fredag 29 september 2017

Törnspökets hemlighet av Tone Almhjell


Originaltitel: Thornghost
Sidor: 362 (Inbunden)
Ålder: 9-12
"Det händer märkliga saker i skogen kring Niklas Sommarkulles hem. Mystiska fotspår och lemlästade djur hittas, och Niklas mardrömmar blir bara värre och värre för varje natt. 
När det visar sig att det är trollen från Niklas lekar som har kommit till liv i skogen inser han att den ende som kan stoppa dem är han själv. Med hjälp av lodjuret Tyst, hittar han källan till ondskan - en portal som leder in till en annan värld! I den andra världen är invånarna plågade av Sparvkungen och Niklas måste hitta ett sätt att rädda båda världarna, men först måste han ta reda på sanningen bakom hans mors sista ord: 
Jag är ett Törnspöke…
Ni ska bara veta hur glad jag blev när jag helt plötsligt såg den här boken på jobbet! En ny bok av författaren till Törnrosens nyckelDen lyckan!

Och det här är precis lika underbart. Den hänger på vissa sätt ihop med den första boken men det går alldeles utmärkt att läsa dem fristående. Även här finns det djur som efter sina vanliga liv i våran värld håller koll på de barn som älskat dem. Djuren har personligheter och mänskliga drag, de pratar, går på två ben och har så mycket mod och kärlek i sina hjärtan.
Det har även Niklas, en pojke som kämpar för att komma över sorgen efter sin mammas död och samtidigt försöker förstå de underliga ord som blev de sista han hörde henne säga. Tillsammans med lodjuret Tyst dras han in i spännande äventyr.

Här behandlas sorg, skuld, kärlek, vänskap, mod och rädsla. Allt är inskrivet i den här spänningshistorien på ett väldigt bra sätt. Jag ville verkligen inte sluta läsa när jag plockade upp boken. Den var min lunchbok på jobbet så tyvärr var jag tvungen att slita mig ifrån den några gånger men varje gång jag kunde återgå till den var det ett kärt återseende.

Det är läsglädje rakt igenom i båda böckerna och jag rekommenderar dem verkligen även om du, som jag, inte tillhör den tänkta målgruppen. Läs båda, de är underbara och påminner mig om den där kärleken för magiska världar och varelser som bland annat Narnia väckte till liv i mig.

Jag hoppas verkligen hon skriver fler böcker som hänger ihop med de här för jag skulle gärna fortsätta samla på dem.

18 kommentarer:

 1. Å så fin den verkar! Och dessutom med det omslaget :)

  SvaraRadera
 2. Åh, vad roligt att du tyckte om den! :) Känner på mig att jag kommer tycka om den här också eftersom jag älskade den första. Och härligt med ännu ett fint omslag! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen du kommer tycka om den! :) Och ja visst är omslaget till den här också helt otroligt! Magiska!

   Radera
 3. Åh, den här vill jag också läsa! Jag läste Törnrosens nyckel i hammocken en sommar så nu tänker jag på den nästan varje gång jag sitter i hammocken. :) Snacka om att boken dröjde sig kvar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den bra! Helt magisk :) Hoppas du kommer tycka om den här också!

   Radera
 4. Inte hört talas om varken författare eller böckerna men den var väldigt fin. Kanske borde spana in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda böckerna är supervackra! Och jättebra så det tycker jag absolut du ska göra :D

   Radera
 5. Tack för tipset.
  Fin framsida dessutom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är många gånger finare i verkligheten dessutom! :)

   Radera
 6. Vacker bok, precis som den första!

  SvaraRadera
 7. Fint omslag och spännande bok verkar det som. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tyckte den lät intressant! :)

   Radera
 8. Oj så fin! :) Verkligen lyckade omslag på dessa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Skulle kunna ha som tavlor :)

   Radera