torsdag 29 december 2022

Livet innan du dör av Lina Nordquist

 

Originaltitel: Livet innan du dör
Sidor: 380 (Inbunden)
"I ett vanligt villaområde i Uppsala bor fyra grannar, var och en med sitt eget bagage. En korsade fyra hav för kärlekens skull, en är yrkeskriminell, en är företagare och den fjärde var polis tills han tvingades sluta. Grannarna möts av en slump en julikväll. Deras berättelser väver en skröna om värme och längtan efter försoning, men också om skam och sönderfall. I villaidyllen står väldigt lite rätt till. Några timmar förflyter och det skaver alltmer. När grannarna skiljs åt är en av dem död."

Tidigare i år läste jag Nordquists debut, Dit du går, följer jag, en bok jag fortfarande tänker på. Karaktärerna lever kvar i mitt huvud trots att det gått flera månader. Vi kan ju säga att det var lite nervöst att plocka upp Livet innan du dör efter en sådan läsupplevelse.

Till en början är det lite segt. Jag blir förvirrad av karaktärerna och deras historier, det tar ett tag innan jag landar i vem som är vem och vad som hänt. Det ska påpekas att jag läste den här samtidigt som jag jobbade under julhandeln så det var troligtvis mer på grund av min trötthet än på grund av boken. Sedan trodde jag att grannarna skulle träffas tidigare i boken, men det dröjde ganska länge.

Men när jag känner mig bekant med människorna i det här villaområdet, då börjar Nordquist krossa mitt hjärta igen. Speciellt med Mais berättelse. Jag blir arg, får smått panik, måste skumläsa en del för att jag blir illamående. Och när grannarna väl träffas, då kan jag inte sluta läsa. Trots att hjärtat slår olidligt hårt ibland och nerverna sitter utanpå huden.

Lina Nordquist vet verkligen hur hon ska få läsningen att kännas och hon är inte rädd för jobbiga ämnen.

6 kommentarer:

 1. Kikar in och önskar dig en trevlig dag

  SvaraRadera
 2. Det lät väldigt spännande, det där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hennes böcker känns väldigt mycket!

   Radera
 3. Äsch då! Den här skulle jag ju ha köpt mig, tänkte jag. Författaren är liberal politiker här i Uppsala, men det behöver ju inte innebära nåt negativt vad gäller hennes böcker. ;-) Tack för påminnelsen, ska genast sätta upp boken på inköpslistan!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken var ännu bättre om du inte hunnit läsa den! :)

   Radera