onsdag 12 april 2023

Jag är glad att mamma dog av Jeannette McCurdy

 

Originaltitel: I'm Glad My Mom Died
Sidor: 338 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack!
"Jennette McCurdy var bara sex år när hon gick på sin första filmaudition. Hennes mammas dröm var att dottern skulle få det liv hon själv drömt om - ett liv som filmstjärna. I ett Hollywoodklimat med hård konkurrens, drillas Jennette av mamman inför otaliga auditions och möten med agenter.

När Jennette får sin stora roll i Nickelodeons iCarly eskalerar mammans kontrollerande beteende. Hon inför strikta matscheman och nitisk kontroll av Jennettes kropp. Fram till 16 års ålder duschades Jennette av sin mamma och hon vägdes fem gånger om dagen. Medan mamman njuter av stjärnglansen, hanterar Jennette kraftig ätproblematik, självhat, ångest och tvångssyndrom.

Men samtidigt som Jennette får huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon får hjälp att hantera sitt förflutna och sitt självskadebeteende."

 Jag är glad att mamma dog är berättelsen om författarens egna uppväxt och den komplicerade relationen hon hade till sin mamma. Det är en bok som griper tag, som får mig att vilja krama om den unga Jeannette och ta bort henne från den destruktiva situation hon hamnar i. 

Författaren skriver på ett otroligt öppet och ärligt sätt om hur hon började som barnskådespelare för att göra sin mamma glad. Mamman var perfekt i Jeannettes ögon. Som läsare gör det ont i hjärtat för man ser så tydligt att mamman verkligen inte mår bra och hon låter det gå ut över sin familj på olika sätt. 

Jag har aldrig kollat på iCarly eller de andra serierna Jeannette McCurdy varit med i och det behöver man absolut inte ha gjort för att kunna läsa hennes historia. Den här boken är för alla som vill ha en gripande självbiografi. 

2 kommentarer: