måndag 14 februari 2022

Lesbiska ligan av Mian Lodalen

 

Originaltitel: Lesbiska ligan
Sidor: 364 (Inbunden)
Serie: Lodalens historiska svit (del 2)
"Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för "otukt som mot naturen är" och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.

Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med "Lisa och Lilly" återkommer hon med "Lesbiska ligan - en sann kriminalhistoria". En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet."

Jag har tidigare läst författarens bok Lisa och Lilly, första delen i hennes serie om samkönad kärlek i Sverige under 1900-talet. Den utspelade sig 1910. I Lesbiska ligan har vi flyttat oss till 1943, andra världskriget är i full gång och vi får följa några kvinnor i Stockholm.

Det är en levande berättelse som jag snabbt fastnade för. Lodalen målar upp kvinnorna och deras liv på ett väldigt trovärdigt sätt och jag kan nästan känna omgivningarna runt mig när jag läser. Det är en turbulent tid i världen och i Sverige pågår ransonering. Kvinnorna som vi lär känna får smyga med sina känslor och när allt kommer ut är det frustrerande att som läsare se hur de blir behandlade. 

Det är inte alltid så lätt att tycka om flera av karaktärerna, deras sätt att bete sig mot varandra är verkligen inte okej alla gånger, men det påverkar inte berättelsen negativt. Jag är fast från första till sista sidan och dras med i dramatiken som utspelar sig både i omvärlden och i den lilla krets av människor som står i centrum för berättelsen.

Jag kan varmt rekommendera båda böckerna och hoppas att Lodalen snart kommer ut med en ny del i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar