måndag 19 november 2012

Rädda, arga och stressade hundar av Anders Hallgren


Sidor: 151

"Stress, ångest - och därmed inte sällan följande aggressivitet - är kroppsligt sett samma sak, med endast små fysiologiska skillnader. Därför är det så viktigt med kunskaper på det här området. 
Boken har växt fram ur ett arbete om hur man botar hundar som skadats psykiskt av fyrverkerier. Men i dagens samhälle finns det så många fler orsaker till att våra hundar blir stressade och ångestfyllda. Anders Hallgren, psykolog med över 40 års verksamhet för att hjälpa hundar och med 30 hundfaktaböcker på sin meritlista, anser att detta är hans viktigaste bok."
Jag är som sagt väldigt intresserad av hundar, deras beteenden och hur de fungerar. Bara därför skulle jag ha läst den här boken, men nu blev den ännu viktigare för mig. Jag har tagit över min mammas strävhåriga foxterrier för ungefär 2 månader sedan. När han kom hit var han så otroligt spänd och konstant uppe i varv. Han kunde inte vara i samma rum som min berner sennen länge utan att börja bråka eftersom småsaker kunde få honom att gå från noll till hundra på en gång.

Nu kan jag väldigt stolt säga att han har gjort stora framsteg, och jag är så glad att jag har kunnat hjälpa honom redan innan jag läste den här boken.
Men den var ändå väldigt intressant och gav en del bra tips att tänka på och jag uppskattade varenda sida!

Dessutom ger den en bra inblick i hur stress fungerar, vad som händer i hundens kropp när den utsätts för långvarig stress eller blir chockad. Jag tror jag nämnde det i ett inlägg om en annan bok av Anders Hallgren också; trots att det är en faktabok så blir det inte svårläst. Jag blev inte förvirrad över krångliga förklaringar, det var lätt att följa med i texten. Så även om det tog ett tag för mig att få den utläst var det inte för att den var svårläst, det var bara jag som var seg.

Jag gillade den alltså otroligt mycket, och är lite ledsen över att jag måste lämna tillbaka den till biblioteket. Det här är en bok jag gärna vill ha i min bokhylla.

4 kommentarer:

  1. Åh då ska jag läsa den här boken :)

    SvaraRadera
  2. Precis beställt den, ser fram emot spännande läsning :)

    SvaraRadera