onsdag 8 juni 2022

Gröna villan av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Originaltitel: Gröna villan
Längd: 8 h 22 min
Uppläsare: Fredde Granberg
"När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned vänds hyresgästernas vardag upp och ner. De kan inte acceptera att deras gemenskap ska gå förlorad. Alla har kommit till boendet ensamma, men har tillsammans blivit till en grupp som inte längre kan tänka sig ett liv utan varandra.

När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar? Eller är det så att målen ibland helgar medlen?"

Sofia Rutbäck Eriksson är tillbaka med en charmig, rolig och lite lagom galen berättelse om ett gäng pensionärer som gör allt för att få behålla sitt trygghetsboende och gemenskapen de byggt upp där.

Det fina med Sofias böcker är att det finns något allvarligt under alla tokigheter. Här handlar det mycket om hur de gamla i vårt samhälle bara sopas undan och inte tas på allvar. Ingen frågar dem om vad de tycker, hur de mår och vad som är viktigt i deras liv. Det som räknas är pengar. 

Jag tycker verkligen om gänget vi får lära känna. De är härliga personligheter som kommer till liv tack vare Fredde Granbergs underbara inläsning. Han ger dem egna röster och lever sig in i uppläsningen utan att det känns överdrivet. 

Gröna villan känns som en roman som kan uppskattas av de allra flesta och jag rekommenderar den varmt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar