fredag 31 december 2021

torsdag 30 december 2021

Little Moments of Love av Catana Chetwynd

 

Originaltitel: Little Moments of Love
Sidor: 148 (Inbunden)
"What began as stray doodles on scraps of paper became an internet sensation when Catana Chetwynd's boyfriend shared her drawings online. Now, Catana Comics touches millions of readers with its sweet, relatable humor. Little Moments of Love collects just that - the little moments that are the best parts of being with the person you love."

Little Moments of Love var en av årets julklappsböcker och den lästes under en av mina lediga dagar. Samtidigt som jag knackade på sambons axel varannan minut för att fnissande visa honom någon sida jag tycket var passande eller gullig. 


Boken består av små seriestrippar och alla handlar om författaren och hennes partner. Små glimtar ut deras förhållande som är roliga, söta och charmiga. Som sagt kände jag igen mig i en hel del och det var extra mysigt att ha sambon i närheten och dela upplevelsen med honom. Jag har märkt upp flera ställen för att kunna gå tillbaka och titta på några sidor lite extra. Jag uppskattar verkligen den här typen av böcker, det finns så mycket fint i dem.

onsdag 29 december 2021

En av oss ljuger av Karen M. McManus

 

Originaltitel: One of Us is Lying
Längd: 10 h 54 min
Serie: En av oss (del 1)
Ålder: Unga vuxna
Uppläsare: Ella Schartner
"Fem får kvarsittning. Bara fyra kommer levande därifrån.

Alla har hemligheter. Det som spelar roll är hur långt man är beredd att gå för att skydda dem."

Jag blev nyfiken på den här boken när jag hörde mer om handlingen. Ett mord som sker i ett klassrum med bara några få personer. Man vet inte vem som gjort vad och vem man kan lita på. Alla i rummet hade motiv, egentligen hade nästan hela skolan motiv. Mordoffret hade nämligen en app där han avslöjade hemligheter om folk.

Det är en väldigt snabblyssnad bok, den har kunnat gå på i bakgrunden även när jag inte varit jättekoncentrerad och jag har ändå hängt med. Det är inget mästerverk, det är mellanbok. Jag var nyfiken hela vägen på vem som var skyldig och var inte beredd på svaret. 

Helt okej men inget jag kommer minnas. När jag skriver inlägget är det någon dag sedan jag lyssnade klart på den och det är redan ganska svårt att skriva något vettigt.

tisdag 28 december 2021

Tolv hundar i juletid av Lizzie Shane

 

Originaltitel: The Twelve Dogs of Christmas
Sidor: 361 (Inbunden)
"Ben West har fullt upp med att ta hand om sin systerdotter och har inte tid att bry sig om vad andra tycker om honom. Till på köpet sitter han i stadsfullmäktige och tvingas ta en mängd tråkiga, men nödvändiga, beslut. Som till exempel att sluta finansiera Pine Hollows hundhem.

Ally Gilmore har flytt storstaden för att tillbringa julen i Pine Hollow, den lilla charmiga snötäckta staden där hennes farföräldrar bor. Farföräldrarna börjar bli gamla och hundhemmet de driver är överfullt. Men när det går upp för Ally att någon högt uppsatt människa i stan har sett till att hundhemmet måste stänga, är det plötsligt upp till henne att hitta nya kärleksfulla hem åt tolv hundar! Det ser mörkt ut, men så får hon plötsligt hjälp från oväntat håll."

Tolv hundar i juletid var precis vad jag behövde sista jobbveckan fram till jul. Lättsmält, charmig och full av underbara hundar. Den har fått göra mig sällskap på varje lunchrast och det har varit en välbehövlig paus.

Jag inser att jag fastnar extra mycket på grund av hundarna. De beskrivs med så mycket värme och kärlek. Hade någon satt mig i ett rum tillsammans med dem hade jag velat adoptera alla. Jag vet hur själva kärlekshistorien kommer sluta redan innan jag börjar läsa, men ibland är det precis vad hjärnan behöver. Något sött och lätt att hantera. Lite läsgodis, och som det är den här boken perfekt.

Den fick mig faktiskt att sakna att fotografera med annat än en mobilkamera också. Det är länge sedan jag använde min systemkamera nu men jag kanske borde se efter om den fortfarande har lite liv i sig.

måndag 27 december 2021

Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson & Mattias Boström


Originaltitel: Mordnatt råder, tyst det är i husen
Uppläsare: Fredde Granberg
"Snön vräker ner över Arvidsträsk när invånarna kring den lilla norrbottniska sjön samlas vid byagården för traditionsenlig lucköppning. Men bakom den första luckan väntar ett meddelande som får de äldre i byn att rysa av fasa - de som är gamla nog att minnas de hemska, ouppklarade morden fyrtio år tidigare. När nu hotet om ett nytt dödsfall sänker sig över bygden tvingas den pensionerade polisen Rolf Ström åter att jaga den mördare som gäckat honom så länge. 
Till sin hjälp för att lösa gåtorna i både nutid och dåtid får Rolf den nyinflyttade deckarförfattaren Riita Niemi, som suktat efter traktens mörker och enslighet. Under en kamp mot klockan måste Rolf och Riita ta reda på vem som ligger bakom hotet - innan någon av deras grannar dör. Och endast en sak är säker: att mördaren finns mitt ibland dem."

När jag såg att Sofia Rutbäck Eriksson skulle släppa en ljudbokskalender i december blev jag verkligen glad! Varje morgon fram till julafton har den fått göra mig sällskap på mina promenader med Nitro och det har verkligen hjälpt att ha det att se fram emot i vintermörkret.

Mordnatt råder, tyst det är i husen (älskar titeln!) är lite allvarligare än Katarinas eminenta detektivbyrå. Det passar mig alldeles utmärkt så klart. Samtidigt finns det en hel del humor och otroligt mycket värme. Dessutom utspelar den sig i en kall liten by och det har varit lätt att leva sig in i miljöerna när kylan bitit i kinderna på riktigt medan jag lyssnat. 

Det är en spännande historia om fyra mord som som begicks i byn för flera år sedan. Nu verkar det som att mördaren är tillbaka och allas nerver är på helspänn. Det måste nämligen vara någon i byn som är skyldig, men vem?

Jag älskar karaktärerna som kommer till liv under berättelsen. Det finns alla möjliga sorters personligheter. Mest fastnar jag för Riita, deckarförfattaren som utan att vara beredd på det dras in i ett riktigt mordmysterium fast hon bara skulle flytta till byn för att skriva klart sin nya bok. Hon är så härligt positiv, sprudlande och levnadsglad.

Fredde Granberg har en härlig röst att lyssna på och gör uppläsningen riktigt bra. Han lyckas ge varje karaktär en egen röst på ett naturligt sätt. För den som vill lyssna på hela berättelsen i ett svep släpps den i en samlad utgåva idag! 

fredag 24 december 2021

God jul!

 

God jul till er alla från mig och Nitro!

torsdag 23 december 2021

Överlevaren av Bethany Clift

 

Originaltitel: Last One at the Party
Sidor: 382 (Inbunden)
"Det är december 2023 och världen som vi känner den är över. Hela mänskligheten har utplånats av ett virus: 6DM, Six Days Maximum - den längsta tid en människa har på sig innan kroppen har hunnit förstöra sig själv.

Men en kvinna i London har på något sätt ändå överlevt. En kvinna som tillbringat hela sitt liv med att kompromissa med vad hon velat, som dolt vad hon känt och desperat försökt passa in. En kvinna som är fullkomligt oförberedd på att konfrontera en framtid på egen hand. 
Med en golden retriever som enda sällskap tvingas hon nu ta sig fram genom brinnande städer, navigera bland lik och råttor, på en slutgiltig resa för att bekräfta att hon verkligen är den enda överlevaren. Samtidigt brottas hon med sig själv och sina minnen. För vem är hon nu? När hon inte längre har någon annan att leva för? När hon bokstavligen är ensam kvar."

Jag tyckte verkligen om Överlevaren! Den är både sorglig, spännande och har en dos humor i sig. Det sista kanske men inte förväntar sig när det handlar om en person som överlevt ett virus medan alla hon känner dött. Resten av världen också för den delen.

Men det finns verkligen roliga stunder. Humorn kanske är lite mörk ibland men det känns väldigt realistiskt. Berättelsen hoppar mellan nutid, när hela världen verkar ha dött, och dåtid när huvudkaraktären tänker tillbaka på alla val hon gjort i livet, hur hon alltid verkade spela en roll för att passa in och göra alla andra nöjda. 

Med tanke på pandemin vi befinner oss i nu är det lite extra obehagligt att läsa om sjukdomen i boken som är ännu värre. Coronaviruset nämns till och med i boken, så allt känns otroligt verkligt. Det kryper in under huden på mig under läsningen. 

Det är omöjligt att inte tycka om Lucky, golden retrievern som huvudkaraktären hittar och tar hand om. Man märker hur bandet mellan de två växer sig starkare och starkare ju mer de går igenom tillsammans. Samtidigt nämns ibland de husdjur som inte klarat sig och då värker det i mattehjärtat.

Jag hade önskat ett lite annorlunda slut men förutom det tyckte jag om boken och ska hålla utkik efter mer från författaren!

onsdag 22 december 2021

Jul i rubinrött av Amanda Hellberg

 

Originaltitel: Jul i rubinrött
Längd: 9 h 2 min
Serie: Ulltunasviten (del 2)
Uppläsare: Julia Dufvenius
"Utåt sett har Nina Swartensköld allt: man, barn och en gynnad tillvaro på Dackesta herrgård. Men bakom stängda dörrar är äktenskapet olyckligt och hon drömmer om ett annat liv. När den frisinnade privatläraren Johan Mahler anländer för att undervisa sonen och bo på godset sker det otänkbara - Nina blir kär och känslorna är besvarade. Medan vintermörkret sänker sig brinner den hemliga förälskelsens låga allt starkare. Men riskerna är enorma. Om greven får veta sanningen mister Nina allt. Julen 1888 närmar sig, granen kläs inför luciabalen och det visar sig att fler på herrgården bär på en förbjuden längtan..."

Jul i rubinrött var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Jag läste första delen i den här serien förra julen och det var en mysig och lagom spännande berättelse. Del två däremot är mycket mörkare. 

Ninas äktenskap är verkligen, verkligen olyckligt. Maken tvingar sig på henne för att hon ska ge honom fler barn. Läsaren är bara med under ett av övergreppen men man förstår att det inte var första gången. Den stackars sonen som redan finns i äktenskapet får knappt någon kärlek av sin pappa och Nina vill inte få fler barn när hemsituationen är som den är. 

Det finns värme, ömhet och några heta scener mellan Nina och privatläraren men det är ändå en otroligt tryckande och tung känsla genom stor del av boken. Jag har inget emot det men det kanske blir en chock om man plockar upp den och förväntar sig en julig feelgood.

Jag har lite svårt att veta exakt vad jag tycker när boken är slut. Jag uppskattar mörkret och allvaret som finns där men samtidigt har jag svårt att få det att gå ihop med romancedelen. 

tisdag 21 december 2021

Tisdagstrion - Julböcker

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är passande nog julböcker! Jag har inte läst så många så den här veckan blir det två jag har läst och en jag planerar att läsa den här månaden. Det finns dessutom ett tema på de julböcker jag dras till.


Tolv hundar i juletid av Lizzie Shane. Det här är boken jag ska läsa det här året. Jag kunde inte stå emot titeln helt enkelt.


En oväntad jul av Natalie Cox är en lättsam och lite charmig bok. Jag har dock för mig att den var en aning nervslitande för mina mattenerver då huvudkaraktären inte riktigt har koll på hundar men ändå ska sköta ett hundpensionat.


Kärlek, bakelser & en mops av Annie England Noblin minns jag också som en charmig feelgood för hundälskare. Det finns dessutom recept på godsaker för hundar längst bak i boken och det här har påmint mig om att jag måste testa dem.

måndag 20 december 2021

Överlevare av Dean Koontz


Originaltitel: Sole Survivor
Sidor: 317 (Pocket)
"Den väldiga Boeingmaskinen gick med fullt pådragna motorer rakt ner i marken. Bland offren finns kriminalreportern Joe Carpenters hela familj: hustru och två döttrar. Ett år senare blir Joe kontaktad av Rose Tucker, en mystisk kvinna som hävdar att hon överlevt kraschen.

Anhöriga till katastrofoffer personlighetsförändras och pendlar mellan manisk upprymdhet och sömngångaraktig apati. Vissa av dem tar sina egna liv. Joe är rädd. På gränsen till panikslagen. Men han måste få reda på sanningen..."

Jag har läst Överlevare under några veckor tillsammans med en vän. Vi delade upp den i tre delar och pratade om vad vi läst i slutet på varje vecka. Det har varit väldigt trevligt och givande!

Det här är en äldre Koontz-bok som jag fått när syrran rensat sina hyllor. En liten notering i den säger att den är köpt 99 så, den har några år på nacken. Det var dock inget som störde läsningen. Första veckan gick det lite segt, det upplevde vi båda två. Men sen släppte det och berättelsen blev riktigt spännande.

Man känner verkligen med Joe som förlorat hela sin familj och nu har svårt att se någon mening med livet överhuvudtaget. Men så dras han in i mysteriet i vad som egentligen hände när planet kraschade och hur den mystiska Rose kan ha överlevt något sådant. Han blir jagad och inser att någon är beredd att göra vad som helst för att sanningen inte ska komma fram. Jag var lite nervös ett tag att bokens förklaring skulle dra åt ett håll jag inte hade kunnat hänga med på. Men det löste sig och det blev faktiskt finare än jag hade trott. Mer kan jag inte säga utan att spoila för mycket.

Överlevare har inte blivit någon ny favorit men den har varit alldeles lagom underhållning för en decembertrött hjärna. Jag såg att den även gjorts till en miniserie och det hade varit lite roligt att se den för att kunna jämföra. 

Det kanske inte är en bok man ska läsa om man har en flygresa inplanerad den närmaste tiden. Det är nog inte bra för nerverna. 

torsdag 16 december 2021

Arthur och hans vänner av Mikael Lindnord

 

Originaltitel: Arthur and Friends
Sidor: 191 (Pocket)
"Arthur och hans vänner är fortsättningen på berättelsen om Arthur, den tilltufsade men modiga gatuhunden från Ecuador som följde sin blivande husse Mikael genom djungeln för att till sist hitta ett nytt hem på andra sidan jorden. Vi får följa Arthur under hans första jul i Sverige och på resor till London, lida med honom när han drabbas av sjukdom och glädjas med honom på campingäventyr med familjen. Arthur och vänner är nästa gripande kapitel i Arthur och Mikaels historia.

Boken innehåller också ett antal rörande historier där andra människor berättar om hur hundar räddat livet på dem, både bokstavligen och bildligt. Dessa berättelser om "Arthurs dubbelgångare" från världens alla hörn, vittnar om att hunden verkligen är människans bästa vän."

Jag läser böckerna om Arthur i lite fel ordning. Det här är egentligen inte den första, den kommer jag förhoppningsvis läsa nästa år istället. Men det gick bra ändå!

Förutom att få ta del av små glimtar av Arthurs liv både innan och efter att han kom till Sverige med Mikael får man också läsa många olika berättelser från hundägare världen över. De berättar om hundar som förändrat deras liv. Det de har gemensamt är att de alla är räddade från olika organisationer som tar hand om hemlösa hundar. 

Det värmer verkligen mitt mattehjärta att läsa den här boken. Den är fylld med så mycket kärlek och värme för våra fyrbenta familjemedlemmar. Jag blir extra tacksam för Nitro, han ligger så klart bredvid mig under större delen av läsningen. 

Är du en hundmänniska, eller om du behöver en present till någon som är, så är det här en perfekt liten pärla!

onsdag 15 december 2021

Benvittring av Johan Theorin

 

Originaltitel: Benvittring
Sidor: 416 (Inbunden)
Serie: Ölandssviten (del 5)
"En man dör i ett stenras på en ödslig öländsk strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor.

När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof.

Gerlof är sjuklig och kraftlös, men måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi ännu skapar rädsla och hat. Hat så starkt att mordet på stranden bara är början."

Johan Theorin kan räknas till en av mina favoritförfattare. Jag har gillat allt jag läst hittills och Benvittring är inget undantag.

Det är lite som att hälsa på en gammal vän när jag börjar läsa om Gerlof igen. Extra roligt var det att händelser från en novell i samlingen På stort alvar nämndes. Det är inget stort och man behöver absolut inte ha läst novellsamlingen för att kunna läsa den här. Det var bara lite roligt när jag så nyligt läst den novellen.

Jag gillar att följa både Gerlof och Tilda när de på varsitt håll börjar utreda de olika händelserna. Som karaktärer är båda två intressanta även om jag gillar Gerlof lite mer. Han har hunnit uppleva så mycket under sitt liv och det blir en del minnesglimtar under berättelsens gång. 

Berättelsen tar verkligen en mörk vändning när pusselbitarna börjar falla på plats. Både dåtidens och nutidens delar visar hur långt vissa är villiga att gå för att ta sig framåt och dölja sanningen.

Jag håller tummarna för att det blir fler böcker från Öland! Karaktärerna och miljöerna är fantastiska och kombinerat med Theorins skrivsätt ger de här berättelserna mig en otrolig läsglädje. 

tisdag 14 december 2021

Tisdagstrion - Isigt, kallt eller vitt

 

Dagens tema hos Ugglan & Boken är verkligen passande för årstiden! Här ska det vara kallt, vitt eller isigt. Mina tre tips blir: 


Amy Snow av Tracy Rees. Omslaget är väldigt vitt, lite isigt och karaktären heter Snow i efternamn. Den blev en stor favorit hos mig när jag läste den.


The Wolf Wilder av Katherine Rundell utspelar sig i ett kallt, vintrigt Ryssland. Ett spännande äventyr med en modig tjej och hennes vargar!


Mordnatt råder, tyst det är i husen av Sofia Rutbäck Eriksson & Mattias Boström är en julkalender som jag håller på att lyssna på. Det är vinter och det är riktigt kallt!

måndag 13 december 2021

Jag drömmer om ett mord hemma av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Jag drömmer om ett mord hemma
Längd: 6 h 20 min
Uppläsare: Ellen Jelinek
Serie: Katarinas eminenta detektivbyrå (del 6)
"Efter flera veckors påtvingad stillhet får Katarina Zapp äntligen sätta tänderna i nästa uppdrag - det mest klassiska av alla klassiska uppdrag för privatdetektiver: en kvinna som behöver hjälp med att bevaka den otrogne maken. Så trots sjukvårdens uppmaningar att Katarina bör återhämta sig från sin skada i lugn och ro, kastar hon sig över uppgiften samtidigt som hon hjälper vännerna med deras överentusiastiska högtidsförberedelser. Men när otrohetshistorien tar en drastisk vändning åt det mordiska hållet blir ingen mer nöjd än Luleås mesta, bästa och enda privatdetektiv."

Äntligen är Katarina och Greta tillbaka! Ett till synes lätt fall där de ska avslöja en otrogen make slutar i en ny mordutredning. Det är underhållande, fartfyllt och lite lagom klurigt! 

Om jag har en riktigt grå dag, när allt bara känns tråkigt, så är de här böckerna den bästa medicinen. Jag har skrattat högt till varenda en. I den här är det till exempel Katarinas försök till smärtlindring som orsakar hysteriskt roliga situationer. 

På ett sätt är det bra att de är ganska korta, det går att ta sig igenom en bok på en dag. Samtidigt hade jag kunnat fortsätta lyssna hur länge som helst. Det är bara så trevligt att hänga med Sofia Rutbäck Erikssons karaktärer. De är levande och har otroligt starka personligheter, det finns ingen risk att man blandar ihop dem. 

Jag ser fram emot varje nytt släpp och längtar efter att se vad Katarina hittar på härnäst!

fredag 10 december 2021

Your Own Fantasy Adventure Tag

 

Veronicas video!

1) Fantasy twin: Name a character you can relate to on a personal level.
2) Hero: Name a character that you aspire to be like.
3) Champion: Choose a character to be your champion in a duel.
4) Unlikable character: Name a character you love to hate.
5) Tavern buddy: Name a character with whom you'd want to have a drink or spend a night on the town.
6) Villain: Name a character with whom you would not want to cross paths.
7) Mentor: Name a character you would want to learn from or have as a mentor.
8) Samwise: Name a character who you could trust or be your best friend.
9) Found family: If you could adopt one character/give it a home, who would it be?

torsdag 9 december 2021

Timmarna av Michael Cunningham

 

Originaltitel: The Hours
Sidor: 223 (Pocket)
"I sin succébok Timmarna berättar Michael Cunningham om en dag i tre olika kvinnors liv:

Virginia Woolf, som en morgon 1923 trotsar den återkommande huvudvärken och hittar inledningsmeningen till sin nya roman (Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv);

Clarissa Vaughan, som en morgon 1998 går ut för att köpa blommor till festen som hon på kvällen ska ha för sin döende vän Richard, för att fira att denne fått ett prestigefyllt litterärt pris;

Laura Brown, som en morgon 1949 börjar läsa Mrs Dalloway och blir så gripen av romanen att hon försummar att uppvakta sin man på födelsedag och allt mer börjar ifrågasätta sin egen tillvaro."

Jag har sett filmen som är baserad på den här boken flera gånger. Det är ett tag sedan nu men jag kan fortfarande komma ihåg flera scener från den. Jag var lite nervös för boken, jag har nämligen läst Mrs Dalloway för några år sedan men jag gillade den inte. Och den har ju en väldigt central plats i Timmarna.

Det gick hur som helst jättebra! Jag tycker alla tre berättelser man får följa är intressanta. Mest fastnar jag för de om Virginia Woolf och Laura Brown. Clarssia Vaughans del är lite segare att komma in i men till slut lossnar det där också. Kanske är det för att hennes början liknar början på Mrs Dalloway? Laura Brown hade jag kunnat läsa en lång roman om. Hon har en historia jag gärna hade följt ännu mer än vad som fick plats i Timmarna. Det finns så mycket osagt där. Det var en liten twist i slutet som jag helt hade glömt från filmen och det var kul att den kunde överraska mig trots att jag trodde mig komma ihåg allt så bra.

Nu tror jag att jag ska försöka hitta filmen och se om den. Det känns som det är dags när boken äntligen blivit läst.

onsdag 8 december 2021

Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath

 

Originaltitel: Fråga aldrig om Marianne
Längd: 8 h 34 min
Uppläsare: Carolina Neurath
"Ingrids längtan efter ett större, mer äventyrligt liv för henne från gården i Småland till Paris där hon träffar sina drömmars man. Tre decennier senare återvänder hon till Sverige, i bagaget bär hon med sig en tragedi och sju år i franskt fängelse. Genom dagböcker, farfaderns anteckningar och återberättade episoder försöker Carolina Neurath bena ut Ingrids öde och återberätta sin släkts mörka hemlighet."

Det var inte riktigt planerat att lyssna på Fråga aldrig om Marianne men jag behövde något i öronen på mina promenader och när jag scrollade i ljudboksappen fastnade jag vid den här boken. 

Carolina Neurath läser själv upp sin berättelse och gör det riktigt bra. Hennes röst är behaglig att lyssna på och det är en väldigt sorglig och mörk historia från sin egen släkt som hon delar med sig av. Vi får följa dels författaren själv och hur hon får reda på mer och mer om Ingrids liv. Hur intresset för det går i vågor under uppväxten. Samtidigt får vi följa Ingrids tidslinje, hur hon växer upp i Sverige men aldrig känner sig hemma. Hur livet tar henne till Paris, den stormiga kärleksrelationen som leder till äktenskap och till hennes dotter, Marianne.

Jag blir verkligen berörd under lyssningen. Mitt hjärta värker för Marianne och jag önskar så att det hade fått sluta annorlunda. Ingrid gör så många val som jag inte förstår, som inte går att förstå. Inte bara det allra värsta men också under tiden som leder upp till det. Och hon ser aldrig sin egen skuld i något, det är otroligt frustrerande. 

Letar ni en bok som lämnar avtryck så är det här ett tips. Den rör upp en hel del känslor och det är svårt att inte tänka på Marianne även efter att boken tagit slut.

tisdag 7 december 2021

Tisdagstrion - Bröllop & begravning

 

Jag måste säga att veckans trio inne hos Ugglan & Boken var riktigt klurig. Det var väldigt svårt att komma på böcker där det finns begravningar eller bröllop. Jag har ju säkert läst flera men att komma ihåg det... I deckare blir det ju många mord men det känns inte som det är ofta man får ta del av begravningar. Eller? Kanske bara är mitt minne som är dåligt. I alla fall, här är tre jag lyckades få fram efter mycket om och men.


Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt läste jag för några år sedan. Det är en riktigt berörande berättelse om två karaktärer som kommer i kontakt med varandra på en begravning och bär på en delad sorg.


Stormsystern av Lucinda Riley, del 2 i serien De sju systrarna. Här finns det också en begravning men jag vill inte säga mer än så för att inte spoila.


Fråga aldrig om Marianne av Carolina Neurath har jag precis lyssnat klart på och den innehåller bröllop och begravning.

måndag 6 december 2021

Urtidsparken av Michael Crichton

 

Originaltitel: Jurassic Park
Sidor: 508 (Inbunden)
"Miljonären John Albert Hammond vill skapa något enastående och fantastiskt - något som människor aldrig har slutat fascineras av: dinosaurier! Hans forskarkår lyckas klona fram dinosaurier från blod som hittats inkapslat i uråldrig bärnsten och världen verkar nära ett åttonde underverk: Dinosaurierna i Urtidsparken på Isla Nublar. 

Men det går inte som planerat. Vid en förhandsvisning av parken blir det strömavbrott, och alla elstängsel, strålkastare och säkerhetsanordningar slutar fungera. Plötsligt står den lilla gruppen besökare öga mot öga med en rasande Velociraptor, och de inser att de är fångar på den tropiska ön. De befinner sig i ett ångande mörker där urtiden har kommit till liv."

Jag har sett Jurassic Park hur många gånger som helst men det är först på senare år som jag insett att det faktiskt finns en bok bakom filmen. Det var riktigt intressant att plocka upp den och kunna jämföra hur bok och film är i förhållande till varandra. 

För det första ska jag erkänna att det blev en del vetenskapligt snack som jag inte hängde med i och när det blev för mycket snabbläste jag just de delarna. Resten av boken var däremot väldigt spännande och underhållande! En hel del kände jag igen men mycket var också nytt. Velociraptorerna ger mig ungefär samma panikkänslor som i filmen. De är alldeles för smarta, envisa och är verkligen överallt. De är som ett mardrömsmonster som man aldrig kan undkomma.

Karaktärerna var i stort sett bekanta från filmen. Den största överraskningen var att åldern på barnen hade ändrats. I filmen är det killen som är yngst och tjejen äldst. I boken är det tvärtom och tjejen är dessutom ganska irriterande. Det kanske hör till hennes ålder men jisses vad frustrerad jag blev på henne. 

Jag tyckte om boken och det var kul att se vad som fått komma med i filmen och vad som ändrats. Jag har dessutom blivit sugen på att läsa mer av Michael Crichton.

torsdag 2 december 2021

På stort alvar av Johan Theorin

 

Originaltitel: På stort alvar
Sidor: 261 (Pocket)
"I På stort alvar samlar Johan Theorin de kortare berättelser han genom åren skrivit om Öland, och lägger till flera nya. Novellerna utspelar sig på det öde alvaret, vid kusterna och ute på den nyckfulla Östersjön. Många av dem har skutskepparen Gerlof Davidsson i huvudrollen, en gammal bekant från romanerna Skumtimmen, Nattfåk och Blodläge.

Vi möter osaliga döda, kusliga hundar, mordiska svanar, döende arkeologer, vettskrämda turistguider, nakna ålfiskare och många andra minnesvärda figurer. Novellsamlingen är en fantasifull och underhållande hyllning till den öländska berättartradition som Johan Theorin själv växte upp med och som utgjort en fruktbar mylla för hans författarskap."

På stort alvar är en novellsamling. Det är inte jätteofta jag läser noveller, jag tycker bättre om när det är många sidor där man hinner sjunka in i berättelsen ordentligt. Det finns undantag, Stephen King är grym på noveller och nu kan jag även säga att Johan Theorin är det.

Alla berättelser i På stort alvar är bra. Det finns så klart de jag fastnar för mer än andra men alla är bra skrivna. Jag gillar så klart de som är lite läskiga eller mystiska mest medan de som ska vara lite roliga inte är favoriter.

Gerolf som är med i hans romaner dyker upp i några av novellerna och det är ett kärt återseende. Jag har alltid tyckt om honom som karaktär.

Allt som allt en riktigt lyckad novellsamling! Nu ser jag fram emot att kasta mig över Theorins senaste bok, Benvittring, så fort som möjligt!

onsdag 1 december 2021

Mexican Gothic av Silvia Moreno-Garcia

 

Originaltitel: Mexican Gothic
Sidor: 301 (Inbunden)
"He is trying to poison me. You must come for me, Noemi. You have to save me. 
When glamorous socialite Noemi Taboada receives a frantic letter from her newlywed cousin begging to be rescued from a mysterious doom, it's clear something is desperately amiss. Catalina has always had a flair for the dramatic, but her claims that her husband is poisoning her and her visions of restless ghosts seem remarkable, even for her. Noemi's chic gowns and perfect lipstick are more suited to cocktail parties than amateur sleuthing, but she immediately heads to High Place, a remote mansion in the Mexican countryside, determined to discover what is so affecting her cousin. 
Tough and smart, she possesses an indomitable will, and she is not afraid: not of her cousin's new husband, who is both menacing and alluring; not of his father, the ancient patriarch who seems to be fascinated by Noemi; and not of the house itself, which begins to invade Noemi's dreams with visions of blood and doom. Her only ally in this inhospitable abode is the family's youngest son. Shy and gentle, he seems to want to help, but might also be hiding dark knowledge of his family's past. For there are many secrets behind the walls of High Place. The family's once colossal wealth and faded mining empire kept them from prying eyes, but as Noemi digs deeper she unearths stories of violence and madness. And Noemi, mesmerised by the terrifying yet seductive world of High Place, may soon find it impossible to leave this enigmatic house behind..."

Mexican Gothic är en härligt obehaglig, krypande läskig berättelse. Den tar sig in under skinnet på mig och jag ryser under flera scener. Det är inte en bok full med jumpscares och tydliga monster, för det mesta är det svårt att ens veta exakt vad som är fel. Är det på riktigt eller är det karaktärerna som inbillar sig? 

Jag hade väldigt svårt att lägga ner den och längtade tillbaka till lässtunderna så fort jag var tvungen att pausa eller var för trött för att fortsätta. Huvudkaraktären, Noemi, är en väldigt stark och självsäker person. Samtidigt är hon inte perfekt, det finns en ganska bortskämd del av henne som stör mig ibland men som ändå passar in i helheten.

Familjen som hennes kusin gift in sig i är verkligen creepy. Vissa av dem verkar lätta att förstå sig på även om de kanske inte är trevliga. Andra växlar mellan att vara snälla till att bli hemskt obehagliga. Hade jag varit Noemi hade jag stuckit därifrån efter bara någon dag, jag är definitivt inte lika orädd som hon är!

Det var en riktigt bra bok, den levde upp till alla förväntningar jag hade! Jag har sett att författaren har flera andra böcker ute och jag är sugen på att läsa mer från henne.

tisdag 30 november 2021

Tisdagstrion - Tunna böcker

 

Tunna böcker är temat inne hos Ugglan & Boken denna tisdag! Hm, det känns som att jag inte ramlar över tunna böcker så ofta men jag ska se vad jag kan hitta i hyllan!


The Tiny Book of Tiny Stories av Joseph Gordon-Levitt är en riktig tunnis på 88 sidor. Den innehåller, som titeln säger, jättesmå berättelser på några rader och tillhörande illustrationer.


Weird Things Customers Say in Bookshops av Jen Campbell är på 128 sidor. Det är en rolig bok som innehåller alla möjliga saker som bokhandlare fått höra av sina kunder!


Och varje morgon blir vägen hem längre och längre av Fredrik Backman är en riktig liten pärla på 85 sidor. Den handlar om en pojke och hans farfar. De försöker lära sig hantera att farfadern sakta men säkert börjar tappa sina minnen. Den är så vacker och sorglig. 

måndag 29 november 2021

Mörkt vatten av Joyce Carol Oates

 

Originaltitel: Black Water
Sidor: 157 (Inbunden)
"Senatorn. Den unga kvinnan. Fjärde juli-firandet på ön. Bilfärden i skymningen. Olyckan. Drunkningsdöden. Låter det bekant? Tankarna dras osökt till Chappaquiddick år 1969. En djupt tragisk händelse i USA:s moderna historia.

Men i Joyce Carol Oates kortroman Mörkt vatten är handlingen förlagd till 1991 och den som kommer till tals är offret för skeendet. Flickan vars känslor, smärta och tankar ingen känner. Hon som när bilen bryter igenom skyddsräcket och störtar ner i det mörka vattnet är alltför chockad för att ens skrika. Lämnad ensam, fastklämd och flämtande efter luft. Alldeles för ung för att dö. Om sin farlig dragning till den framgångsrike äldre mannen som hon känt bara några timmar, om sårbarhet och drömmar, om sitt korta liv och svåra död berättar hon själv på ett gastkramande sätt medan vattnet fortsätter att strömma in."

Mörkt vatten är en kort liten roman. Inte ens 200 sidor kommer den upp i. Det gjorde att den var perfekt när jag ville ha en bok som gick snabbt att läsa. Men jag är kluven till själva berättelsen. 

Jag tror jag förstår varför den är skriven som den är. När man är på väg att drunkna så är tankarna antagligen röriga, panikslagna och alla ens minnen kommer antagligen inte i kronologisk och logisk ordning. Men det var ganska jobbigt att läsa den så. Jag kan också tänka mig att tankar upprepas, att scener spelas upp om och om igen i huvudet. Men det bidrog också till rörigheten och att den kändes en aning tjatig ibland. 

Samtidigt är det en riktigt hemsk berättelse om en kvinnan som lämnas kvar i den sjunkande bilen medan den framgångsrike mannen tar sig ut och i princip skiter i henne. Jag satt hela tiden och hoppades och höll tummarna för henne. Att själva olyckan är baserad på verkliga händelser gör det ännu värre. 

Den berörde mig bevisligen men samtidigt var den förvirrande att läsa. Jag fick aldrig känslan av att det flöt på, det blev hackigt. Men som sagt, jag gissar att skrivsättet kan ha varit ett väldigt medvetet val med tanke på situationen. Så ja, jag lämnas lite kluven.

torsdag 25 november 2021

Institutet av Stephen King

 

Originaltitel: The Institute
Sidor: 672 (Inbunden)
"Luke Ellis har alltid vetat att han är speciell. Det är inte bara hans extrema begåvning, det är också den märkliga påverkan han har på sin omgivning varje gång han blir riktigt upprörd. Ett glas som spricker i tusen bitar utan att någon rört det, en tallrik som faller ner och krossas mot golvet. Det Luke inte vet är att någon haft ögonen på honom och hans svårförklarliga talang länge. En natt blir han kidnappad och flugen till en plats belägen djupt inne i skogarna i Maine: Institutet. Där utnyttjas tillfångatagna barn med ovanliga förmågor som brickor i ett farligt globalt spel."

Jag har hört så mycket gott om Institutet ända sedan den kom ut och nu i november var det äntligen dags för mig att läsa den! Det är en ganska ordentlig tegelsten så den har fått vänta ett tag i hyllan men jag har ändå varit otroligt peppad hela tiden!

Det kan nog vara så att den snabbt seglade in som en av mina favoriter av King. Det är en riktigt spännande och otäck historia. Klarar du inte av att läsa om barn som far illa så är det här helt fel bok för dig. Vi får följa ett gäng barn som blivit kidnappade till ett ställe som kallas Institutet. Där utsätts de för tester och tvingas använda sina förmågor på olika sätt.

Mest får vi lära känna Luke Ellis. En tolvårig kille som måste växa upp snabbt när han kommer till Institutet. Jag fastnar direkt för honom och håller nästan andan när jag får följa allt han är med om. Det är en berättelse som gör mig arg, ledsen och frustrerad. Samtidigt är det fint skrivet om vänskap och hur den kan göra så man orkar ta sig igenom till och med den värsta mardrömmen. 

King brukar ha en förmåga att bli lite för överdriven i sina slut men jag tycker att Institutet håller hela vägen. En fantastisk bok helt enkelt!

onsdag 24 november 2021

Mörkrets barn av Sofie Bjarup

 

Originaltitel: Mörkrets barn
Sidor: 505 (Inbunden)
Serie: William Sinclair & James Quilter (del 1)
"Whitechapel, London, 1888. Den unge journalisten William Sinclair har aldrig tidigare varit i den här delen av staden. Anständigt folk ur överklassen har inte där att göra, men de makabra morden har med magnetisk kraft dragit dit både pressen och horder av nyfikna.

Alla är så uppslukade av tidningarnas sensationella rapporter om det som nattetid sker i de mörka gränderna, att knappt någon lägger märke till att armen av en ung kvinna sköljts upp på Themsens strand. För William blir det dock början på något som kommer påverka resten av hans liv.

Mötet med slummen får Williams världsbild att krackelera. Dottern till en av hans mors vänner har försvunnit och i försöken att finna henne dras han allt djupare in i Whitechapel, samtidigt som hans häftiga och förbjudna förälskelse i den radikale kollegan James gör att han heller aldrig vill därifrån."

Mörkrets barn lockade mig snabbt med sin handling. Dels mordhistorien och dels tidsperioden den utspelar sig under. Det är ett väldigt uppdelat London vi får möta. De rika och välskötta kvarten där William växer upp. Sedan har vi Whitechapel, där är det fattigt, hårt och människor kämpar för att överleva dag till dag.

Jag dras raskt in i berättelsen och börjar snabbt tycka om William, trots att han är lite naiv och dömande i början när han får uppleva mer och mer av det hårda livet för människor som inte har pengar. Men det märks en utveckling hos honom i takt med att man kommer längre och längre in i boken. Kärleken mellan honom och James är som ett ljus i allt mörker som omger dem, trots att de måste hålla den hemlig.

Den tog en hel del svängar som jag inte var beredd på, speciellt med hur mörk den faktiskt skulle visa sig vara. Det är första delen i en planerad serie och jag ser verkligen fram emot att träffa William och James igen!

tisdag 23 november 2021

Tisdagstrion - Massor av mord

 

Veckans tema inne hos Ugglan & Boken passar mig perfekt! Här kommer tre boktips som har massor av mord i sig!


Fågelmannen av Mo Hayder. Det känns som jag nämnt den här nyss? Nå, den är så bra och obehaglig att den förtjänar att nämnas igen! Inget för känsliga!


1793 av Niklas Natt och Dag. Det här är en historisk deckare. Den är riktigt rå och skitig, inget att läsa medan man äter! Jag tyckte den var väldigt bra men har inte hunnit fortsätta med serien än.


Vansinne av Dean Koontz. En av Koontz böcker som jag lyssnat på flera gånger. Den är otroligt spännande! Huvudkaraktären, Billy, blir indragen i en omöjlig lek med en galen mördare som tvingar Billy att välja vilka som ska dö.

måndag 22 november 2021

Jellicoe Road av Melina Marchetta

 

Originaltitel: On the Jellicoe Road
Sidor: 351 (Häftad)
"Som elvaåring överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.

Parallellt med att Taylor tvingas konfronteras med sitt livs största utmaningar, visar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden på något sätt sammanflätade med Taylor?" 

Jellicoe Road var överallt när den kom ut för ett antal år sedan. Verkligen överallt! Och det verkade som att man antingen hatade den eller älskade den. Jag är alltså väldigt sen med att plocka upp boken och det var ganska spännande, vilket läger skulle jag hamna i?

Jag tyckte om den riktigt mycket! Den gav mig ungefär samma känsla som Kanske är det allt du behöver veta av E Lockhart gav när jag läste den. Berättelserna är inte direkt lika, men jag blev lika indragen och nyfiken av båda. Hade jag inte varit så trött hade jag garanterat sträckläst Jellicoe Road också, nu tog det några dagar att läsa ut den men det var inte bokens fel. 

Jag älskar när en bok innehåller en annan bok, eller i det här fallet ett manuskript. Det blir som att läsa två historier samtidigt och Marchetta väver dessutom ihop dem smidigt. Många gånger klagar jag på att böcker i kategorin unga vuxna har för mycket kärlekstjafs för mig men i den här fokuseras det mer på vänskap vilket jag uppskattar. Det finns kärlek också men det tar inte över.

Det är faktiskt en bok jag känner att jag skulle kunna läsa om någon gång i framtiden och det är alltid ett väldigt bra betyg. 

torsdag 18 november 2021

Hex av Thomas Olde Heuvelt

 

Originaltitel: Hex
Sidor: 384 (Häftad)
"Whoever is born here, is doomed to stay until death. Whoever comes to stay, never leaves. 
Welcome to Black Spring, the seemingly picturesque Hudson Valley town haunted by the Black Rock Witch, a seventeenth-century woman whose eyes and mouth are sewn shut. Blind and silenced, she walks the streets and enters homes at will. She stands next to children's beds for nights on end. So accustomed to her have the townsfolk become that they often forget she's there. Or what a threat she poses. Because if the stitches are ever cut open, the story goes, the whole town will die. The curse must not be allowed to spread. 
The elders of Black Spring have used high-tech surveillance to quarantine the town. Frustrated with being kept in lockdown, the town's teenagers decide to break the strict regulations and go viral with the haunting. But, in so doing, they send the town spiraling into a dark nightmare."

Hex var riktigt härlig läsning! Krypande obehagligt vissa gånger och skrämmande andra. Många gånger var det mest skrämmande inte det man förväntade sig, vilket påminner mig lite om Stephen Kings sätt att skriva.

Berättelsen tar med mig på en känslomässig bergochdalbana och jag sitter med hakan i golvet vid flera tillfällen och tänker "Gjorde författare verkligen det där..?". Det är något positivt enligt mig för det funkar verkligen. Han trycker på knappar och vågar göra det som läsaren kanske inte väntar sig. Jag kan däremot tänka mig att det är något som kan dela läsare, vissa kommer tycka om det, andra kommer hata det.

Själva tanken tycker jag dessutom är så fascinerande. Hur en hel stad lär sig leva med att de blir hemsökta av en häxas vålnad och lyckas hålla det hemligt för resten av världen. Den delade hemligheten kommer med både gott och ont. 

Det var verkligen en positiv läsupplevelse och jag ser fram emot att läsa mer från Thomas Olde Heuvelt i framtiden!

onsdag 17 november 2021

Handbok för spökjägare av Tony Martinsson & Niclas Laaksonen

 

Originaltitel: Handbok för spökjägare
Sidor: 112 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Bonnier Carlsen, tusen tack!
"Misstänker du att det spökar på hemma, hos din kompis eller i skolan? Varför inte ta reda på det själv - med hjälp av Spökjägarens handbok!

Tony och Niclas i Laxton Ghost jobbar som spökjägare och syns i bland annat prisbelönta TV-programmet Spökjakt med Jocke och Jonna. I den här boken berättar de hur det går till när de undersöker gamla hus. De visar också sin utrustning, delar med sig av sina bästa tips och berättar om vad de själva har varit med om när de besökt Sveriges mest hemsökta hus.

Du behöver inte tro på spöken för att läsa och rysa till Spökjägarens handbok! Efter läsningen, använd fyll-i-delen i boken och gör en egen undersökning. Om du törs.."

Jag följer LaxTon Ghost Sweden på youtube och tycker verkligen om att kolla på deras utredningar. Så när jag fick frågan om jag ville läsa Handbok för spökjägare tackade jag snabbt ja! 

Den här boken riktar sig mot yngre läsare som är intresserade av hur Laxton gör när de åker runt och utreder hemsökta platser. Det finns tips på hur man kan gå till väga om man vill göra en egen utredning och vad som behövs. De beskriver sin egen utrustning men berättar också att man inte behöver ha alla grejer de har. 

Boken tar också upp den tragiska händelse i deras barndom som gjorde att de började intressera sig för vad som händer efter döden. Det kan nog vara bra att det finns någon vuxen i närheten som den yngre läsaren kan prata av sig med efter att man har läst just den delen. Det är väldigt sorgligt. 

Sedan blir det också lite spännande när de berättar om några av alla platser de varit på och vad som hänt där. Ett ställe beskrevs så bra att jag var tvungen att leta upp videon på Youtube och kolla på den igen. De har även med spökrapporter från följare som berättar om egna upplevelser runt om i Sverige.

Det är en perfekt bok för alla yngre som är intresserade av spöken och hemsökta platser. Kanske några av bokens läsare blir framtidens spökjägare!

Något som egentligen inte har med själva boken att göra men som hände med creepy timing var att två separata batteridrivna ljus tändes samtidigt och släcktes samtidigt med ungefär två timmars mellanrum samma kväll som jag läste Handbok för spökjägare. Någon som ville säga hej eller försöka skrämma mig lite med tanke på boken? Vem vet, men jag kan säga att hjärtat slog lite hårdare både gångerna jag upptäckte det. 

tisdag 16 november 2021

Tisdagstrion - Vägar, broar och tunnlar

 

Veckans tema hos Ugglan & Boken är vägar, broar och tunnlar. För mig blir det en liten blandning av omslag och titlar för att fixa den här tisdagstrion!


Silvervägen av Stina Jackson var den första jag tänkte på. En spänningsroman jag tyckte mycket om!


Som natten av David Ärlemalm har en gångtunnel på omslaget. Också en riktigt bra, berörande bok. Mörk men ändå med små, små glimtar av hopp.


Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind står oläst i hyllan. Jag ser fram emot att plocka upp den!

måndag 15 november 2021

Världens hemskaste sjukdomar 1 & 2 av Ida Kjellin & Sofia Bergström

 


Originaltitel: Världens hemskaste sjukdomar & Världens hemskaste sjukdomar 2
Längd: 2 h 23 min & 2 h 30 min
Ålder: 9-12
Uppläsare: Erik Ekstrand
"Humorfylld faktabok om historiska farsoter som bygger på hyllat barnprogram. Följ med på en ruskig tidsresa där syskonen Maxi och Lo får prova på tio av de värsta sjukdomarna som har plågat Sverige. Barnen blir smittade med pest, kolera, karies, dysenteri och många fler. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Vi får reda på vad en skitbärarkärring är, vad en blodigel egentligen gör, varför Gustav Vasa var så arg och hur man botar engelska sjukan. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?"

 "Tyfus, malaria, polio och mässling - genom historien har vi människor drabbats av fruktansvärda, smittsamma och ibland dödliga sjukdomar. Följ med klasskompisarna Kim och Joelle på en ruskig resa genom tid och rum, när de provar på tio av de värsta farsoter som drabbat Sverige. Ibland tillfrisknar de och ibland inte. Men vilken sjukdom är den hemskaste av alla?"

De här två böckerna har varit riktigt underhållande att lyssna på! Erik Ekstrand gör en underbar uppläsning och hoppar smidigt mellan att göra berättelsen levande till att läsa upp små faktadelar. 

Varning dock, det är nog bra att undvika att lyssna på eller läsa dem när man ska äta. De är väldigt äckliga, vilket inte är så konstigt med tanke på ämnet. Sjukdomar är ju sällan städade och trevliga. Många gånger har jag skrynklat ihop ansiktet i äckel, men lika ofta har jag skrattat högt. 

Det kanske är lite ovanliga böcker men har man barn i sin närheten som vill lära sig mer om allt möjligt kan jag rekommendera de här två. Förutom all fakta om de olika sjukdomarna får man en liten historielektion om hur livet kunde se ut förr i tiden. Döden dyker upp med jämna mellanrum och är oväntat nog en ganska kul figur. 

Jag hade riktigt roligt under lyssningen! Kommer det fler böcker i serien kommer jag garanterat att lyssna på dem också.