söndag 2 juni 2013

Den tomma stolen av J.K. Rowling


Originaltitel: The Casual Vacancy
Sidor: 525

"När Barry Fairbrother oväntat avlider försätter dödsfallet den sömniga småstaden Pagford i chock. Med sitt kullerstensbelagda torg och sin klosterruin från 1600-talet verkar staden vara en engelsk idyll - men bakom den rara fasaden döljer sig ett samhälle i krig. Rika i krig med fattiga, tonåringar i krig med sina föräldrar, hustrur i strid med sina män, lärare i strid med sina elever...
Och den tomma stol Barry efterlämnat i kommundelsnämnden utlöser snart den värsta maktkamp byn någonsin har upplevt. Vem kommer att stå som segrare i det val som kantas av passioner, dubbelspel och pinsamma avslöjanden?"
Den här boken fick jag i julklapp av en vän, men jag har varit lite rädd för att läsa den. Dels för att jag läste lite blandat om den, dels för att...det är ju Rowling, jag älskar Harry Potter-böckerna men var rädd att inte kunna tänka bort dem nog mycket för att uppskatta den här boken för sig.

Jag har som sagt sett lite olika omdömen om den, många har varit ganska ljumma. Men jag tänker lämna ett positivt! Om man går in i läsandet och förväntar sig något i stil med Harry Potter så kommer man bli besviken. Det här är inte någon magisk värld, det här är en värld där man får läsa om droger, om fattigdom, om svartsjuka och allt sådant som vi människor kanske inte är så stolta över.

Men, det gör den inte dålig. Det tog ett tag att sortera alla personer, men när det väl var gjort så fastnade jag verkligen. Jag började bry mig och blev arg, lite glad, irriterad, frustrerad och grät faktiskt lite. I mina ögon är det en riktigt bra bok, en spännande och intressant berättelse om det här lilla samhället och alla dess olika personligheter.

Skulle Rowling skriva fler vuxenböcker, tror jag inte att jag skulle vara lika orolig över att plocka upp dem. Hon kan bevisligen göra det väldigt bra!

6 kommentarer:

 1. Jag kommer definitivt att läsa vad helst Rowling skriver härnäst. När jag läste den här var jag lite ljummen, men det berodde nog på att jag upplevde att det fanns så få ljuspunkter.

  I slutet av 2012 utnämnde jag den ändå till en av årets bästa böcker, då jag inte kunde sluta tänka på den. Och jag blev fullständigt rasande när jag råkade höra en man i bokhandeln kalla den för "fjortisbok". Vad är det för fjortis med den? Han måste totalt ha missförstått det ordets innebörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag med! Den sitter verkligen kvar efter att man läst ut den. Fastnade för personerna i den, vissa mer än andra så klart.

   Fjortisbok?? Jisses, vore kul att veta vad den mannen anser att fjortis är för något!

   Radera
 2. Jag har vart fast på samma sidan sedan Januari, jag ska ge den en chans till. Någon gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du tar dig igenom den någon gång! :)

   Radera
 3. Jag har verkligen inte kunnat bestämma mig om jag ska läsa den eller inte. Är sådär sugen än så länge men läser den säkert någon gång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var mycket bättre än jag trodde :)

   Radera