.

En bok som fick mig att tänka:


Ett jävla solsken av Fatima Bremmer. En fantastiska biografi om Ester Blenda Nordström som fick mig att reflektera över hur många otroliga kvinnor man aldrig fick höra om i skolan. Istället var det alla tråkiga kungar man skulle plugga in.

En bok som överraskade mig:


Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman är en bok för unga vuxna som jag inte hade så höga förväntningar på. Men den knockade mig helt och det var jag inte beredd på.

En bok som gjorde mig glad:


Skyward av Brandon Sanderson gjorde mig glad för det var en fantastisk läsupplevelse. Dessutom fick den mig att skratta högt ibland.

En bok som gjorde mig ledsen:


Vi mot er av Fredrik Backman. Jag läste nyss om den här och den krossade mig hjärta ännu en gång.

En bok som gjorde mig nostalgisk:


Jag letade fram Pettson tältar till ett foto på Instagram och Pettson & Findus gör mig alltid nostalgisk!

En bok som jag har hatkärlek till:

Här kommer jag faktiskt inte på något svar alls tyvärr. Jag kan tänka på böcker jag hatat och böcker jag älskat men ingen som jag har någon sorts hatkärlek till. Vissa böcker jag läst i tonåren skulle jag antagligen inte tycka om nu men det känns ändå inte som det stämmer in här.

En bok som jag läst om flest gånger:


Det måste nog vara hela serien Sagan om Isfolket. Jag tror jag har läst den 4 gånger och påbörjat en femte i ljudboksform men inte avslutat den omgången.

En bok som fick mig att vilja resa:


Vild av Cheryl Strayed är lite fusk. Den fick mig att vilja vandra, så inte riktigt resa kanske men det var den första jag tänkte på.

En bok som fick mig att verkligen känna (gave me all the feels):


Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Egentligen vilken bok som helst av Backman men det här är min favorit.

En bok jag önskar att jag inte hade läst:


Thérèse Raquin av Émile Zola läste jag i gymnasiet och jag hatade varje sekund av den.

tisdag 7 september 2021

Tisdagstrion - Pojkar, grabbar & män

 

Dags för tisdagstrion hos Ugglan & Boken och den här veckan handlar det om pojkar, grabbar & män. Så här kommer mina tre böcker.


In i vildmarken av Jon Krakauer är en sann berättelse om den tjugotreårige Christopher McCandless som ger sig ut för att försöka överleva i Alaskas vildmark. Både boken och filmen är riktigt bra.


Den stora skrivboken, Beviset & Den tredje lögnen av Agota Kristof. Den här trilogin börjar med att två små pojkar, tvillingbröder, blir lämnade på landet hos sin mormor medan kriget pågår. Det är en otroligt speciell läsupplevelse.


Änglar och demoner av Dan Brown är min favorit i serien om Robert Langdon. Jag tycker det borde vara dags för en ny del snart förresten! Det är ett tag sedan nu. 

måndag 6 september 2021

Skyward av Brandon Sanderson

 

Originaltitel: Skyward
Sidor: 513 (Häftad)
Serie: Skyward (del 1)
"Spensa's world has been under attack for hundreds of years. An alien race called the Krell leads onslaught after onslaught from the sky in a never-ending campaign to destroy humankind. Humanity's only defense is to take to their ships and fight the enemy in the skies. 
Pilots have become the heroes of what's left of the human race. Spensa has always dreamed of being one of them; of soaring above Earth and proving her bravery. But her fate is intertwined with her father's - a pilot who was killed years ago when he abruptly deserted his team, placing Spensa's chances of attending flight school somewhere between slim and none. No one will let Spensa forget what her father did, but she is still determined to fly. 
And the Krell just made that a possibility. They've doubled their fleet, making Spensa's world twice as dangerous... but their desperation to survive might just take her skyward."

Jag var lite nervös för att plocka upp Skyward, scifi är verkligen inte en genre jag besöker ofta i bokformat. Därför känns det extra kul att jag verkligen älskade den här upplevelsen! Jag har skrattat högt, suttit med tårar i ögonen och nästan hållit andan ibland då det varit extra spännande. Jag brukar säga att jag slukar böcker men den här boken slukade mig. När jag hade läst färdigt önskade jag att jag hade del två hemma så jag kunde fortsätta direkt, eller att det fanns en filmversion jag kunde se för att få stanna kvar i världen lite längre.

Som jag har förstått det funkar inte huvudkaraktären, Spensa, för alla. Till viss del kan jag se varför, speciellt i början av boken när vissa saker hon slänger ur sig är extremt dramatiska och over the top. Men samtidigt förstår jag varför hon gör det och det är så intressant att följa hennes utveckling under berättelsens gång. Hon har vuxit otroligt mycket när boken tar slut. 

Jag hade aldrig trott att ett talande rymdskepp skulle få mig att skratta flera gånger men nu vet jag bättre. Förutom att vara ett rymdäventyr är det en berättelse om mod, vänskap och att våga kämpa för det man vill. Jag kommer skaffa del två så fort jag bara kan.

torsdag 2 september 2021

Unorthodox av Deborah Feldman

 

Originaltitel: Unorthodox
Sidor: 309 (Inbunden)
"I den ultraortodoxa judiska miljö där Deborah växer upp är reglerna strikta. Kolonin kontrollerar allt - från vilka kläder hon får ha på sig, till vem hon får prata med och vilka böcker hon får läsa. Men trots detta växer Deborah upp till en självständig och viljestark person, i hemlighet slukar hon klassiker av Jane Austen och Louisa May Alcott och känner sig besläktad med de unga kvinnorna i berättelserna. Hon anar att det finns ett helt annat och friare sätt att leva, bara någon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor.

Som tonåring blir Deborah bortgift med en man hon inte känner. Äktenskapet är olyckligt och pressen att leva som en god Satmar-kvinna, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer påtaglig. Nitton år gammal föder hon en son och det blir vändpunkten. Oavsett vilka hinder och utmaningar hon står inför måste hon hitta en väg ut ur förtrycket och skapa en bättre framtid för sig och sitt barn."

Unorthodox är otroligt intressant läsning om författarens egna erfarenheter av att växa upp i en ultraortodox judisk miljö. Men Deborah kände aldrig att hon passade in. Hon ville alltid lära sig mer, veta mer, läsa mer. Till slut blev det ohållbart och hon lyckades ta sig därifrån och börja ett nytt liv. 

Det är verkligen fascinerande att läsa om en uppväxt som är så långt ifrån min egen. Jag tänker på friheten jag haft och har som jag aldrig egentligen ifrågasatt, den har bara varit där. Jag har fått välja mina kläder, vänner, pojkvänner, vilken musik jag ska lyssna på. Jag får sjunga hur mycket jag vill och behöver inte hålla mig från att röra min sambo under två veckor varje månad. 

Författaren har gjort ett bra jobb med att skriva sin berättelse så man verkligen ser utveckling hon går igenom. När hon är ung så ifrågasätter hon inte så mycket, hon dömer andra ganska hårt och kan inte tänka sig ett annat liv. Sedan märker man hur det börjar bildas sprickor i hennes tro, i övertygelsen om att livet hon alltid sett framför sig är det enda rätta. 

Efter att jag hade läst ut boken satte jag mig och sträckkollade serien på Netflix. Den är lite annorlunda, speciellt delen som utspelar sig mer i nutid, när hon lämnat. Tillbakablickarna från hennes barndom och upp till hennes bröllop kändes väldigt trogna bokens detaljer. Både boken och serien är riktigt bra och jag rekommenderar dem båda två.

onsdag 1 september 2021

The Vanishing Stair av Maureen Johnson

 

Originaltitel: The Vanishing Stair
Sidor: 373 (Inbunden)
Serie: Truly Devious (del 2)
Ålder: Unga vuxna
"The Truly Devious case - an unsolved kidnapping and triple murder that rocked Ellingham Academy in 1936 - has consumed Stevie for years. It's the very reason she came to the academy. But then her classmate was murdered, and her parents quickly pull her out of school. For her safety, they say. She must move past this obsession with crime. 
Stevie's willing to do anything to get back to Ellingham, be back with her friends, and solve the Truly Devious case. Even if it means making a deal with the despicable Senator Edward King. And when Stevie finally returns, she also returns to David: the guy she kissed, and the guy who lied about his identity - Edward King's son. 
But larger issues are at play. Where did the murderer hide? What's the meaning of the riddle Albert Ellingham left behind? And what, exactly, is at stake in the Truly Devious affair? The Ellingham case isn't just a piece of history - it's a live wire into the present."

The Vanishing Stair är andra delen i Truly Devious-serien. Vi får träffa den true crime-intresserade Stevie när hon på nytt tar sig till Ellingham för att försöka lösa det gamla mordfallet som länge hängt över skolan. Jag gillar verkligen Stevie som karaktär, hon känns så äkta och jag kan relatera till henne på många olika sätt. Dels är hon verkligen intresserad av true crime, dels kämpar hon också mot en del ångest. Jag tycker dessutom hennes ångest är väldigt bra beskriven, för mig är det så att jag kan känna igen mig väldigt mycket i hennes känslor. 

Det är lite mer kärleksgruff i den här boken och det är inte min favoritdel av berättelsen. Men det blir ändå inte för mycket. Mysterierna både i dåtid och nutid är så pass intressanta att det är lätt att bara se förbi kärleksdramat. 

The Vanishing Stair går otroligt fort att läsa. Sidorna bara flyger fram och jag är hela tiden nyfiken på hur det ska gå, vad som ska hända, vilka svar vi kommer få i den här boken och vilka som sparas till tredje delen. Som tur är har jag även den hemma och jag hoppas på att kunna läsa den i september för nu är jag sjukt nyfiken på de sista pusselbitarna!

Jag är verkligen glad att jag fått låna de här böckerna av Jennifer. Beroende på hur allting avslutas kan det bli en ny favoritserie!

tisdag 31 augusti 2021

Tisdagstrion - Fyrfota djur

 

Ny vecka, ny tisdagstrio hos Ugglan & Boken! Den här veckan är temat fyrfota djur. Jag satsar på att hitta fyrfota djur på omslag.


En man som heter Ove av Fredrik Backman har en liten katt på omslaget. Otroligt bra bok som fått mig att både skratta och gråta. 


Stöld av Ann-Helén Laestadius är en viktig och bra bok om renskötarlivet, hatet och hoten de får stå ut med och hur renarna blir jagade och dödade. 


Samlingsvolymen Narnia av C.S. Lewis har så klart ett vackert lejon på omslaget. Jag älskar böckerna om Narnia och har läst dem flera gånger.

måndag 30 augusti 2021

Eldfödd av Stephen King

 

Originaltitel: Firestarter
Sidor: 479 (Storpocket)
"År 1969 utför en hemlig organisation inom USA:s underrättelsetjänst ett experiment med sinnesutvidgande droger på ett antal universitetsstudenter. Andy och Vicky är några av de som kommer därifrån levande men något har hänt med deras hjärnor: de har begåvats med små parapsykologiska krafter.

Vicky och Andy blir kära, gifter sig och får ett barn, Charlie. Men Charlie är inget vanligt barn. Vid ett års ålder sätter Charlie eld på sin nallebjörn och hennes pyrokinetiska förmåga växer sig snabbt allt starkare. Men hur ber man ett ettåring kontrollera sina märkliga krafter? Och hur får man en trotsande treåring att sluta sätta eld på saker när hon inte får som hon vill?

Familjen försöker hålla Charlies förmågor hemliga, men snart är de tvungna att fly undan en regering som vill studera hennes paranormala gåvor och använda dem för sina egna syften."

I Eldfödd slängs man verkligen direkt in i handlingen! Ingen lugn och ro i början här inte utan läsaren hoppar direkt in i en scen där en man och ett barn jagas i New York. Det är svårt att inte dras in i boken direkt när den inleds på det sättet. 

Jag tycker om berättelsen om lilla Charlie som har förmågor hon har svårt att hantera. Hon och hennes pappa har en fin relation även om deras liv inte är lätt. Det är svårt att få någon sorts vardag när de hela tiden jagas av folk som vill kunna använda Charlies krafter. Det finns många spännande situationer då jag sitter med andan i halsen. Men det finns även delar jag inte tycker är så intressanta, oftast är det när man får läsa från de onda typernas perspektiv. Där händer det att berättelsen stannar upp lite, inte alltid men ibland.

Allt som allt är det en spännande och intressant historia om hur svårt det kan vara för en vanlig människa att stå upp mot något större. Det är både frustrerande och sorgligt att läsa om hur Charlie och hennes pappa bara vill ha ett vanligt liv men människorna som jagar dem vägrar låta det hända.

torsdag 26 augusti 2021

The Wise and the Wicked av Rebecca Podos

 

Originaltitel: The Wise and the Wicked
Sidor: 358 (Inbunden)
"Ruby Chernyavsky has been told the stories since she was a child: The women in her family, once possessed of great magical abilities to remake lives and stave off death itself, were forced to flee their Russian home for America in order to escape the fearful men who sought to destroy them. Such has it always been, Ruby's been told, for powerful women.

Today, these stories seem no more real to Ruby than folktales, except for the smallest bit of power left in their blood: when each of them comes of age, she will have a vision of who she will be when she dies--a destiny as inescapable as it is inevitable. Ruby is no exception, and neither is her mother, although she ran from her fate years ago, abandoning Ruby and her sisters. It's a fool's errand, because they all know the truth: there is no escaping one's Time.

Until Ruby's great-aunt Polina passes away, and, for the first time, a Chernyavsky's death does not match her vision. Suddenly, things Ruby never thought she'd be allowed to hope for--life, love, time--seem possible. But as she and her cousin Cece begin to dig into the family's history to find out whether they, too, can change their fates, they learn that nothing comes without a cost. Especially not hope."

Att börja läsa den här boken var verkligen som att plocka upp en saga och bara försvinna in i den. Sagor har en väldigt stor betydelse för de tre systrar som står i bokens centrum. Det är genom sagorna de fått lära känna sin familjs historia. 

Det bästa med berättelsen är nog faktiskt karaktärerna. Jag gillar verkligen Ruby, hon är en riktigt modig tjej som försöker komma överens med allt livet slängt på henne. Hennes förmåga att se sin egen död, rädslan inför den och det faktum att hennes mamma bara stack en dag för flera år sedan. Det finns en del sidokaraktärer jag också tycker om men jag kan inte skriva för mycket om dem för då kan det bli spoilers. 

Något jag också uppskattar är att det finns karaktärer som är bisexuella, homosexuella och trans utan att det görs till en stor grej. Det är bara med som en naturlig del av livet och jag vill läsa fler böcker som har det. 

Själva historien tar ganska mycket tid på sig innan den kommer igång, det är nästan först på slutet som jag verkligen vill sträckläsa och bara ta mig vidare för att det är så spännande. När boken tog slut blev jag lite snopen för det kändes som att det var då allt började på riktigt. Jag ville ha mer! Jag hoppas det kommer en fortsättning, det borde finnas mycket mer att utforska med Ruby och gänget.

onsdag 25 augusti 2021

Bättre dö än illa fäkta av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Bättre dö än illa fäkta
Längd: 6 h 39 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 4)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Stiltje är inte ett naturligt tillstånd för den energiska Katarina Zapp, privatdetektiv. Så när uppdragen sinar tvingas hon och pensionärsgrannen Greta patrullera Luleås gator i ett fruktlöst sökande efter brottslighet. Men så dyker räddningen i tristessen plötsligt upp på närmare håll. Grannarnas dotter blir misstänkt för mord efter att en trumpen butikschef, tillika fäktningsmästare, hittas död. Katarina ställs inför en utmaning som anstår Luleås bästa - och enda - detektiv, och hon gör allt för att knäcka gåtan före polisen. Dessutom har hon det vinnande vapnet: en oändligt omfattande erfarenhet av detektivromaner."

Jahapp, vad ska jag nu lyssna på då? Bättre dö än illa fäkta är den fjärde boken om Katarina, Greta och Luleås enda detektivbyrå. Och för tillfället finns det inga fler böcker ute men jag hoppas verkligen det dyker upp!

En sak jag tänkt på medan jag lyssnat på de här böckerna är att jag uppskattar att det faktiskt finns andra brott än mord. Det har varit försvunna katter och drottningar, skumma grannar och pengafiffel. I den här är det däremot ett mord som ska lösas, och det blir inte lättare när väldigt många tycks ogilla mordoffret. Sanningen hittas på ett oväntat ställe och jag blir nästan lika upprörd som Katarina! 

Jag vet att jag upprepar mig men det är bara så att känslan jag får av de här böckerna är glädje. De är mysiga att lyssna på, jag går runt och ler för mig själv och skrattar högt ibland. Jag gillar karaktärerna och det är härligt att få hänga med Katarina och Greta när de åker runt i Luleå och löser de olika fallen.

tisdag 24 augusti 2021

Tisdagstrion - Känslor i boktiteln

 

Den här veckan handlar det om känslor hos Ugglan & Boken. Specifikt känslor i boktitlar. Här kommer mina tre böcker.


Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner. Kärlek är ju en väldigt stark känsla. Den här boken tar upp en av kärlekens baksidor. När man fastnar i ett förhållande med psykisk misshandel. Det är en otroligt bra och viktig bok som jag verkligen rekommenderar. Den hjälpte mig efter att mitt eget helvete tog slut och gjorde så att jag kände mig mindre ensam och mindre galen.


Hunger av Alma Katsu är en historisk roman med en väldigt speciell, lite övernaturlig twist! Jag tyckte den var riktigt bra. 


Köplust av Stephen King. Jag minns att jag tyckte den här boken var riktigt bra, fram till slutet då det spårade ganska ordentligt. Är det någon som sett filmatiseringen av den? 

måndag 23 augusti 2021

Minnet av vatten av Emmi Itäranta

 

Originaltitel: Teemestarin kirja
Sidor: 239 (Inbunden)
"Den globala uppvärmningen har förändrat världen geografiskt och politiskt. Krig utkämpas om vatten, och Kina har tagit makten över Europa. Också över Skandinaviska Unionen, som ockuperats av den mäktiga staten Nya Qian.

Här, långt uppe i norr, går sjuttonåriga Noria Kaitio i lära för att bli temästare, samma befattning som hennes far haft före henne. Det medför stort ansvar och djupa hemligheter. Bara temästaren känner till var de dolda vattenkällorna finns. Som den naturliga källa Norias far har hand om - källan som förser hela Norias by med vatten. 
Men hemligheter förblir sällan hemligheter. När Norias far dör börjar armén övervaka både Noria och hennes by. Och när vatten i allt högre grad blir en bristvara tvingas Noria välja mellan att slåss och att skydda sig själv, mellan kunskap och släktband."

Minnet av vatten är en välskriven dystopi om en framtid där rent vatten är en bristvara. Folket i byn får vattenransoner som knappt räcker till. Men Norias familj verkar alltid ha lite mer och till slut blir militären misstänksamma. Samtidigt börjar Noria forska i det förflutna, berättar historieböckerna verkligen sanningen om vad som hänt med jorden och allt drickbart vatten? 

Det är en ganska stillsam berättelse samtidigt som det finns en spänning som driver boken framåt. Språket är vackert men ibland kändes det som att just det gjorde den lite jobbig att läsa. Det flöt inte alltid på så lätt som jag hade trott att det skulle göra. Dessutom var det förvirrande när det kom utdrag ur brev eller böcker och de inte utmärktes på något vis. Texten bara fortsatte som vanligt och det gjorde att jag fick backa ibland när jag insåg att perspektivet helt plötsligt var ett annat. 

Jag tycker om när Noria börjar försöka ta reda på mer om världen utanför byn. Vänskapen mellan henne och Sanja är riktigt fin och blir intressant när man inser att den samtidigt inte är helt okomplicerad. Jag hade gärna läst mer om den. Slutet var jag verkligen inte beredd på och just det höjde boken ganska mycket.

Mina känslor kring den är nog ganska delade. Jag tyckte om den men känner mig ändå på något vis distanserad från den, som att jag aldrig drogs in ordentligt.

torsdag 19 augusti 2021

Mord och gröna skogar av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Mord och gröna skogar
Längd: 7 h 1 min
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 3)
Uppläsare: Ellen Jelinek
"Katarina Zapp, Luleås mest excentriska och i och för sig enda privatdetektiv, har alltid gillat att stå i händelsernas centrum. Men när hon anlitas för att lösa ett hundra år gammalt mord samtidigt som drottningen av Sverige försvinner vid ett besök på det lokala caféet känner till och med Katarina att det är en smula turbulent.

Insatserna ökar dessutom när hennes gode vän och uddens främsta hippie blir huvudmisstänkt för försvinnandet. Och som om det inte vore nog ber bästa vännen Greta henne om hjälp med att mörka ett mord!"

Serien om Katarina och hennes detektivbyrå fortsätter att charma mig och glädja mitt hjärta. 

I den tredje delen får Katarina och Greta verkligen fullt upp. Kan ni tänka er, drottningen försvinner i Luleå! Hur ska de lyckas lösa det stora fallet? Dessutom har Greta gjort något hon inte vill att någon ska få reda på så Katarina måste hjälpa henne också. Det kan inte vara lätt att vara den enda detektivbyrån i stan. När fallen väl börjar rulla in hinner hon knappt andas.

Det är fortfarande roligt samtidigt som det sticker till i bröstkorgen när ämnen som ensamma, äldre människor tas upp. Då hinner jag faktiskt med att bli arg också. Jag har dragit ut på lyssningen för att boken inte skulle ta slut för snabbt. När jag väl börjar lyssna är det lätt att bara låta den spela alla lediga stunder och då räcker den inte länge.

Jag älskar relationen mellan Katarina och Greta. Den är så varm och fin, som läsare kan jag verkligen känna hur mycket de betyder för varandra. Deras munhuggande får mig ofta att le för mig själv. Jag säger det igen, alla borde ha en egen Greta.

Den här serien gör mig genuint glad och jag ser fram emot att lyssna vidare!

onsdag 18 augusti 2021

Sky Song av Abi Elphinstone

 

Originaltitel: Sky Song
Sidor: 273 (Häftad)
Ålder: 9-12
"In the snowy kingdom of Erkenwald, whales glide between icebergs, wolves hunt on the tundra and polar bears roam the glaciers. But the people of this land aren't so easy to find - because Erkenwald is ruled by an evil Ice Queen and the tribes must stay hidden or risk becoming her prisoners at Winterfang Palace. 
Join Eska, a girl who breaks free from a cursed music box, and Flint, a boy whose inventions could change the fate of Erkenwald forever, as they journey to the Never Cliffs and beyond in search of an ancient, almost forgotten, song with the power to force the Ice Queen back. This is a story about an eagle huntress, an inventor and an organ made of icicles. But it is also a story about belonging, even at the very edges of our world..."

Åh vad jag tycker om den här boken! Det är ett magiskt äventyr när det är som allra bäst. Jag gillar det nog extra mycket eftersom djur och natur har en alldeles speciell del i allt och det ligger mig varmt om hjärtat. Jag är lite avundsjuk på Eska kan jag säga! Inte så att jag vill vara jagad av en ond isdrottning men jag hade gärna haft hennes närhet till de vilda djuren. 

Förutom magin och naturen är det en fin berättelse om vänskap och att våga tro på sig själv. Både Eska och Flint är osäkra i början och försöker forma sig själva för att passa in på olika sätt. Under läsningen får man ta del av deras resa och hur de växer som personer och som vänner. 

Den var både spännande och mysig, precis vad jag behövde första jobbveckan efter semestern! 

tisdag 17 augusti 2021

Tisdagstrion - En bok i varje färg

 

Ugglan & Boken är tillbaka med tisdagstrion efter ett sommaruppehåll. Och vi börjar med ett tema som jag inte riktigt är säker på hur jag ska tolka... En bok i varje färg... Hm. Om jag tittar bredvid mig just nu ligger Nitro här och sover. Han har tre färger, ljusbrun, vit och svart (eller mer grå nu). Så jag tar väl en bok i varje färg han har! Det känns som jag är jättekorkad och missar något uppbenbart med det här temat men det här är vad jag kommer på så here we go. Stephanie Mailers försvinnande av Joel Dicker får stå för den riktigt ljusbruna färgen. Jag gillar verkligen de två böcker jag läst av Dicker och måste kolla upp vad mer han skrivit!


En hunds bästa vän av W. Bruce Cameron får stå för det vita. Det här är en bok som berörde mig otroligt mycket.


Fem kvinnor av Hallie Rubenhold får stå för det svartgråa. En väldigt fascinerande bok om de fem kvinnorna som blev mördade av Jack the Ripper. Boken handlar om deras liv innan de blev mördade.

måndag 16 augusti 2021

Devoted av Dean Koontz

 

Originaltitel: Devoted
Sidor: 369 (Pocket)
"A mother, a boy, and a desperate battle against the night.

Woody Bookman hasn't spoken a word in his eleven years of life. Not when his father died in a freak accident. Not when his mother Megan tells him she loves him.

For Megan, keeping her boy safe and happy is what matters. But Woody believes a monstrous evil is behind his father's death and now threatens him and his mother. And he's not alone in his thoughts. An ally unknown to him is listening.

Woody's fearful suspicions are taking shape. A malicious man driven by evil has set a depraved plan into motion. And he's coming after Woody and his mother. The reasons are primal. His powers are growing. And he's not alone."

Dean Koontz är en stor favorit hos mig, det är nog ganska svårt att missa. Jag älskar att sjunka ner i hans böcker. De är alltid otroligt spännande och fascinerande. Devoted är inget undantag.

Min absoluta favoritbok från Koontz är Väktare och när jag läser Devoted är det lite som att säga hej till en gammal vän. Det är en del teman som känns igen fast med en annan twist och nya svängar. Det här menar jag inte som något dåligt, tvärtom gör det mig nästan lite nostalgisk under läsningen. 

Jag läste en stor del av boken när jag var ensamma hemma en kväll och det fanns stunder då jag verkligen blev paranoid över varje litet ljud som hördes från trapphuset. Eller när det knäppte i väggarna i lägenheten. Då satt jag på nålar och höll nästan andan för att höra allting extra tydligt.

En annan sak jag verkligen känner är kärleken till hundar som strömmar från författaren. Det är tydligt att han tycker att de är kloka, lojala och otroligt kärleksfulla varelser. Jag kan bara hålla med! Jag måste försöka samla på mig fler av Koontz lite nyare böcker, jag ligger efter där och det finns fortfarande många att upptäcka.