måndag 1 november 2021

Vinnarna av Fredrik Backman

 

Originaltitel: Vinnarna
Sidor: 716 (Inbunden)
Serie: Björnstad (del 3)
"Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt."

Vinnarna har varit den absolut mest efterlängtade boken det här året. Jag har längtat och varit nervös. Skräckblandad förtjusning kanske är rätt uttryck. Jag anade att den skulle krossa mig, och det gjorde den.

Backman skriver i efterordet att han har gett den här boken allt han hade. Och jag kan säga att den tog allt jag hade under läsningen. När sista sidan var läst var jag känslomässigt slutkörd. Mitt hjärta värkte och jag kunde inte plocka upp något annat att läsa på några dagar. Jag var fast i Björnstad och ville inte riktigt därifrån. 

Det är en fantastisk avslutning på en otrolig serie och förutom att jag är knäckt över händelser i boken är jag dessutom knäckt över att jag aldrig mer kommer hitta en annan serie som är som Björnstad-böckerna. Det är tomt nu när det är över. 

2 kommentarer:

  1. Åh, herregud, hur ska jag klara av att läsa den efter din recension?!? Det är ju med skräckblandad förtjusning som man längtar. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha du klarar det men var beredd på en bergochdalbana av känslor!

      Radera