torsdag 15 februari 2018

Frågor jag fått om Förintelsen av Hédi Fried


Originaltitel: Frågor jag fått om Förintelsen
Sidor: 146 (Inbunden)
"I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen. I Frågor jag fått om Förintelsen besvarar hon ett urval av de frågor hon fått genom åren, frågor som nu för första gången samlas i en bok. Bara genom att fortsätta ställa de svåra frågorna kan vi undvika att upprepa historiens övergrepp."
Det blev en till bok om Förintelsen på väldigt kort tid. Jag har tyvärr aldrig sett Hédi föreläsa, det önskar jag verkligen att jag hade haft chansen att göra. Men nu har jag i alla fall läst hennes bok med svar på några av de frågor hon brukar få.

Det är en kort bok men med tungt innehåll. Igen, det är så obeskrivligt svårt att föreställa sig alla fasor som de fick utstå. Hon berättar också om livet efteråt, mardrömmarna och hur hon fick lära sig att släppa både rädsla och hat. Hon och hennes syster kom båda till Sverige och båda har ägnat sig åt att föreläsa om det som hänt, så det inte ska glömmas bort, så det inte ska hända igen.

Även den här tycker jag skulle fungera bra att läsa tillsammans och prata om, i familjen eller i en klass. Det är en viktig bok! Jag kommer garanterat plocka upp hennes andra böcker och läsa även dem.

12 kommentarer:

 1. Man blir så berörd, det är så hemskt att människor utsattes för något sådant här. Hon föreläste för de studenter som läste rättshistoria när jag undervisade på den kursen, men av någon anledning som jag inte minns nu kunde jag inte vara där då. Det känns som ett av de viktigare förlorade tillfällena i livet, att inte ha lyssnat på henne när hon själv berättar. Nu har jag i alla fall läst boken. En bok som alla borde läsa, och prata om. Mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh förstår den känslan! Förstår inte varför vår skola aldrig ordnade något sånt här. Det hade varit så viktigt och bra att få lyssna på.

   Radera
 2. En mycket viktig bok. Jag vill också läsa hennes andra böcker. Har för mig att hennes syster också har skrivit någon ..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju tack vare dig jag läste den så tack för det! :) Det är mycket möjligt att hon gjort, det vet jag faktiskt inte. Måste kolla upp!

   Radera
 3. Denna har jag tänkt läsa någon gång.

  SvaraRadera
 4. Det går förstås inte att klä i ord hur viktig den här boken är. Bra förslag ifrån dig att den borde vara obligatorisk i skolan. Själv vill jag gärna läsa den också...
  nicklas

  SvaraRadera
 5. Kan tipsa om hennes sommarprat från några år sedan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det ska jag kolla upp! :)

   Radera