måndag 19 december 2016

Flickan med gåvorna av M.R. Carey


Originaltitel: The Girl With All the Gifts
Sidor: 390 (Inbunden)
"Melanie är en mycket speciell flicka. Dr Caldwell kallar henne för "vårt lilla geni". Varje morgon väntar Melanie i sin cell i militärbunkern på att dagens lektioner ska börja. När de hämtar henne håller en vakt pistolen riktad mot hennes huvud medan två andra hjälps åt att spänna fast henne i stolen. Hon tänker att de nog inte tycker om henne. Ibland skojar hon och säger att hon faktiskt inte bits. Men ingen skrattar.
Flickan med gåvorna utspelar sig i ett ödelagt England efter katastrofen. För de som hann stänga in sig finns fortfarande ett litet hopp om en framtid för mänskligheten - och då är det Melanie som är nyckeln."
Det här var en positiv överraskning, jag var inte riktigt beredd på hur bra den skulle vara trots alla hyllningar jag hört. I början var jag faktiskt tveksam, den kändes lite seg och trög och jag kom inte riktigt in i det. Men efter ett tag så släppte allt och jag kunde inte sluta läsa.

Vilken flicka hon är, Melanie, så klok för sin ålder, så modig och stark. Jag tycker verkligen om henne som karaktär och gillar att man får se världen ur hennes ögon ganska mycket. Hur hon tänker och reagerar på allt. På grund av den hon är så blir det ett väldigt intressant perspektiv på det.

Det var en oväntad twist på allt men det var perfekt, ett snyggt avslut av författaren och så självklart när man väl läste det. Jättebra! Nu ska jag försöka se filmen också någon gång. Ni som läst boken, har ni sett filmen än? Hur var den?

10 kommentarer:

 1. Har önskat mig denna i julklapp. Blev nyfiken när jag hört så mycket positivt om den. Kul att du också tyckte om den! Men visste inte att det finns en film?! Det blir läsa först, film sedan. :)

  SvaraRadera
 2. Har denna stående och vill läsa den snart.

  SvaraRadera
 3. Det här är en av årets bästa för min del :) Jag har ännu inte sett filmen, men skulle vilja göra det. Glenn Close brukar ju vara bra och hon spelar ju Dr Caldwell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att jag läste det hos dig, därför blev jag jättesugen på den :)

   Radera
 4. Den här känner jag inte alls till, varken boken eller filmen. Är det någon sorts dystopi? Ditt inledande citat verkar jättehemskt, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det räknas nog som en dystopi :) Jättebra är den.

   Radera
 5. Jag blev så sugen på att läsa den här när jag såg trailern för filmen på bio. Efter jul kanske...

  SvaraRadera