tisdag 6 december 2016

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen


Originaltitel: Journal 64
Sidor: 415 (Inbunden)
Serie: Avdelning Q (del 4)
"Fram till för bara 40 år sedan skickades "missanpassade" kvinnor till Kvinnohemmet på ön Sprogø för att glömmas bort. Grymhet, tvång och förnedring tillhörde vardagen på den lilla isolerade ön utanför Danmarks kust. För vissa innebar livet på ön oinskränkt mark, men för de flesta en fruktansvärd misär. Dit kom Nete Hermansen, och hon lyckades även ta sig därifrån, trodde hon.
En dag hinner hennes förflutna ikapp henne och det blir inledningen på en av Avdelning Q:s hittills svåraste utredningar. Vad döljer hennes förflutna? Vad hände egentligen med henne? Vart försvann människorna runt henne?
Manad av sina envisa assistenter, Assad och Rose, börjar Carl Mørk att arbeta med det gamla fallet. Snart går det upp för den lilla gruppen att fallet blott är en liten del av något mycket större. Det handlar om övergrepp av det värsta slaget och det pågår fortfarande. Samtidigt har Carl egna problem på det privata planet. Ett annat fall har nämligen blivit aktuellt, en gammal mordutredning från 1978 där Carls farbror drunknade under mystiska omständigheter. Utredningen lades ner i brist på bevis, men det fanns två huvudmisstänkta: kusinerna Ronny och Carl Mørk."
Det här är ju en serie jag verkligen tycker om, så jag förstår inte att det tar sådan tid mellan böckerna. I och för sig är det trevligt att dra ut på nöjet!

Journal 64 är en skrämmande bok. Skrämmande aktuell, med personer som försöker bevisa att vissa människor är mer värda och har mer rätt till liv än andra. Och de här personerna tror sig ha rätten att besluta om det, utan att du får veta det själv. Det är jobbig läsning och jag blir otroligt illa berörd på grund av alla grymheter som pågår under berättelsens gång.

Samtidigt, eller kanske just på grund av det viktiga ämnet, så är det nog min favorit hittills. Jag glider snabbt in i händelserna och vill inte sluta läsa innan jag får alla svar. Karaktärerna vet ni ju redan att jag gillar sedan tidigare. Det är en härlig blandning av icke-perfekta människor och jag tycker om tiden jag får spendera med dem. Dessutom överraskar den mig ordentligt i slutet!

Nu har jag i alla fall två böcker kvar att njuta av i serien! Jag hoppas så klart det dyker upp fler än det innan jag hunnit ta mig igenom dem.

4 kommentarer:

  1. Jag gillar också den här serien men det var länge sen jag läste någon del :( har någon oläst här hemma men det blir inte av!

    SvaraRadera
  2. De där konstiga karaktärerna är verkligen svåra att inte tycka om :)

    SvaraRadera