tisdag 27 december 2022

Selma Lagerlöfs jul

 

Originaltitel: Selma Lagerlöfs jul
Sidor: 288 (Kartonnage)
"Följ med till en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i oförglömliga romanscener och stämningsfulla julnoveller. Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Med berättarglädje, oväntade infall och ett skimrande klart språk skapar hon stor litteratur. Bokens förord är skrivet av Anna-Karin Palm, vars rosade Selma Lagerlöf-biografi "Jag vill sätta världen i rörelse" en gång för alla punkterade myten om den omedvetna sagotanten Selma och etablerade henne som det hon är: en av Sveriges största och skickligaste författare."

Selma Lagerlöfs jul innehåller 24 olika berättelser, alltså perfekt att läsa en om dagen fram till julafton. Det är vad jag har gjort, eller försökt göra. Ibland har jag missat och fått läsa två någon dag istället. 

Det har hur som helst varit väldigt mysigt. Jag gillar hennes berättelser som utspelar sig på gårdar eller i skogen. Lagerlöf låter skogen vara väldigt levande, här finns troll och andra väsen som närmar sig människornas värld i juletider.  

Jag gillar verkligen hennes skrivsätt, jag kan så tydligt se allt framför mig. Det kanske hjälper att jag varit på Mårbacka några gånger. Får ni chansen att åka på julmarknaden där, gör det!

Och behöver ni en kalenderbok för nästa år, kom ihåg den här.

2 kommentarer:

  1. Den här boken har jag sett lite överallt men inte tänkt så mycket vidare på. Men nu är jag frestad! Ska definitivt komma ihåg den tills nästa jul. :)

    SvaraRadera