torsdag 22 november 2012

Kaninhjärta av Christin Ljungqvist


Sidor: 273

"Marys haka studsade mot bröstet och hon hängde med huvudet. Spökkvinnan smälte samman med hennes rygg och kvinnans ansikte framträdde över Marys som en färgad plastfilm, tät men ändå genomskinlig så Marys former syntes därunder. Hennes huvud rätades upp och spökkvinnan såg på Anne över Marys stängda ögonlock. "Livet handlar om vägval." Spökkvinnan hade en annorlunda röst, mörkare och med en annan dialekt än Marys. "Jag sa att ni inte skulle åka hemifrån."
Mary och Anne är tvillingar och det är svårt att veta var den ena börjar och den andra slutar. Tillsammans utgör de ett medium; Mary lånar ut sin röst och Anne hör. Till synes av en slump blir de en del av en medial grupp som söker efter en försvunnen liten flicka, och det sökandet förändrar och splittrar dem. Mary blir besatt av att hitta flickan, medan Anne gör allt hon kan för att följa spökkvinnans råd och vända om. Men den väg de valt leder oundvikligen utför."

Det här var en berättelse som verkligen drog in mig. Jag låg och läste igår kväll och slutade inte förrän den var utläst, då var klockan två på natten helt plötsligt. Det var alltid något som drog mig framåt över sidorna så det gick helt enkelt inte att lägga undan den innan jag hade alla svar och sista sidan hade slut på ord. Hur skulle det gå i deras jakt på flickan och hur skulle de klara av relationen till varandra?

Tvillingarna är verkligen olika personer, trots sina likheter. Mary gör mig så otroligt frustrerad på ett sätt medan Anne är någon jag känner mer för och det gör lite ont att läsa om henne och hennes försök att hitta rätt väg att gå. De är alltså båda personer som lyckas beröra mig men på helt olika sätt. Kanske fastnade jag lite mer för Anne eftersom jag har lättare att känna igen mig i henne.

Kapitlen har namn efter olika Kent-låtar och ett litet citat ur låttexten. Själv lyssnar jag inte så mycket på Kent längre, men citaten gjorde ändå sitt för att få fram en speciell stämning genom hela boken. Jag älskar ord och citat så det här sättet att börja kapitlen på passade mig verkligen perfekt!

Jag är glad att den här boken stod i bibliotekshyllan och ropade på mig. Den gav mig en väldigt gripande lässtund!

10 kommentarer:

 1. Jag tyckte väldigt mycket om den här när jag läste den. I mars nästa år släpper hon en fristående uppföljare som ska handla om Hanna :) Det sista gjorde mig extraglad eftersom Hanna var min favoritkaraktär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det visste jag inte! Vad kul :) Jag gillade också Hanna.

   Radera
 2. Jag vet minsann inte hur jag ska lyckas läsa alla böcker jag vill läsa. Samtidigt. Nu. Med en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det eviga problemet för boknördar? :)

   Radera
 3. Älskade också den här. Visst är det underbart med böcker man bara inte kan lägga ifrån sig? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en härlig känsla när man bara måste läsa ett kapitel till, som ofta slutar med att man sitter uppe alldeles för länge på natten:)

   Radera
 4. Läste den tidigare i år men tyckte sådär bra om den! Härligt att du gillade den :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är härligt när man inte kan lägga ifrån sig en bok! :)

   Radera
 5. Helt fantastisk bok som påminde mig om Her fearful symmetry. Så underbart med "osvenska" författare om man kan kalla det så :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag inte läst än! Men det är det tänkt att jag ska göra..nån gång..listan på böcker att läsa är ju lång :P

   Radera